» »

Spreminjanje zagonske BIOS slikice

Kje se zadeve končajo? Povprečen uporabnik začne s spreminjanjem ozadja na svojem računalu, velikosti ikon, barv oken in podobno. Po nekaj izletih na net kaj kmalu zgine (zgnije?) tudi Window$ splash screen oz. ga nadomesti kakšna očesu bolj priljudna slikica. V želji po drugačnosti itak vsi preživijo nekaj ur (dni) na netu v iskanju najboljšega Winamp skina. Ena stvar pa je pri veliki večini uporabnikov ostala nedotaknjena. Tista mala slikica BIOS-a pri zagonu.

In sedaj bomo spremenili še to. Način je preprost a vseeno bi rad poudaril, da kot avtor članka NE prevzemam nikakršne odgovornosti (takisto nikakršne odgovornosti ne prevzema Slo-Tech). Vse kar bo na strani opisano, preizkušate na LASTNO ODGOVORNOST.
Pa pojdimo lepo po vrsti.

Za delo bomo potrebovali:

  • nekaj prostega časa
  • nekaj zastonjskih programov (linki na koncu)
  • ščepec umetniške žilice (samo za lasten logo)
  • znanje, kako se flash-a osnovno ploščo
  • BIOS za svojo osnovno ploščo in program za flashanje

Cilj:

spremeniti v nekaj temu podobnega:


Zbiranje podatkov:

Predragi bralec/ka. Če se misliš zadeve resno lotiti, potem takoj sedaj ugasni računalnik. Ob zagonu BIOS-a uporabi svoj fotografski spomin in si sedaj na listek zapiši prvo vrstico, ki se je izpisala ob zagonu osnovne plošče (BIOS grafične kartice nima veze). Če na listku piše nekaj podobnega kot "Award BIOS ... v4.51 ....", potem si na konju (kobili) in beri naprej. V nasprotnem primeru se pojdi v kot zjokat in vseeno beri naprej (znanje ne škoduje), vendar zadeve ne izvajaj na lastnem računalu.


Izdelava lastne slikice:

Dotično točko (in tudi naslednjo) lahko preskočiš, če ne želiš lastne slikice ampak boš uporabil katero izmed naših.
pravila:

  • širina 136 pikslov, višina 84/126 pikslov (eno ali drugo)
  • Award BIOS v4.51: število barv 2 (1 bit), dolžina datoteke 1742/2582 bajtov
  • Award BIOS v4.6x: število barv 16 (4 biti), dolžina datoteke 5830/8686 bajtov

Sama izdelava je prepuščena tvoji lastni izbiri. Odpri priljubljen urejevalnik bitnih slik (Paint Shop, Paintbrush, whatever...) in nastavi željene parametre (beri: v Paintbrushu toliko časa vlečeš spodnji desni vogal, dokler ti v spodnjem desnem kotu ne piše 136x126). Nato nastaviš barvno globino (beri: v Paintbrushu kliknes Image > attributes > colors > black and white). Po nekaj urah lovljenja svoje umetniške nadarjenosti zadevo shraniš v 8.3 formatu (ime je dolgo največ 8 znakov, končnica pa naj bo .bmp).

Avtor članka ima bios v4.51 zato so opisani programi preverjeno združljivi s postopkom izdelave za ta BIOS. Za ostale verzije tega ne upam trditi.


BMP spremenimo v EPA:

Smo že pri prvem programčku. Deluje v DOS-u in je popolnoma zastonj (obstaja tudi verzija za Window$, ki pa nima nobene prednosti razen tega, da morate avtorju plačati 10 DEM če nočete napisa unregistered v biosu), imenuje pa se BMP2EPA.

Vse kar je potrebno storiti je sledeče. Skopiraj program in slikico v poljuben direktorij (x). Zaženi DOS (lahko tudi pod Window$-i) in se prestavi v direktorij x (to je tisti kamor si skopiral program). Napiši sledeči ukaz: "bmp2epa slikica.bmp slikica.epa" (brez narekovajev, slikica.bmp pa poljubno zamenjaj s svojim imenom datoteke). Sedaj bi moral videti nekaj podobnega temu:

V samem programu BMP2EPA lahko slikico poljubno pobarvamo. še več: nismo omejeni samo na 2 različni barvi (v4.51) ampak na celih 16. A ni vse tako lepo? Barvati ne moremo vsakega piksla posamezno ampak smo omejeni na določene kvadratke. Z malce truda ti bo zagotovo uspelo izdelati slikico takšne oblike, da boš tudi s kvadratki lahko lepo pobarval željene dele.
Po končanem barvanju, bi moral v direktoriju sedaj imeti slikica.epa datoteko. Če temu ni tako, ponovi točko 3.


Vstavljanje nove slikice v BIOS:

Uf! To je pa težji del... NOT!
Vse, kar potrebuješ, je BIOS za svojo osnovno ploščo (v binarni obliki - .bin končnica) in cbrom. Ta cbrom tukaj je verzija 1.30 kar naj bi pomenilo, da deluje z vsemi trenutnimi BIOS-i (tudi v4.6x). OK, gremo spet "navodila za američane" pisat :). Prenesi cbrom in BIOS svoje osnovne plošče (če ne veš, kje ga dobiš, oz. ne veš, katero osnovno ploščo imaš, potem si najbrž na napačni strani :)) v poljuben direktorij, zaženi DOS (tako kot prej, lahko pod Window$i) in vpiši:"cbrom bios.bin /epa slikica.epa" (brez narekovajev, bios.bin je bios za tvojo osnovno ploščo). Če ste vse naredili prav, se bo izpisalo "adding slikica.epa xx%" (če nimaš ravno 286 potem bi zadeva morala biti končana v trenutku). Za vsak slučaj lahko napišeš še ukaz "cbrom bios.bin /d", kar bo izpisalo vsebino BIOS datoteke (v izpisu poišči slikica.epa).

Če je vaša slikica postala del vsebine, potem nadaljuj z naslednjo točko. V nasprotnem primeru ponovi točko 4.


Flashanje:

No, sedaj pa smo prišli do najtežjega in edinega dela, kjer lahko kaj pokvariš. Zato se zadnje točke lahko lotiš samo če si že kdaj flash-al BIOS. No ja, glede na ime strani (Slo-Tech) to najbrž si, a vseeno. Previdnost je mati svoje hčerke (ja vem da je hčeri ime modrost :)) zato bodi pri zadnji točki previden.

Zaženi svoje računalo v čistem DOS-u. Ponavljam: v čistem DOS-u. NE pod Window$i. Ako do čistega DOS-a ne znaš priti, potem to ni naloga zate. Če se ne spomniš, naj ti prišepnem "F8" za Win95/98 in "pejt k sosedu po boot disketo" za WinMe. Ko se računalo zbudi v DOS-u, flashaj BIOS. Programa za flashanje ti ne dam, ker si ga raje pridobi na uradni strani proizvajalca tvoje snovne plošče. Moj primer flashanja je za ABIT-ove plošče s programom awdflash. še nekaj. Popreje si naredi "emergency boot disk". Za izdelavo slednje imaš vsa navodila na uradni strani proizvajalca tvoje osnovne plošče. Poleg navodil za izdelavo "emergency boot disk" preberi še navodila za flashanje in se ravnaj po njih.

Abit awdflash. V čistem DOS-u se postavi v direktorij, kjer je awdflash.exe in bios.bin. Vpiši sledeči ukaz "awdflash bios.bin /py /sn /cc /cd", ali pa samo "awdflash" in vpisuj kar bo program želel.

TO JE TO! Pogumno preobuj računalnik (reboot... seveda šele ko je flashanje končano) in se ozri v desni zgornji kot zaslona. Če tam zagledaš slikico, čestitam (oz. ti čestitaš sebi in potem še meni). V primeru, da se računalo sploh več ne zbudi, ga jezno poglej in še enkrat poizkusi "trdi reset" (izštek iz vtičnice :)). Če to računala ne vzburi dovolj, da bi se zbudilo, potem imaš pa problem za katerega jaz nisem odgovoren. Sori.

Zaenkrat naj bo to vse. Zaradi manjših tehničnih težav (pri dobavitelju fotoaparata :)) je v članku zaenkrat bolj malo slikic. Če mi bo sreča naklonjena, lahko kaj kmalu pričakujete še kakšno sliko končnega izdelka. Ah saj res, skoraj bi pozabil. Tule imate še Slo-Tech logo v .bmp in .epa formatu (rumen napis in modra obroba).

Posodobitev BIOSa od A to Ž

Posodobitev BIOSa od A to Ž

BIOS je okrajšava za Basic Input/Output System (osnovni vhodno/izhodni sistem). BIOS, včasih imenovan tudi Firmware, je program, vgrajen v samo matično ploščo, ki se zažene takoj, ko računalnik vklopite. Takoj na začetku izvede nekaj testov delovanja strojne ...

Preberi cel članek »

nForce2 proti VIA KT400

nForce2 proti VIA KT400

Tako, po skoraj štirimesečnem čakanju od predstavitve Nvidiinega novega veznega čipovja Nforce2 smo le dočakali, da so se začele v trgovinah pojavljati na njem osnovane osnovne plošče. Nforce2 ni revolucionaren izdelek, temveč bolj evolucija originalnega ...

Preberi cel članek »

Osnovne plošče na KT400

Osnovne plošče na KT400

16. avgust 2002, datum ko je VIA izdala svoje novo čipovje za procesorje AMD, imenovan VIA Apollo KT400. Pričakovano ime glede na predhodna čipovja, z njim pa naj bi AMD Athlon končno dobil tudi podporo DDR400. No, malo kasneje se je izkazalo, da je ta podpora preuranjena, saj ...

Preberi cel članek »

ABIT BE6-II

ABIT BE6-II

[st.slika 41664] Čipovje: i440BX, HighPoint HP366 Možne zunanje frekvence: skoraj neskončne! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

Spremenite V3 2000 v V3 3000

Spremenite V3 2000 v V3 3000

Že od samega začetka se je vedelo, da se 3DFXove Voodoo3 kartice med seboj razlikujejo le malo. Razen TV-Outa so vse komponente skoraj popolnoma enake. Zato so bolj izkušeni računalničarji kupovali V3 2000 in jih navijali na 166MHz ( kolikor znaša ...

Preberi cel članek »