» »

div-x

div-x

DOLF ::

Pred kratkim sem naredil svoj prvi div-x. Prebral vse o div-x na forumu, prečekiral doom9 in se odločil za FlaskMpeg. Prva težava je bila, ker ni hotel delati direkt s DVDjem in sem mogu prvo presnet ~3GB na disk. Z diska je šlo. Ok canclam in se spravim na nastavitve. Izberem čim večjo sliko 720 pustim medtem ko po vertikali odrežem črni rob in ostane ~340. vse ostale parametre dam na najboljšo kvaliteto (ki mi jo ta program ponuja...). In veselica se začne... po šele!!!6 urah je prvi AVI narejen a brez glasu. Pogledm po nastavitvah in .. ok moja napaka. Neki sem spregledal. Ponovi vajo in sedaj pa imam problem. Naredil sem tri različne verzije a vse imajo isto težavo: Pri gledanju div-x ni slika gladka ampak vsake 2 sekunde slika malo skoci oziroma zastane. Sem prvo posumil na div-x player pa sem sprobal z vsemi in isto. Zvok je cist le slika zaj***** .
help.....
....I have seen things you people wouldn't belive.....

matevzm ::

Z DVDja ne gre direktno, razen ce nimas specialne verzije programa. A odsvetujem, ker se DVDji precej grejejo in meni bi se smilil po nekaj urah.
Si dal keyframe na 2 sekundi? Ker si dal na maks bitrate, resolucijo pustil veliko, ti ob vsakem keyframeu verjetno trzne, ker ne zmore dekodirati toliko podatkov. Keyframe vsebujejo celo sliko in so zato vecji. Povrh tega ni 720 deljivo z 32, prav tako ne 340. 340 ni deljivo niti z 8, kar je osnovna enota pri DivXu. Lahko sicer naredis tudi neparno stevilko, interno divx potem dela z 8x8 kvadratki. Nekatere graficne kartice tudi ne znajo dobro povecevati slike, ce velikost ni mnogokratnik 32 (ali 16, vse je odvisno od kartice).
Preveri tudi za velikost. Ce si v originalni sliki odrezal na 720x340, moras sliko se resizeati. V odvisnosti od tipa DVDja. PAL navadni (v tvojem primeru) na 312, anamorficni na 232, anamorficni NTSC na 280, je je navadni NTSC pa je najvisja resolucija v tvojem primeru 640x336.

DOLF ::

Poskušal sem z pravilnim številom pixlov. Naredil nov avi in problem ostaja???!!???
A lahk mal razložiš še tisti keyframe???
....I have seen things you people wouldn't belive.....

matevzm ::

DivX je sestavljen iz keyframeov in delata frameov. Keyframe vsebuje celotno sliko, delta framei samo razlie od prejsnje slike. Zato so manjsi. Dogaaja se, da ce je racunalnik ravno na robu zmogljivosti, da se nekako zadavi pri vecji kolicini podatkov v keyframeu. To vidis tako, da se zatika priblizno regularno z razmikom, na kakrsnega si nastavil keyframe.

DOLF ::

Kakšne posebne nastavitve za keyframe nisem našel. Pač sem dal za output avi in potem video codec DivX mpeg4 fast-motion in sprobal tudi z low-motion. Torej mi svetuj kako naj konfiguriram divx nastavitve
1 - keyframe ???? sec
2 - kaj je najboljs za compression control
3 - in na kolko naj nastavim data rate???

thnx že vnaprej :)
....I have seen things you people wouldn't belive.....

matevzm ::

Keyframe vsate toliko casa je to, o cemer sem govoril.
Standardno je recimo na 10 sekund, compression control na 100 (crispness), bitrate ti pa priblizno pove velikost. Zadnje case je bolj popularen low motion, ker daje lepso sliko pri mirnih scenah. Zna pa postati slika kockasta pri hitrih spremebah.
Data rate: vecji kot je, boljsa bo slika. Samo dalji bo file. Obicajno se potem uporabi kaksen kalkulator in izracuna za dolzino primeren bitrate. Na doom9 imas cel kup kalkulatorjev.
Vsi znajo izracunati te stvari. Poglej se na tole stran. Je samo direktori, notri imas Wef-ov kalkulator, ki zna izracunati bitrate in resolucijo (pa se kaj, recimo statse od Nanduba bere) in moj Excel sheet za resolucije in bitrate.

DOLF ::

Je že bolje, samo drug tip outputa sem zbral. Nevem zakaj sem po defoltu zbral openDML AVI output.. in ne glede na framerate in ostale nastavitve, je vedno slika zastajala in se zatikala. Ko sem spremenil na AVI output pa so se stvari kar poštimale. thnx za ostale nasvete...
btw kakšna pa je razlika med tema dvema AVI formatoma???

matevzm ::

Pojma nimam.. :)
NImam Flaska in ga ze dolgo nisem sploh videl, v drugih programih pa tega ni.

DOLF ::

Sej morda flask ni najbolj primeren za divx vendar sem se odloču da se z njim naucim osnove, pol pa bom testiral tudi kaj drugega. Kaj pa priporočaš?
Pa še to A je možna na kakršenkoli način ohraniti 5.0 kanalni audio zapis. Torej da bi potem še vedno imel 5.1 zvok slika pa bi bila malo slabša kot DVD a velikost vsega skupaj za recimo dva CD-ja?

matevzm ::

Na dva CDja odvisno od dolzine in zahtevnosti filma. Zvok lahko brez problema ohranis originalni, nepredelani. Pride ga okoli 384 kbps obicajno, pa izracunaj.
Ce delas z DD (to je obicajno format 5.1 zapisa zvoka na DVDju) pa je vseeno ali delas s Flaskom ali FairUsom. V vsakem primeru moras zvok dobiti in dodati rocno. Priporocal bi ti FairUse, ki ne naredi zvoka, pa pocasen je kot svonja. Ampak naredi pa kar lepo. Za zacetnike (z izjemo zvoka) primerno orodje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DVD-DIVX

Oddelek: Pomoč in nasveti
71688 (1526) matevzm
»

S cim encodirate Divxe?

Oddelek: Zvok in slika
261465 (997) zile
»

Rip zvoka z DVDja + zdruzitev zvoka in slike

Oddelek: Zvok in slika
181519 (1352) zile
»

kako narediti najbolši DivX?

Oddelek: Zvok in slika
241954 (1404) matevzm
»

DivX: slika se ustavi, zvok gre naprej - fix

Oddelek: Zvok in slika
111829 (1661) undefined

Več podobnih tem