» »

Namen Windows Longhorna?

Namen Windows Longhorna?

E-week - Steven J. Vaughan-Nichols se v članku na E-weeku sprašuje, kaj je namen Longhorna. Služiti denar, kot prva stvar, in kot druga, udrihanje po odprtih standardih in odprti kodi? Mogoče, saj se je Microsoft podal na neke vrste križarski pohod in dnevno vložijo kar po deset prošenj za patente.

Je to dobro, slabo? Kdo bi vedel, bomo videli, kaj bo Longhorn ponudil ob preimenovanju.

73 komentarjev

«
1
2

undefined ::

Microsoft rules.

Gandalfar ::

10 patentov na dan... kul. Skrajni cas, da se zacnem ucit za kaksn MSCE, ker drugega itak ne bom smel/mogel uporabljati takrat, ko si bom iskal sluzbo...

Matri[X] ::

Avtor tega članka nima pojma in je kritiziran na vseh novičkarskih straneh širom sveta. Malo poglejte komentarje na neowin >:D

Matri[X] ::

Mene edino skrbi glede patentov.. Ali U.S. patenti veljajo samo pri amerijih ali povsod po svetu? Normalno bi blo, da veljajo samo pri njih, ker EU dvomim, da bi sprejela take patente, ker bi pljuvala sebi v skledo (SuSE, Mandrake,...).

minmax ::

matrix: kaj se z EU patenti dogaja točno te dni.. sploh nočeš vedeti.. skratka EU je na robu tega da gre naravnost za ZDA...

glede na to da ima tudi slovenija tokrat možnost da pove kaj si misli... pritisni na svoje poslance, kandidate za evroposlance itd... resnično... te stvari pomagajo. preverjeno.

Matri[X] ::

Preverjetno pomagajo tudi T-55, T-80 in BMPji na ulicah. Drugače pa še nimam volilne pravice, da bo volil za komunistično partijo slovenije.

Gandalfar ::

Clanek mogoce kritizirajo ampak dejstvo o mnozici patentov ostaja.

Matri[X] ::

Se strinjam, da je patentov preveč in da s takim ravnanjem ne bodo ravno dosegli več prijateljstev. Čeprav je MS izjavil, da so ti patenti namenjeni varnosti pred konkurenco, ki prihaja iz korporacij in večjih podjeti, kar pa open source ravno ni (programi nastajajo v garažah). To sem prebral v članku o patentih na isti strani.

minmax ::

matrix... volilna pravica je samo eden od mehanizmov političnega vpliva... sploh ne najbolj učinkovit za te zadeve... glede na to da tisti za kogar boš volil itak verjetno nima pojma o tej temi ...

veliko več dosežeš če se kot 'zaskrbljen državljan' obrneš na ustrezne inštance lokalne in globalne oblasti in vrtaš in vrtaš dokler se nekje nekdo ne zgane. Če se pa kaj dogaja pa poskušaš pomagat drugim, ki so na istem vlaku kot ti...

skratka... leta še nikoli niso bila ovira. spread the word. pripravi svoje vrstnike da bodo vedeli za kaj se gre. ... saj veš... maldina je naša prihodnost itd... skratka. ko se gre za neke dolgoročne ideje in cilje... so sredstva lahko zelo zelo raznolika in vsak lahko pridoda svoj košček k delovanju naše družbe. malce idealistično, ampak ... saj poznaš star slovenski pregovor o tem, da če ne kupiš srečke...

b0j3 ::

Ampak, če velja tole Longhornove potrebe,
potem ni strahu.
Hiter povzetek:
"Microsoft is expected to recommend that the "average" Longhorn PC feature a dual-core CPU running at 4 to 6GHz; a minimum of 2 gigs of RAM; up to a terabyte of storage; a 1 Gbit, built-in, Ethernet-wired port and an 802.11g wireless link; and a graphics processor that runs three times faster than those on the market today."

alexb ::

Takrat ko bo to zunaj, dualcore procesorji ne bodo nic novega (sedaj ze lahko imas dualcore 3.4ghz), 2 giga rama bo tud cist nekaj normalnega, saj je sedaj vecina novih PCjev na 2*256, kar nekaj pa na 2*512. Gigabit ethernet bo tudi nasel mesto na vseh boljsih novih ploscah. Kapaciteta diskov bo pa verjetno tam 500 giga - tu vidim potrebo predvsem po dvigu hitrosti diskov in ne toliko po kolicini. Wireless ima ze sedaj gigabyte na svojih plosci... skratka nic sokantnega. Ves kje so se Longhorni :) ...
Prva prava beta pride sele enkrat 2005 vn (pa verjetno ne januarja, ampak prej decembra, ce samo pogledamo kako se vlece XP SP2).. tko da to bo enkrat sredini oz. proti koncu 2006.

Makaron_hater ::

Sej ravno tako je prav... ne bom trpel, da mi bo OS pisal en geek brez spolnega življenja. OS naj pišejo ljudje ki so profesionalci in delajo profesionalno.
Skratka... moje zbirke programov, glasbe, dokumentov in ostalih stvari ki sem jih nabiral leta in leta ne bom zaupal zdolgočasenemu vikend-programerju.

AtaStrumf ::

Tudi 2006 bo tole zelo high end računalnik. Pomoje je to joke! Če bi se jaz norca delal bi točno to napisal.

mujek ::

@Makaron_hater: kaj je bol varno? Windows ali UNIX (in Linux)?

Sicer pa ce bo EU sprejela patente se nam slabo pise. Trebalo bi kak 'fizicni' protest organizirat, in opozoriti EU na nas.

Jux ::

Sej ravno tako je prav... ne bom trpel, da mi bo OS pisal en geek brez spolnega življenja. OS naj pišejo ljudje ki so profesionalci in delajo profesionalno.


BWAHAHAHA. Če želiš povedat, da je linux napisan neprofesionalno, boš zelo težko razložil dejstvo da ga poslovni svet uporablja povsod, kjer je kritična dosegljivost in zmogljivost. Če pa želiš povedat da ljudje ki delajo v microsoftu niso geeki, te pa moram razočarat - večina dobrih programerjev (microsoftovih, oraclovih, ...) je geekov (tako pač je). Če si predstavljaš microsoftove programerje kot raso arijskih ubermench >:D se težko motiš.

Če pa bi rad imel takšen operacijski sistem, da ga bodo napisali "lepi" ljudje, je najbolje da se odpraviš na ekonomsko fakulteto in malo pobaraš če bi kakšen ekonomist kaj takšnega napisa.8-O 8-O

Anyways. You suck.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

hruske ::

Makaronhejtr, pravilna izbira. Ljudje v OSS so ti hvalezni, da jim ne nagajas.

Jux ::

Tudi 2006 bo tole zelo high end računalnik. Pomoje je to joke! Če bi se jaz norca delal bi točno to napisal.


Edino kar so zgrešil je hitrost v MHzjih, vendar če bi šel upoštevat PR rating bomo sigurno v dveh letih imel možnost kupit 5000+ procesorje (kvečjemu prej).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

poweroff ::

Makaron hater: "moje zbirke programov, glasbe, dokumentov in ostalih stvari ki sem jih nabiral leta in leta "
Si vse to tudi kupil in plačal?

BigWhale ::

Mah puste makaronarja pri miru... Ce ga boste ignorirali bo tiho :P

iration ::

Samo eno opažanje: glede na to, kako malo ljudi tukaj uporablja Linux (glej anketo na S-T par tednov nazaj), moram reči, da so izjemno glasni in "annoying"; namreč, skoraj vsi Linuxaši neutrudno vlačijo Linux po svojih podpisih, na vse teme, povezane z Microsoftom odgovarjajo kako je Linux oh-in-sploh, so zelo sovražno nastrojeni in se nasploh počutijo poklicane, da s silo širijo svojo religijo.

Tako kot muslimani torej. :)
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

mulcprekleman ::

Makaron_hater
Iz kje izvira tvoja domneva, da obstaja povezava med spolnim življenjem in geeki? In kaj te briga za spolne navade drugih oseb? In - a so geeki, nekaj slabega? In, kdo pa, po tvoje ustvarja tvoj OS? White Anglo_Saxons, Protestant? Nop! Po moje je veliko Pakistancev, Indijcev, ful je tistih, ki se hranijo v kosher restauracijah, nekaj je gayov... In kaj potem???
Veliko odprtokodnih programerjev je plačano za tisto kar delajo. Nekaj jih tudi ni. Težko bi rekel, da se slednji iz dolgočsaja usedejo za računalnik in začnejo programirat... Gre za nekaj drugega. Ko boš (če boš) zaštekal za kaj gre ne boš pisal takih komentarjev. Upam... A drugač, me veseli, da imaš mnenje
;(:O

alexb ::

AtaStrumf: Jaz pa mislim, da bo tak racunalnik takrat nekje visji srednji rang oziroma nizji visoki rang. P4 3.4 je ze zuni cez let bodo frekvence gotovo cez 4. Longhornov pa vsaj se dve let ne bo.

Gandalfar ::

Dejte mir z Ms. v. Linux vojno, ker to sploh ni poanta ampak dejstvo, da bo ostalo samo se nekaj velikih izdelovalcev softwera, ce bo prislo do SW patentov. Nic vec shareware programov ali pa malih firmic, ki bi pisale software za katerokoli platformo. FOSS cisto zgine, Windows svet pa tudi izgubi ogromno kolicino programov. Recimo Opera lahko kar takoj zapre stacuno, mozilla tudi. Ostane samo se IE. No alternatives.. fino ane?

BSD-jas ::

Česa vse se človek ne nauči tukaj. Npr. to, da je nekdo, ki je poročen in ima 3 otroke, brez spolnega življenja...

Ne vem, makaronar, kako si prišel do tega zaključka, ampak Slo-Tech očitno nima nič z Legebitro niti s pedofilijo.

Microsoft ::

Back to topic. :))

Men se pa tistle, da bi mogu met nek uptra proc, zdi zlo nenavadno...

Recimo, ce pogledamo Windows 2000, so njegove minimalne zahteve za proc 133MHz. Prav tako je za Windows Server 2003 minimum 133MHz. So pa nekatere edition, ki zahtevajo vec...

Sam ce zdej pogledam, se iz leta 2000 na 2003 ni kaj dosti spremenilo. Sam zdej bi pa naj bil minimum kar nek dual monster, unlimited RAM, 1000 times faster GPU then today,...

A bo ta Longhorn en res _VELIK_ korak naprej (v smislu minimalnih zahtev), al je pa tist gor ena fora, ki hoce prestrast folk.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

mathjazz ::

JimiBtn: gre za bogat vmesnik, ki pa je zato požrešen. Seveda pa je za server tak vmesnik neumnost in Microsoft to zagotovo ve, zato bo strežnik verjetno imel celo manjše zahteve.
www.getfirefox.com

Trinitron ::

Glavna fora Longhorna je točno hitrejše delovanje in majhne strojne zahteve. Tisto tm gor je največja bedarija, kar sem jih slišu. Minimalne strojne zahteve pomoje ne bojo presegale 400 MHz, 128 Mb RAM in 3D grafično kartico.

Microsoft ::

mathjazz: Sam mislim, da bi MS mogu nardit bolj napredek na stabilnosti, kompatibilnosti, varnosti, hitrosti, zanesljivosti,... kakor pa, da naredi nek ultra 3D vmesnik, ki bo gate trgal, uporabla ga bodo pa lahka samo oni z high end HW opremo.:\

Nevem , ce bo dobro za MS, ce bo gradil dobicek na fancy preoblekici.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

andrej ::

Anye: 400 MHz bo definitivno premalo za Longhorn. Je pa tudi odvisno kaj zelis. Ce bos hoto izkoristit vse novosti, pa lep graficni vmesnik potem BOS potreboval kaksen nad 2 GHz CPU, pa vsaj 512 MB RAM-a, ce ne kje 1 GB in hitro Directx 9 graficno z 128 MB pomnilnika. Ce pa cick ne potrebujes, pa bo kaksen 1 GHz tudi laufal Longhorn... Tako vsaj jaz predvidevam...

BigWhale ::

Kam smo prisli... 2GHz za OS...

Poldi112 ::

Ja, to se tudi meni zdi smesno. Da ti OS pozre vse resource.

Matri[X] ::

Kupi si boljši računalnik, pa ti OS ne bo požrl vseh resourcov. Sicer si pa vedno lahko compilaš totalno okleščen kernel za lastne potrebe oz. uporabljaš windoze XP :D

borchi ::

Sicer si pa vedno lahko compilaš totalno okleščen kernel za lastne potrebe oz. uporabljaš windoze XP

kul, M$ bo zraven priložil še source kodo, da si boš lahko skompajlal kernel, ccc...
l'jga

undefined ::

Makaron_hater je zadel žebljico na glavico. Ignoriral ga pa ne boste, ker ne prenesete resnice.

AtaStrumf ::

Dual core 4-6 GHz in 3x hitrejša grafična od današnjih bo tudi čez 2 leti high end. Pa saj dual core ne bo prej zunaj kot 2005 in še to verjetno bolj proti koncu. In na čem bojo pa testiral beta verzije? Gotta be a joke!

Edin razlog za bolj požrešen OS je večja prodaja HW-ja (možna zarota :\), samo ne pa da bojo vsi rabl mašin za 400k SIT.

undefined ::

> In na čem bojo pa testiral beta verzije? Gotta be a joke!

Očitno še nisi slišal o sodelovanju Microsofta s številnimi vodilnimi industrijami železnine. Vključno z Intelom, nVIDIO in ATIjem.

Ja, to pomeni, da Microsoft več ve od tebe na tem področju.

BigWhale ::

> Edin razlog za bolj požrešen OS je večja prodaja HW-ja (možna
> zarota ), samo ne pa da bojo vsi rabl mašin za 400k SIT.

Ne, to ni mozna zarota ampak to je naraven pojav. Hardware proizvajalci delajo hardware, ki zahteva nov software, software proizvajalci pa delajo software, ki zahteva nov hardware. Cisto logicna posledica razvoja.

Kaj bo ko bo, je brez veze spekulirat. Sedaj so se cene umirili, tako da je 'high-end' masina vedno v priblizno istem cenovnem razredu. Vedno je bila 350k SIT recimo. Samo da je pet let nazaj bil high-end to kar je danes low-end. :)

Brane2 ::


Sej ravno tako je prav... ne bom trpel, da mi bo OS pisal en geek brez spolnega življenja. OS naj pišejo ljudje ki so profesionalci in delajo profesionalno.


Hehe. To je tako, kot da bi postal vegetraianec in bi dejanjsko meso v prehrani zamenajl s hrenovkami, pastetami itd.

Kdo pa mislis da pri M$ razvija softver ? :D

Matri[X] ::

borchi itaq da ne morš compilat windows kernela, lahko pa linux kernel compilaš, da ti sistem manj resourcev požre. XPji porabijo manj resourcov kot linux z kde/gnome.

root ::

Matrix a si ziher? Jaz lahko z 400Mhz P2 gledam v mandrajkih 10.0 s KDE 3.2 divx-e čist normalno, v winsih xp pa zvok zaostaja za ne vem kolko? In to ti da povedat da so XP-ji hitreši od linuxa? Še dobro da nimam namena gentoo instalirat na ovi računalnik.

Matri[X] ::

Nisem rekel, da so winsi hitrejši od linuxa, rekel sem samo, da XPji porabijo manj resourcev kot linux z normalnim wm. Drugače se da pa tudi na P2 400 in winsih gledat filme brez zatikanja, samo pravi kodec in player morš uporabit.

CCfly ::

Tole je zelo lep primer izrabljanje patentnega sistema. Tisto, kar je bilo nekoč mišljeno kot nagrada dela raziskovalcev, je sedaj samo še orožje za ohranitev tržnega položaja. Da ne bo pomote, ne gre samo za Microsoft.


XPji porabijo manj resourcev kot linux z normalnim wm

O tem se lahko kregamo do nezavesti. Rekel pa bi da Linux-a niti približno ne poznaš toliko, da bi lahko tvoje mnenje o porabi resursov jemal resno.
total used free shared buffers cached
Mem: 256720 252268 4452 0 11580 119696
-/+ buffers/cache: 120992 135728
Swap: 498004 33588 464416

Kakor vidis imam v uporabi 131 MB + 121 MB cache-a + 34 MB swap-a. Trenutno pa sem v KDE-ju 3.2.1 z odprtim XMMS, Firebirdom, 4 konzolami, kalkulatorjem, KDevelopom in X-Chat-om.

namreč, skoraj vsi Linuxaši neutrudno vlačijo Linux po svojih podpisih, na vse teme, povezane z Microsoftom odgovarjajo kako je Linux oh-in-sploh, so zelo sovražno nastrojeni in se nasploh počutijo poklicane, da s silo širijo svojo religijo.

No tukaj je pa še moja opazka: nekako do Makaron_haterja so bili komentarji vsaj približno povezani s temo patentov. Očitno so tudi pripadniki nasprotnega tabora glasni, annoying in so sovražno nastrojeni.

alesrosina ::

dej nehite ze s temi linux-windows debatam .... pisda ste bedni.

Drgac pa ...

Sam mislim, da bi MS mogu nardit bolj napredek na stabilnosti, kompatibilnosti, varnosti, hitrosti, zanesljivosti,...

Vse to se uposteva. User interface je samo en od delov Longhorna (= Avalon), skratka Longhorn bo (oz. naj bi bil, bomo videli) revolucija, tako kot so bili Windows95.
Ampak tukaj je premalo prostora, da bi si pogledal vse prednosti ki jih prinasa Longhorn.

Heh, pa se nekaj je zanimivo .... vsi so se obesil na proseor in hitrost 5ghz, kao to zihr ne .... Pr Longhornu je ravno zanimiv nov filesystem, ki sicer se vedno temelji na NTFS ampak ima se nadgradnjo, ki predvsem pohitri iskanje ... (si predstavljate, ze na danasnjih diskih isce neko datoteko zelo dolgo, kaj bo sele na kaksnih 500GB) - namrec zadeva se imenuje WinFS (ubistvu je to okrnjen in v windowse vdelan Yukon server (=naslednja generacija SQL serverja).

Drgac pa kot je blo ze receno, Longhorna pred 2006 zihr ne bo.

Makaron_hater ::

Svet bi bil lepsi brez mene in meni podobnih kajne? Vsi bi imeli svoj Linux in vsi bi bili veseli in srečni... ampak... nekje živi Makaron_Hater...

In do konca svojih dni bom zagovarjal Microsoft in trdil da je Linux ena navadna amaterska pizdarija...

To je pac moje trdno prepricanje. Ce me kdo hoce prepricati v nasprotno smer, naj poskuša, ampak mislim da mu ne bo uspelo. Linux je zame in za veliko mojih kolegov študentov na FRI amaterski izdelek ki profesionalnosti MS operacisjskih sistemov ne seže niti do popka. Seveda vem, da je na skoraj vseh mašinah na FRI naložen Linux predvsem zaradi spoznavanja le-tega, in da se podjetja odločajo za Linux predvsem zaradi finančnih razlogov. Ni pa Linux popolnoma nič boljši kot Windows.

Svojo kruzijado bom pa seveda nadaljeval... le kaj bi svet brez drkatorjev?

CCfly ::

Kombinacija baze in datotečnega sistema je zelo zanimiva ja. Če pa misliš da boš imel celoten 500GB disk indeksiran se motiš. No ja saj se že za dokumente včasih splača. WinFS pa ni ravno največja načrtovana novost. Po mojem mnenju je bolj obrobna zadeva, vsaj za nekaj časa. To pa še vedno ne pomeni, da bo to revolucija, kvečjemu evolucija.

In do konca svojih dni bom zagovarjal Microsoft in trdil da je Linux ena navadna amaterska pizdarija...

Vsak mora najti svoj smisel v življenju. Vedi pa da ta amaterska pizdarija opravlja marsikakšno delo, ki ga tista s tvoje strani malikovana pizdarija ne zmore.

PS: @ASPmaster: strinjam se, res smo bedni. Samo težko se je zadržat, če te nekdo začne drezat. No pa nič groznega, povišan pritisk v teh letih še ne predstavlja večje nevarnosti.

hruske ::

makaron_jehtr... predlagam ti bojkot vsega kar je povezano z linuxom. če želiš, ti lahko profesionalno (brez neumestnih izpadov) asistiram. morda prides se v guinessovo knjigo rekordov, bi se moral pozanimati. sicer pa se lahko tudi sam potrudis. na netcraft.com lahko pogledas če katera izmed nameravanih strani uporablja linux, da se ji izognes. lahko bi si postavil še en firewall, ki bi preverjal obnašanje strežnikov in kar sam blokiral dostop. ali pa filtriral vsebino in ob vsaki pojavitvi besedice linux onemogočil dostop. pač ... bojkot

Jux ::

Makaronhater is a freak.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

undefined ::

> Makaronhater is a freak.

Narobe. Makaron_hater je človek, ki zna razmišljati, za razliko od nekaterih.

jest10 ::

Da ni IceMan in Makaronhater ista oseba:D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Connect: Microsoft k Fundaciji Linux, Google k .NET-u

Oddelek: Novice / Ostale najave
227625 (5527) Lonsarg
»

Spanje pri odprtem oknu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5510255 (8881) Jst
»

Legalnost povezovanja v odprta WiFi omrežja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12628215 (25646) BlueRunner
»

Spremembe kazenskega zakonika na obzorju (II)

Oddelek: Novice / Varnost
4113395 (11884) poweroff
»

Britanska vlada podprla odprto kodo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
174187 (3374) G-man

Več podobnih tem