» »

Krst otroka; da ali ne?

Krst otroka; da ali ne?

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 44
»»

lonz ::

Boljša polovica pravi, da hoče imeti najin bodoči teoretični novonastali dodatek slovenski populaciji krstiti. Moje skromno stališče je, da sem totalno proti tiščanju ubogih bitjec v neko religijo(institucijo?) katere si niso imeli možnosti sami izbrati. Naj mularija odraste, ker se kasneje še zmeraj lahko gredo v cerkev z vodo polivat (ali seveda druge oblike pristopa h veram...).

Kakšno je vaše mneje?

Ali bodem antikrist na grmadi gorel, ali pa je moje dekle vseeno malček preveč olesenelo s starimi nazori?
...arrrrrr, shiver me timbers...

Backup22 ::

Jaz se strinjam s tabo! Krst se mi zdi popolnoma brezvezen in ja, res je, da otroku, ki nima pojma kaj se okoli njega dogoaja določiš religijo kot institucijo (prave vere dojenček itak ne more imet). Naj otrok odraste in se SAM odloči o svoji "veri". Eno vpr.: Zakaj ob rojstvu? Zakaj se tako mudi?
//

T-h-o-r ::

Počakaj, da bo dovolj star, da se sam odloči ali želi biti krščen ali ne

zee ::

nekdaj so otroke zgodaj krščevali zaradi visoke smrtnosti.

moje mnenje je, da je dandanašnji bolje odločitev o tem, ali se naj otrok krsti ali ne, prepusti le-temu.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Luka Percic ::

IMO pa verouk ter te stvari prinesejo neko vzgojo otroku.
Moje mnenje je da je le ta pozitivna, opozarjam pa da ne sme bit edina.

Zdej otrok se sam nebo odločil. Vedno se bo odločal na podlagi vplivov tvojih odločitev nanj (ter naključnih)
Neboš verjel, ampak že z izbiro imena si mu lahko postavil drugačno izhodišče.

Torej- pokaži mu vse, vmes pa ga uči razmišljat z svojo glavo.

BigWhale ::

No, s samim krstom otroka nikamor ne porines. Se mi pa zdi prav, da se otrok sam odloci ali se bo krstil ali ne.

Zakaj krst tako zgodaj? Zato, ker v RKCju verjamejo v to, da se otrok rodi z izvirnim grehom in ce umre preden gre k spovedi, bo sel v pekel.

Biblijsko gledano pekla ni in tudi rojeni nismo z izvirnim grehom, kakor tudi ni spovedi in odpustkov. Tako, da...

RKC je vcasih krscevala otroke tudi se takrat, ko so bili v maternici... Mnja, go figure.

Silvo ::

Moje mnenje je podobno tvojemu.
Če pa hočeš imeti mir,zamenjaj boljšo polovico ali
pa ji pusti vodo polivati....


lp
Silvo

jype ::

BigWhale> No, s samim krstom otroka nikamor ne porines.

Najmanj pod vodo. Cerkev to smatra tudi kot vstop vernika v organizacijo, ki se ga po njenem ne da izbrisat.

Potem si pa naštel še vrsto razlogov, zakaj je prav, da ima fant pomisleke. Naj kar vztraja pri tem, da se bo otrok že sam krstil, če se mu bo zdelo pomembno.

Luka Percic ::

Upal sem da se bomo pogovarjali kaj je za otroka najboljše.
Da je krst ena pravljica pa IMO ni treba posebej povdarjat.
Marsikatera pravljica je seveda za otroke koristna.
Tudi ta?

Osebno sem gledal na krst bolj kot vstop k verouku ter nekaterih drugih obredov. Sam krst pa seveda ne zate ne za otroka nima pomena.

Primoz78 ::

Eh ce si krscen ali pa ne je potem tvoja volja ali bos npr. prejel se druge zakramente, hodu k masi, pristopil k hare-krišna, ali kam drugam...to sploh ne igra neke vloge...to je samo zelja starsev ali pa ne zelja. Veliko mojih znancev, kolegov, itd...je krscenih in tudi ne krscenih pa se potem sami odlocajo ali bodo verni ali ne...Zakaj se mu pa ne prepusti naj si ime izbere sam pol? Saj je ista fora...ko bo star 18 let itak si bo lahko ime spremenil v kar bo hotu...pri veri pa lahko spremeni tudi kadar hoce...verjetno se pred 18 letom.

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

jype ::

Razlika je pomembna.

Zaradi imena ga nobena organizacija ne šteje za svojega pripadnika (razen morda Zveza Anžetov Slovenije), zaradi krsta pa je vpisan v evidenco RKC kot njen član.

Celo če se bo odločil biti katolik ni nujno, da bo svoj "glas" želel podeliti RKC.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

AlienGT ::

Nja, tale debata bi se lahko razvila v konflikt zagovornikov RKC in ostalih (ne nujno ateistov), vendar bom le na kratko zapisal svoje mnenje.

Sam sem bil krščen in seveda ostalo kar je sledilo, svojih otrok pa nisem dal krstiti. Dejstvo je, da so v začetku religije krstili le odrasle ljudi, ki so prišli do določenega spoznanja in želeli pristopiti. Spoštujem verovanje slehernega vernika, ne glede na njegovo vero in proti nobeni nimam nič, dokler ta ne sili oz. posiljuje druge v nekaj.

Krst se mi zdi ena izmed najfinejših oblik prisile, kot ze zgoraj povedano pa je dejstvo da tega pečata ne moreš izbrisati. S tem si seveda še uradno povečujejo število vernikov, koliko pa je kasneje pravih ovčic pa je druga zgodba. Pa da me ne bo kdo narobe razumel, nimam nič proti osnovnim krščanskim naukom, vendar so mi določene stvari pri drugih religijah precej bolj všeč. Morda zato, ker nikoli nisem imel črednega nagona in da je potrebno nekaj storiti zato, ker to naredijo drugi.

Ko govorimo o smrtnem grehu, pa vem da imamo na tem forumu precej rimokatoliško načitanih ljudi, vendar lepo vas prosim, kako lahko nekdo pa četudi iz religioznih razlogov obdolži najbolj nedolžno bitje kot je to novorojeni otrok, da je kriv takoimenovanega smrtnega greha.
Važno je da se dela, pa četudi škoda.

Vajenc ::

Če punca prihaja iz globoko verne družine, si prihraniš cel kup grdih pogledov s tistim krstom. Če ti nisi veren ti ta krst itak ne pomeni nič, njim pa veliko (če so verni). Drugo je če si "zaprisežen " ateist in želiš izkoreniniti vse kar je v zvezi z vero. Potem bo potreben nek konsens. Jaz sem drugače brez vsakega zakramenta, pa se ne počutim zaradi tega nič manj vreden, tako da, dajta na tehtnico pa pretehtajta. Kjub vsemu smo v 21.stoletju, kjer se partnerstva ne bi smela razdirati zaradi takih "malenkosti".

Luka Percic ::

Torej se strinjamo da vzgoje (primarne) ki najbolj oblikuje in zaznamuje človeka si otrok ne izbere? Mu jo določijo starši.
Torej svobodna izbira pa taka- kar nas dela svobodne so naključni dejavniki ki pa ponavadi spet niso pod našim/otrokovim izborom.

Ko to razčistimo pridemo do dileme- otroka k verouku ali ne.
Karkoli se boš odločil boš otroku prjudiciral življenje- premaknil izhodišče.
Moje mnenje je tako, da vzgoja pri pouku lahko precej pozitivno vpliva na to da začne otrok prej razmišljat o tem kaj hoče, tam se lahko nauči večjega spoštovanja do ostalih... -seveda pa lahko postane tudi ovca.
Kar pa ne pomeni da pri tvoji vzgoji to nemore postat. Zato je IMO fajn da poskusi več aspektov. Imam pač občutek da tega aspekta v šolah/vrtcih ne obdelajo.
Sedeti pri miru pri maši je en svojevrsten izziv za otroka.
Mučenje?
Potem je vsa vzgoja mučenje...

hooger ::

@lonz

če sopotnica tako hoče, ga pač dajta krstiti. Big deal. Ali mu bo škodovalo? Ali mu bo koristilo? Nihče ne ve....
Še vedno boljše da to požreš, kot pa da te vsi zaradi tega gledajo postrani...

Men se večji problem zdi pri vegetarijancih, ki svojega dojenčka hranijo s samo zelenjavico! Dejansko to lahko otroku pusti hude posletice. (veliko večje kot pa krst).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hooger ()

zee ::

tudi res ...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jype ::

hooger> Še vedno boljše da to požreš, kot pa da te vsi zaradi tega gledajo postrani...

Res? Jaz o tem nisem tako prepričan. Pri tem ne gre za dilemo med tabo in partnerjem temveč med otrokovimi pravicami in pravicami staršev.

Tudi, če otroka ne krstiš, ga lahko vzgojiš v zglednega katolika, pa tudi če ga krstiš, lahko postane baraba.

Skratka, nič ni narobe, če krst počaka do takrat, ko bo otrok lahko zavestno sprejel zakrament, ali pa ga bo zavrnil.

Luka Percic ::

Tudi OŠ lahko počaka do 18 leta...

Vajenc ::

Ah, dejte nehat s temi pravicami, pa po zakonu je tko in tko itd. Sej dojenčka tudi ne moreš vprašati, če mu je všeč, da se je rodil v Sloveniji, ali pa celo, zakaj ravno tem staršem ... Če si veren ti verjetno tradicija krsta pomeni zelo veliko, če nisi pa bi ti IMO bilo lahko vseeno (v smislu, če ni potrebe pač ne krstiš), razen če so neke osebne zamere-interesi posredi.

jype ::

Primerjat osnovno šolo in krst je nehvaležno.

Osnovna šola je zelo pomembna za funkcioniranje v družbi. Krst ni.

jype ::

Vajenc> Če si veren ti verjetno tradicija krsta pomeni zelo veliko

Če si rom pa se ti lahko zdi nevredno pošiljat otroka v osnovno šolo, kar pa še ne pomeni, da je tako postopanje kar sprejemljivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Vajenc ::

;)
Osnovna šola je zelo pomembna za funkcioniranje v družbi. Krst ni.

Calligula ::

Krst se mi ne zdi smiseln. Tusi sam pri sebi najbolj cenim to, da so mi starsi vse take stvari prepustili v mojo lastno izbiro.
Ce bi rad v kaj veroval to storim sam. Ne znam povedat kako bi me motilo, ce bi me kdo pri tako rani mladosti tako indoktriniral za karkoli.

Hoja, govor, ljubezen, hrana,,, so tiste stvari, ki bi jih od starsev pricakoval. Nasveti ja, prav hard core obredi, krstitve, indoktrinacije,.. se mi ne zdijo v duhu sodobnega sveta in svobodne izbire.

Ce se gre zeni, dekletu.. pac za krst res mocno, tudi to pozres samo sam bi vsekakor omejil nadaljne ukrepe, ki bi skusali mojega otroka v nekaj prepricati preden doseze zrelost, ko o tem lahko trezno in samostojno razmisli.

Samo, ce k temu pritiska familija mogoce ni narobe, ce das vedet, da je njihov vpliv zelo omejen ali pri takih stvareh nicen. Potem je se bolje takoj crto potegnit, ker si znajo drugace se hudo narobe stvari predstavljat in ne bos mel potem nikoli miru.

Svojo in zenini familijo glede tega drzi na razdalji. Ce zeni ful pomeni pac to naredita samo saj pravim, pazit treba na vse okoliscine in na to kaj to za naprej pomeni...

Zgodovina sprememb…

Luka Percic ::

no, res je da jaz nekaj narobe predpostavljam;
Da če krstiš, da bo šel še k verouku. Če se nemotim je krst pogoj za verouk (malce ugibam ampak bo v grobem najbrž kar držalo).

Samga krsta se ne boj. Nima veze.

Kaj je z veroukom, al je fajn al ni, to je mogoče prvo tehtno vprašanje.

Luka Percic ::

Jaz sem bil "indoktriniran" pa nisem indoktriniran.
IMO sem od verouka/obredov pobral kar je dobrega, ostalo pa zavrgel. Kot v šoli, ali pa pri nasvetu prijatelja.

lonz ::

Mnja, verouk mi je tudi prav posebej trn v peti. Sej v osnovi se tem bodoči davkoplačevalci učijo primerne stvari. Ne ubijaj, ne laži, plačuj cerkvi prispevke in ji po mo možnosti zapusti zemljišče...

Z našim farskim župnikom sva se zmeraj postrani gledala, ker sem spraševal problematična vprašanja; ko pa sem se enkrat za las izognil letečemu šopu ključev skrbno namerjenem v predel glave, sem pa jadrno zaključil kariero razsvetljenstva. Bilo mi je sicer žal, ko ni bilo avtomatika pri birmi, ampak sem bil (peš) zelo ponosen na svojo integriteto. Trdno verjamem, da je birmanski boter z darilom epitaf preguranih veronaukov ob petkih po šoli; še več - edini razlog za podmazat mularijo da sploh hodijo tja. Kar jih pa tam naučijo je zelo.... enostransko.

Hočem reči, da moji potomci ne bodo potrebovali umetne moralne hrbtenice skozi prizmo verouka, če jih bom pravilno šofiral skozi družbeno-moralne vrednote življenja. Pa tudi avtomatika bojo mel.

Pa še pravilno zgodovino rimokatoliške cerkve bojo znali.>:D
...arrrrrr, shiver me timbers...

Calligula ::

Kolega Luka Veliki, iz nekaterih debat s tabo se spomnem, da imas veliko potez indoktrinacije, ki jih sam seveda ne opazis. Kazes pa simptome tega, da mocno zastopas cerkev cetudi kdaj kaj pokritiziras. Ne branis religij nasploh. Si pod dolocenim vplivom cerkve, ki pa ti kot ze omenjeno samemu sebi ne deluje problematicen.

Naj otrok raje v soli spozna vsa verstva na neodvisen nacin in sam odloca, ce ga katera religija mocno privlaci.

Meni se zdi vzgajanje v rokah ene dominantne religije problematicno, poucevanje o religijah nasploh pa niti najmanj.

Sploh, ker cerkev ali pa katerakoli verska skupnost na prvem emstu v praksi vedno funkcionira kot interesno zdruzenje, ki je le navidezno nekomercialno, v praksi pa stvari zgledajo precej drugace. Naj se odrasel zrel clovek sam odloca kaj je dobro zanj. Saj starsi dejansko ne vedo zagotovo kaj je tisto najbolje za otroke za celo zivljenje. Ker tega podatka nihce nima. Zato je pomembno, da je otrok sposoben o teh stvareh objektivno odlocati sam, ko pride do trenutkov, ko sprotne informacije postajajo na voljo.

Skratka sam bi otrokom cimmanj filal trdi disk z nekimi kvazi absolutnimi podatki in bi raje streniral njihov procesor-torej sposobnost obravnavanja nekih realnih objektivnih informacij, ko so na voljo.

Pri cloveku ni tezko nekoga nekaj nauciti. Najtezje je popraviti, ce je kaj od naucenega napacno. Pred 5 letom so otroci sploh najbolj dovzetni za ucenje-tudi za jezike. Se naucijo do 6 jezikov in v tem blazno uzivajo, ce se jih izpostavi temu. Raje v prvih letih to pa imajo poteseno potrebo po osvajanju znanja pa jim lahko neodvisno kdaj koristi. Morda nekoc celo pri izbiri religije.

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

A že čakata ;) :D

Še moje skromno mnenje:

Če je tvoja miš ful verna, pol ne delaj konflikta in daj otroka krstit. V najslabšem primeru lahko dobi prehlad. To vse zaradi ljubega mira, hkrati pa ji povej, da se s tem niti pod razno ne strinjaš ampak ker jo imaš tako rad......

Otrokov krst kasneje uporabi kot močno pogajalsko izhodišče za morebitne druge spore >:D
Vse je za neki dobr!

Keyser Soze ::

In dobi na koncu še kakšno posodo v glavo, ker ji meče te stvari naprej.:D

Ajej, veliko se še morate naučit o ženskah.:P

Še moje mnenje:
Krsti ga pa je mir. Res, ker te bodo vsi lepše gledali. Če ga ne krstiš, te bodo vsi, ki so verni precej postrani gledali.
Če pa ga krstiš pa ne boš imel nobenega problema s tistimi, ki niso verni.

Sam sem bil krščen in prejel vse zakramente (se mi zdi) pa je bil zaradi tega samo mir v familiji in manj načetih živcev. Pa zaradi krsta nimam nobenih problemov z vero niti s kom drugim.
OM, F, G!

lonz ::

@gzibret

Ma ne, še ne čakama. Tole je bil bolj ideološki konflikt na poti domov iz Atomskih toplic. Sam da človeku mislit.

Ampak tole z pogajalskimi delnicami pa sploh ni švoh; znam ponucat. Pa nč bat - moj dekle ni religion freak, mogoče sam majhno konzervativna; kar smo po sebi ni nič narobe.
...arrrrrr, shiver me timbers...

BigWhale ::

jure,

Dejansko otroka nikamor ne porines, ce ne bo potem obiskoval verouka in se udelezeval obredov RKCja je popolnoma vseeno. Tako pravi common sense, razen, ce ne zivis v prepricanju, da, ako si zaveden v eni knjigi, da je to proti tvojim nacelom in prepricanjem.

:)

jype ::

Jaz mislim, da ne smeš bit zoprn.

Z ustreznim dialogom komot prepričaš dekle, da je bolje, da se otrok krsti sam, ko bo dovolj star. Pa ne ostat pri tem, da nekdo od vaju popusti. Resno se pogovorita o tem s stališča otroka in kaj bo s tem pridobil oz. izgubil, ne pa s stališča tečnih sorodnikov, pa naj bodo verni ali pa ne.

BigWhale> Dejansko otroka nikamor ne porines

Dejansko ga porineš pod sveto vodo.

BigWhale> Tako pravi common sense, razen, ce ne zivis v prepricanju, da, ako si zaveden v eni knjigi, da je to proti tvojim nacelom in prepricanjem.

Če bi mene zavedli v knjigo ljudi, ki nasprotujejo gradnji npr. jedrske elektrarne, ker so bili moji starši hipiji, in s to knjigo opletali pred državo, češ, mi pa imamo toliko-in-toliko podpornikov, bi bil še kako prepričan, da je to narobe. Saj vidiš, kam pes taco moli?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Hermit ::

Pravica staršev je, da otroka vzgajajo bodisi kot ateista bodisi kot vernika. Ko bo polnoleten se bo že sam odločil, kaj mu je bližje. Naredi torej po svoji vesti.

Lahko bo npr. enkrat čez dvajset let doživel duhovno prebujenje (po vzoru predsednika države) in te ne bo ravno z občudovanjem gledal, da ga nisi pustil krstiti in vzgojiti v veri. Če pa bo pravi ateist mu bo pa tako ali tako vseeno ali je krščen ali ni (bolelo ga že ne bo).

BigWhale ::

Jure,

V RKCju je stvar taka, da otroka sam mal polijejo z vodo... V nekaterih drugih cerkvah, pa ga potopijo... ;)

Drugace pa tak seznam nima neke vrednosti, ce so na njem ljudje, ki niso sli nanj po lastni volji in presoji.

Javon ::

Kaj pa obrezovanje?Meni se to zdi popolnoma isto, spomin za celo zivljenje...ki marsikomu ni prevec vsec.
Smoke em if you got em!

Mercier ::

Če je komu lažje v podobni situaciji - tu je RKC enomalo hinavska, ne le ljudje. Folk hoče tisti obred (krst ali poroko), verno sledit RKC pa večina noče, ljudje pač takšni s(m)o. In oni vedo, da se na obeh straneh šanka stvar drugače predstavlja, pa vseeno krščujejo in poročajo.

Torej, če je staršem (ali nevesti in svatom) in popom ravno, zakaj bi se sekiral kot civil? Lahko pa si načelen, pa ti je to kul. Drugim je itak ravno.

BTW, po pobožnih zadevah navadno pridejo na vrsto posvetne. Ko se ona sveta šunka žere s(m)o vsi verni. :)

jype ::

BigWhale> V RKCju je stvar taka, da otroka sam mal polijejo z vodo...

Ja, vem. To je še vedno "pod" vodo.

BigWhale> Drugace pa tak seznam nima neke vrednosti, ce so na njem ljudje, ki niso sli nanj po lastni volji in presoji.

In ko bo RKC nehala z njim opletat, se mi bo zdelo špricanje z vodo zares nedolžna reč. Aja, pa še z retoriko doživljenskega pečata krsta naj nehajo.

Hermit> Lahko bo npr. enkrat čez dvajset let doživel duhovno prebujenje (po vzoru predsednika države) in te ne bo ravno z občudovanjem gledal, da ga nisi pustil krstiti in vzgojiti v veri.

Precej manj grdo bo gledal, kot če bo krščen in vzgojen v veri, potem bo pa razočarano ugotovil, da so ga nategnili že kot otroka in možnosti, da se sam odloči, sploh nikoli ni imel.

Javon> Kaj pa obrezovanje?Meni se to zdi popolnoma isto, spomin za celo zivljenje...ki marsikomu ni prevec vsec.

Samo dejanje krsta ziher ni nekaj, kar bi si zapomnil otrok (obrezovanje očitno je), ker je takrat še premlad. Problem krsta ni v tem, kaj od njega dobi otrok, temveč v tem, kako ga zaradi krsta obravnava okolica, predvsem določena organizacija, ki ga s tem šteje za svojega člana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MeGreat ::

Že, samo če si krščen že ob rojstvu to pač uniči pomen delanja po svoji volji.
Vsak naj se zase odloči, jaz sem bil krščen ampak mi pač ni, ker nekako ne verjamem v nadnaravno silo..

Javon ::

Jype>Samo dejanje krsta ziher ni nekaj, kar bi si zapomnil otrok (obrezovanje očitno je), ker je takrat še premlad. Problem krsta ni v tem, kaj od njega dobi otrok, temveč v tem, kako ga zaradi krsta obravnava okolica, predvsem določena organizacija, ki ga s tem šteje za svojega člana.

Tocno to.Pa nauci se brati med vrsticami.;)
Smoke em if you got em!

neres ::

Ni ga treba krstit samo za to, da boš "imel mir" pred kako verno žlahto, znanci. Tako delajo ovce. Po mojem ni prav, da se delajo stvari v takem duhu in posledice takih dejanj za otroka ne morejo biti najboljše.
Naj ti ne bo preveč mar za mnenja ljudi, ki so po možnosti polni predsodkov.

Pa ne milsim da moraš nujno bit nek upornik. Sploh ne. Če vama ustreza da je krščen in po možnosti še vzgajan v RKC naj bo. Če resnično čutita, da je to najboljša rešitev, tudi prav. Po svoji vesti, pač.

Jaz sem bil krščen (kot dojenček/otrok) in tudi opravil nekaj zakramentov. In iz mojega zornega kota lahko brez dvoma rečem, da bi mi bolj odgovarjalo če bi odločitev o krstu prepustili meni, ko bi bil starejši. Morda tako mislim ravno zato, ker sem bil krščen zgolj zaradi tradicije in ne v nekem "pravem religijskem duhu". Lahko rečem, da od RKC nisem imel dosti koristi; nekaj dodatne socializacije, ampak to bi prav tako lahko dobil drugje, npr. v kakem športnem krožku, pri tabornikih... Dobil pa sem točno določeno sliko (lahko bi rekel popačeno sliko) o Svetem pismu, Jezusu, duhovnosti nasploh. V RKC vzgoji pač ni filozofskega pogleda na življenje, to je jasno.

Vajenc ::

Neres; verjami da ima otrok in partnerja dosti mirnejše življenje, če stari starši ne pritiskajo na enega od partnerjev. To seveda ne velja, če nimaš s starimi starši nobenega stika (v tem primeru trpi le oškodovani partner). Ampak ti verjamem po napisanem, da nimaš z družinskim življenjem veliko izkušenj ... Upornik ... |O

Mati ::

Ne znanosti delati zdaj iz tega.

Jaz sem mojo punčko krstil, imel sem pa podoben "problem", kot ti. Moja boljša polovica je pač želela imeti krst in kako bi ji lahko to prepovedal, saj je navsezadnje tudi njen otrok.

Meni je glede krsta bilo vseeno, vendar da bi se zdaj z njo prepiral zaradi tega in želel doseči , da moj otrok ne bo krščen je pa neumnost. Poleg tega smo se po krstu še kvalitetno napili.

lonz ::

@Mati

definitiven + za krst. Cheers!:D
...arrrrrr, shiver me timbers...

Keyser Soze ::

Ja sej.

Pomoje je problem pri večini folka, da so preveč škrti. In je težko dat za after-krst fešto. Jaz pa vedno samo to čakam. Krst, obhajilo, birma, poroka. :D PA naj še kdo reče, da ni fajn bit član RKC.
OM, F, G!

jype ::

Ni fajn bit član RKC.

Če si v to prisiljen, se razume.

Keyser Soze ::

Itak, da ti ni fajn.
Če si pa tko namrdnjen zmeri in se pritožuješ nad vsem pol te pa noben ne mara na žurki.:P
OM, F, G!

sparklyslo ::

Neres; verjami da ima otrok in partnerja dosti mirnejše življenje, če stari starši ne pritiskajo na enega od partnerjev. To seveda ne velja, če nimaš s starimi starši nobenega stika (v tem primeru trpi le oškodovani partner). Ampak ti verjamem po napisanem, da nimaš z družinskim življenjem veliko izkušenj ... Upornik ...


Stari starši se nimajo kaj vtikati v takšne zadeve.
Verjetno pa je težko takšnim, ki jih celo življenje zalagajo starši in potem v določenih trenutkih ne upajo prevzeti drugačnega stališča.
Najbolje je, da takšno odločitev premakneš vsaj za recimo kakšnih 18 let po rojstvu :)

podbevna ::

Enako kot Mati. Žena je rekla, da bi rada, da je sinko krščen in jaz nisem imel nobenega pomisleka.

Ne vidim načina, da bi to otroka kaj omejevalo ali celo "kršilo njegove pravice". Jypetovi argumenti o opletanju RKC s statistikami me odkrito povedano ne ganejo preveč. Gre za politične pomisleke in ne za osebno-vzgojne o krstu mojega otroka.

Na obredu starši in boter svečano izjavijo, da bo otrok vzgajan v krščanski veri. Jaz sem bil seveda tiho, sta pa moja ljubica in njen brat (novi boter) nekaj brundala. To je bila pravzaprav laž, saj moj svak sploh ni veren, ona pa ima tudi svojo vero, ki z nauki RKC nima veliko skupnega. Toda to je njun problem, ne moj, še manj pa od mojega sina.

Da bi bil pa zaradi krsta moj sin razočaran in nategnjen? Da bi to "negiralo njegovo svobodno voljo", ali ga sploh usmerjalo na njegovem duhovnem razvoju ipd - to so pa totalne bedarije!

Naredil bom vse, da bo vzgajan v samostojno in moralno (predvsem sebi) odgovorno osebo. Potrudil se bom, da bo poznal različne filozofije in religije, ne bo pa ga nihče silil, niti mu prepovedoval nobene.

Normalno vzgojeni otroci in mladostniki itak pokažejo blagodejno malo zanimanja za metafiziko. S tem se bo začel ukvarjati, ko bo začutil potrebo, jaz pa moram prej le poskrbeti, da bo neodvisno od tega dober človek in da bo najprej prišel po nasvet in na pogovor k nama. Ostalo (vključno s krstom) pa je zelo nepomembno...

Vajenc ::

Stari starši se nimajo kaj vtikati v takšne zadeve.
Naj se ne bi, pa se v večini podobnih primerih vtikajo, pa četudi le z ignoriranjem debate o krstu. Podobno je s poroko. Če niso zbadljivi s koruzo, pa ostanejo brez besed ko debata nanese na poroko in babica "samo" pogleduje proti dedku.

lonz ::

Podbevna, Mati...

A vajine jo kej drobijo proti cerkevi? Takole ob nedeljah? Al prakticirajo krščanstvo takole honorarno kot mi vsi ostali - pisanko požegnat, pa za polnočnce na špricer u uno oštarijo zram cerkve?

Ker če je to bol na redni varjanti pol štekam finto s krstom, če pa niso zagrete privrženke mi pa (tudi pri moji - je precej honorarna...) res ni jasn zakaj?

Sej mi tudi moja ne zna točno razčlenit zakaj krstit. Bolj bazira na "ker je tako prav"..

Ah ženske...:'(
...arrrrrr, shiver me timbers...
««
«
1 / 44
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7012029 (10121) donfilipo
»

Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16615772 (6063) poweroff
»

tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1088741 (6563) cbelica

Več podobnih tem