» »

Hlajenje sistema

Ugotovili smo že, da je za uspešno overclockanje potrebno ustrezno ohladiti tudi celoten sistem, oziroma v našem primeru, zagotoviti zadosten pretok zraka skozi ohišje. To najlažje storimo tako, da na nekaj strateških mestih namestimo zadosti velike ventilatorje. Naša poglavitna cilja v tem sestavku bosta doseči temperaturo, ki ne bo višja od 1- 2 stopinji nad sobno temperaturo, ter to storiti s čim manj hrupa.
Kot prvo moramo razumeti, da se topel zrak dviguje in se temu pravilu tudi podrejati. Torej, naš cilj je zagotoviti pretok zraka, ki se bo začel na spodnjem sprednjem delu ohišja, kjer bo v ohišje dovajan mrzel zrak, preko naših komponent, kjer se bo segrel in dvignil ter ga kot topel zrak končno tudi odstraniti iz ohišja. Za lažje razumevanje si poglejte skico:

Začeli bomo pri dovajanju mrzlega zraka v ohišje. To je najlažje storiti z namestitvijo dodatnega ventilatorja v sprednjem spodnjem delu ohišja. Večina vas tam ima plastični nastavek za 80-90mm ventilator, ki ga tudi s pridom uporabite. Z namestitvijo sprednjega ventilatorja smo torej zagotovili dotok mrzlega zraka v ohišje. Toda v večini overclockanih sistemov takšna rešitev ni ustrezna, saj sistem potrebuje več hlajenja, kot ga lahko ponudi 80mm ventilator v plastični "kletki". Veliko izboljšanje pretoka zraka bomo dosegli že, če bomo odstranili luknjičasti pleh pred ventlatorjem. S tem bomo zelo povečali dotok zraka in tudi zmanjšali turbulenco. Rezanje luknjičastega pleha ni težka nalolga in večina hišnih mojstrov bi ji morala biti kos ( seveda prej odstranimo vse komponente iz računalnika ).

Še boljše rezultate bomo dosegli, če bomo uporabili večji ventilator. Idealen je 120 milimeterski. Mogoče na prvi pogled izgleda prevelik, toda večina ohišij je dovolj velika, da ga sprejme v sprednji spodnji del. Velja pa tudi, da večji in počasnejši ventilator premakne enako količino zraka TIŠJE kot manjši, toda hitrejši bratec. Namestitve se bomo lotili postopoma. Kot prvo odstranimo plastični nastavek, ki ga proizvajalci prilagajo ohišjem. Izmerimo ventilator ter si na notranjo stran ohišja skiciramo položaj. Sedaj izvrtamo luknje za vijake ter izrežemo dovolj veliko luknjo v pleh ohišja. Ventilator pritrdimo tako, da ga privijačimo na ohišje. če nočete prevelikega hrupa, vam priporočam da med vsemi stiki vijakov in ohišja ter ventilatorja in ohišja namestite gumijaste izolirne obročke ( to velja za namestitev vseh ventilatorjev ). Tako boste zelo zmanjšali hrup, ki ga proizvaja ventilator, ko njegove vibracije prehajajo na ohišje.
Sedaj se bomo lotili še modifikacije sprednjega plastičnega pokrova ohišja. Velik ventilator nam namreč ne koristi skoraj nič, če nima od kje vleči zrak. Plastični pokrov pa blokira večino zraka, ki ga ventilator rabi. Zato je najbolje v njega ( pokrov ) navrtati zadostno število luknjic. Lahko povečate proizvajalčeve luknje ali naredite svoje, najbolje pa je, če storite oboje. Pomembno je tudi, da luknje izvrtate na straneh pokrova, saj s tem zelo povečate pretok! Pri delu bodite pozorni, saj boste rezultate gledali iz dneva v dan!

Ko smo zagotovili zadosten pritok mrzlega zraka v ohišje moramo zagotoviti tudi odvod zraka, ko se ta segreje. Ventilator v napajalniku bo to postoril v določeni meri, toda le, če je nastavljen tako, da zrak piha IZ ohišja in ne V njega. V slednjem primeru ga preprosto obrnite, če ne veste kako, pa si poglejte ta članek. Dobra ideja je tudi odstranitev varovalnega pleha pri izpuhu ventilatorja. S tem zelo zmanjšamo hrup, obenem pa povečamo pretok zraka. Toda naš 120mm ventilator je vseeno malo prevelik zalogaj za ubogi napajalniški ventilatorček ( ok, ni tako ubog, ampak vseeno ). Kako torej zagotoviti zadosten odvod toplega zraka? Rešitve so drugačne za vse vrste ohišij. Najsrečnejši so tisti z Big ( Full ) Tower ohišji, saj imajo nad napajalnikom ponavadi dovolj prostora za dva 80mm ventilatorja. Naj še enkrat omenim, da je zelo priporočljivo odrezati pleh pred izpuhom ventilatorja zaradi zmanjšanja hrupa in povečanja pretoka. Večina pa nas uporablja Midi Tower ohišja. Za to vrsto ohišja obstajata dve možni rešitvi. Prva in boljša je namestitev 80 ali 90mm ventilatorja na vrhu ohišja, tik pred napajalnikom. S tem ustvarimo nekakšen dimnik, skozi kateri se odvaja topel zrak. Slaba stran takšne rešitve je, da moramo izrezati ustrezne luknje tako v ohišje samo, kot tudi v pokrov ohišja. če se boste dela lotili počasi in natančno vam tudi to ne bi smelo predstavljati večjega problema ( na sliki je vidna tudi uporaba varovalnih rešetk za ventilator... uporaba je priporočljiva, če imate domače živali ali radovedne sorodnike :) ).

Pri drugi možni rešitvi bomo izkoristili prazen prostor, ki se nahaja pod napajalnikom na večini novejših ATX Midi Tower ohišij. Tukaj lahko namestimo dva 50-60mm ( odvisno od tipa ohišja ) ventilatorja, ki bosta pihala zrak ven.

Lastniki Mini Tower ohišij pa razmislite o investiciji v pošteno ohišje, ki bo njihove komponente podpiralo dolgo in kvalitetno in ki bo nudilo veliko prostora za razširitve. Ohišje je poleg monitorja tisti del računalnika, ki nam ostane najbolj dolgo, ko enkrat kupimo kvalitetnega.

Za pretok zraka skozi ohišje je, ko smo enkrat zagotovili primerne vstopne in izstopne točke, pomembno poskrbeti, da zrak ne vstopa/izstopa skozi nepredvidena mesta. Zato z izolirnim trakom z notranje strani oblepimo reže na strani ohišja ter luknjice, ki se nahajajo okoli izstopnega ventilatorja ( pri katerem smo luknjičasti pleh pred njim izrezali ). Tako zagotovimo popoln pretok zraka po točno določeni poti ter s tem tudi maksimalno hlajenje. Sedaj nam preostane le še, da TEMELJITO očistimo ohišje vseh drobtinic železa, ki so med procesom nastale. Le-te so namreč električno prevodne ( ma ne, res? ) in ponavadi končajo na najbolj nepreimernih mestih ter povzročijo kratki stik. Komponente zložimo v računalnik tako, da so dolge kartice pri dnu ohišja. če dolge kartice pustimo pri vrhu ( AGP reža, višje PCI reže ) s tem ustvarimo zračni žep in bistveno zmanjšamo pretok zraka. Tako je najbolje urediti kartice tako, da so najdaljše na dnu, najkrajše pri vrhu ( v obliki piramide ). Sedaj poglejte široke IDE kable. Zložite jih izven poteka zračnega toka ( to velja tudi za vse ostale kable ). Še bolj boste izboljšali zračni tok, če boste upoštevali moj nasvet in si naredili okrogle IDE kable. če sedaj čudno gledate, si potek preberite tukaj.
Pri vsem pa pazite, da bo vaš napajalnik sposoben izpljuniti dovolj toka za vse te ventilatorje. Ubogi 200 W napajalniki bodo nalogi le stežka kos. Zato se je pred nakupom ohišja ali računalnika pametno pozanimati, kakšen napajalnik vam ponudijo, saj prodajalci radi na tem ( za nas pomembnem ) delu kaj prišparajo.

Upoštevajoč nasvete tukaj, si boste zagotovili dober pretok zraka skozi ohišje in s tem boljše hlajenje tako procesorja, kot pomnilnika, grafičnih kartic ter diskovja. Za konec poglejmo še nekaj osnovnih pravil, po katerih se vedno ravnajte:

  1. Topel zrak se VEDNO dviguje.
  2. Količino zraka, ki ste jo spravili V ohišje, morate tudi spraviti IZ ohišja.
  3. Velik, počasen ventilator premakne enako količino zraka tišje, kot manjši toda hitrejši ventilator.
  4. če ventilator pripnete direktno na ohišje, bo delal veliko hrupa, zato:
  5. VEDNO uporabljajte gumijaste obročke!
  6. če je pred ventilatorjem neki objekt, bo sam ventilator dosti glasnejši in manj učinkovit.
  7. Več opilkov= višji račun za popravilo.
  8. Hladnejši procesor= hladnejši sistem!

S tem smo prišli do konca. Vseh zgoraj naštetih modifikacij se lotevate na lastno odgovornost. če bo kaj šlo po gobe, odgovarjate sami!

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Pri konstruiranju in oblikovanju ohišja za računalnike moramo upoštevati veliko dejavnikov in zahtev. Pri načrtovanju estetske kakovosti moramo upoštevati pravila barv, oblik, materialov in kompozicije, potrebno pa je upoštevati ergonomsko ustreznost. Predvideti moramo ustrezno ...

Preberi cel članek »

Kištica, utišaj se!

Kištica, utišaj se!

Današnji računalniki postajajo iz dneva v dan zmogljivejši, kar za sabo potegne tudi ustrezno hlajenje. In če je pred deset ali več leti lahko hlajenje bilo skoraj pasivno, danes temu ni več tako. Ventilatorji in hladilniki sicer poskrbijo, da sistem deluje stabilno, vendar ...

Preberi cel članek »

Zračno hlajenje

Zračno hlajenje

"Nič več ni tako, kot je bilo" - to frazo najbrž vsi dobro poznate in gotovo veste, da jo največkrat uporabljamo, ko se nam stoži po dobrih starih časih. Uporabljali smo jo in jo še vedno uporabljamo tudi v računalništvu. Med drugim, tudi kar se tiče ...

Preberi cel članek »

AOpen HQ08 Big Tower

AOpen HQ08 Big Tower

[st.slika 41671] Proizvajalec: -AOpen Prodajalec: -Quick Computers Cena: -33.330 SIT ...

Preberi cel članek »

Izboljšave napajalnika

Izboljšave napajalnika

Večina uporabnikov napajalnika v računalniku sploh ne opazi. Za nas overclockerje pa je pomemben vsaka vstopno/izstopna točka iz računalnika, oziroma vsaki ventilator. Zato si bomo tukaj pogledali, kako izboljšati pretok zraka skozi napajalnik ...

Preberi cel članek »