» »

Serial ATA diski

Serial ATA diski

Hammer123 ::

Imam dokaj velike probleme z temi diski.
V sredo sem dobil nov Sata disk(WD 160Gb), že prej sem pa imel Maxtorja(120Gb).
Vse vredu bilo! Ko pa priklopim disk, mi moj mlinček noče priti v winse(XP+SP2). OK, si mislm, pa sem odklopil ta novi disk, tako da je bil priklopljen samo stari disk. Pa isto! Tudi če hočem kateregakoli formatirati mi pokaže error!
Kaj narediti?

MEDENA ::

če je novi ga moraš formatirat duh :D

al pa v biosu naštimat kaj

kura ::

vrni jim disk pa vzam navadnega z sata bos mel skos probleme.

pol mas oba diska SATA, Maxtor ti je delal in gor mas sistem pa ti ga ne zboota več odkar si WD prklopil? probej defolte naštimat v biosu, pol pa naštimej tam da se ti boota iz sate pa sam wdja prklop pa probej?
jst sm mel podobne probleme z wd 120 sata, včasih se mi računalnik ni hotu zbudit trikrat sm ga na servis peljal pa so vse stestiral pa nč, na konc so ugotovil da ta sata disk in moja matična plošča nista kompatibilna, tako da od takrat prisegam na eide

mohha53 ::

SATA rules!
2x 80Gb Maxtor v RAID 0 polju, kar smesni so mi ostali ljudje!!
Ce lahko menjas, si pojdi po 120Gb Maxtorja, najboljse iz iste serije! Potem ga sestavi v RAID 0, na novo instalaj Winse(ne pozabi si z neta snet najnovejsih driverjev za SATA, ki jih potrebujes ob ZACETKU instalanja WInsov(predpostavljam da ti matka daje moznosti RAIDa!!). Potem pa se cudi, ker ko to nalaga, minejo meniji tako hitro, da niti ne vidis kaj se dogaja. Meni se to res obcutno pozna, neprimerno hitreje kot kjerkoli drugje, sploh pa na eidejih. Ti so preteklost, SATA prihaja. Ja, dobro je vcasih se BIOS updejtat, to lahko povzroca tezave marsikdaj. Kot receno pa zalaufaj SYS z PRAVILNO nastavitvijo boot zaporedja v biosu!!

Myk
"Never touch a running system!"

Gandalfar ::

Hitrost v tvojem primeru je pomojem bolj posledica RAID0 kot SATA. Ne recem, da ne pomaga ampak .. ne tako zelo.

mohha53 ::

Eh, moj tajni policist, seveda je hitrost vecinoma visja zaradi RAIDa 0, ampak nedvomno je, da bo IDE pocasi izginil, SATA je nov standard in podpora po zanj v prihodnjosti vecja.

Myk
"Never touch a running system!"

Hammer123 ::

Tist del z driverji sem probal, pa mi napiše,da so ti driverji že na cd-ju od winsow. mamaplata podpira RAID.

ferdo ::

jaz imam tudi 2x80GB sATA maxtor diska in zadevo sem usposobil brez bilokakšnih problemov, na začetku sem mislil, da je to nek problem, in je res-samo za neizkušene, ali pa tiste, ki ne preberejo vsaj 1x pravilno navodil uporabe po angleško user manuals.

Eni pravijo, da treba dodatno nastavit ta raid0 oz. raid, da dela hitreje oz. da se to da delat, samo še nisem imel časa se poglabljat v to! za 1x deluje, razlika je opazna, in sem zadovoljen.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Hammer123 ::

Tudi sam nisem mel do sedaj nobenih težav! Pa sem priklapljal že drige diske(IDE in SATA). Samo ta del z Raid0 i ovo mi pa ne gre.:8)

mohha53 ::

Papica, poglej.
Jaz imam MSIjevo mamaplato. Verjetno je drugje malce drugace, ampak bi moralo biti v principu isto!!
Ko se mi PC boota, preide preko standardnega testa mem preko testa HDD (SMART), in mi PREDEN se zacno nalagati Winsi ponudi obilo opcij,.. npr.:
-Press F11 to choose boot device > tu lahko ne da bi saril po biosu izberem kako naj boota
-Press ... to in ono za to in ono.., skorak tako kot F8 in Winsof meni.
Pa da ne bom tvezil, ponudi mi tudi moznost skonfigurirat RAID. Ko prtisnem Tab, se mi odpre meni z razlicnimi opcijami kaj in kako z RAIDom, od autodetecta,... Ti moras tam izbrati dva diska(najbolj kul ce sta iste serije!!) in jih zapreci v pojlubno funkcijo, 1 za mirroring > na obeh enaki podatki, ko eden odleti, mas se drugega, ali 0 za striping > podatki na diskih so deljeni, od tu HITROST, vendar ce odleti eden, nimas vec nic. potem so se razlicne kombinacije, npr 0+1,... Sele nato bo RAID viden v biosu in ga bos kasneje lahko izbral kot primary boot!
Se pravi, ko si VSPOSTAVIL RAID polje > natancno si preberi v navodilih mamaplate, kje so ti meniji in kako do tja priti, je potrebna instalacija Winsow, kjer te ob zacetku instala diskretno vprasa > Press F6 for instaling RAID or SCSI devices > tu rabis zdaj te driverje na disketi!! Potem gre vse naprej normalno, vendar hitreje, ce mas RAID 0, hehe.
To je to, kot pasulj!
POZOR: ko sem updejtal bios, se mi je RAID izgubil, samo na novo sem moral dolociti polje, podatki niso bili izgubljeni!

Myk
"Never touch a running system!"

ferdo ::

tako je!
mohha53, ko si updejtu bios, si nanovo nastavil raid polje, kako?

si pritisnil CTRL+F ? ali kako drugače? preden se bootajo windowsi? ali si uporabil disketo za raid?
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

mohha53 ::

Poglej, spet sem pritisnil Tab in samo povezal diska v RAID o, potem sem po tihem drzal pesti, vendar so se Winsi pognali brez problema. Sklepam, da konfiguriranje določi, kater disk je "neparen", kateri "paren". Mogoce je treba kje to manualno dolociti, vendar imas samo dve moznosti. Updejt BIOSa ti ne more pobrisati podatkov na diskih.

Myk
"Never touch a running system!"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z RAID0

Oddelek: Pomoč in nasveti
171424 (1192) OK.d
»

ATA vs. sATA vs. raid...

Oddelek: Strojna oprema
241447 (1170) Jebiveter
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18413580 (9184) matrix2
»

Resen problem?

Oddelek: Strojna oprema
101207 (1007) mohha53
»

SerialATA diski - katerega kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
945336 (4323) asPeteR

Več podobnih tem