»

Odprtokodni procesor S1

Simple RISC - Nekaj mesecev nazaj je Sun izdal načrte za odprti procesor OpenSPARC T1, sedaj pa je Ekipa Simply RISC na njegovi osnovi izdelala procesor S1. Gre za 64-biten čip, kompatibilen z vmesnikom Wishbone, načrti zanj so prosto dostopni pod GNU/GPL licenco, dosegljivi pa so na uradni strani. Zaradi njegove specifične zasnove ga je možno povezovati z drugimi odprtimi jedri na strani OpenCores.org, avtorji pa od skupnosti pričakujejo, da bo v prihodnosti pomagala razviti popravke in posodobitve. Bi sami naredili procesor?

Link, poln topline, je za naše bralce prispeval Gavran

25 komentarjev

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Dell Quad SLi

vir: AnandTech
Slo-Tech - Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so...

34 komentarjev

Tudi v Sloveniji razvijajo procesorje

Delo - Flextronics je singapurska (in ne ameriška, kot je napačno navedeno v novici) multinacionalka za razvoj (design) elektronskih naprav, sicer brez lastne blagovne znamke, a je vendarle razvila že precej izdelkov, na katere je naročnik potem "prilepil" svoje ime (med drugim to velja tudi za "Microsoftov" Xbox.). Damjanu Lampretu in skupini slovenskih inženirjev okoli njega je uspelo prepričati to podjetje, da je odprlo podružnico v Ljubljani in vložilo 2 milijona dolarjev (ob pribl. 100 milijonih tolarjev, kolikor je primaknila slovenska vlada) za razvoj mikrokontrolerja Marvin. Gre za čip s 32 bitnim procesorjem in raznimi komunikacijskimi (serijski, vzporedni, ethernet...) vmesniki, ki seveda ne bo našel mesta na naših mizah, temveč v vgradnih (embedded) sistemih, npr. v mobilnih telefonih, avtombilih itd. Ker sam procesor brez "mehke" komponente ni kaj dosti uporaben, so zanj priredili tudi operacijski sistem Linux in napisali razvojna orodja. Linuxa ne omenjamo kar tako, Lampret...

11 komentarjev

Kakšen bo novi Xbox?

Slashdot - Z Xboxom se je Microsoft podal na zanj novo avanturo -- osvajanje trga igralnih konzol. Zaenkrat ima precej manjše uspehe, kot denimo pri namiznih računalnikih, saj ga je Sonyjev PlayStation 2 prekosil za faktor 5, Xbox pa podjetju še vedno ne prinaša dobička. Zato se je podjetje najbogatejšega Zemljana odločilo, da izda novo, izboljšano različico svoje igralne konzole. Vsebovala bo 3 64-bitne IBM-ove procesorje in grafično kartico podjetja ATI, ki naj bi bila mnogo hitrejša od prihajajočega R400. Kompatibilnost s prvo različico konzole ni zagotovljena, ker naj bi bila predraga, Xbox Next pa naj bi na trg priromal jeseni 2005, vsekakor pa pred PlayStationom 3, kar naj bi bilo ključnega pomena za Microsoft. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

9 komentarjev

eCos odslej pod okriljem FSF

Slashdot - Odprtokodni operacijski sistem za uporabo v "vgrajenih" sistemih (morda vam bolj domače zveni angleški pojem "embedded systems") eCos (embedded Configurable operating system) je bil doslej v lasti nam dobro znanega linuxaškega podjetja Red Hat. To podjetje, ki je pred časom nehalo skrbeti tudi za eno najpopularnejših "zastonjskih" distribucij Linuxa, se je odločilo, da bo lastništvo in vzdrževanje predalo Fundaciji za prosto programsko opremo FSF. Poteza je bila nekako pričakovana, saj je Red Hat že pred dvema letoma nehal razvijati eCos in so zanj nekaj popravkov in dopolnitev dodajali le prostovoljci.

Pričakujemo lahko, da bo ta poteza dala nov zagon razvoju tega operacijskega sistema, ki je med razvijalci poleg odprtosti znan tudi po majhnem "footprintu" in po tem, da je aplikacije zanj mogoče razvijati tako pod Linuxom kot pod Okni (z nameščenim Cygwinom) in da si bo v konkurenci z embedded Linuxom, Windows CE, QNX in ostalimi izbojeval večji tržni delež.

Uradno novico...

2 komentarja

Širokozaslonski LCDji

PC World - Zaradi naraščanja popularnosti gledanja DVD filmov tudi na prenosnikih, so se nekateri izdelovalci ekranov odločili poseči po zanimivi alternativi običajnim LCD zaslonom - širokozaslonski oziroma "widescreen" LCD monitorji bodo tako našli mesto v prihajajočih prenosnih PCjih. Samsung bo prvi, ki bo naredil tak zaslon in bo večji od petnajstih palcev in sicer 15,4-inčni WXGA (1.280 pikslov x 800 pikslov). Več si preberite na PCWorld.com.

3 komentarji

Microsoft vse zanika

Guru 3D - Pojavile so se novice, da je nekaj hudo narobe z Microsoftovo Xbox konzolo. Problem naj bi bil v matični plošči. Intel je naredil design za plošči in pravi, da z njo ni nič narobe. Flextronics, podjetje, ki izdeluje to matično ploščo za Microsoft (in tudi druge komponente z Xbox), tudi zatrjuje, da oni niso krivi. Dejtvo pa je, da je nekaj narobe. Nazadnje, ko so delali javno predstavitev konzole se je namreč sesula.
Vseeno pa ta napaka naj ne bi ovirala načrtovane izdaje Xbox-a, 8 novembra. Microsoft namreč tekmuje z drugimi proizvajalci konzol, ki bodo, kmalu po Microsoftu, izdali svoje druge in tretje generacije konzol. Spodaj: fotka iz Unreal Championship na Xbox-u.

2 komentarja