» »

ATA vs. sATA vs. raid...

ATA vs. sATA vs. raid...

ferdo ::

imam novo osnovno ploščo, K7N2 Delta-ILSR • Support 2 serial ATA + 1 ATA133
- RAID O or 1 are supported
- RAID function works w/ATA133 + SATA H/D or 2 SATA H/D
• Connect up to 2 Serial ATA devices and 1 ATA133 device

sedaj pa ne vem, ali se bi odloču za nakup enega ATA133 diska ali dvah sATA za raid 0-1 ??? namreč, crknu mi je maxtor 60GB 7200rpm DiamondMax 9plus ATA133, R.I.P.

kaj je + in - pri raid..
kaj je raid0
kaj je raid1

hvala za informacije.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Jebiveter ::

Try HERE! ;)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

ferdo ::

vem, sm si tudi druge linke že pogledu, želim si vašega mnenja:)

nekako mi je smotano, ampak... sedaj sem izgubil cca 45BG podatkov... od tega 100-300MB, ki jih krvavo rabim;(( ... zato sem pomislil na RAID1, edini problem je ta, ko bo treba neki novega nastavlat, in se zajebavat z sATA diski... pa 50% kapacitete do samo zrcalne neefektivne-podvojenih podatkov...backUP.
če potegnem črto je to to, kar rabim:) sam zanimajo me vaše izkušnje.

ferdo ::

Pred več kot letom dni, je bil najboljši nakup Maxtor, in sem ga kupil, sedaj ko si pa mislim vspostavid raid1, pa ne vem, katera dva diska bi bila najboljša?

kupil bom 2x 80GB 7200 8MB ali
2x 120GB 7200 8MB

keri diski so tihi, in se ne pregrevajo?
JE Maxtor tuki najboljši nakup ali katera druga znamka???

Caligula ::

Matr ti nc foruma ne spremlas. Sicer sta taka Maxotrja hitra samo all in all so Hitachiji 7k250 boljsi pa mislim ,da je tudi garancija daljsa (3leta). Predvsem pa so Hitachiji tisji pa ful hitri pa v JAE je 160 giga verzija ATA dobrih 22.000 SIT.

Pa kupis dva ATA pa je. Kar se tice pomembnih podatkov. Ja sam si kriv, ce si v teh casih, ko so CDji, DVDji,.. tako poceni, ne delas backupov. Zlo butasto. Skratka delaj si bacupe pa bos mel mir.

ferdo ::

hvala, ampak ne vidim razloga za tako ogorčenost v tvoji glavi:), lej, spremljam forum, samo forum je razdvojen, pa slabo argumentiran, samo prerekajo se o boljšem in o slabšem... ne dobim tega kar rabim, po netu šarim in iščem...

Lej, Caligula, matr si ti en osebek... kakšne diske imaš ti in zakaj si take kupu, je to teško povedat?
tukaj nismo, da bomo govorili drug čez drugega, še posebej, kadar je moja tema, piši to kar sem vprašu, drugače ne piši, OK?

mene pač zanima, zakaj ste kupili take diske kot jih imate, argumentirajte, zato in zato
in ne da se mi neda iskat po netu teste, rabim vaše mnenje..
Meni vaše izkušnje več pomenijo kot tisti testi. Je imal kdo problem z garancijo, se je komu kater disk že pokvaru... itd.. je glase, ali spušča čudne zvoke, zakaj si kupil tistega ki je 1.500,ooSIT dražji od unega... povejte zgodbo o nakupu diska:)

PS: nekaqteri vedno zgrešite bistvo teme, zaradi svojih ideoloških prepričanj. dejte se zresnit, noben vas ne bo vgriznu,če bote nekaj koristnega napisali.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Jebiveter ::

IIRC, tudi Maxtorji z 8MB cache imajo 3 leta garancije... (JAE at least).

Ferdo, kar se diskov tice je tako, da bos ocitno primoran kupit SATA diske, ker navadnih ATA ne mores spravit v RAID (ce prav razumem 1. post).

Katere diske nabavi bi ti tezko svetoval, ker sem zadnji disk kupil pred dobrim letom in od takrat ne spremljam scene... Ce ti je vazna varnost (poleg RAID1) mogoce ne bi bilo slabo, ce vzames pocasnejse 5xxxrpm diske namesto 7200rpm, saj se mi zdi da je pri pocasnejsih manjsa moznost napak (in the long run).

Druga moznost pa je seveda reden backup. Najceneje verjetno z DVDR, ce pa lahko kje dobis kksno tracno backup enoto toliko bolje. Te zadeve so sicer pocasne sam imas pri boljsih kr visok density (do 200GB na kaseto) in pa resis problem scasoma neberljivosti in krkosti (lomljivost) medija (DVD).
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Caligula ::

To je moj slog pisanja in ne ogorcenost :D Si narobe razumel.
Hitachija sem kupil, ker sem bral teste, ker mi je Maxtor z rozljanjem nemskih strojnic najedal,..

Koleg aima MAxtorja 80 z 8 cacheja in je zdaj kupil enakega Hitachija in je dobil solze srece. Vse je se hitreje predvsem pa tisje.
Skratka Hitachi je poceni, tih in dober. Mijavkanje na 10 min je facasto(mene ful zabava:D ) a skoraj neslisno, da pa se cisto utisat, ce das penco med ohisje in disk, ker nastaja zaradi prenosa na ohisje sam disk pa je neslisen.

apk ::

Sam uporabljam RAID0 z dvema SATA diskoma, firma je Hitachi, stvar dela hitro, malo me moti le mijavkanje diskov, vendar priporočam, ker je razlika v hitrosti kar opazna.

Sem pa že skoraj obupal, ker so se mi začeli kvariti podatki na diskih pri kopiranju. Kasneje sem po forumih na internetu ugotovil, da nisem edini, da je problem v plošči ABIT NF7-S in SATA RAID0 oziroma v chipsetu, nastavil sem en parameter v BIOS-u in zdaj stvar dela tako kot mora.

Pri tebi pa mislim da ne bo tega problema, ker boš uporabljal RAID1 pa še drugo ploščo. Pa ne pozabit poskbet za hlajenje diskov, ker se ti novi kar precej segrejejo in je brez hlajenja večja verjetnost, da bo šlo kaj narobe (najceneje in najbolj enostavno je, da daš pred diske en ventilator).

ferdo ::

mijaukanje? take diske delajo? ok:)

kaj pa kakšen SEAGATE in WD ? kako se ti diski obnašajo?

Caligula ::

Ti dve firmi sta slabsa izbira kot Hitachi ali Maxtor, ker so pac pocasnejsi.
Seagate se sploh najpocasnejsi so pa zato kao zanesljivi.

Mijavkanje na 10 minut pa je pri Hitachiju posledica ene nove tehnologije, ki podlajsuje zovljenjsko dobo-ker rekalibrira glave. Je pa cisto neslisno, ce das tanko plast cesarkoli med disk in ohisje. Ker v bistvu zamijavka, ker se tist tresljaj prenese na ohisje.

Kakorkoli se pa ze odlocies pa pac glej ,da si pomembne podatke backupas.

ferdo ::

Hitachi je bivši IBM? sm mel z IBM diskom probleme..

jype ::

Definitivno SATA. To sploh ni vec vprasanje. Hitrejsi bus, tanjsi kabli, hot-swap capable konektorji in novejsi diski.

Velikost in firmo diska se odloci sam. Jaz prisegam na Maxtorje, ker mi jih je do zdaj se najmanj crknilo, je pa res da so kar glasni. Seagate so tisji, WD tudi. Hitachija nimam se nobenega, imam pa starejse IBM diske, ki so prakticno ista firma, ce prav razumem (ampak niso podobni novim, tako da naj te zloglasnost starih IC35 in DTLA diskov ne skrbi). Caligula zelo hvali te diske in verjetno ima za to dobre razloge, ceprav jih noce kar tako povedat :) WD se jaz izogibam, ker sem jih ravno 5 podaril kolegu, ki zbira pokvarjene diske. Toliko kot je meni crknilo WD diskov bi rekel, da ne bom nobenega vec kupil. Seveda to ni res, ker se s casom reci spreminjajo. Stari 120MB WD disk mi se vedno dela, 850M, 1.6G, 3.2G, 2.2G in 20G WD Caviar diski pa so zdaj pri kolegu na steni. Mogoce se bo (ali pa se je ze) WD kaj popravil.

Glavni problem, ki ga imam z nekaterimi novimi diski je, da diski lazejo o tem ali imajo vkljucen 8MB cache v disku. Ce imas na diskih zelo pomembne podatke, potem moras ta predpomnilnik izkljucit, sicer lahko vsujes datotecni sistem in izgubis vse, ne glede na RAID. Ce imas 8MB predpomnilnika na disku, kupi se UPS, da ti ne bo zmanjkalo elektrike med pisanjem po diskih.

Seveda imej RAID-1. Na desktop masini za resno delo imam tudi jaz raid-1. Softverski, ampak pred izgubo podatkov me varuje. V strezniku imam 3ware kartico, ki je odlicna, ce si jo lahko privoscis (150 EUR za 2 portno kartico, ampak za to dobis poln hardverski RAID ki se do OS obnasa kot SCSI kontroler). Na laptopu imam rsync in vsakic ko pridem domov sinhroniziram na domaci streznik, kjer je RAID-1.

Keyser Soze ::

Raid 0 z dvema raptorjema na SATA ter En dober disk (recimo Seagate) na ATA konektor ter redni backupi na ATA disk. Za moje pojme najboljši način, tako glede hitrosti kot glede varnosti.:D Sam ni poceni.

P.S.: Kakšni software za takšen backup pa tudi obstaja. Ni da ni. Čeprav se nikoli nisem ubadal s tem.:)

P.P.S.: Tist mjavkanje pr Hitchijih zna bit ša zelo nadležno, sploh zaradi tistih 10 minut intervalov. - Če imaš kolikor toliko tiho mašino.

Caligula ::

Pri hitachiju preko diskete v DOSu lahko izklapljas ali vklapljas cache pa clo acoustic management ima ceprav ga res ne rabi. Stari IBM diski z novimi Hitachiji nimajo vec nicesar skupnega. Zaenkrat izgleda, da so ti Hitachiji izjemno zanesljivi.

Sam imam dva (ATA) verziji. Prej sem imel Maxtorja. Pa me je zacel nervirati. Kot pravim-80 giga maxtorji so kar hitri ampak je tale Hitachi hitrejsi predvsem pa tisji. Precej tisji.

Tarzan ::

Hitachi je ql. Meni še ni uspelo slišati mijavkanja, pa sem se trudil:\ .
Mogoče ni bil noben od njih preveč zgovoren, ali pa je moja kišta tako fino naštimana, da ne vibrira.

Keyser Soze ::

Raje stišaj ostalo ropotijo, pa ga boš slišal. Pa ni vzrok v vibracijah.:\

mloncar ::

jst mam maxtor 160gb SATA disk, pa mi je mal žou de sm kupu SATA disk, ker ne opazim nobene prednosti (razen tanjših kablou) pred ATA diski! pa še dodatn del je, ko winse inštaliraš, mor še SATA driverje manualno inštalirat!

maxtor je hiter in dokaj tih disk, ti pa vsekakor priporočam hitachi, kot mnogi drugi na STju!
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

Loki ::

kaj pa WD raptor 36gb? (x2, ker bo raid 0)

na splosno dobra izbira?

Caligula ::

Ne. Ker ni opazno hitrejsi od Hitachija je pa precej drazji in pa precej manjsi. Skratka tolar na tolar brezveze.

ferdo ::

no po vseh teh besedah sem se odloču in kupil dva 80GB 7200 8MB sATA MAXTORja.
imam ju v RAID 0 polju in za 1x delujeta zelo tiho in hitro.
Hvala za vse informacije, sm hotu kupit Hitachi diske, pa sem se raje konzervativno odloču za MAXTOR po posvetu enega dobrega serviserja, ker je reku, da za 1x še ne vedo kako se obnašajo teleli novi IBM diski. trajalo bo sigurno še pol leta da bo prišlo do kakih resnih okvar, pol se bo pa vidlo koliko jih je in tako se bo zvedla kvaliteta.
Nisem naredu velke greške če sm kupu MAXTOR, čeprav mi je prejšni teden odpovedal, sumim, da je kriv kabel, ki je bil nalomljen, in se je vse skupaj nekje umes ustavlo in obstalo.

Tko!:):\

Jebiveter ::

OK, sedaj si naredil nekaj, kar je v popolnem nasprotju teme tega threada! V zacetku govoris o varnosti in da ti je zal za izgubo pomembnih podatkov, a na koncu si postavis "najnevarnejse" in "najbolj nestabilno" RAID polje kar je mogoce - RAID 0!:\

Upam, da se zavedas, da ce ti trenutno odleti samo 1 disk bos izgubil vse "pomembne" podatke...:|
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

ql000 ::

@ferdo: maš še mogoče tist 60Gb Maxtorja! meni je crknu predkratkim maxtor star 1 leto in pol! pa mam eno idejo, da bi ploščico z elektroniko zamenjal!

LP

P.S.
Zdej mam 2 tedna starega Hitachi-ja z 8Mb catch-a (2 leti garancije). upam, da bo kaj dlje zdržal, ko maxtor:D !!

ferdo ::

RAID 0 sem postavil iz firbca da vidim, če se kej pozna na hitrosti, misliš, da se ne da spremenit v RAID 1 ? zdaj še nimam nič podatkov, ki bi bili nevem kako pomembni:) ker sta diska prazna razen teh bednih winXP od MS.... ko pride resno delo se bo obrnilo na bolje.

glede mojega 60GB maxtorja... dej me kontaktiri na MEJL.

Jebiveter ::

Ne, RAID nacinov ne mores kar menjavat. Ce bi poznal pricip RAIDa potem bi to vedel:\

Anyway, koliko se pozna pri pisanju/branju? :D
Me malo firbec matra koliko se je situacija popravla od mojega 1. in 2. RAID0 polja (prvi na modificiranem onboard Promise kontrolerju, drugi pa na drugem onboard kontrolerju - druga plata - oba z 2x DTLA IBM 15GB diski). |O
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HITACHI 7K250 160GB 7200 ATA133 8MB po štirih mescih šel žvižgat rakom.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
835689 (3545) SebaR
»

Kateri tihi,zanesljivi in hiter disk priporočate?

Oddelek: Kaj kupiti
342458 (1584) Grimlord
»

Disk IBM 7k250 moj najboljsi nakup letos. Priporocam bolj kot karkoli drugega. (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
25113389 (7286) e-marko
»

Pomoč pri nakupu 120-aka!

Oddelek: Kaj kupiti
221434 (1081) Nocko
»

Kateri trdi disk? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15310050 (7235) Keyser Soze

Več podobnih tem