Forum » Znanost in tehnologija » Teoretično najvišja temperatura???
Teoretično najvišja temperatura???
sverde21 ::
Se pravi če je teoretično najnižja temperatura -273¨C (0 K) kakšna je potem najvišja možna ??????????
Thomas ::
10nekaj čez 30 stopinj Celzija.
(Kelvinove skale pa še za 273 več! )
(Kelvinove skale pa še za 273 več! )
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
in kaj se naredi z atomom če doseže takšno temp razn tega d če jo ti dosežeš si extra crispy zapečen
Pri tej temperaturi imaš samo en elektron in en pozitron. Oddaljujeta se skoraj s svetlobno hitrostjo, ker za njuno pospeševanje je bila porabljena vsa energija in snov Vesolja.
Jasno, ni praktično.
Jasno, ni praktično.
Pyr0Beast ::
WTF,
da dosežeš svetlovno hitrost potrebuješ dost energije. Sam kaj bi se pa z enektronom zgodil. sej se v jedru tak giblje s svetlobno hitrostjo.
da dosežeš svetlovno hitrost potrebuješ dost energije. Sam kaj bi se pa z enektronom zgodil. sej se v jedru tak giblje s svetlobno hitrostjo.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
_marko ::
Elektron se v jedru NE giblje s svetlobno hitrostjo!!! Niti se ne more.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
BigWhale ::
> da dosežeš svetlovno hitrost potrebuješ dost energije.
Je ne dosezes, ce imas neko kolikor toliko izmerljivo maso ;)
Je ne dosezes, ce imas neko kolikor toliko izmerljivo maso ;)
Marjan ::
Kar se tiče hitrosti elektrona v atomu... stvar je malce bolj komplicirana kot zgleda, ampak se da poenostavit. Sem zdele računal, nerelativistično po Bohru sem dobil:
m v = gama / R = n h' / R od tod velja za vodikov atom v osnovnem (n = 1) stanju:
v = h' / (R m) = dobrih 10^6 m/s
Z drugimi metodami se dobi podobne rezultate.
Načeloma se pa itak privzame, da je elektron v deločenem _stanju_ okoli jedra in dobite take zanimive slikce za višja stanja :)
m v = gama / R = n h' / R od tod velja za vodikov atom v osnovnem (n = 1) stanju:
v = h' / (R m) = dobrih 10^6 m/s
Z drugimi metodami se dobi podobne rezultate.
Načeloma se pa itak privzame, da je elektron v deločenem _stanju_ okoli jedra in dobite take zanimive slikce za višja stanja :)
_marko ::
Kaj se pa dogaja z jedrom v odnosu z temperaturo?
Ko doseže določeno energijo(enako energiji močne jedrske sile v atomu) jedro razpade???
Ko doseže določeno energijo(enako energiji močne jedrske sile v atomu) jedro razpade???
The saddest aspect of life right now is that science
Tako je. Ampak ta temperatura je ponavadi dosežena s kvantno fluktuacijo in atom razpade. Klasično gledano, je hitrost protonov in nevtronov v jedru 1/4 svetlobne. To je na tako majhnem prostoru kar zanimivo drenjanje. No, včasih kakšnega zabriše ven. Vsaj pri radioaktivnih jedrih.
Pri neradioaktivnih pa tudi! Vprašanje časa.
Pri neradioaktivnih pa tudi! Vprašanje časa.
dr.J ::
> Kinetična energija molekul E = 3/2 k T
Všeč so mi klasični Hamiltoniani! Z drugimi so sami problemi.
Všeč so mi klasični Hamiltoniani! Z drugimi so sami problemi.
Sej ni čudn d kej vn iz atoma vrže predstavljajte si žogo v kateri bi bila ena majhna kroglica s pospeškom svetlobe rezultat pokjena žoga
Lord Sauron ::
Elektron se v jedru NE giblje s svetlobno hitrostjo!!! Niti se ne more
Ammm mi smo se ucili,da elektronov sploh ni u jedru,ampak so na kroznicah okoli jedra (v katerem sta proton in nevtron) in da potujejo po teh kroznicah z SKORAJ svetlobno hitrostjo
Correct me if i'm wrong.....
Ammm mi smo se ucili,da elektronov sploh ni u jedru,ampak so na kroznicah okoli jedra (v katerem sta proton in nevtron) in da potujejo po teh kroznicah z SKORAJ svetlobno hitrostjo
Correct me if i'm wrong.....
Luka Percic ::
Skoraj ni se nikoli zajca ujel. Pa tudi elektron ne fotonov. Razem v nekaterih snoveh, ki zavirajo svetlobo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj pa, če so nevtrini vendarle hitrejši od svetlobe?Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 9818 (8367) | one too many |
» | Mehanika v kvantni mehaniki in fotoni (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 48406 (45101) | Brane2 |
» | Kaj je to el. napetost in podobni drobižkiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4181 (3535) | srus |
» | laserski pogon, ki pospešuje drug laserski pogon, ki pospešuje naslednjega... (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 9860 (8150) | gzibret |
» | relativnostna teorija (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 10909 (9224) | bobby |