» »

Siol ADSL router in 2 IP naslova - je to mogoce?

Siol ADSL router in 2 IP naslova - je to mogoce?

BBB ::

Zanima me, ali je mozno pri Siolu preko ADSLa pridobiti brez kaksnega doplacila 2 IP naslova (seveda dodeljena hkratno), da vsak od dveh lokalnih racunalnikov preko routerja dobi svoj IP naslov (govorim o tistih IP-jih, ki so vidni z interneta in ne o lokalnih 192.168.0.x). Vem, da je splosno razsirjena uporaba routejev po sistemu NAT (Network Address Translator), ki omogoca uporabo enega dodeljenega IP naslova za vse racunalnike v lokalni mrezi, naslavljanje racunalnikov s strani interneta pa je loceno le po portih dodeljenega IP naslova.

Ce namrec obstaja moznost, da Siol dodeli 2 stevilki naenkrat, odpadejo vsi problemi s serverji, ki laufajo na obeh racunalnikih (npr. 2 web serverja, 2 ftp serverja, 2 eMuli, 2 Kazzi, ...) - sicer je mozno npr. dostop do enega ftp serverja narediti preko standardnega porta 21 (npr. 193.95.241.140:21), do drugega pa preko nestandardnega, npr. 10021 (193.95.241.140:10021) - stvar preverjeno deluje, vendar je precej neelegantna resitev, ker je treba za dostop do drugega ftp serverja vedno pripisovati se port, da drugega web serverja niti ne omenjam.

Ce je pri Siolu to mozno, me zanima tudi, kateri router je zmozen sprejema dveh IP-jev, ki ju posreduje racunalnikoma v mrezi (to je router v pravem pomeni in se razlikuje od zadnje case razsirjenih NAT routerjev).

Tarzan ::

Dobiš dva IP naslova ja, ampak se ti na 24 ur (približno) spreminjata, tako da je uporaba v namen uporabe za strežnike malo manj ugodna. Če pa zahtevaš statičen IP, izgubiš možnost večih IP naslovov. Na žalost je tako.

BBB ::

Na katere nacine je mogoce uporabiti dodeljena IPja za dva racunalnika (ADSL modem ima en LAN prikljucek). Na obeh imam WinXP. Je mozna izvedba dodelitve vsake stevilke svojemu racunalniku brez uporabe routerja, pri cemer je prvi prikljucen na modem, drugi pa na prvega (ne v nacinu internet sharing) - kako v takem primeru lahko drugi vzpostavi povezavo do ADSL modema? Torej mora prvi vzpostaviti dve povezavi PPPoE, eno zase in eno za drugega - je to res?

Kateri cenejsi router omogoca sprejem dveh IPjev? Ima ta moznost, ki jo navajajo v specifikacijah kaksno posebno ime? Sklepam, da bo router sprejel oba IP naslova in ju transparentno posredoval racunalnikoma ali pa ju bo zadrzal zase, vsakemu od teh IPjev pa priredil preslikavo na dva lokalna IPja.

BBB ::

Btw. zanima me tudi ali Siol avtomaticno nudi uporabo para dinamicnih IP naslovov preko ADSLa (je ta moznost pri njih privzeto omogocena?) ali pa jih je za to treba zaprositi?

Tarzan ::

Če imaš dinamičnega, ne zarosiš nič, samo preko switcha ali huba se na modem povežeš in se avtomatsko oba povežeta na svoj IP. Če zaprosiš pa za statičen IP, imaš samo še enega in ti noben switch, hub ali router več ne pomaga.
Lahko si samo še narediš linux router ijn gor spraviš še pa še komjuterjev, ki se vsi povezujejo preko enga in istega zunanjega IP naslova.

cryptozaver ::

Poglej na www.gambit.si routercki stanejo okol 12ksit. Napol zastonj. S stalisca varnosti je vsekakor dobro da mas NAT (pa se kaj mogoce). Poleg tega pa dodajas za routerjem se kaksno masino (253 :-)). Skratka dobra investicija.

Groovy ::

A to pomeni, da če ti kot praviš ti Tarzan ROUTER nič ne pomaga, da midva z bratom ne moreva oba uporabljati neta preko routerja, če vzameva statični IP?! 8-O
A ni to tko, da zunanji bo skos isti, notranji pam tut...
Sedaj pri dinamičnem dela vse BP. 8-)
I am the captain of my soul

BBB ::

Upam, da sem te prav zastopil glede dinamicnega dodeljevanja dveh IPjev.

Primer:
S prvim racunalnikom se povezem preko routerja in router dobi od Siola recimo 193.77.45.10, racunalnik pa lokalni 192.168.0.2, ko se pa poveze se drugi racunalnik pa router od Siola dobi se drugi IP, npr. 193.77.45.123, racunalnik pa lokalni 192.168.0.3. Pri tem gre preslikava "one-to-one" in ne kot obicajni NAT "one-to-many" (en internetni IP, vec lokalnih, ki so od zunaj vidni le preko tega internetnega IPja). Opazil sem, da one-to-one omogoca novi LevelOnov router FBR-1409TX v nastavitvah pod izrazom Virtual Computer. Vendar pa je tam potrebno rocno vpisati tako lokalne IPje racunalnikov kot tiste internetne (to pa je problem, ce se ta dinamicno spremenja ob vsakem priklopu na internet - ne vem ali ta router za funkcijo Virtual Computer podpira dinamicne internetne IPje).

Tarzan, ce si s tem kaj vec seznanjen, mi prosim vec napisi. Ne gre za teoretiziranje, ampak moram vedeti, kaj je sploh mozno, da se odlocim za nakup routerja (ta ne bo kaksen linux router).

Mr.B ::

Siol ti omogoča več statičnih IP-jev za ADSL, samo moraš vzeti nek poseben paket, ki pa je predrag, glede na to kakšen router iščeš. Seveda pa ne poznam nobenega routerja, ki nebi imel kakršnekoli opcije NAT. Tako da če imaš router ter možnost priklopa na ta router več računalnikov, ali pa dodaten hub poleg routerja, gre lahko več računalnikov hkrati na internet, seveda so tu problematični le ti. forwardi portov, recimo za emulo, ki ti preko istega porta ne more iti na internet oz. se povezati s HI IDjem.....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Jakka ::

Da povem tako kot je res.
Preko Routerja (majhne škatlice) si lahko povezan samo 1x in imaš samo 1 IP. Nemogoče je, da bi bil povezan 2x in bi imel 2 IP-ja. ADSL povezavo vspostavi router in ne vsak računalnik posebej, za vsak računalnik nastaviš le nastavitve mrežne kartice in ne potrebuješ programa kot je raspppoe na teh dveh računalnikih. Router pa naenkrat lahko vzpostavi le eno ADSL povezavo.

Če pa želiš, da bi imela računalnika različen IP, pa potrebuješ hub ali switch. Vanj priklopiš modem in oba računalnika. In nato se vsak računalnik posebej povezuje na ADSL. Potrebuješ programček kot je raspppoe na obeh račnalnikih in računalnika se neodvisno drug od drugega povezujeta na internet. Za to možnost nujno potrebuješ dinamičen IP, saj ti le ta omogoča najmanj 2 različna IP-ja na eno uporabniško ime.

Upam da sem bil dovolj jasen in da ti je sedaj zadeva kej bolj jasna. :D

P.S.: v tvojem primeru je najboljše, da kupiš switch in se računalnika neodvisno drug od drugega povezujeta na internet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

Tarzan ::

Tako je!
Jaz imam statičen IP naslov, in imam v lokalni mreži na internet povezanih 5 računalnikov, od katerih je eden strežnik (linux), ostali pa se preko njega povezujejo v internet z NAT. Taka rešitev meni popolnoma zadovoljuje.

BBB ::

Zadeva mi je ze bolj jasna, imam pa se vedno problem. Kateri so switchi (oz. ce obstaja kombinirana funkcionalnost switch/router), ki so pri nas dobavljivi s ceno v rangu do 15.000 SIT? Je kaj na tisti funkciji Virual Computer pri routerju, ki sem jo omenil v prejsnjem svojem postu?

BBB ::

Posvetila se mi je se ena ideja. Je mozno povezati router s 4 LAN in enim WAN portom tako, da sta tako racunalnika kot ADSL modem vsi povezani preko LAN portov. Ali bi v takem primeru deloval router dejansko kot hub oz. switch in bi se vsak od racunalnikov lahko sam povezal preko PPPoE na internet, da bi imel vsak od njiju neposreden dostop do interneta?

Jakka ::

Lahko deluje tudi samo kot switch. :))

jc ::

Jest mam tko uštimano, sam da nimam routerja ampak mam navaden hub, v uplink sm dal ADSL modem, nato pa še dva računalnika priključil gor, vsak ma pod nastavitve adsl povezave vpisan svoj ip in vsak posebej se povežeta na internet, neodvisno drug od drugega in dela vse kot je treba. Ampak tega kot navaden uporabnik najbrž ne morš met, jaz mam vpn narjen preko adsl-ja do firme, tko da je to razlika najbrž.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jc ()

BBB ::

Zdaj, ko sem si bolj na jasnem, v katerem grmu tici zajec, zelim najti se grm, v katerem tici svizec ;). Hvala vsem, ki ste mi pomagali poiskati zajca.

Glede na to, da se da teoreticno router na modem prikljuciti na dva nacina, torej kot NAT router ali kot SWITCH/HUB, me se zanima, kako v slednjem primeru racunalnika lahko medsebojno komunicirata. Ce se vsak zase povezeta na internet preko PPPoE, dobita vsak svoj IP naslov, ki sta ob vsaki povezavi drugacna. Pa recimo, da dam prvemu racunalniku ime ZAJEC, drugemu pa SVIZEC, skupini, ki ji pripadata (workgroup) pa BUSHLAND. Nastavim tudi uporabo NetBIOSa, da je mozno namesto IPjev racunalnikov znotraj skupine uporabljati kar njihova imena.
Zadeva je malce cudna, saj PPPoE nastopa kot nekaksen abstrakten komunikacijski vmesnik s svojim IPjem (s tem se racunalnik identificira na internetu), pod njim pa je se mrezna kartica z lastnim IPjem (oboje je vidno z ukazom ipconfig). PPPoE deluje le z avtomaticno nastavitvijo IPja mrezne kartice (vsaj meni ni uspelo drugace).

Vprasanja, ki terjajo odgovore:
Bosta racunalnika lahko medsebojno komunicirala po tem, ko se bosta odklopila z interneta? Verjetno bosta obdrzala ista IPja mreznih kartic kot ob vzpostavljeni internetni povezavi. Kako bosta racunalnika medsebojno komunicirala po vklopu, preden se povezeta na internet - kako jima dodeliti IPja in pri tem se omogociti, da se ob povezavi na internet avtomaticno ustrezno prenastavita? Bo NetBIOS uspesno opravljal preslikavo imen v obstojece IPje? Bo komunikacija med njima vedno potekala samo na nivoju mreznih kartic, tudi ce bo eden priklopljen na internet (npr. ZAJEC PPPoE IP: 193.95.201.175, Ethernet IP: 169.254.179.121), drugi pa ne (npr. SVIZEC Ethernet IP: 169.254.179.133), torej ali se bo medsebojna komunikacija vrsila med ZAJEC Ethernet IP in SVIZEC Ethernet IP?
Ce je odgovor na zadnje vprasanje "da", kako globoko v Siol/Telekomovo omrezje bo viden njun lokalni promet, glede na to, da je dodelitev IPjev mreznim karticam omejena z masko 255.255.0.0? Ali se bo lokalni promet dejansko samodejno tudi razposiljal po preostalem omrezju in ce, ali bo to prispevalo k odziranju razpolozljive pasovne sirine modema, ki jo krvavo (samo predstavljajte si kaksno klavnico ali pa Stalingrad v casu, ko je bil mnozicno obiskan s strani nemskih turistov) potrebujem za internetni prenos.

Ce povzamem vprasanja v jedrnato obliko, se uganka glasi: "Rad ga poha, pase mutirane krave in skrbi za velike trebuhe. V katerem grmu ga poha oz. karkoli ze tam rad pocne?"

Brane2 ::

Vsaj na linuxu je tako, da dobis poleg obstojece, realne mrezne kartice (npt eth0) se imaginarni vmesnik (ppp0) ki nastane, ko se pppOE demon in modem zmenita za podrobnosti.

Takrat vsa komunikacija z netom poteka preko ppp0 in ne eth0. Seveda pa lahko se vedno opravljas lokalno komunikacijo skozi obstojece kartice (eth0 itd). Tako ob dinamicnih naslovih tega dobi ppp0 vmesnik in ne eth0, ki je lahko na stalnem naslovu.

Bi pa tu reku, da bi mi blo zlo nelagodno povezat lokalne mashine skupaj z ADSL modemom na enem HUBu brez firewalla. Res nimas nikjer kake prastare 486tke, ki jo lahko zafilas s par mreznimi karticami in zaposlis namesto switcha/routerja ?

Stvar bo delala super, dobis jo za drobiz, pa se NAT, proxying, FTP, HTTP, POP3 itd. serverje si lahko gor nalimas, da o bandwidth throttling itd ne govorimo...

Mavrik ::

Jap, enako je tudi pri Windowsih. Če maš recimo XPje vidiš da je Local Area Connection in internet povezava čist drugo, zato imata lahko tudi druge IPje. Tako mreža dela ne glede na status povezave z internetom. Ne razumem pa zakaj greste kar takoj kupovat ruterje za povezavo dveh računalnikov, saj je pri povezovanju preko Switcha veliko manj problemov.
The truth is rarely pure and never simple.

BBB ::

No, mreza je ustimana, in vse deluje, kot je treba. Res bi bil dovolj switch, saj sem priklopil racunalnika in modem na LAN prikljucke - WAN prikljucek, preko katerega router opravlja NAT, sedaj sameva. Vsak racunalnik vzpostavi svojo PPPoE povezavo. IP za mrezno kartico sem brez problemov nastavil po zelji (opazil sem, da sem imel oznacen "bridge connection" med PPoE in Ethernet povezavo, zato sem ju razdruzil in lepo skonfiguriral vsakega posebej - mrezni kartici sem dodelil le IP, masko in omogocil NetBIOS, DNS in gateway pa sem pustil prazno). Vendar pa bom v prihodnosti, ce bo se kaksen racunalnik treba gor priklopit, sedanji "switch" skonfiguriral kot NAT router (razen ce bo do takrat Siol ze omogocil dodelitev 3 socasnih IP-jev).

Lepo od Siola, da omogoca imeti dva socasna IPja, ceprav dinamicna.

Hvala sodelujocim za pomoc. 8-)

Mr.B ::

Bravo Bravo BBB, kar tako naprej daj še poleg NetBiosa vklopi share za cele diskovje s pravico everyone, ter aktiviraj guest account prosim.

PS : Pa še tvoj IP mi povej. No če si dober tudi katere winse uporabljaš, da vem kaj ti zbrisati.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Jakka ::

Super. :D

Zdej samo še mal zaščiti zadevo pa bo kul. Pa če dela brez netbios naj dela brez.

Mavrik ::

Emm... kolikor vem SiOL ti lahko dodeli 4 IPje...
The truth is rarely pure and never simple.

Mr.B ::

Lahko po faxu zahteva še štiri sinonime, in se vsak poveže gor.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BBB ::

Mr.B, o kaksnih sinonimih govoris?

Mr.B ::

To je uno, ko zahtevaš še dodatne E.mail naslove, mislim da še štiri, seveda s svojimi uporabniškimi imeni in gesli.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BBB ::

Obstaja ob uporabi WinXp kaksna preprosta zamenjava za NetBIOS, da bosta racunalnika med sabo sherala diske? Slisal sem ze za NetBEUI (ali nekaj podobnega), ki deluje le v LANu, in ne deluje na IP protokolu, torej ne omogoca usmerjanja prometa, zato ni moznosti, da bi podatki usli kam stran (preko tega protokola so vidni le racunalniki, ki so v neposredni zvezi). Vendar pa je ta protokol stara zadeva, menda tudi precej neucinkovita glede performans (menda pa se ga dobi na CDju od WinXP med dodatki). Ce ze uporabim NetBIOS, kako s firewallom zapreti porte za NetBIOS le za zunanji promet, ne pa tudi za lokalnega, ki poteka preko istih mreznih kartic? Res lepo bi bilo, ce bi MS omogocil za NetBIOS, da je dosegljiv le za izbrani nabor IP naslovov - za racunalnike v lokalni mrezi.

Prebral sem, da WinXP kot vsa njegova zlahta podpirajo Active Directory, ki omogoca medsebojno razpoznavo, vendar pa mi nikakor ni jasno, kako to skonfigurirati, da bo delovalo (moram slucajno nainstalirati DNS server?). Oba racunalnika v mrezi imata WinXP. Prosim za pomoc!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

povezava preko switcha ne dela (siol modem -> switch -> laptop)

Oddelek: Pomoč in nasveti
375150 (4654) BorutK-73
»

Switch ali router???

Oddelek: Omrežja in internet
333529 (2523) Ursus
»

Homenetwork

Oddelek: Omrežja in internet
333281 (2557) MrStein
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

Oddelek: Omrežja in internet
384724 (4243) SasoS
»

Dostop do interneta preko drugega recunalnika - kako?

Oddelek: Pomoč in nasveti
192002 (1771) Ag.Smith

Več podobnih tem