» »

5Mbit paket in zakaj ne dosegam te hitrosti?

5Mbit paket in zakaj ne dosegam te hitrosti?

bastadu ::

Preko kabelskega omrežja (KRS Rotovž MB) dostopam do interneta, in sicer imam paket Arnes s hitrostjo 5Mbit DL in 512KB UL (paket A600). Problem je, ker jaz ne dosegam DL hitrosti 5Mbit, ampak le okoli 4Mbit (dejansko nekje do 500KB/s) pa še to če imam srečo. Klical sem že na KRS Rotovž tehnično podporo in so mi samo rekli, da modem je nastavljen na 5Mbit in da bi moralo leteti.... Rekli so tudi, da je verjetno problem v preobremenjenem upload-u, kar pa sploh ni res - rezultati so isti tudi če je upload čisto na minimumu. Fora pa je, da ko so me priklopili na začetku meseca cca. 2 ali 3 dni hitrosti nisem imel omejene in mi je letelo tudi po 900KB/s, tako da problema v samem kablu oz. nezmožnosti takšne povezave verjetno ni (čeprav je serviser ob priklopu zmeril in rekel da je nekje največja možna hitrost 4Mbit-e) ... Zanima me, če ima še kdo podobne probleme in kakšno rešitev za to? Hvala za odgovore!

P.S.: Aja, hitrosti sem meril s pomočjo Trierinega SpeedTest-a in pa z vlečenjem velike datoteke z Arnesovega FTP strežnika; rezultati so bili bolj ali manj primerljivi:\

Keyser Soze ::

Morda zato, ker je v bistvu to maksimalna možna hitrost? In ne najmanjša zagotovljena.

bastadu ::

Tudi sam osebek na tehnični pomoči mi je rekel, da bi moralo vleči hitreje. Se pravi teoretično je največja hitrost pri 5Mbit = 640KB/s in seveda dejanska ni nikoli enaka teoretični in po moje bi mi moralo vleči vsaj kakšnih 600KB/s... To pa je že 100KB/s razlike, za kolikor se že plača kar mastna naročnina:\

Poldi112 ::

Tole je sicer malo verjetno ampak kaj ce ips meri hitrost na fizicnem kanalu, ti pa v aplikaciji.
Samo ce ti serviser rece da bi moralo iti hitreje potem jim pac zatezi ali reklamiraj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

bastadu ::

A ni na kabelskem netu hitrost nastavljena v samem modemu? Jaz sem slišal, da se pred vsako postavitvijo modema v njega naloži nek fajl, v katerem so določeni parametri, med drugimi tudi hitrost... Tako se je ene starejše modeme dalo heknit in ti je lahko letelo hitreje, pri novejših pa je to bolj oteženo...

CaqKa ::

moje izkušnje so take, da se triera glih en drek pobriga za to, če ti ne dosegaš maximalne hitrosti.
imam 1,5 Mbps / 256 kbps paket, kar bi teoretično naj pomenlo 192 KB/s. te hitrosti še jaz nisem doživel. imam maximalno okrog 170.
pa ni važno če je to arnesov ftp, šolski, ali pa nemara trierin lastni.

vidim pa da dejansko gre za 20% navzkriž. a ni to bedasto, da si tudi pri takih hitrostih pustijo tako veliko napako?
512/640= 78%
170/192= 88%

in ne poldi niso surovi podatki. linija še fizično ne spravi tolko skozi.
jaz nevem da enostavno tega ne uvidijo in recimo malenkost potweakajo linijo. za tistih nekaj procentov. ne oni stojijo kot skala ob steni, "mi mamo vse prav nastavljeno napaka je pri vas"
ja. pa zgovarjanje na napačnega ftp klienta, pa nevem kaj še vse sem slišal. potem ko pa je robert bil z svojim kompom tu pa je njemu enako malo letelo, pa je bil odgovor, da si naj rwin pa kaj te vem kaj potweakam. (aja pa v linuxu ni letelo nič hitreje)
skratka brezupen primer. idi klicat na brezplačno številko in jim gnjavi.
oni za support linijo se ti bojo itak smejali. (spet moja izkušnja)

bastadu ::

Ja samo po moje, če je hitrost nastavljena prav na modemu bi moral biti ta % odstopanja občutno manjši... Druga bi bilo, da bi oni imeli tam omejeno hitrost in bi so do mene pač nekaj % izgubilo. Aja pozabil sem tudi povedati, da sem prej imel paket 3Mbit in mi je tudi letelo nekje max. 300KB/s, čeprav bi 3Mbit linija morala spraviti teoretično 384KB/s...:\ Imam tak občutek, kot da ima modem še en dodaten parameter not, da ti za nek % nastavljene hitrosti le to zmanjša:|
In ja, tudi jaz sem jih že klical kar nekajkrat in zmeraj isto...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

pumaxx ::

Mah to je bilo že stokrat obdelano. Na trieri pomeni (moji podatki- verjetno imate vsi podobne) 2M = 210k max in UL 256 = 26k max. To je to in se lahko jočeš.

p.s. Če težiš ti rečejo da imaš zašopan UL in to je klasični odgovor. Sam sem po dopustu klical da nimam vredu povezave, tip je preveru in mi rekel da imam že tri tedne zašopan Ul.( 14 dni dopusta in vse iz elektrike ) Od takrat sem odnehal ker se mi zdi preveč bedasto ukvarjat s tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pumaxx ()

CaqKa ::

to da imaš zašopan ul, je napaka na njihovi strani in nevem kak jo ne odpravijo. pol ko jim poveš da si imel izklopljeno vse šele začnejo nekaj mučkat da verjetno pa res....
beda skratka.
s tega stališča so prav bedni.
namesto da bi zadevo vzeli kot pri siolu, kjer ti po potrebi če si dlje oddaljen malo odprejo glede na potrebe linije. ne, triera se ne zgane. "Napaka ni pri nas" ali pa "Zafilan UL"

Soprano ::

Jaz pri paketu 1,5 Mbit dol in 256 kbit gor dobim prenose 180-185 KB/s (dol) ter 28-29 KB/s (gor) pod Linuxom, z Windows XP pa par KB/s manj.

Kar se mene tiče je to čist vredu.

@Caqka: močno dvomim, da bodo odpirali modeme na več kot je hitrost paketa 8-O

Dzonson ::

meni enako kot pri Soprano. menda se za par kb vec. dela tako kot more

CaqKa ::

soprano: nočem da jih odpirajo več kot je paket. hočem samo hitrost, ki jo plačujem.

Keyser Soze ::

A kdo prebere pogodbo ki jo podpiše?

Močno dvomim, da je v pogodbi navedeno, da ti zagotavaljajo takšno hitrost. Pomoje piše samo, da je to maksimalna hitrost s katero lahko dostopaš do interneta(no ja, nekaj v tem smislu).

Naj eden za foro potegne pogodbo ven pa pogleda in napiše kaj v njej piše glede zagotavljanja maksimalne hitrosti.

Soprano ::

Za slabih 10k sit ti po mojem noben ponudnik ne bo zagotavljal teh hitrosti v pogodbi. Za zagotovljen megabit bi moral plačat vsaj 5x toliko, če ne več :O

pumaxx ::

Zakaj pa ponudnik za to ceno naj nebi zagotavlajal te hitrosti kot jo plačaš ??? Saj se pogovarjamo o hitrosti do ponudnika, nihče ne govori o hitrosti na net ko je le ta "zašopan" Kaj to pomeni da si 10Mbit-no prepustnost deli 50 2Mbit-nih?

Keyser Soze ::

A lahko prosim eden prepiše tisto klavzulo iz pogodbe, ki se nanaša na hitrosti? :)

Soprano ::

@Keyser: ne ljubi se mi zdaj iskat pogodbe, ampak že v ponudbi imajo vsi ponudniki hitrosti deklarirane do X Mbit/s ali maksimalna hitrost Y Mbit/s, vsaj kolikor sem na hitro pogledal spletne strani ponudnikov

pumaxx ::

V moji pogodbi ni klavzule o hitrosti. Piše samo kateri paket sem takrat vzel. To je to. ( vsaj za nekaj je dober ta pogovor, sem namreč prvič prečital pogodbo) Piše pa da mi je prepovedano imeti prikljopljen več kot en (1) računalnik ali usmerjevalnik.( že kršim pogobbo ker je gor še XBOX ups tega nebi smel napisat)

pumaxx ::

Soprano daj link do tistih x Mbit/s

Soprano ::

@Pumaxx: triera ima tukaj

pumaxx ::

2Mbit/s = ???? k
to me zanima saj vem da mi računajo 2M vidim vsak mesec na položnici.

Soprano ::

Saj ti piše pri ceniku maksimalni upload in maksimalni download. Ali sprašuješ po čem drugem?
Jaz sem prej napisal, da nikjer ne boš zasledil, da ponudniki garantirajo to hitrost, ampak govorijo o maksimalnem možnem prenosu.

To je enako kot pri SIOLu 768 kbit upload, ki ga ponujajo, Telekomovec pa ti pove, da je 700 kbit maksimalno v njihovem omrežju. Zato so te hitrosti do X in ne zajamčeno X.

Vem da večina ponudnikov omogoča (v glavnem firmam) tudi pogodbeno zajamčene hitrosti, kjer pa so cene veliko višje.

pumaxx ::

Mene samo zanima pri 2M koliko je max prenos. Ali je to 210-220 ali 230k/s. Samo to me zanima. Moj je max 210 z arnes-ftp ob 6 zjutraj.

Soprano ::

To pa ne bi vedel. Vem samo, da je pri mojem 1,5 Mbit Triera dostopu hitrost v redu.

2 Mbit je menda tako samo pri Arnesu?

Načeloma pa je tako, da od bruto hitrosti (2048 kbit) odšteješ TCP/IP overhead, ostanek pa predstavlja maksimalno možno hitrost, ki jo boš lahko dosegel.

Na Amisovi strani je vsa stvar dobro razložena (na Trierini nisem našel FAQ).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Soprano ()

pumaxx ::

@Soprano hvala to sem iskal.
Po tej logiki če sem prav razumel bi moral 2M imeti okoli 240kB/s max DL.

Soprano ::

Sem zdaj preletel forume na www.broadbandreports.com in tam nekako ocenjujejo, da če so hitrosti prenosov pri kablu in ADSL znotraj formule "X/10", kot normalne oziroma sprejemljive.

V tvojem primeru torej približno 200 KB/s ali več, v mojem pa 150 KB/s ali več.

bastadu ::

Ima še kdo danes probleme z pingi do Arnesa (KRS Rotovž)? Pa še za hitrost me zanima če dosegate le to? Ker sedaj imam 6Mbit/768kbit in mi čez 400kB/s sploh ne pride, tudi če vlečem direktno iz arnesovega ftp-ja...:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Merjenje hitrosti downloada/uploada (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Omrežja in internet
449385586 (2144) dussan
»

Poceni ADSL potem pa...

Oddelek: Omrežja in internet
262535 (1399) Mavrik
»

Pomoč! ADSL vs CABL!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
515521 (4618) darkolord
»

Triera in arnes zelo zelo počasi

Oddelek: Omrežja in internet
262569 (1853) PrimozR
»

ADSL ali kabel (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
614731 (3910) marjanX

Več podobnih tem