Forum » Operacijski sistemi » NAT; en port na vec lokalnih PCjev?
NAT; en port na vec lokalnih PCjev?
Microsoft ::
Imam router. Za routerjem je vec PCjev.
Recimo, da sedaj hoceta dva PCja na ST. Oba bosta odprla en lokalni port >1024 in se povezala z remote portom 80. Recimo, da prvi PC odpre port 4000, drugi Pc pa port 4001. Potem, ko bo ST server odgovoril nazaj routerju, bo zraven poslal tudi port 4000 ali 4001. In router bo potem podatke posiljal na lokalno morezje. Ampak tiste z portom 4000 samo na prvi PC, tiste z 4001 pa samo na drugi PC.
Drzi to?
No, mene pa sedaj zanima, ce je mozno obratno? Recimo, za routerjem sta dva PCja. Oba bi se rada povezala z nekim drugim racunalnikom na internetu, pri tem pa bi oba uporabila isti lokalni port.
Ker kolikor sem testiral, to ne gre. Recimo, imam igro. Igra uporablja port 1234. Potem pa sem se z obema PCjema poskusal povezati z enim serverjem. Tisti PC, ki je prvi bil, se je povezal, drugi pa ne.
Zdi se mi logicno, ker ce bo router dobil iz WAN strani pakete in jih bo router moral poslat na port 1234, potem ne bo vedel, kam jih poslati. Je sploh mozno nastaviti NAT tako, da nek port, recimo 1234, potem forwarda na dva lokalna IPja? Dvomim. Ampak vseeno.
Ali pa ce se da se kako drugace nastavit, da bi router vedel, kater paket je namenjen kateremu PCju? Ali gre to samo s pomocjo porta?
by Miha
Recimo, da sedaj hoceta dva PCja na ST. Oba bosta odprla en lokalni port >1024 in se povezala z remote portom 80. Recimo, da prvi PC odpre port 4000, drugi Pc pa port 4001. Potem, ko bo ST server odgovoril nazaj routerju, bo zraven poslal tudi port 4000 ali 4001. In router bo potem podatke posiljal na lokalno morezje. Ampak tiste z portom 4000 samo na prvi PC, tiste z 4001 pa samo na drugi PC.
Drzi to?
No, mene pa sedaj zanima, ce je mozno obratno? Recimo, za routerjem sta dva PCja. Oba bi se rada povezala z nekim drugim racunalnikom na internetu, pri tem pa bi oba uporabila isti lokalni port.
Ker kolikor sem testiral, to ne gre. Recimo, imam igro. Igra uporablja port 1234. Potem pa sem se z obema PCjema poskusal povezati z enim serverjem. Tisti PC, ki je prvi bil, se je povezal, drugi pa ne.
Zdi se mi logicno, ker ce bo router dobil iz WAN strani pakete in jih bo router moral poslat na port 1234, potem ne bo vedel, kam jih poslati. Je sploh mozno nastaviti NAT tako, da nek port, recimo 1234, potem forwarda na dva lokalna IPja? Dvomim. Ampak vseeno.
Ali pa ce se da se kako drugace nastavit, da bi router vedel, kater paket je namenjen kateremu PCju? Ali gre to samo s pomocjo porta?
by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
- spremenil: Microsoft ()
SasoS ::
in kako naj še voha router za kateri PC je to namenjeno? Nekaj v tej smeri naj bi bil UPnP standard ko je v headerju poleg zunanjega tudi IP na kateri naj se to forwardira...samo priznam da o tem vem bolj malo, vse kar se pa slišal je pa to da je vse skupaj en velik security risk
Bakunin ::
preberi si kaksen osnoven dokument o TCP/IP povezavah. Kako se vzpostavijo, vzdrzujejo, prekinejo, timeout.........
Microsoft ::
Am, samo tolko se, da se bo vedlo, kaj sprasujem. klik
No, pac ne gre. Sm pa ze poizkal resitev.
by Miha
No, pac ne gre. Sm pa ze poizkal resitev.
by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 4 … 33 34 35 36 )Oddelek: Omrežja in internet | 574153 (1022) | A_A |
» | VLC Stream preko interneta (in skozi routerjev NAT)Oddelek: Zvok in slika | 3069 (2823) | Paramedic |
» | Imam probleme z brezplačno telefonijo DetelOddelek: Pomoč in nasveti | 2005 (1519) | UzzI |
» | Siol ADSL router in 2 IP naslova - je to mogoce?Oddelek: Strojna oprema | 4556 (4106) | BBB |
» | mIRC: DCC send mi prek routerja ne delujeOddelek: Omrežja in internet | 3245 (2938) | CaqKa |