» »

Operaterji v EU in podatki o klicih

Operaterji v EU in podatki o klicih

teac ::

Pravosodni ministri Evropske unije so se v Bruslju načeloma strinjali, da bodo v okviru ukrepov za boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu telekomunikacijski operaterji v povezavi v prihodnje dolžni (??) hraniti določene podatke o klicih prek fiksnih in mobilnih telefonov, sporočilih vrste SMS in MMS ter tudi o elektronski pošti in internetu za določeno daljše obdobje. O podrobnostih se bodo še dogovorili.

"Slovenija je temu ukrepu naklonjena, vendar meni, da shranjevanje podatkov ne bi smelo biti daljše od enega leta, prav tako bi moralo potekati zelo selektivno...
Operaterji v EU in podatki o klicih

Mislim...absurd.;(( Kaj pa osnovne človeške pravice in pravica do zasebnosti? A operater s tem ne krši podpisane pogodbe? Varovanje osebnih podatkov? Čeprav piše, da naj nebi snemali pogovorov, če se bo to uresničilo, bom začel resno razmišljati o smotrnosti uporabe mobitela (ko bo to pri nas urejeno z zakonom...ilegalno se to tako verjetno že dogaja).

Too much. ;(( ;((
  • spremenilo: teac ()

Jst ::

V boju proti terorizmu se bomo morali pač odrečti določenim pravicam. Kar se je zgodilo v US 2001, se sedaj počasi in upam da bolj racionalno dogaja v EU.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

aljazh ::

Boj proti terorizmu ne more in ne sme biti razlog (izgovor) za krčenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Jst ::

Se strinjam. Vendar, kot sem že nakazal, se je praksa v USA postopno aplicirala na druge države. Najprej na UK, sedaj se pa pripravlja zakon na EU ravni.

Sam se ne strinjam z metodami USA, zato upam, da bodo pravniki v EU dotično stvar naredili bolje. Bom si prebral dostopne informacije in komentiral. A imate kaj linkov?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Luka Percic ::

Katera človekova pravica ti je bolj pomembna?
Meni je pravica do življenja ena od najpomembnejših. Vsekakor daleč pred tisto o zasebnosti.

S tem da se da se da pri kršenju pravice do zasebnosti močno omilit posledice. Da se dosečt, da tega sploh neboš opazil, in da neboš nikoli ničesar prikrajšan. Razem mogoče do pravice do osebne odločitve; ali stisnit gumb za sprožitev eksploziva. Te opcije neboš imel.

Jo boš pogrešal?

Caligula ::

MA ja! K da so koristi od tega. Kolk teroristov se pa da res prek tega se ujet? K da ne vejo kake metode policisti uporabljajo ;((

To je neumnost in izjemen strosek za operaterje, ki se ga zelo otepajo. To je se ena useless birokratska glupost folka, ki nima stika z realnostjo.
Se vsaka taka zadeva se pol konca z izrabo v komercialne namene kjer nek low pay executive prodaja skrivnosti firmam,...

Tko kot so Americani Echelon uporabljali za jacanje pozicije Boeinga proti Airbusu v razpisih,..

Kako, da bin ladna ne najdejo Americani, ce skos vse to uporabljajo? Samo parkrat so civiliste sklatili, ker so mislili, da je on,..

Pa se spet so kodirniki govora v prosti prodaji in se s tem hranjenjem ne da nc delat.

Proti terorizmu to ni ucinkovito. Sploh pa ne na dolgi rok, ker ce pac vejo, da se to uporablja ze ne bodo prek tega delali ali pa se hujs, najdli bojo edge in se vladam mascevali tako, da bodo ful zmedo z fake alarmi,.. delali, da se bo folk zbunil zaradi neupravicenih akcij, ...

Skratka to je zaostala zadeva k je hudo za casom.

To je namenjen lih folku, ki nima pojma in jim to zbuja zmoten obcutek varnosti. Sicer se pa itak ze zdej vse napocez prisluskuje samo, da bo v praksi to kao pac legalno za policijo,..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

drejc ::

Jst ::

Novica vprašljive resničnosti. Objektivna tako ali tako ni.

Brezveze.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Caligula ::

Ej, se ce bi dobili tako par retardiranih would be teroristov bi tako vzgojili le se bolj zajebano in previdno sorto.
To je tko k z antibiotiki. K butasti jamski teroristi ze porekasajo inteligenco administracije ZDA zarad cesar bomo verjetno vsi jebal jeza v prihodnosti.

:|

K terorizem ni neki staticnega. PA se cedalji vec bo"domacega" internega in to izobrazenega folka, ki mu bodo sle najbolj na jetra lastne vlade...

V ZDA je itak malo morje fizicno in kemicno nacitanega white bread folka k je mentalno v pizdi, na prozacu pa kdo ve kaj se vse. K da je res folk v turbanih najbolj nevaren. Na kratki rok-k je ze minil ja, zdej bodo pa razni americancki sami svoj folk v luft metali...

Dej ker slovenski mafijc razen res neumnih k se o heroinu se v butasto neumnim nasim kriminalistom razumljivih kodah pogovarjajo, pa se gobca obremenilne zadeve po mobitelih?!?

Tko se resis samo najbolj retardiranih. S tem sam scistis trg najbolj zajebanim. A bo res nek mastermind padel v past nekega Draga Kosa?!?

Ma ja!

Luka Percic ::

Prav maš.

Edino ti si sposoben lovit teroriste.
In zato sploh nerabiš hi-tech.

Rabiš le špahco pa eno kovinsko reč gor. Potem pa to nadzemljeviom vrtiš in tam kjer se ti ustavi tam je terorist.

Right Caligula?


Pa ta tvoja o domacih Ameriskih teroristih se pa kar noče in noče zgodit aneda? Do kdaj bos pa se neumnosti ponavljal.

MadMicka ::

Luka Veliki, ali ti nemara trdiš, da američani nimajo svojih, tj. ameriških državljanov, ki so izvedli teroristične napade na ozemlju ZDA?

Drugače drži, da so seveda možni posegi v pravico do varovanja človekove zasebnosti, saj nobena pravica (niti pravica do življenja) ni absolutna, temveč je omejena z drugimi pravicami. Drug, precej hud problem pa je, kje in kako potegniti mejo med eno in drugo pravico.

V konkretnem primeru, če že država naloži Telekomu, da mora hraniti vse klice toliko in toliko časa, potem je potrebno vsaj dvoje: Najprej, da je dostop do teh podatkov mimo sodne odločbe skrbno varovan in drugič, da znatne stroške povezano s hrambo in varovanjem takšnih podatkov krije država.

Na tak način na račun boja proti kriminalu in ne zgolj proti terorizmu pravzaprav človekove pravica do varovanja zasebnosti verjetno ne trpi v takšni meri, da bi morebitna škoda presegala morebitno korist, ki bi jo imeli pri borbi proti kriminalu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Luka Percic ::

Seveda so teroristi tudi Ameriški državljan, vendar se ni pripravljen kar vsak vreči v smrt. Morajo prej iti na pranje možganov nekam (prej Afganistan- sedaj pa v tistih arabskih državah, kjer američani nimajo nadzora.)

No, drugo so pa razni umsko nedorečeni ljudje in občasne sekte. Več al manj niso večji problem. Največ kakšen razred postrelijo, vsekakor se ne spravljajo na avione/večje zgradbe.

Caligula ::

Luka Veliki, ti si eden tistih bolj "sibkih" osebkov, ki se pac pocutijo varnejse, cim nekdo rece, da nekaj dela na necem. Ceprav so to prazne marnje.

Kar se tice domacih teroristov. Takoj po US volitvah (do takrat so cakali) so pri FBI povedali, da so seveda bile zelo intenzivne priprave mnogih skupin v ZDA, da bi metali stvari v zrak,... a da jih je 90% bilo s strani raznih domacih religioznih fundamentalisticnih skupin, nasprotnikov abortusu,...

Ti poslusas zvoke v svoji glavi jaz pa raje podatke FBI po volitvah, ker se nekako bolj verjetni se mi zdi.
Bi pa raje videl, da se nekaj malega dogaja sproti in da velikost pizdarij ne narasca, kot da je skos tiho in pol spet naenkrat neka velika pizdarija.

Ker to ,da se nekaj ne dogaja, v takem casu pomeni kvecjemu, da se nekaj velikega pripravlja :|

Luka Percic ::

"Ker to ,da se nekaj ne dogaja, v takem casu pomeni kvecjemu, da se nekaj velikega pripravlja "

To so tudi podatki iz FBI-ja?
:D

Poldi112 ::

Mislim da americani streljanja po solah ne dojemajo kot nek mali problem.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Bob Rock ::

ocitno ga, ce ga ne bi, bi najprej sli doma zadevo rihtat, ne pa celemu svetu srat :\

Keyser Soze ::

Uf, lej spet so varnostni strokovnjaki na kupu. Kako jim je vse jasno in kako kristalno čisto na kakšen način preprečit morebitne varnostne grožnje.

Fantje, ob vas se počutim zelo, zelo varnega.

Not!

Daj ne bluzi mi z enimi apliciranji US paranoje na EU. Tisti ki je to napisal. Sami obveščevalni aparati v EU in US so že sami po sebi dovolj močni, da ne rabijo takšnih zakonov oz. predlogov. Je pa zanimivo, kako začnejo politiki raji metat kosti, da misli, kako se področje varnosti izboljšuje. In potem je vsa zadovoljna. In vesela. In ima zadovoljeno vsaj eno potrebo - tisto osnovno. Čeprav samo navidezno bolj, drugače pa nič več.

Jaz bi se rajši osredotočal na sam nadzor nad delom OS in njihovimi metodami. Ne pa nad tem, kakšne podatke naj le ti uporabljajo in jih potrebujejo pri svojem delu.

Po drugi strani pa... Sami zapisi o klicih niso nič spornega. Dokler v teh zapisih ni vsebine le teh. In dokler je njihovo hranjenje in nadzor v mejah normale. Ter se ne zlorablja v politične ali kakšne druge namene. In smo zopet pri nadzoru. Ah, kdo bi si mislil...

P.S.: Fantazije dečkov na tem forumu, kako bodo pa lahko gledali kaj dela sosedova hčerka med tuširanjem pa niso tako relevantne. Ljudlje smo pač nagnjeni k takim stvarem. In zato se je zgleda pač treba odpovedat določenim pravicam.:\

Luka Percic ::

"Mislim da americani streljanja po solah ne dojemajo kot nek mali problem."

Statistično gledano to ni nekaj zaskrbljujočega. Vzbuja pa veliko čustev to pa..

"Sami zapisi o klicih niso nič spornega."

Right dude.

"Dokler v teh zapisih ni vsebine le teh."

Več podatkov, lažje obsodbe/odkrivanje žlocincev.

"In dokler je njihovo hranjenje in nadzor v mejah normale."

Mah normala je precej nedifinirana stvar

"Ter se ne zlorablja v politične ali kakšne druge namene."

To pa. Tle je treba delat. Osebe preizkušat/nadzorovat noč in dan.
Potem pa naj si upajo se samozadovoljevat na slikco, ki so jo pridobili v službi preko kamere v šolskem veceju.

Če vas to skrbi seveda..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Forbes: FBI že lahko odklene nove iPhone 11

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
146326 (4527) Ahim
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830272 (26614) FrizzleFry
»

Britanska vlada bo lahko posameznike prisila k razkritju šifrirnih ključev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6010688 (8555) poweroff
»

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6714260 (11916) Bakunin
»

Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8410753 (8731) poweroff

Več podobnih tem