»

Obrazložitev ankete

Slo-Tech - Včeraj sem videl, da nekateri niste bili zadovoljni z anketo, češ da je slabo zastavljena ter ne da vedeti, o čem sprašuje. Torej, izkoristimo pravico pisanja novic ter razložimo anketo kar na prvi strani.

Torej, v forumu se vsake toliko pojavijo uporabniki, ki mislijo, da imamo vsi širokopasovni internet ter ločljivost ekrana nastavljeno na 1920×1400 točk. Tako kot odgovor na neko temo vnesejo 10 takih sličic, ki nenormalno raztegnejo vsebino foruma ter povzročijo forumašem na navadni telefonski liniji pravi mali glavobol.

Na dlani se ponuja ena rešitev, podana v HTML standardu. Če imate vi ločljivost, recimo, nastavljeno na 1024×768 točk, ter neka Pametna Žvau™ v forum pošlje sliko, široko 1400 točk, vam bo to raztegnilo celotno stran. No, HTML omogoča to, da brskalnik prisili v neraztegovanje strani. Pozitivna stran vsega je to, da vam zadeve ne bo raztegnil ter boste lahko brali forum nemoteno. Negativna je pa ta, da boste videli samo tisti del slike, ki se prileže vaši...

47 komentarjev

Novo orožje v boju proti neželenim e-sporočilom

New Scientist - Na New Scientistu se je pojavila novica o zanimivem načinu obrambe pred spamom. Kako naj bi zadeva delovala, si lahko preberite tukaj, če pa bo tudi delovala v praksi, bomo pa še videli.

Hm, vojna med pošiljatelji spama in vsemi drugimi, ki nočemo na dan sprejeti kupa sporočil, kako v enem dnevu zaslužiti milijarde dolarjev, bo najbrž še dolga. In čeprav so orodja, ki blokirajo spam, vsak dan boljša, tudi pošiljatelji zmeraj odkrijejo kak nov način, da dostavijo spam v naš nabiralnik. Navadni uporabniki pa lahko samo upamo, da bo nekega dne ali pošiljatelje minilo veselje do spamanja ali da bo nekdo, nekje odkril način, kako jih učinkovito zatreti [:\\].

7 komentarjev

Kvantni procesorji že jutri?

New Scientist - Ne, jutri pa še ne - leta 2007 pa že mogoče. Tako napoveduje Robert Clark z univerze New South Wales v Sydneyu. Datum je presenetljiv saj je bila pred kratkim ta tehnologija za mnoge še krepko v povojih. Težava tehnologije je namreč ta, da so delci (atomi, elektroni, fotoni) izredno občutljivi na zunanje vplive. Clarku pa je očitno uspelo izdelati čip, ki kljubuje vsem tehnološkim oviram. Nekaj podobnega naj bi dosegli tudi naši severni sosedje Avstrijci na univerzi v Innsbrucku. Kvantni klik!

6 komentarjev

Modificiranje trdega diska

HiTechMODs.com - Poznamo mnogo modifikacij računal - od barvanja ekrana, pa do namestitve neonske luči v ohišje. Za nekatere pa to ni dovolj. Hočejo videti in imeti več kot le pleksi stranico ohišja. Na HiTechMODs so pleksi okno vstavlili kar v trdi disk. Da pa ne bi bilo vse tako temno, so mu dodali še dve LED diodi, ki ga osvetljujeta od znotraj. Če si upate zastaviti disk in ne boste žalovali za njim, če ne bo več deloval, se modifikacija 100 odstotno splača, saj je rezultat neverjeten! Tukaj.

4 komentarji

nVidia z novima NV28 čipoma

DigiTimes - Grafični gigant nVidia je pred kratkim potihoma izdal dva nova čipa družine NV28. Gre za kartici GeForce4 Ti4800 ter Ti4800SE, ki sta naslednici Ti4400 ter Ti4600 čipov z AGP 8x podporo. Povedati velja, da je nVidia sprva načrtovala samo Ti4200 verzijo z AGP 8x podporo, a so se iz nekega razloga odločili tudi za prenovitev močnejših kartic. Zanimivo je tudi dejstvo, da nVidia kartic ni uradno predstavila, temveč jih je kar takoj poslala večjim odjemalcem. Navadni uporabniki naj bi tako prišli do kartic tik pred koncem leta. Klik!

19 komentarjev

S.N.D.S ali S.O.N.D.S?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so se vprašali, ali je popolnoma pravilno govoriti S.N.D.S (Sudden Northwood Death Syndrome) in ne o S.O.N.D.S (Sudden Overclocked Northwood Death Syndrome).

Ali je res tako nenavadno, da navit procesor po določenem času enostavno umre? Verjetno ne, vendar je čudno, da umre po tako kratkem času. Zaenkrat sicer še nihče ne ve, zakaj Northwoodi prenehajo delovati tudi če so zadovoljivo hlajeni, ena izmed razlag pa je migracija elektronov (Kaj je elektromigracija?). Če želite o tej temi prebrati kaj več, pa si oglejte tole.

6 komentarjev

PI

Slo-Tech - PI je sedaj izračunan na 1.240 milijard decimalk natančno, kar je šestkrat toliko, kot jih je bilo znanih doslej. Jasno je, da ljudi zanima, "Zakaj je to sploh potrebno?" No, zanimiv stranski produkt so tudi numerični algoritmi, ki znajo priti prav celo v kakšni igrici. "Aja - a to je pa že koristno!" se potem strinjajo pragmatiki. [:D] Profesor Kanada.

6 komentarjev

Molexov hladilnik

Overclockers Cafe - Vsi verjetno veste, kaj je molex in čemu služi, in prav tako ob imenu verjetno ne bi pomislili na to, da lahko pod tem imenom dobite tudi hladilnik za vaš procesor.

Približno z enakim problemom se se ubadali tudi fantje na Overclockers Cafe, ki so v roke dobili serijo Molex 37256-000X hladilnikov. Njihova zasnova je barkeno dno z aluminijastimi rebri, odlikuje pa jih kvalitetna izdelava in nizka stopnja glasnosti ob delovanju. Dobite jih lahko v petih različicah, ki jih označuje X na koncu imena, in sicer gre za različno hitrost vrtenja ventilatorja.

Potem so za primerjavo učinkovitosti vzeli še ThermalRightov SLK-600, ki sicer ni ravno podoben 37256-000X seriji, ampak so tudi to opravičili. Kaj so ugotovili, pa najdete tukaj.

4 komentarji