» »

AOpen HQ08 Big Tower

Proizvajalec: -AOpen
Prodajalec: -Quick Computers
Cena: -33.330 SIT
Razširitvena mesta: -5 zunanjih 5.25"
-1 zunanje 3.5"
-7 notranjih 3.5"
Tip: -ATX Big Tower
Napajalnik: -AOpen 300W
Vhod zraka: -80mm ventilator v sprednjem delu
Izhod zraka: -80mm ventilator v napajalniku
-2x80mm nad napajalnikom
Drugo: -odstranljiv nosilec matične plošče
-več barvnih shem
Mere: 420mm/198mm/590mm (G, š, V)

AOpen se je med overclockersko skupnostjo proslavil predvsem s svojim, sedaj že legendarnim HX08 ohišjem. Ohišje, ki je še vedno v prodaji, se odlikuje predvsem s prostornostjo in pripravljenostjo na raznorazne modifikacije. Ker pa gre za že precej star izdelek, je AOpen nekaj časa nazaj predstavil naslednika, HQ08. Tudi tukaj gre za prostorno Big Tower ohišje, ki obljublja precej več, kot je vidno na prvi pogled.

V Sloveniji je AOpen še nekaj časa nazaj bil povsem neznano podjetje, kakšna dva meseca nazaj pa je z agresivno distribucijo začelo sežansko podjetje Quick computers. Uvažajo in prodajajo skoraj vse AOpnove izdelke, ki bi utegnili zanimati širšo javnost, in na našo srečo so med njimi tudi ohišja. Tako smo dobili priložnost, da preizkusimo HQ08. Kaj smo ugotovili?


Zasnova:

Kot že veste, gre v tem primeru za Big Tower ohišje, kar pomeni da njegove mere niso ravno skromne. Skoraj 60 cm višine ni kar tako. Večino domačih uporabnikov bi ta velikost utegnila motiti, toda mi overclockerji imamo drugačne potrebe. Osebno sem bil zelo vesel prostornosti ohišja, saj je to temelj za dobro razširljivost in odprtost za modifikacije.

Celotno ohišje deluje zelo trdno in kvalitetno, kar gre pripisati izdeavi iz milimeter debelega jekla. Sicer je trenutno v modi aluminij, toda tako velika ohišja so narejena za delovanje z veliko napravami in kot takšna morajo biti trdna. Jeklo je zelo kvalitetno obdelano, saj so vsi robovi dodatno zglajeni in zaobljeni, tako da tudi moji prsti niso uspeli najti niti enega ostrega roba (sicer sem za to pravi talent). Ker gre za precej visoko in ozko ohišje, je AOpen priložil tudi simpatične plastične nogice, ki jim je mogoče spreminjati položaj. Ta rešitev je meni osebno bolj všeč, kot koleščki, saj zagotavlja večjo stabilnost.

Po pravici povedano, mi sprednja stran ohišja na prvi pogled ni bila tako všeč, toda pozneje so mi preproste in čiste linije prirasle k srcu. Edini barvni del ohišja, plastični pokrov za LED diode (ki se raztegne do vrha ohišja), je možno dobiti tudi v drugih barvah. Malo čudna se mi je edino zdela postavitev gumbov. Glavni gumb za napajanje je priročno postavljen na vrh ohišja, toda nekje pri vrhu bi si želel tudi reset gumbek, ki ga načeloma bolj pogosto uporabljamo. Drugače pa gre za kvalitetne gumbe z mikrostikali, ki dajejo vtis da bodo brez težav delovala kar precej časa. Ker gre za odprt design preko raširitvenih rež ni plastičnega pokrova. Sam sem se ga sicer probal navaditi zaradi Fong Kaijevega ohišja, toda nekje vmes sem obupal, tako da lahko to odločitev samo pozdravim.

Zadnja stran ohišja sicer ni tako zanimiva, kot sprednja, toda vseeno je za nas precej pomembna. Seveda je najpomembnejše vprašanje dostop do ohišja in tukaj AOpen po pravici povedano razočara. Ohišja z vijaki so namreč že iz mode, in kakšni zatiči bi bili zaželjeni. Sicer je vijake mogoče nadomestiti s tako imenovanimi "thumb screwi", oziroma vijaki, ki jih odtegujemo in zategujemo kar z roko, toda to vseeno ni to. Poleg tega pa je za odstranitev katere izmed strani prvo potrebno odstraniti zgornji pokrov ohišja, kar je precej neugodno.

Napajalnik na srečo ne razočara, saj gre za izjemno kvalitetno AOpnovo enoto, ki je iz sebe sposobna iztisniti 300W. Ravno prav za tako veliko ohišje, napajalnik pa hladi kvaliteten 80mm ventilator s krogličnimi ležaji. Tisti, ki mislite na prihodnost, boste veseli podatka, da je ohišje z napajalnikom pripravljeno tudi na Intelove P4 procesorje, kar pomeni, da ustreza novim ATX specifikacijam. Sorry za slabo sliko :).


Razširitvene možnosti in notranjost:

Kot se spodobi za Big Tower ohišje, so razširitvene zmožnosti odlične. Prostih mest za 5.25" enote je 5, kar sicer ni tako veliko kot pri nekaterih konkurenčnih ohišjih, toda vseeno popolnoma dovolj za ogromno večino uporabnikov. Enote je na svoja mesta potrebno privijačiti, kar utegne iti v nos uporabnikom, navajenim ohišij s tračnicami, toda to je stvar osebnega okusa. Jaz enote raje trdno privijačim, kar zagotavlja mirnejše in tišje delovanje...

Tudi za diske bo več, kot dovolj prostora, saj jih ohišje sprejme kar 7. Kletki za diske sta dve: ena je postavljeno klasično pod 5.25" razširitvena mesta, druga pa se nahaja nad napajalnikom. Predvsem ta, zadnja kletka, je precej zanimiva, saj je nameščena pred zadnja izpušna ventilatorja. Kot takšna je kot naročena za hitre in vroče diske. Seveda sta obe kletki odstranljivi z minimalno truda, pritrjeni na svojem mestu pa sta dovolj trdni, da zagotavljata stabilno oporo delujočim diskom.

Ohišje poleg vseh naštetih ima še eno zunanjo 3.5" razširitveno mesto, ki je namenjeno inštalaciji disketnega/ZIP pogona. škoda je le, da tako veliko ohišje nima dveh zunanjih 3.5" enot, saj ima kar nekaj uporabnikov tako disketnike, kot ZIPe... Postavitev disketnika na vrh ohišja pa ima tudi posledico: potrebovali boste izjemno dolg podatkovni kabel!

Na splošno je z vsemi Big Tower ohišji tako, da so čisto zgornja razširitvena mesta težko uporabna zaradi omejene dolžine podatkovnih kablov. Če imate matično ploščo, ki ima IDE priključke nekje na dnu, bo tako zadnja kletka za diske za vas neuporabna, kar je vsekakor škoda.

Ena izmed bolj opaznih pozitivnih strani tega ohišja je odstranljiv nosilec za matično ploščo. Potrebno je le odvijačiti nekaj vijakov in namestitev matične plošče postane izjemno preprosto opravilo. Pri tako velikem ohišju je to še dodatno pomembno, saj ga ni najbolj preprosto prekopicevati z ene na drugo stran. Na splošno je AOpen pri dizajniranju HQ08 posebno pozornost posvetil dostopnosti in lahki inštalaciji vseh sistemskih naprav. To se mogoče ne sliši tako pomembno, toda ko boste enkrat sestavljali sistem s cheapass ohišjem, v katerem je že za odklop kakega kabla potrebno premakniti vse komponente, boste znali takšne stvari še kako ceniti.


Hladilne sposobnosti:

Za overclockerje zelo pomembna postavka je tudi hladilna sposobnost ohišja. AOpen na tem področju ne blesti posebej, toda nikakor ne razočara, saj že sama prostornost Big Towerja omogoča dobro mešanje zraka in s tem nižje temperature v notranjosti. Slo-Techerji, razvajeni s slikami raznih tajvanskih pogruntavščin, ki imajo že vnaprej inštalirano goro ventilatorjev, bodo sicer malce razočarani, toda izkušenejši moderji bodo znali ceniti možnosti, ki jih to ohišje ponuja.

Za vstop zraka v ohišje skrbi en sam 80mm ventilator, ki zrak dobiva skozi luknjo na spodnji strani sprednjega plastičnega pokrova. Ubogi ventilatorček se mora pri svojem delu precej truditi, saj mu AOpnovi inženirji niso dali dovolj dihalnega prostora. že sama plastična maska narekuje sesanje zraka izpod ohišja, obenem pa je jeklena mreža pred ventilatorjem precej groba in prepušča le malo zraka. To vzrokuje večji glasnosti in manjšem pretoku. Ampak, kot sem rekel, je prednost tega ohišja z overclockerskega pogleda predvsem velik potencial in ne toliko dobre tovarniške rešitve. Tako je na sprednjo spodnjo stran mogoče brez večjih težav vzporedno namestiti dva 80mm ali 120mm ventilatorja, potrebno bo le nekaj rezanja in brušenja.

Za odvod zraka iz zgornjega dela ohišja je dobro poskrbljeno, saj je predviden prostor za dva 80mm ventilatorja. Ta opravljata dvojno funkcijo, saj poleg odvajanja zraka iz ohišja hladita tudi zgornjo kletko za diske. Zaradi zgradbe samega ohišja pa je slabo hlajeno najbolj kritično področje, procesor. Direktno nad njim je namreč pregrada z napajalnikom, kar pomeni moten pretok zraka. Na žalost se AOpenovci niso spomnili vgraditi izpušni ventilator za procesorjem, kot je to slučaj pri Fong Kaiju. Tudi modifikacije na tem področju bodo težavne, saj zraven I/O ščitka ni dovolj prostora za vgradnjo enega ali dveh 60mm ventilatorjev. Pravilna rešitev bi tako, po mojem mnenju, bila vgradnja dveh vstopnih ventilatorjev na stranico ohišja, enega nad procesorjem in enega nad karticami.


Zaključek:

Lepo je videti, da se ponudba "brand name" ohišij na našem trgu veča. Mlacom je s svojimi Macasi sameval zelo dolgo časa, sedaj pa so dobili zelo močno konkurenco s strani AOpna. Testirani model sicer ni popoln, je pa zelo kvalitetno ohišje, ki se bo znalo prikupiti večim skupinam uporabnikov. Zahtevnejše uporabnike bo pritegnil s svojo prostornostjo in razširljivostjo, overclockerska on moderska skupnost pa bo vesela njegovih velikih hladilnih potencialov. Zaradi preprostega in čistega designa je namreč kot naročeno za razne hladilne projekte, po mojih ocenah pa tudi vgraditev kompletnega sistema za vodno hlajenje ne bi smela predstavljati večjih težav. Ohišje sicer ima svoje napake, predvsem težavno dostopanje do notranjosti, nerodno postavitev nekaterih razširitvenih mest in ne tako dobro tovarniško hlajenje, toda še vedno gre za zelo prostoren in robusten izdelek.
Test je omogočilo podjetje Quick Computers iz Sežane (tel: 05 7390 160), ohišje pa skupaj z davkom velja 33.330 SIT. Na zalogi imajo tudi HX08 za vse, ki vas daje nostalgija ter nekaj Midi Towerjev...
Zahvalil bi se rad tudi podjetju NetStore, ki mi je v uporabo posodilo Olympusovo digitalno kamero CAMEDIA C-860L. Vsi posnetki, ki jih vidite, so bili posneti z njo. Zmogljiva stvarca :).

Plusi Minusi
-velikost
-kvalitetna izvedba
-močan napajalnik
-razširljivost
-pripravljenost na P4
-odprtost za modifikacije
-težavno dostopanje do notranjosti
-neoptimalno tovarniško hlajenje
Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Pri konstruiranju in oblikovanju ohišja za računalnike moramo upoštevati veliko dejavnikov in zahtev. Pri načrtovanju estetske kakovosti moramo upoštevati pravila barv, oblik, materialov in kompozicije, potrebno pa je upoštevati ergonomsko ustreznost. Predvideti moramo ustrezno ...

Preberi cel članek »

Chieftec Dragon DX-01BL-D

Chieftec Dragon DX-01BL-D

Chieftec je sorazmeroma mlado podjetje, ki je začelo s poslovanjem leta 1990. Proizvajali so ohišja za druga podjetja, ti pa so jih nato pod svojim imenom prodajali kupcem. Tokrat smo dobili na test Chieftecovo Dragon ohišje, ki se ponaša z močnim napajalnikom, veliko razširljivostjo ...

Preberi cel članek »

FongKai FK-320ATX

FongKai FK-320ATX

[st.slika 41684] Tip: -ATX Midi Tower Razširitvena mesta: -3 zunanja 5.25" -1 zunanje 3.5" -3 notranja 3.5" ...

Preberi cel članek »

Hlajenje sistema

Hlajenje sistema

Ugotovili smo že, da je za uspešno overclockanje potrebno ustrezno ohladiti tudi celoten sistem, oziroma v našem primeru, zagotoviti zadosten pretok zraka skozi ohišje. To najlažje storimo tako, da na nekaj strateških mestih namestimo ...

Preberi cel članek »

Hlajenje grafičnih kartic

Hlajenje grafičnih kartic

Grafične ( in tudi druge, kot recimo zvočne, mrežne... ) kartice se že same po sebi precej grejejo. Na današnjih karticah so procesorji, ki so nekajkrat močnejši kot centralni procesorji računalnikov pred nekaj leti ( na ...

Preberi cel članek »