» »

Izboljšave napajalnika

Večina uporabnikov napajalnika v računalniku sploh ne opazi. Za nas overclockerje pa je pomemben vsaka vstopno/izstopna točka iz računalnika, oziroma vsaki ventilator. Zato si bomo tukaj pogledali, kako izboljšati pretok zraka skozi napajalnik in s tem zagotoviti boljše hlajenje sistema.

Prva stvar, za katero poskrbimo, je da napajalnik piha zrak IZ ohišja in ne V njega, saj ni v našem interesu, da v računalnik vstopa topel zrak ( zrak se ob prehodu čez tople pretvornike in kablovje napajalnika segreje ). V starih AT in nekaterih ATX napajalnikih pa je ventilator obrnjen tako, da piha zrak v računalnik. Zato bomo najprej ugotovili, kako obrniti ventilator v našem napajalniku. To opravilo ni prav posebno zapleteno in traja povprečno 20 minut. Vse kar potrebujemo, je izvijač.
Prvo izklopimo napajalnik tako iz omrežja kot iz matične plošče. Dobro je, če si razne konektorje označite, da potem ne boste imeli težav pri sestavljanju. Naslednji korak je odstranitev napajalnika iz ohišja. To storimo tako, da na zadnji strani ohišja odvijemo 4 vijake in napajalnik odstranimo. Sedaj odstranimo še pokrov napajalnika ( 4 do 8 vijakov ). Pri tem bodite zelo pazljivi, da se ne dotikate električnih komponent ali napeljave v napajalniku neozemljeni, ker je možno, da je v napajalniku še vedno shranjeno dovolj toka, da vas pošteno strese!

Sedaj odvijačimo še vijake, ki pritrjujejo ventilator na ohišje napajalnika ter ga odstranimo.

Ventilator obrnemo tako, da je nalepka na sredini ventilatorje obrnjena navzven. Tako bo ventilator pihal zrak IZ računalnika in ne V njega. Sedaj nam ostane še samo, da vso stvar sestavimo in jo pritrdimo nazaj v ohišje.

Sedaj, ko nam ventilator v napajalniku sesa zrak iz ohišja, je pomembno zagotoviti še maksimalen pretok zraka skozi napajalnik. Prva stvar, ki jo lahko storimo je, da v stene ohišja napajalnika izvrtamo nekaj lukenj. Tako zagotovimo, da bo ventilator lahko sesal zadostne količine zraka. Pri tem moramo biti pazljivi, da ne poškodujemo delov v napajalniku ter temeljito očistiti vse opilke, ki so nastali pri delu. Mali prevodni delčki lahko privedejo do kratkega stika.

Če niste eden izmed srečnežev, ki poseduje napajalnik z luknjo pred ventilatorjem ( tako kot je vidno na prvih dveh slikah ) boste morali izrezati še pleh pred ventilatorjem. Ta namreč poveča glasnost ventilatorja in zmanjša njegovo učinkovitost. Ta naloga je zares preprosta, le pazite, da napajalnik po delu temeljito očistite.

Z zgoraj naštetimi spremembami bi morali doseči bistveno izboljšavo pretoka zraka skozi napajalnik in s tem tudi boljše hlajenje celotnega sistema. Vseh zgoraj opisanih sprememb se lotite le na lastno odgovornost, ter če ste prepričani, da ste tega tudi zmožni!

Hlajenje sistema

Hlajenje sistema

Ugotovili smo že, da je za uspešno overclockanje potrebno ustrezno ohladiti tudi celoten sistem, oziroma v našem primeru, zagotoviti zadosten pretok zraka skozi ohišje. To najlažje storimo tako, da na nekaj strateških mestih namestimo ...

Preberi cel članek »

Kištica, utišaj se!

Kištica, utišaj se!

Današnji računalniki postajajo iz dneva v dan zmogljivejši, kar za sabo potegne tudi ustrezno hlajenje. In če je pred deset ali več leti lahko hlajenje bilo skoraj pasivno, danes temu ni več tako. Ventilatorji in hladilniki sicer poskrbijo, da sistem deluje stabilno, vendar ...

Preberi cel članek »

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Pri konstruiranju in oblikovanju ohišja za računalnike moramo upoštevati veliko dejavnikov in zahtev. Pri načrtovanju estetske kakovosti moramo upoštevati pravila barv, oblik, materialov in kompozicije, potrebno pa je upoštevati ergonomsko ustreznost. Predvideti moramo ustrezno ...

Preberi cel članek »

AOpen HQ08 Big Tower

AOpen HQ08 Big Tower

[st.slika 41671] Proizvajalec: -AOpen Prodajalec: -Quick Computers Cena: -33.330 SIT ...

Preberi cel članek »

FongKai FK-320ATX

FongKai FK-320ATX

[st.slika 41684] Tip: -ATX Midi Tower Razširitvena mesta: -3 zunanja 5.25" -1 zunanje 3.5" -3 notranja 3.5" ...

Preberi cel članek »