» »

Domače branje: Jevgenij Morozov: The Net Delusion (2011)

Domače branje: Jevgenij Morozov: The Net Delusion (2011)

Slo-Tech - Ko sem med pripravami na intervju z Jevgenijem Morozovom še enkrat prebiral njegovo prvo knjigo The Net Delusion in nekatere najbolj odmevne eseje – denimo uničujočo kritiko Jeffa Jarvisa in njegove knjige Private Parts ter strogo recenzijo biografije Steva Jobsa –, me je najbolj zanimalo, ali bo v pogovoru vsaj približno tako jezen kot zna biti za tipkami.

Morozovska jeza za tehnološko in novomedijsko publicistiko ni ravno pogosta, saj med avtorji knjižnih uspešnic in zvezdniškimi imeni na govorih TED prevladujejo dobrodušni tehnološki optimisti, ki prebivajo na vzhodni obali ZDA in internetne revolucije večinoma spremljajo na računalniških zaslonih. Osebna zgodba mladega Belorusa je drugačna, saj je kot internetni aktivist spremljal začetke demokratičnih gibanj po različnih postsocialističnih evropskih državah, doživljal njihove prve uspehe, a tudi streznitve.

Množičnim protestom, ki so se začeli na družabnih omrežjih, so kmalu sledile cenzura, aretacije ter uporaba interneta za nadzor opozicijskih gibanj in širjenje režimske propagande. Internetni forumi so postali gojišče skrajnih nacionalističnih gibanj, številne internetnike so privabili hitri post-tranzicijski zaslužki in kriminalne združbe. Retorika zahodnih medijev in politikov pa je kljub neštetim nasprotnim dokazom ostajala nespremenjena: internet je najpomembnejše orožje za širjenje demokracije, rušenje diktatorjev in spodbujanje naprednih družbenih gibanj.

Morozov mi je povedal, da je knjigo – morda idealistično – napisal predvsem za zahodne vlade, mednarodne nevladne organizacije in ameriško zunanje ministrstvo, ki ima največ vpliva pri oblikovanju in financiranju internetnih politik. Bralce je opozoril na trdoživost najpogostejših internetnih mitov in na številnih primerih pojasnjeval, zakaj tehnologija ne more nadomestiti zunanje politike ali odpraviti kulturnih, verskih ali političnih razlik, ki so značilne za človeške družbe. Hkrati je iz Net Delusion namenoma izpustil recepte, priporočila in velike obljube, ker je prepričan, da lahko čudežne rešitve danes ponujajo samo svetovalci in „internetni intelektualci“, ki jim nikoli ne zmanjka dovolj lahkovernih strank.

Sogovorniški Morozov večino časa prav nič ne spominja na jeznega Morozova iz besedil. Njegovi stavki postanejo ostrejši samo takrat, če ga s kakim vprašanjem poskušate opredeliti za tehnološkega pisca („Ne pišem o tehnologiji kot taki. Za tehnologijo hočem postati to, kar je literarni kritik za književnost.“), tehnološkega pesimista („Nisem nikakršen tehnološki Amiš, pesimisti pa imajo včasih težave pri ločevanju realizma od pesimizma“) ali, še huje, avtorja pesimistične knjige o tehnologiji.

Zato je Net Delusion morda bolje opisati kot realistično knjigo o zunanji politiki. S poudarkom na internetu.

3 komentarji

Deneb ::

Pri Belorusiji sem se tudi jaz ze opekel. Ko so je zgodil atentat v podzemski zeleznici v Minsku, sem napisal v francoski Agoravox kratek prispevek, v katerem sem malo za salo, malo za res, nastel razloge za sum za "inside job".
http://www.agoravox.fr/actualites/inter...
Presenecen sem bil, koliko pristasev ima beloruska diktatura v Franciji (no, morda le na Agoravoxu). Nasploh, pristasi in verjetno placanci raznoraznih diktatur so veliko bolj aktivni na spletnih forumih, kot ljudje z zmernimi in demokraticnimi nazori. Ravno zato spletni forumi niso odraz splosnega mnenja in razumen clovek ima hitro do grla psovk s katerimi ga ti trolli obmetavajo.

Je pa tudi res, da je spletna svoboda zelo dober indikator demokracije v doloceni drzavi. Prava demokracija ne bo omejevala in cenzurirala spletnih strani, diktatura pa. Zgodi se celo da slednja enostavno odklopi internet, kot se je to pred kratkim zgodilo v Siriji.

kuglvinkl ::

Circulez, il n'y a rien a voir :)

Zgodovina sprememb…

Knez Fjodor ::

Prebral oba linkana članka (recenziji) na začetku. Iz njiju veje iskrivi duh, široko znanje in kruta, a neskončno zabavna kritičnost. Pogled, katerega ne najdemo pogosto, da ne omenjam poplave "priročnikov" o "uspešnih" spletnih praksah. Je fajn tole brat, Lenart je, kot ponavadi, serviral kvaliteto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domače branje: internet (1. del)

Oddelek: Novice / Domače branje
124825 (1749) Mitch
»

Google želi v dnevne sobe s Chirpom

Oddelek: Novice / Ostalo
359215 (6343) poweroff
»

Domače branje: Brad Stone: Amazon (2014)

Oddelek: Novice / Domače branje
84738 (3651) BaToCarx
»

Domače branje: gikovske knjige 2011

Oddelek: Novice / Domače branje
166692 (5010) MrStein

Več podobnih tem