» »

AMD in prehod na 90 nm

AMD in prehod na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je sporočil, da so začeli prehajati na 90 nm tehnologijo. Kljub temu, da so novice zaenkrat še neuradne, je AMD obljubil, da bodo prve pošiljke poslane na trg v tretjem četrtletju letošnjega leta. V izdelke bodo poleg prejšnjih tehnologij vključili še nekaj novejših, kot je na primer SOI. Proizvodnja je bila predvidena za julij, na voljo pa naj bi bili septembra, oktobra ali novembra. To je sedaj potrdil tudi AMD. Manjša tehnologija naj bi omogočila manjšo porabo energijo, uporabo višjih frekvenc in manjše gretje.

To pa ni edina novica. Če gre verjeti načrtom, bo decembra izdelan tudi Athlon 64 3800+ (2,6 GHz) in Athlon 64 FX-53 (2,4 GHz). Uporabljala naj bi že novo podnožje -- Socket 939. Tako naj bi postala najhitrejša procesorja za namizne računalnike. Izvirna novica

13 komentarjev

NoOrdinary ::

Da mal tezim, samo a ni mal smesen aprila govorot o izidu decembra kot najhiterjsem procesorju?:)

borchi ::

hm, stanje postaja zaskrbljujoče - AMD samo pol leta zamuja pri prehodu na 90nm (če se sam spomnem na 130nm!!!). je na vseh segmentih konkurenčen Intelu (OK, boljši), Intel-ov Prescott spet zgleda kot brca v temo (kar se je najprej zdelo tut za P4). skratka - cene ne bojo nizke, ker AMDju ni treba vlečt obupanih potez, za Intel pa tk vsi vemo - kokr kdaj, za veliko denarja včasih ravno prav muzke, večinoma pa (pre)malo.
l'jga

Jux ::

ok fantje, nehimo se slepit. Sej je kul da AMD mal brca, pa dela kul procesorje, sam v realnosti ga Intel sesuje v prah če bi mu bilo v interesu. (pa mu ni zaradi protimonopolnih zakonov v US) Ker vsi po vrsti vemo, da Intel poleg Presshotov poseduje tudi Pentium-M tehnologijo, ki je vrhunska. In če bo slučajno AMD malo preveč brcal, bo enostavno implementiral IA32e (AMD64 ala Intel) v Pentium-M vse skupaj zapakiral kot desktop procesor, malo spustil cene in voila AMD bo Intel spet lovil.

Ta moment se Intelu enostavno ne splača spuščat v eno resno tekmovanje z AMD, ker je grožnja ki jo AMD predstavlja enostavno premajhna in stroški neki na hitr delat so enostavno preveliki. Jst mislim, da je Intel ugotovil da GHZje povečevat v neskončnost ni glih najbolj pametna zadeva in v naslednjih dveh letih bo ukini GHz poimenovanje ter počasi odstranil P4+Preshote iz prodajne linije - zamenjali jih bodo Pentium-M v desktop izvedi.

Itak edin razlog za razvoj P4 (v končni izvedbi Presshotov) je bil doseganje čim višjih GHz (s tem tudi posledično ultra neumnih rešitev kot so 33 stopenjiski cevovod), da bi kupci zaradi svoje neumnosti pač procesor z čimvišjo številko. Umes jim je AMD pokazal da lahko tudi z malo bolj neumnim poimenovanjem prodajo dovolj procesorjev in ergo tudi intel bo storil isto (in hkrati odstranil P4 ven iz prodajnega programa). Edini problem ki se v tej zgodbi dogaja je dejstvo da bomo nasankal kupci, ker enostavno ne bo enega razvidnega parametra, ki bi določal hitrost procesorja (tako kot so ga včasih GHz).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

borchi ::

In če bo slučajno AMD malo preveč brcal, bo enostavno implementiral IA32e (AMD64 ala Intel) v Pentium-M vse skupaj zapakiral kot desktop procesor, malo spustil cene in voila AMD bo Intel spet lovil.

tk izi je to? pismo, nisem vedu.
l'jga

Brane2 ::

Pentium M je malce izboljsan Pentium 3 z vodilom Pentiuma 4. Nic posebnega in vsekakor ne trajno. Le masilo, dokler ne pride ven IA32e.

Ki bo, ce bo, konkurencen AMDju 64.

Saj sem ze dolgo tega razlagal, da je Opteron tapravi strojcek, pa folk ni hotel tega slisat.

Kar je res, je res, tokrat so AMDjevci zadeli v polno, Intel pa je ostal z gatami na kolenih. Kar se mene tice, jim privoscim, glede na to, kako so nas hoteli nategnit.

Kar se IA32e tice, ga ne bi ravno prevec vneto cakal. Bo se minilo, preden vidimo prve res uporabne cipe.

Upam, da jih bo Intel ujel, ko se bodo do konca pobrali, da konkurenca spusti cene...

Tarzan ::

dr.J ::

Prava moč Opteronov se pokaže v večprocesorskih sistemih. HypetTransport omogoča, da procesorji dihajo, namesto da se gužvajo na preozkem spominskem vodilu kot to počnejo vsi intelovi procesorji, vključno z ia64.

Poleg tega je AMD v navezi z IBM, ki ima zdaj super energijsko varčen procesor G5.

Intel tudi nalaga odvečne $$$ v AMDjeve delnice... dober nakup pač. :D

Seveda pa tako AMD kot Intel živita od naivnosti kupcev, saj malokdo zares rabi kaj več od 1GHz x86 čipa.

Mi pa je všeč, ker je Intel prekopiral amd64 arhitekturo ('pametnjakoviči' so sicer izpustili NX bit - še žal jim bo). Intel namreč dela brilijantne c/fortran prevajalnike, tako da bodo simulacije na Opterončkih naravnost letele. Če ne bo vmes kakih trikov v stilu "if(.not.intel) do nothing".

AtaStrumf ::

Jux:
Ta moment se Intelu enostavno ne splača spuščat v eno resno tekmovanje z AMD, ker je grožnja ki jo AMD predstavlja enostavno premajhna in stroški neki na hitr delat so enostavno preveliki.

Khm, ja in od kod so pol prišli P4 EE proci? Tko mal iz dolgčasa, ker imajo Intelovi inženirji preveč prostega časa na delu?

Jux ::

@Atastrumf:
Khm, ja in od kod so pol prišli P4 EE proci? Tko mal iz dolgčasa, ker imajo Intelovi inženirji preveč prostega časa na delu?

no glih pretegnal se niso da so gor nabil ekstra L2. Mislm, itak vemo da P4 tehnologija res rab en temeljit overhaul - in to ne na način kot ga je ponudil Presshot, torej iz stališča marketinga (pa še ta plan je padu v vodo
:\ ) - ampak preformance driven - pa tudi če to pomeni zmanjšanje GHz ki jih proci dosegajo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

@Borchi
tk izi je to? pismo, nisem vedu.


Jst tkole razmišljam. Intelu je pomemben profit na delnico oz. dobičkonostnost, zato da so delničarji heppy, pa da je uprava heppy, skratka da so ena heppy familija. Intel ma večji profit, če forsira P4 arihtekturo kar se da dolgo, ker so vlaganja za razvoj P4 arhitekture cenejša, kot če se greš razvoj iz ničle. Ta trditev velja, dokler ne začne izgubljat preveč tržnega deleža - torej v taki meri, da bi lahko slabšalno vplivalo na poročilo o poslovanju konec leta. Ko pa se to začne dogajat, pa Intel vse tiste kupe kapitala zlo lahko investira v pospeševanje razvoja nove arhtekture, ki se bo kosala/presegla Opterone (takrat je tud Intelu lažje povedat delničarjem zakaj investirajo njihov dobiček v razvoj).
Zdej trik je v tem da Intel noče na silo uvajat nove arhitekture (zarad zgornjih razlogov) in enostavno poskuša z počasnim faze-out-om P4 tehnologije in prehod na derivate P-M arhitekture v desktopu (seveda ne impliciram da bo P-M uporabljen v isti obliki kot je ta moment implemenitran v P-M procesorjih, ampak ga bodo priredili za konkurenčnost opteronom). In to bo počel dokler mu AMD ne predstavlja zadostne konkurence. Če bo grožnja prevelika bo enostavno spustu tono dolarjev v svoj R&D oddelek in zadevo pospešil.

Sicer pa ni bil moj point v prepričevanju o tem da je Intel ultra boljši od AMDja po tehnoloških rešitvah, vendar sem hotel povedat da nobena zgodba v računalništvu ni tako preprosta kot to poroča Inquirer (hehehe). Intel je še daleč od tega da bo naredu pušiono in vsi AMD fani, ki mislijo da AMD drži Intela za jajca nimajo pojma.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Tarzan ::

no glih pretegnal se niso da so gor nabil ekstra L2...


Narobe, L2 niso prav nič povečali. Če bi ga mogli bi ga, ker je pa to nemogoče, lahko povečujejo samo L3 predpomnilnik, in tega tudi so.

EE so prišli ven pa samo zato, ker je AMD poslal na trg procesor, ki je po performansah pokosil Intelove paradne konje. In Intel v to ni verjel, dokler se to ni zgodilo. Kot je rekel Brane, Intel je z gatami pri kolenih samo debelo gledal kaj je uspelo AMDju.>:D

Pomojem Intel že dela na popolnoma novem procesorju, ki ne bo imel dosti skupnega s P4 arhitekturo. Opteron je narejen tako, da bodo lahko, po prehodu na 65nm ali mogoče že prej, na en procesor nabili dve jedri in s tem močno izboljšali performance procesorja. Vsak Hyperthreading se gre lahko skrit pred tako rešitvijo! Do takrat je na izdelovalcih softwera, da izboljšajo podporo dvo in večprocesorskim sistemom, ker v tem področju ima AMD trenutno največjo prednost.

Dr_M ::

Intel je še daleč od tega da bo naredu pušiono in vsi AMD fani, ki mislijo da AMD drži Intela za jajca nimajo pojma.

kar se tice procesorjev in tehnologije ga drzi za jajca (pa se kje drugije), AMPAK Intel ma ime povsot, AMD pa samo pri razgledanih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

borchi ::

Jux: če misliš, da je Pentium - M (beri PIII) Intelov spas - razmisl še enkrat. PIII jim prvič pokazal zobe pri 1,133GH in so bli par mescev goli in bosi - pol so splovili P4 in čeprav je bil totalno zgrešen nakup so ga z ločitvijo od rambusa in naslednjimi stepping nekako rešili (+ nateg s frekvencami). takrat je zgleda ene par pametnih inžinirjev reklo, da je p4 slaba arhitektura in so delali naprej na p3 - evo vam Pentium Mobile kakor ga sedaj poznamo).

nekak dvomim, da bojo sicer ta modificiran p3 core prignali tako daleč, da bojo lovili (ampak Intel ne lovi - on diktira, ane) in po levi in desni prehitevali AMD64, G5 itd.

poleg tega nikakor ne morem zakapirat tvojga razmišljanja, da intel ne rabi metat denarja v razvoj, ko je amd še performančno relativno malo pred njim? a pol ko bo pa amd velik pred intelom jim bo pa lažje??!!

dobro ime si lahko uničiš hitro, narediš počasi. kr pri amd-jevcih vprašej.
l'jga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel opustil načrte za 4 GHz procesor

Oddelek: Novice / Procesorji
332944 (2944) Azrael
»

AMD z 0,09-mikronskimi procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
92340 (2340) Tarzan
»

AMD sledi Intelu

Oddelek: Novice / Procesorji
152221 (2221) Pyr0Beast
»

kaj novega je prinesla tehnoligija p4

Oddelek: Strojna oprema
151256 (1061) BigWhale
»

Intel(P4/Prescott) vs. AMD (Optreon/Athlon64)

Oddelek: Strojna oprema
181707 (1513) morphling1

Več podobnih tem