»

Domače branje: Jevgenij Morozov: The Net Delusion (2011)

Slo-Tech - Ko sem med pripravami na intervju z Jevgenijem Morozovom še enkrat prebiral njegovo prvo knjigo The Net Delusion in nekatere najbolj odmevne eseje – denimo uničujočo kritiko Jeffa Jarvisa in njegove knjige Private Parts ter strogo recenzijo biografije Steva Jobsa –, me je najbolj zanimalo, ali bo v pogovoru vsaj približno tako jezen kot zna biti za tipkami.

Morozovska jeza za tehnološko in novomedijsko publicistiko ni ravno pogosta, saj med avtorji knjižnih uspešnic in zvezdniškimi imeni na govorih TED prevladujejo dobrodušni tehnološki optimisti, ki prebivajo na vzhodni obali ZDA in internetne revolucije večinoma spremljajo na računalniških zaslonih. Osebna zgodba mladega Belorusa je drugačna, saj je kot internetni aktivist spremljal začetke demokratičnih gibanj po različnih postsocialističnih evropskih državah, doživljal njihove prve uspehe, a tudi streznitve.

Množičnim protestom, ki so se začeli na družabnih omrežjih, so kmalu sledile cenzura, aretacije ter uporaba interneta...

3 komentarji

Britanci pripravljajo vsedržavno bazo DNK zapisov

Guardian - Britanska vlada bo v prihodnjih dneh predstavila daljnosežen načrt za okrepitev vloge Velike Britanije v genetiki: podjetjem želijo zagotoviti trop prvovrstnih podatkov, konkretno DNK vzorce in medicinske kartoteke vseh bolnikov v javni zdravstveni shemi NHS. Istočasno želijo bazo močno dopolniti, tako da bodo v njej slej ko prej vsi državljani. To naj bi spodbudilo podjetja v branži - potencialno vredni več deset milijard evrov - da se udomačijo prav na Otoku.

Načrt je pripravila posebna Strateška skupina za človeško genomiko, tj. zasebna študijska skupina, ki jo je najelo njihovo ministrstvo za delo. Vodi jo Sir Inving Bell, kanadski imunolog in genetik, tudi dolgoletni dedekan medicinske fakultete v Oxfordu, a hkrati zaposlen v upravi farmacevtskega giganta Roche, pred tem pa je delal za AstroZenneco. Podpori se pridružuje tudi ustanova Wellcome Trust, največji financer medicinskih raziskav v državi, ki ima prav tako dobre povezave s farmacevtsko industrijo.

Ideja je že...

19 komentarjev

Valve potrdil delo na lastni konzoli

Kotaku - Gabe Newell je v včerajšnjem intervjuju na prireditvi Video Game Awards '12 potrdil vstop na konzolni trg (recimo): že naslednje leto nameravajo začeti prodajo lastnega konzoli podobnega PC-ja za v dnevno sobo, pri čemer bo šlo za precej zaprto platformo, skoraj zagotovo z prednameščenim Steamom in morda na osnovi Linuxa. Mišljen bo kot neposredna konkurenca prihajajočima Xboxu 720 oziroma PS štirki.

O napravi, ki bi se znala imenovati "Steam Box", se potihoma šušlja že od letošnje pomladi. Takrat se je sicer špekuliralo, da Valve pripravlja zgolj specifikacije, tako da bi dejanske izvedenke proizvajali in tržili kar PC OEM-i, zdaj pa očitno mislijo vse narediti sami. Poleti so se odkrito distancirali od Oken, najavili GNU/Linux različico Steama...

153 komentarjev

Kaj pomeni vrnitev dela Applove proizvodnje v ZDA

Slo-Tech - Applova napoved, da bo selil proizvodnjo imacov s Kitajske nazaj v ZDA, je ta teden dvignila precej prahu. V zadnjem desetletju smo ves čas brali le o obratnem toku selitev, ko so podjetja v Azijo selila proizvodnjo zaradi nižjih stroškov dela. Ali selitev nazaj na Zahod pomeni, da je na Kitajskem standard toliko zrasel, da se proizvodnja tam ne izplača več? Odgovor ni tako enostaven.

Eden izmed razlogov, ki se pogosto omenjajo za selitev, je ugled podjetja oziroma družbenega odgovornost. Če bi bil nek izdelek zgolj za nekaj odstotkov dražji, ker bi bil narejen in sestavljen v domači državi, bi ga kupci vseeno raje kupili od cenejšega kitajskega, predvidevajo nekateri. O tem ni treba špekulirati, saj tak primer imamo....

13 komentarjev