» »

Linux server in 486

Linux server in 486

imott3791 ::

Rad bi na starga PCja 486/32 MB rama namontiral Linux, ki bi mi služil kot vmesnik med ruterjem in hub-om za ostale uporabnike hkrati pa bi ga še imel za http server viden navzven. Imam kabelski internet in sem v Linuxu popolni začetnik. Kaj mi svetujete kero distribucijo naj si omislim in hkrati da bo čimbolj okrnjena in namenjena samo za to kar potrebujem? Poleg tega pa še baje obstaja softver s katerim se da omejiti promet na mreži in to bi tut uporabil kot izhod na hub da omejim pretok uporabnikov.

Thx za odgovore.
Najboljša ženska je Miki Miška, ko se je naveličaš ugasneš risanko.

Monster ::

hm glede same distribucije je skoraj vseeno, ker boš itak naložil samo tekst način, tako da ne bomš imel preveč opravka z raznimi GUIji... tk da je vseen, apacheja si itak z neta potegneš pa vse ostalo... Sam pa ti bom svetoval slackware distribucijo... :)
Ka zaboga...

moj_nick ::

Debian Woody
110111001001010001010000

Doman ::

a je mašina 486 dost močna za en private srv? ker jast mam tud eno tako doma na voljo :))
sam ka ne morem miške uštekat pa še tipkovnco morem nekje nabavt ker ma tak velik port. Drgač ma pa napajalc 500 W :D :D moj ki ga pa uporablam nasploh ma pa 200W:D

Skrat ::

486 za silo bo... drugace so pa P1 masine zakon za take zadeve ;>

Misi ne rabis, za tipkovnico bos pa ze staknil kje kako staro, ali pa si kupis samo adapter, ki omogoca priklop ps/2 tipkovnice.

Kar se tice distribucije... vsak hvali svojo :> Debian je vsekakor ena izmed boljsih vmesih resitev (ni prevec zahtevna za namestitev in omogoca zelo veliko kontrole nad instalacijo potrebnih in nepotrebnih zadev.
Free software is a matter of liberty, not price.

Doman ::

ja vem da ne rabim miške, samo ka ne vem s tipkovnico nič :( oz. niam pojma o linuxu, sem meu 6 mescov pa sem kar nazaj na xp šel

Skrat ::

1. Tudi dela na Linuxu se bos moral naucit, tako kot si se naucil tega na Windowsih. Nihce na zacetku ni nic znal.
2. Pri 486, sploh ce jo bos uporabljal za router/server kar pozabi na graficni vmesnik
Free software is a matter of liberty, not price.

Monster ::

ma se serverji itak nimajo grafičnih načino, ker je vsa ideja serverja da rihtaš čimveč na remote pa to... Če si vsaj malo delal bilokdaj v dosu, pl ti prehod na texst način ne bo hud... tk da kr hrabro
Ka zaboga...

maticm ::

da nebi nove teme načenjal...

mam p1 in bom jutr clarkconnect gor dajal. Kolk je enga dela s to zadevo?? Sem popoln začetnik z clarkconnectom,Linuxom,...

(zaenkrat bo samo router pa firewall)

moj_nick ::

Uporabi iskanje
110111001001010001010000

rfmw ::

/offtopic
386DX25 4MB ram, 100MB HDD -> uspešno laufal Debian in netscape navigator ;)
/offtopic
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Poldi112 ::

Clarkconnect je neverjetno enostaven.

urarrr ::

Pozdravljeni...

Če je stvar zalaufala, še ne pomeni da dela kot je treba. Pač dela kako pa, pa itak ni važno... Pri zmoglivostih kot jih ima (386,486,PI..do 233) se zadeva ne obnaša pravilno, saj ne spušča skozi zadev dovolj hitro kot je treba in pri tem prihaja do zaostankov. Seveda če je za routerjem en sam računalnik oz dva skoraj da ni važno kako dela.... Ko imaš pa na liniji cca 10 (da ne govorimo kako če je cifra čez 50) aktivnih uporabnikov kateri vlečejo SVAŠTA pa se zadeva začne ... upočasnjevati. Linije čez 4MB skoraj ni mogoče spraviti skozi mašino 233..

Seveda je škoda govoriti kako dela kak apache z potporo mysql in php.

Govorim o sistemu openBSD, kateri je tata mata glede zmogljivost.


lp urarrrr

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urarrr ()

Skrat ::

urarrr: govorimo seveda o domacih omrezjih, kjer so taksne stare skatle, vsaj po mojih izkusnjah, se kako uporabna zadeva :8)
Free software is a matter of liberty, not price.

Poldi112 ::

Govorim o sistemu openBSD, kateri je tata mata glede zmogljivost.


A si ziher ?

maticm ::

Pr men bo zaenkrat 1 drugač pa max 3 PCji tko da se mi zdi OK izbira Clarkconnect in P1 namesto nabave routerja (samo 64 RAMA se rabi!).

imott3791 ::

Kero verzijo Debiana pa uporabljaš? A je simpel za inštalacijo za začetnika v Linuxu? Grafični vmesnik je ok? Kako pa glede delovanja mrežnih kartic,...?
Najboljša ženska je Miki Miška, ko se je naveličaš ugasneš risanko.

borchi ::

dej pozab na grafični vmesnik na 486. tut če bi ga že uspel približno usposobit, bi to bil kak zelo lightweight wm in bi ti tako okrnjen bil samo v napoto. server boš postavu v enem dnevu in ga boš dal v kot in ga ne boš več pogledal (zakaj bi rabu pol laufat X-e, ki ti bojo samo resource žrli?). tiste tri confige za router/firewall in http server boš pa že uspel nastavit v konzoli. sploh če tega še nisi počel boš vse howto-je, ki jih boš potreboval našel napisane za configuracijo v konzoli.

btw. težko boš našel mrežno, ki ne bo delovala v linux-u.
l'jga

termit ::

Al pa si das gor Webmina in voila, kot bi imel X-e :D

CCfly ::

Govorim o sistemu openBSD, kateri je tata mata glede zmogljivost.

Žal mi je ker te moram popraviti ampak to ne bo držalo.
http://bulk.fefe.de/scalability/

borchi ::

mislim, da bo za webmina mogu najprej met http server.
l'jga

termit ::

Ne bo drzalo...

borchi ::

tole s strani Webmina: ...Webmin consists of a simple web server...

sicer priznam (ker še nikol nisem uporabljal webmina), da sem mislu, da moreš sam prej postavit http server (očitno to naredi sama instalacija webmina?), ampak tehnično sem mel prav ;-)

drugač pa, wau, webmin ma module za skor vsako stvar, ki jo uporabljam! morem sprobat!
l'jga

BigWhale ::

Jaz sem imel na 486 pr0n web server, ki je delal po nekja GB prometa na mesec....

... takrat ko so bile najhitrejsi linki okrog 1Mbps in se je o 33.6kbps modemim samo sanjalo...

Izjava, da 486 ni dovolj za web server je naravnost butasta.

urarrr ::

CCfly: Preveri kateri sistem in kdo ga vzdržuje uporablja pentagon. Oz ga je uporabljal vse do napada na irak dolkler, lastniki sistema niso začeli javno kritizirati politiko zda...

Zgornji testi so narejeni predvsem na sistemu 3.4.. 3.5 je na razpolago že kake pol leta...

Firewall in zmogljivost in uporabljanje le tega je neprimerno boljše in enostavnejše kot pri linux distribucijah in iptables-ih..

AJA.. Preveri forume, ko se pojavi varnostna luknja na kaki aplikaciji (apache,php,itd) kdo najprej objavi popravek..

Pa kakega admina večjega sistema povprašaj kaj uporablja za raznorazne konfiguracije in omejitve na sistemu.

Kot pravim vsake oči imajo svojega malarja..


S tem ne mislim da so drugi sistemi slabi...toda ne vem, treba je delat pa viditi kaj ti kdo omogoča. In koliko časa potrebuješ da to nastaviš. Seveda tudi linux omogoča raznorazne omejitve ampak za vsako exstra zadevo je potrebno kompalirati krnel. Kar ni lih mačji kašel, še posemno na sistemih na katerih deluje ogromno ljudi...

lp urarrr

urarrr ::

BigWhale: Pozdravljen...

Kdo je rekel da stvar ne dela.. Sistem deluje tudi na 386. Rekel sem le da ga testiraj pod obremenitvami, obenem naloži še kako mysql in ssl potporo. Pa opazuj razliko med odzivnimi časi med 486 in PII 450

AJA: kot si sam reku 1GB na mesec. Pa kaj je to. POD OBREMENITVAMI... PAR GB DNEVNO. PAR ne 1-2 >10...


lp Urarrr

CCfly ::

@urarr: Saj se nočem kregati s tabo kateri je boljši. Samo tista navedena časovna kompleksnost pri algoritmih mi je povedala dovolj glede same hitrosti. OpenBSD ima pač karakter paranoika, saj je navsezadnje usmerjen k čim boljši varnosti. Nekatere stvari je v takih primerih potrebno žrtvovati in očitno nekaterih stvari še niso porihtali. Ni bilo mišljeno kot celotno merilo kakovosti ampak samo hitrosti.

BigWhale ::

urrko: Hm, nisem hotel tega povedat, da dela ampak da je povsem uporabno za nek domac server...

jype ::

Ja, urarrr, vidim, da si ze veliko testiral linux in OpenBSD.

OpenBSD ni ne hiter ne prijazen ne lazji za konfiguracijo, ima pa boljsi security record, to je res.

Jaz sem imel P166 MMX kot NAT, transparent http in smtp proxy ter DNS caching streznik za prek 150 masin v lokalnem omrezju, link je bil 2Mbps. Rama je bilo 256M in vse je delalo cudovito, dokler se niso pojavile zahteve po VPN tunelih in omejevanju prometa po layer 7 protokolih. Takrat se je pac postavilo mocnejso masino, ker tak CPU tega pac ne zmore. Zdaj vse skupaj rihta en 400MHz PII in dela prima, se ga bo pa zamenjalo s Xeonom, ker se obeta se precejsnje stevilo novih tunelov (AES in 3DES zreta precej procesorja). Ne morem rect, da je konfiguracija pozarnega zidu z iptables tezavna. Imam pozarni zid s priblizno 12.000 pravili, ki so seveda zdruzena v posamezne sklope. Ne predstavljam si, kako bi tako glomazno rec vzdrzeval s konceptom, ki ga imata BSDjeva ipfw ali ipfilter.

486 z dovolj (ene 64M) rama je za domac streznik majka. Brez ventilatorjev dela, ce imas not se tih disk lahko komot zamenja routercek, pa se auto online update in take reci lahko ima.

Na eni 25MHz 386dx s 5MB rama imam linux 2.0, ki iz serijskih vrat zajema podatke in jih po ethernetu posilja naprej. Gor laufa SSH, moj programcek za zajemanje podatkov, init, en getty in syslog, ki vse posilja naprej po ethernetu. Rec ima 40MB disk in deluje odlicno ze slabih 14 let, s tem da je prva 4 leta gor tekel DOS, potem Linux 1.2.13, zdaj pa ze lep cas Linux 2.0.

Po drugi strani imam na eni masini, ki je dual Xeon (OpenBSD, kot ti je nedvomno znano, ne podpira SMP, kaj sele da bi imel HT scheduler) Linux 2.6. Masina je spamassassin in antivirus za 12500 uporabnikov in prezveci ~120.000 e-mail sporocil na dan. Load je 0.15 ob peakih.

Mislim da oba primera dajeta dovolj dober vpogled v performance Linuxa, tako na high end kot na low end masinah. Nastavi se ga pac tako, da zadovolji potrebe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

urarrr ::

jype .. Pozdravljen

Ja nekaj pa smo stestirali..

Sicer je večina res kar si napisal. Ni mi pa jasno kako ti je stvar delovala brez kakih problemov na PI166 in 150 pc...Sicer je bilo pri nas podobno, no 233 pa 4mb link, ampak je stvar ŠTEKALA.. Dokler nismo dali PIII450...

Sej nisem reku da je linux sax, še zdaleč od tega. Toda vsake oči imajo svojega malarja. Pač iptables so mi naravnost odvratni..:))

P.S.:
Pa upam da nima kdo tega za kreganje....mal pišemo, ker trenutni ni kaj drugega za delat. Pač vsak izrazi svoje mnenje...:))

P.P.S.: Sicer pa za svoj primarni strežnik uporabljam slack 9.1, kjer tečejo vse možne operacije, seveda pa je pred njim postavljen en openBSD 3.5 za firewall in razne omejitve prometa.

Toda, s slackom je kar nekaj dela glede varnostnih popravkov, toda to ti je itak znano..

lp urarrr

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urarrr ()

Poldi112 ::

Kako ti je uspelo narediti 12000 pravil za firewall ??? Jaz jih imam cca 200, pa se mi zdi prevec.

imott3791 ::

Ok thx za odgovore ampak zdej še manj vem. Eni to drugi uno... in kaj zdaj? A mi lohka en pove prvo kero verzijo kerga Linuxa zinštalirat na 486 in nato kero aplikacijo za omejevanje uporabit,... sem začetnik v Linuxu zato so najbrž kaka vprašanja neumna. A obstaja kak GUIDE v SLO verziji za telebane?
Najboljša ženska je Miki Miška, ko se je naveličaš ugasneš risanko.

imott3791 ::

A se Webmin instalira kt samostojni op sistem?
Najboljša ženska je Miki Miška, ko se je naveličaš ugasneš risanko.

jype ::

12000 pravil se mimogrede nabere ko imas vec uporabniskih skupin ki se lahko prekrivajo, kontrolo dostopa delas glede na MAC naslove in VLAN tage in take reci. Imas par nivojev verig, vsaka spusca ali blokira paketke v svojem nivoju (mac, ip naslovi, tcp porti, layer7 protokol in take reci).

Ja, slackware je zoprn za vzdrzevat, zato zdaj uporabljam distribucijo, ki bazira na RPM. Priporocam tudi tebi, imott.

Kolk rama imas na 486? Ce je manj kot 64 se ti splaca poiskat kako mini distribucijo, namenjeno za majhne routerje, sicer je OK katerakoli distribucija, ki jo dobro pozna kak kolega. OpenBSD ali Linux je pri domaci masini po moje vseeno, stvar izbire, pac vzemi tisto, s cimer bos lazje dobil pomoc.

Ce se hoces resno spoznat z Linuxom se nauci anglesko, obstaja pa tudi veliko prevedene dokumentacije. Najlazje verjetno prides do nje prek www.lugos.si.

Kako je p166 zdrzal tako omrezje? Ce si ga poplavljal z majhnimi paketki (ping -f z mocne masine ali kaj podobnega, recimo da je 20 ljudi nazigalo quake) je hitro pocepnil, ker je interrupt handler za mrezno kartico pozrl tricetrt procesorja. Takrat je bil firewall precej manj kompliciran in so obstajale samo tri vrste uporabnikov, tako da to ni bil problem. Za surfanje, pobiranje maila, ircanje in kaj jaz vem kaj so se vse poceli, se je kar obnesel. Ja, bil je obremenjen (cpu je bil skoraj vsak delavnik v povprecju 60% busy), vendar se ljudje niso pritozevali. Link je bil takrat skoraj ves cas prazen, potem pa so se pojavili p2p networki. Jeba. Masino smo ze prej zamenjali, na sreco.

Poldi112 ::

Za na star pc instaliras disketno verzijo. Ce ves kaj je dns, ip, gateway, potem se nimas cesa bati. Distribucij je veliko, med popularnejsimi sta Freesco in Coyote.
Ce se ti pa ne da ukvarjat s tem pa skocis v trgovino po enega dlinka recimo.

Ce se nisi nikoli delal z linuxom ti odsvetujem neprilagojeno distribucijo, ker je velika verjetnost da bos obupal. Pa tudi rpm based se meni niso obnesle. So ok da se spoznas z okoljem, ampak potem znajo priti problemi, ki so lazje resljivi v drugih (pri meni konkretno gentoo:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

tx-z ::

eno vprašanje, slackware ni "rpm based".....kaj to pomen? da ne morš rpmjev inštalirat?
tx-z

moj_nick ::

Ja, slackware uporablja .tgz, debian .deb, gentoo .ebuild in v končni fazi source (.tar.gz ali .tar.bz2), SuSE & RH & MDK & Fedora imajo .rpm, itd.
110111001001010001010000

CCfly ::

Karkoli si boš dal gor boš moral delati v konzoli, kar je v bistvu prednost. Malo se začni izobraževati, malo povprašaj tukaj na forumu (vedno navedi čim več in čim bolj točne informacije o stanju ruterja, ker drugače lokalne guruje spraviš ob pamet, ko porabijo 20 postov da iz tebe zvlečejo vse podatke). Če za to nimaš volje pa si nabavi komercialni ruter, ker boš prihranil precej časa.

jype ::

Ne, to da slackware ni rpm-based samo pomeni, da ne pride skupaj z vsemi orodji za upravljanje paketov RPM in sistemske komponente niso instalirane v obliki paketov RPM.

Konec koncev ni vazno, kaksen sistem za upravljanje s softverom imas, vazno je, da zadovoljuje tvoje potrebe. Jaz sem se za RPM odlocil potem ko sem prestudiral celo rec in ugotovil da ima vse, kar ponujajo drugi, samo malo vec abstrakcije, ki je krasna, ce moras vzdrzevat veliko streznikov. Drugi pomemben plus je to da je precej distribucij, ki temeljijo na RPM, tako da imas precejsnjo mnozico ljudi, ki izdelujejo pakete SRPM (RPM paket z izvorno kodo in navodilom za avtomatsko izgradnjo binarnih paketov). Vse to ponujata tudi portage in dpkg, odlocitev je pa stvar posameznika. Ce tvoji kolegi uporabljajo X je brezveze izbrat Y, seveda.

CCfly ::

Slackware-u zamerim samo to, da nikjer ni dobrega repozitorija tgz paketkov. Ob portage-u sem se malo razvadil in mi ročno prevajanje in gradnja paketkov nista ravno v veselje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OpenBSD bo zaradi ranljivosti Spectre onesposobil HyperThreading

Oddelek: Novice / Procesorji
3713632 (10776) LightBit
»

Kratek uvod v FreeBSD (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Operacijski sistemi
51464246 (27984) Prospekt
»

Server OS

Oddelek: Operacijski sistemi
51626 (1492) 'FireSTORM'
»

iptables bandwidth limit

Oddelek: Operacijski sistemi
91533 (1226) stoki
»

Debian Server

Oddelek: Operacijski sistemi
251886 (1549) Matri[X]

Več podobnih tem