» »

Opteroni na 90 nm

Opteroni na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je brez velikega pompa začel pošiljati prve serije Opteronov, izdelanih v 0,09-mikronski SOI-tehnologiji. Trenutno so na voljo modeli 146, 246, 248 in 846 s frekvenco med 2,0 in 2,2 GHz, ki se bistveno ne razlikujejo od 0,13-mikronskih bratcev. Integriranega imajo megabajt drugonivojskega predpomnilnika in dvokanalni pomnilniški krmilnik za PC3200. Po proizvajalčevih navedbah je maksimalna poraba energije 67 W, v posebnem stanju varčevanja pa porabijo le 21 W.

To je četrta veja procesorjev, ki jih je AMD ponudil v 90 nm tehnologiji; po Athlonih 64 3000+, 3200+ in 3500+ na prehod nanjo še vedno čakajo 3800+, 4000+, FX-53 in FX-55, ki so še vedno na 130 nm. Več o tem.

15 komentarjev

MKrmec ::

Ja jest bi mel tut enga haha

No AMD spet prehiteva Intel. Jest res ne vem kdo kup Intel procesor in zakaj. 1.razlog drazji so od AMDja 2. Ne omogocajo navijanja 3. So pocasnejsi (v nekaterih vidikih)...

No jest prisegam na AMD!!

5er--> ::

2. Ne omogocajo navijanja :\

Tito ::

Ne vem kje si vidu da so kej dost cenejši, sam poglej si cene najmočnejših modelov opteronov :P. Da te kap ;)... Samo, sej se bo pocenilo ... Pač je treba počakat. Mislim predvem na dvoprocesorske in več ;) ...:D

Jst bi rad vidu, da pride kak način da se skreka to zadevo ;) ...:D Prec gremo v nabavo enoprocesorskih opteronov in jih damo v 8 procesorsko mamico ;) ...

Dr_M ::

Prec gremo v nabavo enoprocesorskih opteronov in jih damo v 8 procesorsko mamico ;) ...

to je ucas celo delal. zdej pa nevem...ce so kastriral 1xx modele, potem ti tut bog ne more vec pomagat, ce so pa isti, potem pa delajo bp :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

NoOrdinary ::

MKrmec, zalužeš si nagrado za najbolšega amd fana v sloveniji. Zakaj amd prehiteva intel? 0,09 mikronov ma intel tud (ok, vem da te je šokiral, mal dihej, zdej lahk bereš dalje).
Višji razred procesorjev je pri obeh firmah isto drag, nižji za tajnice so pa res cenej, samo moreš tajnicam razložit da nehajo kupovat celerone (oz njihovi šefi al kdo skrbi za to).
Izjava tedna: ne omogočajo navijnaja... Če se ker proc da navijat, so to pentiumi, pa se potrud sam mal in pobrskaj po netu kaj folk počne z njimi
Glede hitrosti pa nimam kej pripoment, sam si omenu da je hitrejši v nekaterih vidikih, samo ne vem če ti je jasno da je posledica tega da so tud pentiumi hitrejši v nekaterih vidikih..
Jest ne kupem AMDja ker sem mel probleme s platami (ubistvu jih mam še) in ker so pred prihodom 64k HT pentiumi bli precej brez konkurence.

p.s.: pol ure rabm za 500m po avtocest, 20 minut zamudim na kolodontvij, upravičen sem do tega da se razburjam nad takimi komentarji :P
brez ideje sem za podpis

mrTwelveTrees ::

Glede na to, kaj dobiš za isti (podoben) denar pri Amdju in kaj pri Intelu...
kaj je še tukaj za razmišljat ? 0:)

jah, nekateri še zmeraj rajši kupujejo korejske avtomobile , drugi prisegajo na nemške...

ja ok, če majo denar ! |O

Zheegec ::

Ful huda poraba, Intel je še vedno nad 100W za nek procesor, ki je primerljiv z Opteronom x52.

Seveda pa spet AMDjev marketing, imajo dobro stvar pa je ne oglašujejo.

Zanimiva bo naslednja revizija...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

OrlyTM ::

est res ne vem kdo kup Intel procesor in zakaj.


zato ker mamo izredno slabe izkusnje z AMDjevimi procesorji, se slabse pa z platami zanje! Kupis Intel P4 in dela! Tko je to :)

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Poldi112 ::

Matr mam sreco. Imam AMD-ja in danes spet dela.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jst ::

Da bi imel AMDja v prenosniku? PROSIM!

Da bi mel AMDja v serverju? Mogoče so se kaj spremenili, ampak 4 leta star Intel-based server še vedno dela brez prestanka in problemov.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

flipflop ::

Moja 8 let stara 486 s AMD procesorjem tudi še danes dela?:\ Ne vem kaj eni delate z računalniki, ampak jst še nisem imel nobenih problemov z AMD-ji, tak da Intela ne kupim.

Mavrik ::

2. Ne omogocajo navijanja


Amm... Če slučajno ne veš so Opteroni serverski procesorji. Zdaj mi pa pokaži bedaka ki bi šel navijat server.

Jst, OrlyTM: :D :D :D
Kake vice to slišiš.
The truth is rarely pure and never simple.

Malinovc ::

Jah nevem, kle se kolegi odlocajo za Intela zaradi PCIe grafikulj, saj ima intel ze zelo dobro podporo za te zadeve ( nforce 4 pa prihaja ravno na police. Cenovno drazji procesor pa se z cenejsi PCIe kartici kr izenaci. Zadeva niti ni tako slaba..mislim cenovno v kompletu y grafikuljo. Sicer pa je tu se problem nadgrajevanje sistema ( podnozja.. ) .. ampak ... there is always ampak.

Kar se tice postov da amd ni imel tezav..mislim da nism mel edini tezav z napihnjenimi kondenzatorji na amdjevih platah. PS. da o totanlo nekvalitetnih slot A platah ne govorimo... nobena ni prezivela 2-3 let. Sam sm moral na dveh platah vse cape pa stab prelotat da sm dobi spet neki zivljenja vn.

Nja..kar se pa nizjega razreda za " TAJNICE " tice...pa je moj edini odgovor na post:
Nekateri pac ne fehtamo mamice pa ateka za peneze samo da bedne igrice tecejo na 8xFSAA.. ali kar pac ze!
Osebno ravnokar kupujem starejsega bartona ali podobno z poceni plato, ramih. Taksen combo me bo prisel cca 40k v tujini. Za slackTajnico kot sm jst je pa to cist... ne je vec kot prevec :))

Tarzan ::

Intelovi 90nm procesorji so kar se mene tiče čisto navaden met peska v oči. Megahertzev pridobili ne bodo skoraj nič, gretja še zdaleč niso zmanjšali, performance se tudi niso izboljšale, obratno, prescott je napram northwoodu večinoma počasnejši.
V nasprotnem taboru pa AMDjevi 90nm procesorji delujejo zaradi dodatnih izboljšav hitreje, precej hladneje in zato tudi omogočajo nekoliko večji porast frekvence. Poleg tega se odlično navijajo (škoda samo da so zaklenjeni).
Mobilni Athlon 64 je več kot primerljiv s procesorji Centrino na področju prenosnikov! Porabo ima pri 2GHz celo nižjo, performance pa nekoliko višji.
Procesor za vtaknit v strežnik? Intel trenutno nima procesorja, ki bi konkuriral Opteronu, pa naj si to še tako želi. Slaba skalabilnost Athlona MP je z Opteronom šla v pozabo in AMD je kot že enkrat pred tem (začetek serije Athlon MP) Intel porazil na celi bojni črti. Tokrat celo za nekaj odtenkov bolj kruto.
Matične plošče? Ena redkih pa vendar zelo motečih problemov AMDja! Sicer z Intelom nimam veliko izkušenj (samo s ploščami podjetij ASUS in ABIT, ki se tudi pri AMD sistemih ne kvarijo preveč rade) vendar lahko rečem, da mi je kar nekaj matičnih plošč zaradi cenenih kondenzatorjev povzročalo sive lase - ena od teh plošč ima trenutno na sebi že nekaj kondenzatorjev, ki so bili zamenjani že 3×, pa vendar procesor še vedno dela kot da se plošči nič zgodilo. Probleme sem do sedaj imel samo s ploščami Epox (dve plošči od treh) in Elite (1/1). Asus, Abit in Gigabyte zaenkrat še vedno delajo kot namazane.

Glede cene pa tudi povem, da AMD nima več prednosti v tem aspektu, ker je pošteno zasolil cene (vsaj pri nas v SLO) in so povsem primerljive z Intelovimi, s tem da ima na voljo še ultra drage FX-e ter 8-way Opterone, katerih cena naraste tudi do pol milijona tolarjev! Alternative temu Intel nima, saj se Xeonom cena konča tam nekje pod 300 tisočaki.

Čakam na dualcore procesorje, AMD kot kaže s tem ne bi smel imeti več prevelikih težav, saj bi moralo jedro brez težav odvesti ~ 120W (če ne bodo vdelali kakih posebnih optimizacij) toplote. Intelovih krepkih 200W pa bi bilo že bolj kritičnih, glede na to, da se pri najnovejših P4 procesor z BOX coolerjem že tako ali tako pregreva in se dogaja, da zažene zaščito v obliki CPU throttlinga. Škoda... Cene bi lahko bile nižje!

NoOrdinary ::

malinovec, računalnik si kupujem sam, če te pa mot da dam precej dnarja v kiblo ti pa lahko dam mejl in mi pojamraš kok sem glup ker sem dal tok dnarja za to da lahko doom laufam na high...
brez ideje sem za podpis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov racunalnik

Oddelek: Kaj kupiti
61320 (1195) L0sT
»

Plata za Athlona 64 3000+ 939

Oddelek: Kaj kupiti
261963 (1496) hostar
»

Razlika med BH5 in CH5

Oddelek: Strojna oprema
161344 (1084) davidb
»

kaj novega je prinesla tehnoligija p4

Oddelek: Strojna oprema
151260 (1065) BigWhale
»

Athlon XP 3000+: končno procesor, ki prehiti P4 3,06 GHz?

Oddelek: Novice / Procesorji
372368 (2368) morphling1

Več podobnih tem