» »

p233 16ram 2gb dsl Operacijski Sistem ?

p233 16ram 2gb dsl Operacijski Sistem ?

Giovanni0 ::

Geekz! Ful bi rabu ene par nasvetov kaj naj si dam gor na sledeco konfiguracijo...gor laufajo win98 prej je bil freebsd probal sem redhad (prepocasi dela). Zelo bi bil vesel ce bi mi predlagali kaksno distribucijo linuxa ki bi imela kokrtok graficni izgled ( ne dos command linea) :)

Iscem OS za postavitev ftp serverja (adsl), ostalih stvari/dodatkov ne potrebujem. Lepo bi blo ce bi mi kdo svetoval kaksno tako bol easy verjanto :)

Hvala

BigWhale ::

Z 16MB Rama se bos bolj tezko sel kak fancy GUI... Commandline je cisto ok. Lahko pa kak webmin probas ali pa kaj podobnega...

Matri[X] ::

S 16MB bo bolj pocasi vse laufalo (sem probal z debianom), tako da glej da bos mel disablane vse nepotrebne serverje, ki pridejo zraven ob namestitvi. Drugace pa probi kaksen lightweight window maker, recimo IceWM, mogoce bo delal v mejah normale, ce rabis GUI. Drugace pa kot je BigWhale rekel, CLI (command line interface) is the way to go.

Tomay ::

Ali pa probaj kako staro verzijo linuxa dol potegnit.
Voodoo 4Ever

Skrat ::

Tomay: ne sanjaj... Linux ni Windows, pri katerem za vsako novo verzijo OSa rabis nadgradit tudi HW >:D
Free software is a matter of liberty, not price.

Mavrik ::

Ja pa je... nova "moderna" namizja žerejo precejšnje količine rama... recimo popularen KDE.
The truth is rarely pure and never simple.

Stalin ::

Mavrik: Kar je rekel Skrat, je bilo misljeno za OS, ne pa za dodatke.

Giovanni0 ::

Hvala za komentarje, zdej nevem cist kaj bi si dou, ker za vecino teh zadev prvic slism, sam bsd sem meu dozdej pa radhat tko da ostalo je bol spanska vas...

mi lahko kaksn ful easy sistem svetujete sam da ftp podpira pa da ni prevec tezko nastavt funkcij in da ni zahtevno delat z njim :)


10x

Tomay ::

@Skrat
Jaz sem prvi linuks (slackware), verzije se ne spomnim več, laufal na 386 z 8mb rama in je bil minimum 4 mb. Mislim, da zadnje vezije linuxa potrebujejo okoli 256MB rama da v redu delajo.
*Minimum for text-mode: 64MB
*Minimum for graphical: 192MB
*Recommended for graphical: 256MB
vir

Na st je bil nek članek o tem, da za linux rabiš močnejšo mašino, kot za win.

Mislim, da bi kak redhat 7 ali 6 moral delat na tej mašini. Priporočam da probaš 6.2 Tukaj poišči
Voodoo 4Ever

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomay ()

sburner ::

lol, dj prosim te!
6.2?
in kaj naj potem dela.. npr. bo hotu upgrejdat na novejso verzijo ftpdja pa mu bo zatezilo da se knjiznice ne ujemajo ipd.. ownan bo pa tut v sekundi 20.

debian woody laufa na tej konfiguraciji super. downloadaj si image ki ze vsebuje 2.4 kernel, torej bootbf2.4 in potem nalozi osnovne programe med instalacijo. tako bos imel zelo cist OS brez nepotrebnega softwarea. mislim da bo osnova zasedla 100 Mb.
ko nalozis vse to lahko potem z orodjem apt nalozis vse potrebne pakete, x, ftpd, wm'je ipd..


have fun

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sburner ()

Eleven ::

Lohk ti pa jst šenkam 32mb EDO rama... 1X16, 2X8

viper77t ::

Strinjam se s sburnerjem. Al pa probaj Small Damn Linux npr.

Skrat ::

Tomay in Mavrik: govorili smo o OSu in ne o namizjih. Res je, da KDE ni ravno skopo namizje in res je, da zahteva za udobno delo precej mocno masino. Res pa je tudi, in to je ena lepsih stvari pri Linuxu, da nisi prisiljen uporabljat KDEja, ce imas pac slabsi HW. Lahko pac uporabis kaksno izmed lightweight namizij, pa je.

Razmisljanje o tem, da bi si na starejso masino pac nalozil starejso verzijo operacijskega sistem je pri linuxu, zaradi stroge locenosti jedra operacijskega sistema in uporabniskih programov povsem nesmiselna. Brez tezav si lahko privoscis novo jedro in nove verzije osnovnih programov in knjiznjic ki jih uporabljajo. Programe si instaliras poljubno, glede na tvoje potrebe in build-in programi (IE >:D ) ti po nepotrebnem ne zrejo resursov.

Zakaj novejsa verzija programja? Ce zaradi nic drugega (predvsem) zaradi varnostnih in funkcionalnih izboljsav. Linux, za razliko od nekaterih drugih OS, ni popoln in se s casom mocno razvija in izboljsuje.

Zdej pa se en nasvet @Giovanni0: podpisal bi se pod BigWhalov post in ti predlagal Debian + Webmin.
In samo za primer: moj domaci router + web server (apache+php+mysql) + mail server (postfx+courier-imap+mysql) = P1 90@100Mhz, 16Mb RAM. Uptime (od zadnjega izpada elektrike) 66 dni. Zadeva ni najhitrejsa in seveda ne gosti kaksne uber spletne strani ali maila za 100 uporabnikov, svojo nalogo pa opravlja zelo solidno.
Free software is a matter of liberty, not price.

harvey ::

Sem popolen novinec kar se tiče Linuxa razen, da sem ene parkrat klikal na računalniku z nameščenim linuxom in si že pred časom ogledal eno distribucijo na CDju. Takšno je moje poznavanje linuxa - nikakršno.

Zato že dlje časa razmišljam, da bi si na starejšem računalniku Pentium 200Mhz, 128MB RAMA, 3.2GB HDD umislill Linux, da vidim kaj za vraga je to za en hec, ter da na splošno vsaj malo spoznam kako stvari laufajo.

Tako me vaša akademska razprava (tečejo zelo podobne tudi na drugih forumih) prav nič ne utrjuje in opogumlja v tem, da bi si namestil katero izmed distribucij linuxa. Edino kar lahko pametnega potegnem je @skratov nasvet.

Postavil bi si za test web, mail in ftp server. Ima kdo poleg skratovega mnenja še kakšen uporaben namig.
Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214988 (10070) Eru
»

Linux server in 486

Oddelek: Operacijski sistemi
391436 (908) CCfly
»

Vedno debelejši in neokretnejši linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21911352 (11352) CCfly
»

buy linux

Oddelek: Programska oprema
141693 (1374) suse80

Več podobnih tem