» »

Ideja za vodni blok

Ideja za vodni blok

OBELIKS ::Hja, to je to. Ideja je padla ko sem si natančno ogledal Eddyeve bloke.
Torej komentarji.

Boki_ ::

Js sm si nardu podobno skico, sam z več kanali, pa mislim da bi oviralo pretok vode. Tak blok bi mel preveliko restruktivnost.
I'm back

Jackal ::

V splošnem bi bil problem z izhodom vode iz bloka (predvidevam, da bi bil vhod na sredini). Namreč na mestu, kjer bi bil izhod, tja bi silila vsa voda po kar najkrajši poti. Problem je, da potem bi imel zelo malo pretoka vode skozi ostali del bloka in ti ta simetrija ne bi delovala najbolje. Seveda bi lahko pa naredil več izhodov in jih potem nekako združil (ali v pokrovi ali potem cevi). Vendar pa to neprijetno zakomplicira izdelavo.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

frenk ::

vsi dizajni bi mogl bit tko narjeni da je hitrost vode direktno nad jedrom zelo velika in da je dno čimtanjše...to velja seveda v primeru da je pumpa dovolj močna

Vesoljc ::

selj kot pridemo do tega

heh
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

OBELIKS ::

Hm, tvoje variante prej nisem videl, je pa podobno razmišljanje ja.
Tudi mene muči, kako odvajat vodo, vendar mislim, da če kanale dimenzioniraš tako, da vsak sprejme 1/12 pretoka, potem ne bi smelo biti prevelikih razlik v pretoku po njih.
Dobro, pa še ena čista kopija Eddyjevega dizajna (skoraj)


Upam da mi ne bo z macolo po vratih trkal ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OBELIKS ()

steev ::

Tudi tukaj po pretok omejen, vsaja tako mislima. Ali pač?
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

rkb2 ::

Vodni blok mora biti take oblike, da:

1. Ima voda ko potuje čez hladilne elemente bloka čim večjo hitrost = večja turbolenca = boljši prestop toplote. Visoko hitrost dosežeš tako, da v bloku narediš čim ožje kanale, v vsakem primeru mora biti površina (presek vseh kanalov) skozi katere teče voda manjša ali enaka preseku vstopne cevi (Bernoulli). V primeru da je presek vseh kanalov večji od vstopnega preseka cevi, blok ni izdelan optimano - pretok vode je samo oviran na napačnem mestu.

2. Oblika reber naj bo taka, da je turbolenca ob obtekanju vode čim večja (groba površina). Večjo turbolenco dosežeš tudi z čim ožjimi kanali po katerih teče voda.

3. Voda mora teči čez čim večjo površino = večji prestop toplote.

4. Dno bloka ne sme biti ne preveč tanko, ker se toplota potem ne razšitri do mesta, kjer se toplota prenaša na vodo (rebra). Npr. če narediš dno debelo 0.2 mm se bo toplota širila samo direkt nad jedro (velikost ~ 1cm^2), na taki površini pa je težko narediti veliko površino za prenos toplote.
Trik blokov pri katerih je dno zelo tanko je v tem da zelo povečajo hitrost (=turbolenco) nad majhno površino nad jedrom.

Obenem dno tudi ne sme biti predebelo, ker potem se začne poznati učinek slabe prevodnosti materiala (baker) iz katerega je blok na rebra v bloku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rkb2 ()

OBELIKS ::

Turbulenca in širina gladkega kanala nista povezani. Če pošiljaš vodo po gladkem cevovodu (recimo okroglem), ki ne spreminja premera, boš imel kar lepo laminarni tok ne glede na njego premer. Če je cevovod hrapav, bo nastala ob steni mejna plast, ki ima turbulenten značaj. V sredini pa zopet dobiš laminarni tok. Bernoullijeva enačba, hja v njej so spremembe prerezov vključene le pri izgubah energije. Voda bo v primeru, da se prerez v cevovodu nekje zmanjša tekla hitreje, izgube energije pa razen zaradi zožitve ne bo.

P.S.: to sem pisal iz glave, za kaj več bi pa moral pogledati. Sploh preden se lotim diplome (modeliranje izlitja nafte).

OBELIKS ::

Aja pa še najnovejša varianta:

Nejc Pintar ::

mislim da malo preveč kompliciraš pri telih designih OBELIKS saj z tistimi "rožicami" na sredini ne pridobiš preveč površine, poleg tega pa zmanjšuješ pretok... mislim da bi bilo lažje če bi na sredini naredil samo luknjo,z zelo tankim dnom, tako bi voda direktno iz cevi udarila ob blok z veliko hitrostjo.
Lahko je biti prvi, če si edini!

frenk ::

puschkin za moje pojme razmišlja v pravi smeri...je pa res da za tak dizajn je treba met zlo močno pumpo z dobrim pretokom

Vesoljc ::

puskin, neki tacga?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

OBELIKS ::

Verjetno si mislil tole:

Nejc Pintar ::

ja mislil sem nekaj podobnega temu ja, pa 3 priklučke(2 ven, 1 noter)
Lahko je biti prvi, če si edini!

rkb2 ::

OBELIKS a si siguren da dimenzija kanala nima veze z turbolenco toka. Izračunaj si Reynoldsovo število za cevko premera 1mm, po kateri teče voda z hitrostjo 10 m/s.

Eddy ::

No, no! Da neboš pogruntov tople vode ;)

V glavnem, vsi bloki imajo premajhno stično površino med blokom in vodo...
Da na govorim o nemogoči izvedbi... s stališča izdelave seveda...

Bistvena lastnost vsakega dobraga oblikovalca, projektanta in konstruktorja je v tem da takoj ve kako bo svoj izdelek naredil in ne prepušča tega tistemu, ki bo to delal ;)

"KNOW HOW!"
www.ekwaterblocks.com

OBELIKS ::

rkb2: bemti, saj se mi je kar zdelo, da je nekaj preveč zletelo iz glave. Imaš prav.

Eddy: Toplo vodo sem že izumil, zdaj delam na trženju tega proizvoda. :D Drugače pa zna biti, da imajo premalo stične ploskve. Glede izdelave, kakšne pa so sploh omejitve?

Eddy ::

Omejitve... hm...

Lahko narediš blok skoraj kakršen želiš, samo je potrebno gledati da se lahko blok z obstoječo tehnologijo da izdelati razmeroma hitro...
Potem moraš vedeti da kanale od 1mm in manj delajo s posebnimi kolutnimi rezkarji, saj bi s klasičnimi preveč dolgo trajalo in ne morejo rezkati dovolj globoko... Pa še kaj, samo se trenutno ne spomnem...
www.ekwaterblocks.com

sash ::

@ OBELIKS, neki takega že nareto - ni ekvivalent je pa precej podobno, le da sem namesto da bi imel dva zunanja priključka za odvod, tega združil kr v bakrutema
--------------------
Think different...
TOROiD Group

OBELIKS ::

Bemti faks, je treba študirat, potem pa ni več časa za druge stvari ;)
sash: ja, ista ideja. Zgleda da ste že vse naredili :(
Upam da je spodnje variante ni še nobeden izvedelTorej izdelava naj bi bila preprosta, vse se naredi z enim svedrom, stična površina je tudi velika.

Jebiveter ::

Ze, ze, sam kaj ko ti bo topla voda ostajala v bloku! Ce pogledas kaksne oblike je tista pregrada med centralnim delom in iztoki ugotovis, da bi se tam voda samo vrtincla.

Za dober blok mores zadostit vecim pogojem:
- hiter vhod vode
- cimkrajsa in in cimhitrejsa pot do izhoda vode
- na tej poti cimvec povrsine, ki cimmanj ovira pretok vode
- poceni in easy izdelava
- (se kej, sam se zdej ne spomnem)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Moj novi dizajn CPU bloka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211870 (1022) tiborrr
»

vodni blok za radeona (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
585553 (3963) Jackal
»

Oblike Vodnih Blokov

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
292078 (1511) frenk
»

še moj vodni blok (spike) (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
557750 (6203) WinsuckeR

Se en vodni blok (ideja) (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
874956 (3650) morphling1

Več podobnih tem