» »

Rip zvoka z DVDja + zdruzitev zvoka in slike

Rip zvoka z DVDja + zdruzitev zvoka in slike

Boky ::

Zanima me z kerim programom bi lahko zripal dvok z DVD-ja v WAV. Varianta z flaskom se mi ne dopade ker je potrebno potem(vsaj zdi se mi) tudi sliko v kak format enkodirat(casovno potratno)
Pa se nekaj. Ker imam se stari soundblaster ki podpira le 44khz vzorcenje, me zanima kako nastavit v VirtualDub, da mi pri zdruzitvi zvoka in slike(DIVX) le ta ne bosta zgubila sinhronizacije, glede na to da bo zvok down samplan iz 48Kkh na 44khz. Kakih odgovor v stilu nabavi drug SB se prosim vzdrzite, ker ne pride v postev.
Thanx!
  • spremenil: Boky ()

matevzm ::

Ripnes DVD, odpres v DVD2AVI, nastimas ce hoces normalizacijo , pretvorbo v 44.1 in reces naj posname projekt. Hitro in kvalitetno.
Varianta je se da ripnes samo zvok, nato azid (a ta je malce bolj tezaven za uporabo).
Jaz bi ti kljub vsemu predlagal najcenejso zvocno, danes vse delajo 48 (in ce je source 44.1 ga interno resamplajo). Si bos prihranil precej casa, ni hujse muke kot sinhronizacija. Poglej sicer na Doom9, pred casom je bil en util za podaljsevanje/krajsanje trajanja zvoka.

Boky ::

A pri DVD2AVI ne pride do zgube sinhronizacije med slikom in zvokom ce je source v 48Khz jaz pa dam na 44khz ? (pri flasku se sinhronizacija zgubi).
A se slucajno spomnis ime utilitija za krajsanje zvoka ? (nimam casa precesavat doom9)
Thanx !

matevzm ::

Ne pravim, da se pri DVD2AVI ne izgubi sinhornizacija. Mogoce se, mogoce ne. Nikoli nisem tega delal, ker se mi zdi odvec, pravzaprav neumno.
Je pa DVD2AVi med bolj kvalitetnimi za predelavo vzoka, to sem hotel reci.
Casa precesavati doom9 nimas, pa naj ga jaz zate najdem? Vzames na front page Ctrl-F in napises sound. Nic, Poskusis z wav in dobis novico iz 6.6. Ce ne bos nasel casa, povej, pa ti skopiram se link, sedajle nimam casa. ;)
Wave Length Adjust 0.2 can adjust the length of WAV files for synch reasons. It's also useful for PAL->NTSC and NTSC->PAL conversions where the video part is usually no problem as you just adjust the framerate.. but the audio tracks still have to be adjusted.

Boky ::

Hvala! Btw, nisem zahteval, da bi namesto tebe precesal doom9. Rekel sem samo tako, ce slucajno ves(ali gdo drug). Samo zvoka pa se z avi2dvo ne da dol dobit ali ? (meni ga ni uspelo).

matevzm ::

Ripati moras cele vobe, ce delas stream processing in spustis sliko, se DVD2AVI usuje. Vsaj meni se je nazadnje.
Potem pa odpres vobe, izberes pod Audio - Track number, pod Audio - Dolby Digital das Decode, ce hoces normalizirati, je najboljse, da pritisnes Audio - Dolby Digital - Pre-Scale Decision (dekodira cel zvok in poisce najglasnejsi del, ta faktor uposteva pri koncnem dekodiranju zvoka).
Nato izberes se nacin pretvorbe 48-44.1 (pojma nimam, kaj je kaj tam) in posnames projekt (File - Save Project [F4]). To ti naredi projekt z dolocenim imenom, to je v bistvu tekst file s podatki in .wav, malce traja, nekje 15-20 minut, mogoce nekaj vec s pretvorbo na 44.1. Pri inteleaving v VirtualDubu nastavis delay na 0-, ker DVD2AVI na zacetku doda potrebno kolicino tisine ali pa odreze tistih nekaj ms, tako da se zvok ujema s sliko.

morphling1 ::

Ce hoces zvok v obliki wav ga najkvalitetneje dobis z Grapheditom , navodila imas spet na doom9 je prevec za pisat in tam je vse lepo razlozeno katere filtre rabis in ostalo , zvok tu ostane enako ojacan kot sam dvd film , ker pri drugih programih kot recimo ac3 decoder je wav file dosti tisji in ga je treba ojacat v CoolEdit pro-ju recimo. Najbolj easy varianta je pa da v Dvd2avi iz vob filov na disk posnames samo ac3 stream , ki ga prilepis zraven divx za ultimativni uzitek v zvoku ,seveda ce imas dolby digital ozvocenje in ojacanje. Postopek je enak kot je zgoraj napisal Matevzm, razen da das v audio-dolby digital namesto opcije decode , demux all ali pa samo demux .Potem pa save project .Demux all ti na disk posname vse ac3 streame ki so v vobih. zraven ti pa tudi napise audio delay v ms , ki jih vneses v virtual dub ko audio dodas videu , in bi moralo biti sinhronizirano.
Sicer pa s Pal dvd nisem imel se nobenih problemov z sinhronizacijo pri ntsc pa lahko nastanejo .
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Boky ::

Uff, koncno mi je potegnilo(i'm little slow) !:)) Fora je v tem, da imam precej pocasen procesor( K6 III 450). In ko sem v DVD2AVI dal save project, mi je program javil da bo stvar delal cca 5 ur(pri 48Khz -> 44khz). Kljub sibkemu proc-u se mi je 5 ur zdelo malce prevec. Mislil sem da program dela tudi avi(da ne sem ugotovil sele zdaj, ko sem matevzm-ov post se ekrat prebral in pogledal v output direktorij). Aja glede trmoglavosti sounblasterja(isa). Imam namres 3 isa in 3 pci slote. Pci sloti so vsi polni, tako da nimam kam dati SB-ja.( bo treba pocasi razmislajt no novi masini)
Drugace pa sem na dooom9 najdu VOb2audio, ki se mi zdi tudi vredu, le da ne ve naredit konverzije 48khz na 44khz.
Pa se nekaj, glede na to da obvladata te stvari, kaj menita o FairUse, kar se tice slike ? Namen imam namrec naredit avi z FairUse-om in mu pol pripopat ustrezno moduliran zvok v VirtualDub-u.

morphling1 ::

Hmm, fair use , na tvoji masini dela dvd2avi wav file 5ur , pri meni to naredi v 15 min , res da nisem uporabil pretvorbe 48 v 44 kHz , ker mi zvok cisto lepo dela pa imam navadni sb pci 64 , fair use mi je pa delal 15 ur (odvisno koliko prehodov naredis) , torej si kar ne upam zracunat koliko casa bi to delalo pri tebi (my sistem Tb 1,6 GHz), uporabi mpeg2avi zadnjo verzijo to je se najhitrejsi nacin za narediti divx ,lahko pa naredis dva koraka prvic z low motion kodekom, potem pa se z fast motion in na koncu zdruzis z avi revolution in rezultat je kar dober. Za mpeg2avi
si vzami se zadnji GUI oz. graficni vmesnik kjer je lazje nastavljati parametre , ker mpeg2avi dela v dos oknu. Za max. kvalitetne filme pa uporabljas nandub, ampak to pa ni za zacetnike ker imas malo morje nastavitev ,rezultati so pa fenomenalni. Drugace je Fair Use zaradi wizarda ki te vodi korak po korak najenostavnejsi ampak tudi najpocasnejsi. Se nekaj fint , vedno obrezi film da ti ostane samo del kjer je slika, ker drugace kodek svoje dragocene bite razporeja tudi na crnino kjer jih ne rabis, razultat je slabsi film , znizaj resolucijo filma glede na to na koliko cd-jev mislis snemat film itd. Sicer pa najprej si dobro preberi vse guide na doom9 ,da dobis osnovno znanje, tam je tudi odlicen forum kjer lahko vse izves o posameznih programih ter njihovi pravilni uporabi, ce pa se vedno ne bo slo pa vprasaj se nas :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

matevzm ::

FairUse je krasna zadeva za zacetnike, rezultati so tudi dobri. Meni je vsec ker ima dober VKI in antishit (popravi napake, ce jih najde, to mu gre pa zelo dobro). Minus je pa res pocasnost. Vlece se kot polz. Jaz bi mpeg2avi stel v minus ravno pomanjkanje VKI (tisti codeci s patchem so bolj slabi, sem videl nekaj ripov, ki so bili katastrofalni - 2 keyframe je bil po 30 minutah!!, predstavljaj si seek). Ce te ne moti, da masina zadaj nekaj melje, potem uporabi FairUse. Aja, se memorije rabi kar nekaj.. ne vem, poskusi.
Ce se ti da malce uciti, pa poberi Nandub. Zadnje verzije imajo ze zelo dobre defaulte, tako da lahko samo nastimas 2 passes in gres. Je pa res, da rabis prej DVD2AVI, pa VFapi, lahko AVIsynth, ki pa meni noce delati.

Boky ::

Nandub bom pozneje probal. Bom probal najprej z FairUse-om(5 minutni preview, ki sem ga naredil se mi je zdel zelo dober). Po da da vidimo, ce mi Clapton ne bo zgubo sinhronizacije, kot mi jo je z flaskom.
Pravkar sem poiskusil dvd2avi brez pretvorbe 48 v 44 khz. 2 urni koncert Stonsov mi je mlel cca 40 min. Pri tem je bil procesor cca 85 % obremenjen, ta tukaj je zgleda ozko grlo disk (wd 30 Gb 5400). morphling1 na tvoji masina bi prevorba 48-> 44 verjetno tudi trajala kako dobro uro.
Se nekaj glede hitrosti Fairusa na moji masini. Za film "60 sekund"(film je dolg slabi 2 uri) mi je javil, da ga bo mlel cca 37 ur. Vse nastavitve sem putil na default (3* low motion + fast motion) in dal naj vse skupaj spravi v 700 MB. Bom pac 2 dni pustil racunalnik vec ali manj na miru.
FariUse po defaulto dela vzporedno 4 avi-je. A pustim tako ?
Thanx!

Boky ::

Se nekaj. Malce sem se igral z dvd2avi, ampak nikakor nemorem odpraviti "podolgvatih fac". V video -> Clip& resize sem probal vse zivo ampak face ostanejo podolgovate!(kvadratek v desnem zgornjem kotu sem odkljukal) :( Kje sem zabluzu ? Z FairUse se da stvar fajn nastavit.

SasoS ::

Hmmm...sej ne vem kje bi začel. Ampak tko: jest osebno nikol ne ripam slike pa zvoka skupi. Pač, najboljš je obdelat najprej sliko (včasih je treba rekompresirat kakšen del...), pol zvok, nakonc pa vse združt in more delvat. Kar se tiče konverzije: recimo ena možnost je da kompresiraš z Audiocatalystom v VBR mp3. On ti bo lepo on-the-fly pretvoru v 44khz. Pa še hitr je. Sinhronizacija pa načeloma ne bi smela bit problem, razen v redkih primerih. POVSOD je pa laži spremenit frame rate od filma, kot pa dolžino zvoka. Ker PC itak ni ne PAL ne NTSC to špila...

Sašo

ps. Aja resize: baje DVD2AVI nima glih najboljšiga resiza, zato je boljš če to delaš v Nandubu ali v Avisynthu. Resolucija? Enostavno: DVD ima 2 možnosti - al je 4:3 al pa 16:9 (ne film, ampak DVD). Film je pa lah vse od 4:3 do 2.35:1. Če je DVD 16:9 najprej resizaš iz 704x480 (ja 704, ostalo je overscan) na recimo 640x360 in odrežeš še zgori pa spodi črne robove. Recimo v nandubu bi mel:
Crop 720x480 na 704x480
Resize 704x480 na 640x360
Crop 640x360 na 640x272 (za 2.35:1).

morphling1 ::

Bom za foro probal konverzijo iz 48 v 44 pa javil, aja se nekaj sem se spomnil glede Fairusa, rabis ful placa na disku , jaz sem moral delat se enkrat ko mi je cetrtem prehodu javil da nima vec placa za pisat in vse prekinil, ker vsak prehod zapise na disk , tako da si nared kakih 10Gb prostega placa da bos siguren.
Ce so face podolgovate pomeni da nimas pravega razmerja med visino in sirino slike, preveri kaksen je originalno razmerje in temu primerno resizas , malo znizaj visino in probaj , pa visina in sirina naj bosta deljivi z 16
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Boky ::

SasoS to skonverzijo zvoka res nebio moglo biti bolj enostavno !:)) Thanx

morphling1 ::

Dvd2avi za Fair Use ne rabis, uporaben je pri nandubu kjer film obrezes ,sicer pise clip&resize ampak je v bistvu samo clip, resizas pa v nandubu.Zelo uporaben programcek je Gordian Knot najboljsi bitrate calc. and much much more. Tu lahko ugotovis kaksna je prava resolucija da bo se dobra kvaliteta in tudi pravilno razmerje med sirino ter visino. Ob tem je zelo vazen podatek ki ga lahko izves bits/pixel x frame , kar ti pove koliko bitov bo kodek lahko razporedil na vsak pixel slike v enem framu in naj bi bil vecji od 0.2 za en cd (precise bilinear) , ter vecji od 0.27 za dva cd-ja (precise bicubic).
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

matevzm ::

Ali ni Audiocatalyst na Xingu? Jaz bi se tega izogibal. Pa pri VBRju se lahko pojavijo tezave pri seeku po aviju.

Mr.B ::

Za zvok ripat jaz uporabim DVD2AVI , sicer nikoli ne naredim konverzije , ker je zvok včasih malo čuden.

Drugače pa v službi , ko mi ni treba gledati na cajt uporabim virtualdub + filtre pa včasih dela tudi cel dan , ampak kva pol. Tu lahko tudi delaš razne konverzije , itd.
Samo traja , in traja , in traja.
Guess we'll find out,
how much about genocide the Jews learned over the centuries.
Although the Nazis set the bar pretty high

zile ::

Najboljš je Nandub.
Opozorilo: rajš si 10x preber navodila, preden ga začneš uporabljat.
Posname si Nandub rippack, pod download selcijo, in beri beri, beri, beri,...
Na forumu pa za prvo silo (pr men je ta prva sila kr skoz :D), potegni dol profil za 1CD, ali pa za 2 CD-ja in ga sam prilepi v text datoteko skončnico vcf.
uff, dost bo. Itaq vse piše.
Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoč pri idelavi Divx-a

Oddelek: Pomoč in nasveti
71101 (887) freejack
»

DivX s čem jih delat

Oddelek: Zvok in slika
261892 (1338) EX-B
»

DVD ripper!

Oddelek: Programska oprema
141519 (1319) Mr.B
»

kako narediti najbolši DivX?

Oddelek: Zvok in slika
241916 (1366) matevzm
»

DVD Rippanje

Oddelek: Programska oprema
101772 (1648) Justy

Več podobnih tem