» »

FongKai FK-320ATX

Tip: -ATX Midi Tower
Razširitvena mesta: -3 zunanja 5.25"
-1 zunanje 3.5"
-3 notranja 3.5"
Napajalnik: -Enhance ATX-703 300W
Vhod zraka: -92/120mm ventilator v sprednjem delu
Izhod zraka: -80mm ventilator v napajalniku
-92mm ventilator s "fan ductom" pod napajalnikom
Drugo: -detektor vdora v ohišje
-plastični zatiči za zapiranje
Mere: 490.2x190.5x456.2mm

Dolgo obljubljani, še bolj dolgo prestavljani in neznansko dolgo testirani test je končno tukaj. Tako je, gre za prvi test ohišja na Slo-Techu, in sicer gre za FongKaijevo FK-320ATX ohišje. Ker je to moj prvi test česa podobnega mi ne zamerit, če bom izpustil kaj pomembnega, ampak mi raje povejte, kaj to je! Učimo se, dokler smo živi :).

FongKai je pri nas povsem neznano ime, saj še nimajo Slovenskega distributerja. Tudi v svetu niso posebno znani, toda ne zaradi kakšnih pomanjkljivosti, temveč bolj zaradi mladosti podjetja in usmerjenosti v OEM trge. Da pa njihovi izdelki niti slučajno niso slabi, dokazuje vrsta testov FongKaijevih ohišij na tujih straneh, kjer so vsa po vrsti prejela odlične ocene. Tokrat vam bom predstavil FongKaijevo FK-320ATX ohišje, ki je opredeljeno kot ohišje za delovne postaje. Tako je deklarirano sposobno sprejeti dual Xeon sisteme ter 10.000rpm trde diske.


Zasnova:

Prvo, kar boste opazili na ohišju ( poleg vesoljskega designa :)) je njegova fizična velikost. Sicer gre za Midi Tower ohišje, toda mere še komaj ustrezajo Midi Tower specifikacijam. Za primerjavo je najbolje, da si ogledate naslednjo sliko. Na njej je FK-320ATX primerjan s standardnim Enlight Midi Tower ohišjem, ki ga prodajajo pri Jerovšku in ki tudi ni ravno majhno.

Kot vidite, je FK-320ATX kar precej večji, kar lahko pomeni le ogromno prostora v notranjosti. Toda počasi. Prvo si podrobneje oglejmo ohišje od spredaj.

Na prvi sliki vidimo ohišje skupaj s sprednjim plastičnim pokrovom. Ta pokrov je narejen zelo premišljeno. V spodnjem delu je mogoče zaslediti reže ob straneh, ki dopuščajo sprednjem ventilatorju, da diha in dostavlja dovolj zraka v sistem. Te reže so podprte s strani stranskih rež, toda o tem malo pozneje. Zgornji del plastičnega pokrova prekrivavajo snemljiva zelena vratca. Ta vratca so namenjena zaščiti pogonov pred prahom ter mehanskimi poškodbami. Odstranimo jih tako, da povlečemo majhen zatič ( na sliki označem z rdečim krogcem ) ter jih privzdignemo navzgor ter uvlečemo v za to namenjeno odprtino ( kako izgledajo vratca, ko so uvlečena, lahko vidimo na drugi sliki ). Meni osebno so ta vratca precej všeč, saj dajo ohišju nekako profesionalen videz, prav tako pa ščitijo pogone pred prahom in poškodbami. Mogoče bodo motila koga, ki pogosto uporablja CD/DVD-ROM ali disketnik, toda v tem primeru jih je mogoče kaj lahko odstraniti. Pod vratci se skrivajo 3 5.25" razširitvene reže za različne pogone ter ena 3.5" reža za disketnik/ZIP pogon. Zraven 3.5" reže najdemo dva gumbka. Večji modri gumbek je namenjen prižiganju/ugašanju računalnika, manjši pa je reset gumbek. Oba sta precej kvalitetna in ob pritiskanju dajata dober in zanesljiv občutek. Mogoče je le reset gumbek rahlo premajhen, toda to je le moje osebno mnenje... Na sprednjem pokrovu prav tako najdemo dve zeleni LED diodici, zgornja prikazuje vklop/izkop računalnika, spodnja pa delovanje trdega diska.
Na drugi sliki pa si lahko bolje ogledamo sprednjo stran ohišja brez plastičnega pokrova. Sprednji pokrov odstranimo tako, da spustimo nekaj plastičnih zatičev na vsaki strani pokrova. Vse skupaj je zelo preprosto ter nam vzame največ pol minute časa. Takoj nam v oči padeta dve veliki mrežasti odprtini. Spodnja je namenjena sprednjem ventilatorju, in je dovolj velika da zagotovi dovolj zraka za 120mm ventilator. Sicer bi meni osebno bilo ljubše, če bi mrežico nadomestili z odprtino in filtrom preko nje, toda to bi verjetno bilo precej dražje.Mrežica je dovolj fina, da prepušča precej zraka, toda tisti, ki potrebujejo več, jo lahko bre težav izrežejo. Druga mrežica malo višje je namenjena prezračevanju trdih diskov. Nameščena je točno pred kletko za diske in tako omogoča pretok svežega zraka preko vročih diskov. Ta rešitev je precej dobra, tako da je ohišje uradno sposobno sprejeti vroče SCSI 10.000rpm diske, kar je kritičnega pomena za vse Workstation/Server računalnike, katerim je to ohišje tudi namenjeno.

Tudi zadnja stran ohišja razkriva nekaj zelo zanimivih podrobnosti.

Kot prvo naj omenim velik izpušni ventilator ( označen s prvim rdečim krogcem ). Gre za kvaliteten brushless 92mm ventilator, ki poleg 80mm ventilatorja v napajalniku odstranjuje vroč zrak iz sistema. Ventilator je strateško nameščen za procesorjem, ki ponavadi oddaja največ toplote, povezan pa je z "duct" enoto. Gre za plastičen pokrov čez procesor, ki je namenjen usmerjanju zraka, več o tem pa pozneje. Pod krogcem številka 2 je označeno vklopno/izklopno stikalo za napajalnik. Sam napajalnik je zelo kvalitetna Enhance ATX-703 300W enota, ki bo zlahka kos vsem zahtevnim nalogam, ki ji bodo naložene s strani uporabnika. Čeprav napajalnik ustreza ATX standardom, je na zadnji strani omenjeno stikalo, kar je ob določenih situacijah zelo ugodno. Tako lahko ob daljši odsotnosti popolnoma izklopite sistem, včasih pa pride prav tudi, ko Windowsi ne znajo prav izklopit sistema ( to se meni dogaja z Win2K ). Pod številko 3 so zrduženi kar štirje krogci. V teh krogcih lahko vidite plastične zatiče ( desni zgornji manjka, polomili pa so ga naši spretni cariniki ob preiskovanju notranjosti ohišja... DOH! ), ki služijo zapiranju in odpiranju ohišja. Tako je, do notranjosti ohišja lahko dostopamo brez kakršnegakoli orodja, le zatiče premaknemo v ustrezen položaj ter odstranimo željeno stranico. Ob tem naj poudarim, da moramo pred odstranitvijo desne stranice prej odstraniti tudi sprednji plastični pokrov, toda večinoma dostopamo le do matične plošče in procesorja in moramo desno stranico odstraniti le ob inštalaciji kakšnega novega CD/DVD-ROM pogona. Moram reči, da je takšna rešitev odpiranja pravi blagoslov za vsakega domačega overclockerja ali pa za tiste, ki radi šarijo po računalniku in ohišje neprestano odpirajo. Velik plus za FK-320ATX!

Pogled s strani mogoče ni tako razburljiv kot prejšnja dva, toda tudi tukaj je mogoče razločiti nekaj zanimivih podrobnosti!

Najbolj opazne so velike stranske reže za vstop zraka ( označene z velikim rdečim krogom ). Te segajo ob strani do nekako polovice ohišja, skupaj s sprednjimi režami pa ponujajo dovolj zraka tudi za 120mm ventilator. Poleg funkcionalnostu pa tudi izgledajo neverjetno dobro, saj imate občutek, da na vaši mizi sedi mešanica med računalnikom in reaktivnim letalom :). Drugače je pogled s strani manj zanimiv, vredno je omeniti še ročico, ki pomaga pri odstranjevanju stranice.


Razširitvene možnosti:

Ohišje kljub svoji ogromnosti ne ponuja toliko razširitvenih možnosti, kot bi lahko sprva sklepali. Tako so na voljo le 3 5.25" reže, ki jih bo današnji računalničar hitro napolnil. Sicer meni še ni uspelo napolniti štirih ali več rež ( dobro, na sterem ohišju prve tri zaseda 120mm ventilator, toda to je precej ekstremna rešitev :)), toda lepo je vedeti, da je na voljo rezerva. 5.25" pogoni ( CD/CDR/DVD-ROM pogoni, veliki diski... ) se inštalirajo s sprednje strani in sicer tako, da se pogoni privijačijo kar na ohišje. Sicer je možna tudi uporaba tračnic za pogone ( zadnje čase zelo popularna rešitev ), toda le te so precej bolj hrupne ter ne ponujajo tako trdne vgradnje. Meni osebno tračnice niso všeč in odobravam FongKaijevo privzeto metodo vgradnje, toda ne dvomim, da bo koga izmed vas to tudi motilo.
Poleg 3 5.25" rež s sprednje strani dostopamo tudi do ene 3.5" reže. Ta je očitno namenjena disketnim/ZIP pogonom. Zadnje čase je v navadi, da proizvajalci ponujajo dve zunanji 3.5" mesti in tudi jaz sem se navadil na to, tako da me pomanjkanje ene reže precej moti. Tudi zato, ker ne morem uporabljati Matejevih odličnih stikal za ventilatorje ( test sledi kmalu! ).
V notranjosti računalnika pa najdemo še tri dodatna 3.5" razširitvena mesta, namenjena diskom. Ta so nameščena v priročno kletko za diske, ki jo je preprosto mogoče odstranjevatu iz sistema.

Kletko pritrdimo s pomočjo vzmetnega zaklepa ter na splošno daje vtis izredne solidnosti. Če uporabljate zelo hitre diske in se samo z vzmetnim zaklepom ne počutite varni, lahko celotno kletko pritrdite na ohišje s pomočjo vijaka. Moram reči, da mi je takšna rešitev zelo všeč, saj ponuja lahek dostop do diskov, obenem pa ponuja trdnost in varnost.

Poudariti še moram, da je sama konstrukcija ohišja okoli razširitvenih mest precej skrbna. Na ta del ohišja razni izdelovalci kaj radi pozabijo in pustijo ostre robove, toda to ni slučaj pri FK-320ATX. Tudi jaz, ki sem drugače precejšenj talent za iskanje ostrih robov ohišja nisem našel niti enega samega nezaobljenega roba. Pohvalno!


Notranjost in inštalacija matične plošče:

Notranjost ohišja lahko z eno besedo opišem kot PROSTORNO. In res je v ohišju ogromno prostora, ki omogoča veliko manevrirnega prostora.

Moja MSI 6163Pro se je v ohišju počutila prav ubogo. Samo ohišje je deklarirano kot tako, ki je sposobno sprejeti Dual Xeon sisteme, in Xeon matične plošče so ponavadi precej velike. Ne dvomim, da jih je FK-320ATX sposobno sprejeti brez težav, pa tudi vsaka druga eno ali dvoprocesorska plošča se bo počutila prav udobno. Ob tem bi lahko pripomnil le, da ohišje ne ponuja snemljivega podnožja za matično ploščo, ki je zadnje čase pravi modni hit. Dvomim pa, da bo ta podrobnost koga omejevala pri inštalaciji matične plošče, pa še samo ohišje je tako precej bolj trdno.

Na sliki lahko v spodnjem delu najdete še en rdeč krogec. Gre za napravo, ki zaznava vdor v ohišje. Vse novejše matične plošče omogočajo to možnost in lahko jo vklopite s pomočjo ustreznega softwara. Če bo kdo šaril po vašem računalniku, boste to tudi vedeli! Gre za zelo pomembno varnostno funkcijo v delovnem okolju, doma pa bo bolj redko uporabljana. Vseeno pa je dobrodošla :).

Na spodnji sprednji strani pa najdemo še eno kletko. Ta drži en 92 ali 120mm ventilator. Kletka je narejena tako, da omogoča zelo lahko zamenjavo ventilatorja, če se stari pokvari ali začne ružiti ( kar se ob kvalitetnih FongKai ventilatorjih ne bi smelo zgoditi ).

Iz kletke preprosto izvlečemo plastični nosilec in že je pred nami ventilator. Kletka služi še enemu namenu, in sicer ima na sprednji strani nosilec za plastične reže, ki so namenjene podpori PCI/ISA kartic polne dolžine. Sicer osebno nisem videl še nobene, toda ne dvomim, da bi se v "Workstation" svetu našla kaka...


Hladilne sposobnosti:

Sicer ne vem iz izkušenj, toda lahko si predstavljam, koliko toplote oddata dva Xeon procesorja. In če je ohišje namenjeno tem, bi moralo brez težav opraviti z navadnimi overclockanimi procesorji. Kot ste videli že prej, za vhod zraka v sistem skrbi sprednji ventilator. Ta je lahko 92 ali 120mm, kar je precej nenavadno, saj do sedaj nismo bili navajeni take velikosti. Ventilator v debelino lahko meri do 3.5cm, kar bo povsem zadostopvalo.
Zrak iz sistema izsesavata dva ventilatorja. Prvi je 80mm ventilator v napajalniku. Ta je skoraj neslišen ustrezne temu pa so njegove hladilne sposobnosti, s katerimi se ne more ravno bahati. Zato pa za pošten izpuh skrbi 92mm ventilator, nameščen takoj za procesorjem. Temu pomaga še fan duct.

Gre za črni pokrov, ki ga namestimo preko procesorja. Tako omogoča, da 92mm ventilator v ozadju sistema sesa zrak direktno s procesorja, kar precej poboljša končni rezultat. Sam pokrov oziroma duct lahko preprosto odstranimo tako, pritisnemo majhen plastični zatič in ga potegnemo navzgor. Pri tem velja biti pazljiv, saj je zatič bolj krhke sorte, kar dokazuje zeleni lepilni trak na sliki. Duct je dovolj velik, da pokrije Slot1 procesor z aftermarket hladilnikom. Dvomim, da bi lahko prekril dva Xeon procesorja, pa tudi uporabniki Socket370 procesorjev na slocket konverterjih bodo imeli nekaj težav z večjimi aftermarket hladilniki. Vsekakor pa gre za zelo dobrodošel dodatek, ki brez težav odstrani vso toploto, ki jo oddaja procesor. Svoje domneve sem podkrepil tudi s testi.

Testni računalnik
Procesor: Pentium3 450MHz
Pomnilnik: 64MB Fujitsu PC100 SDRAM
Matična plošča: MSI 6163Pro
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: Seagate U4 8.4GB ATA33
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3

Prvo me je zanimalo, kako se ohišje obnaša v vlogi navadnega ohišja brez ventilatorjev. Večina Slovenskih prodajalcev namreč še vedno zanemarja ta del sistema, in večina končnih kupcev dobi ohišja brez nameščenih dodatnih ventilatorjev. Vrednost "Procesor" je izmerjena s pomočjo tovarniškega tipala MSI 6163Pro plošče, "Procesor2" pa je izmerilo moje tipalo, nameščeno tako, da se dotika sredice procesorja. Sobna temperatura je skozi celoten test bila konstantnih 23.3 stopinj celzija.

Temperature pri idlanju
  Procesor Procesor2 Sistem
FK-320ATX ( brez ventilatorjev ) 32 31 35

Potem sem preveril temperaturo ob 100% obremenitvi procesorja. V ta namen sem uporabil Unreal Tournament oziroma uvodno ( flyby ) sekvenco, V ozadju je tekel SETI@Home.

Temperature pri obremenitvi
  Procesor Procesor2 Sistem
FK-320ATX ( brez ventilatorjev ) 38 38 41

Po 30 minutah delovanja se je sistem opazno segrel, saj ohišje enostavno ni bilo sposobno odvajati toplote, ki so jo pri delovanju ustvarjale razne naprave v sistemu, kot so procesor, grafična kartica, disk... Takšno okolje je povsem ne primerno za kakršnokoli overclockanje, sistem pa bi se po vsej verjetnosti segrel še bolj, če bi ga pustil teči.

Potem sem vklopil oba ventilatorja, nad procesor namestil duct ter se znova odpravil merit. Rezultati so me, po pravici povedano, precej presenetili!

Temperature pri idlanju
  Procesor Procesor2 Sistem
FK-320ATX ( z ventilatorji ) 28 27 29

Temperature pri idlanju
  Procesor Procesor2 Sistem
FK-320ATX ( z ventilatorji ) 31 31 30

že pri idlanju sistema je opaziti precej velike razlike, saj je temperatura na procesorju padla za kar 4 stopinje celzija. Ko pa je sistem bil pod obremenitvijo, so razlike še bolj očitne. Kar 7 stopinj! Očitno je FK-320ATX sposobno odvajati precej toplote, in tudi najbolj zahtevni uporabniki boste s tem zadovoljni. Poleg tega pa je tudi precej tiho, vsaj v primerjavi z mojim prejšnjim ohišjem, ki kljub 120mm ventilatorju v sprednjih treh 5.25" režah ni dosegalo kaj dosti boljših rezultatov. Res odlično!


Zaključek:

Za konec naj rečem, da je FK-320ATX ohišje izpolnilo vsa moja pričakovanja. Je veliko, prostorno, kvalitetno izdelano, tiho, omogoča superiorno hlajenje pa še kaj bi se našlo. To je res ohišje, pri katerem so upoštevane podrobnosti in ki je zelo preudarno narejeno. FongKai ga označuje kot "Workstation/enterprise" ohišje in dejansko ne bo razočaralo niti najbolj zahtevnih uporabnikov. Sposobno je sprejeti 10.000rpm diske, ogromne dvoprocesorske plošče... Tudi cena ni pretirana, saj znaša 100-120$ ( odvisno kje ga kupujete ). V bistvu za svojo ceno ponuja precej več, kot večina današnjih ohišij in tudi "navadni" uporabniki, ki iščejo solidno ohišje za novi sistem se lahko ozrejo po njem. Navsezadnje nam ohišje ostane kar nekaj časa, medtem ko procesorje in grafične kartice menjavamo precej pogosto, torej se ta investicija izplača.
Na koncu naj se še zahvalim podjetju FongKai, ki je omenjeno ohišje poslalo na test. Upam, da se bo kaj kmalu našlo Slovensko podjetje, ki bo ta ohišja začelo uvažati. To bi namreč bila precej pametna poteza...

Plusi Minusi
-kvalitetna izdelava
-design
-izjmene hladilne sposobnosti
-kletka za diske
-močan napajalnik
-tihost
-rahlo pomanjkljive razširitvene možnosti
-pomanjkanje odstranljivega podnožja za matično ploščo
Golden Orbi

Golden Orbi

[st.slika 40413] Golden Orbi so kljub svojem kratkem obstoju že prave legende. Hladilniki z originalnim imenom Titan Majesty so se sprva pojavili na Tajvanu, potem pa pod licenco podjetja Thermaltake še v ZDA. Od tam so se počasi razširili ...

Preberi cel članek »

System Exhaust Blower

System Exhaust Blower

[st.slika 41201] Ustrezno hlajenje sistema je, kot sem že povedal, kritičnega pomena pri overclockanju, pa tudi navadni uporabi računalnika. Ohišje je namreč zaprta enota, ki sama po sebi nima možnosti ...

Preberi cel članek »

Senfu vodno hlajenje

Senfu vodno hlajenje

[st.slika 41213] Vodno hlajenje je vedno bil najenostavnejši in najbolj efektiven način kako se znebiti odvečne toplote. Vse skupaj je zelo preprosto. Vodo po ceveh poganja črpalka. Na mestu, ki je potrebno hlajenja ...

Preberi cel članek »

AOpen HQ08 Big Tower

AOpen HQ08 Big Tower

[st.slika 41671] Proizvajalec: -AOpen Prodajalec: -Quick Computers Cena: -33.330 SIT ...

Preberi cel članek »

Hlajenje sistema

Hlajenje sistema

Ugotovili smo že, da je za uspešno overclockanje potrebno ustrezno ohladiti tudi celoten sistem, oziroma v našem primeru, zagotoviti zadosten pretok zraka skozi ohišje. To najlažje storimo tako, da na nekaj strateških mestih namestimo ...

Preberi cel članek »