»

IDC: Windows še naprej dominira ...

OSNews - IDC je objavil raziskavo o prodaji in tržnih deležih operacijskih sistemov za strežnike in odjemalce za leto 2002. Glavna novica je, da Windows še naprej utrjuje vodstvo na računalniških namizjih, drugo mesto pa še vedno zadržuje Apple, a bi ga naj, tako IDC, že prihodnje leto prepustil Linuxu. Zanimivo je, da je Microsoft zaslužil ogromne denarje tudi na področju strežniških operacijskih sistemov, saj je lani prodal več kot pol vseh sistemov te vrste, na drugem mestu pa je Linux. Omeniti velja še, da brezplačne namestitve Linuxa niso bile obravnavane v raziskavi.

22 komentarjev

Brezžični internet v Mariboru

Prvi preskus delovanja omrežja

24 ur - V okolici sedeža časopisne hiše Večer na Trgu Boris Kraigherja v Mariboru je odslej na voljo novo brezžično omrežje. Za Večer ga je z uporabo standardnih omrežnih izdelkov Allied Telesyn namestilo domače podjetje LANCom. Posebnost omrežja so posebej prirejene spletne strani, ki poleg predstavitve mesta in dogodkov ponujajo tudi možnost, s katero si lahko bralci sami oblikujejo svoj e-časopis. Oprema deluje v skladu s standardom IEE 802.11b, ki omogoča hitrosti prenosa do 11 Mb/s pri prenosni frekvenci 2,4 GHz.

15 komentarjev

Prihaja Panther ...

Slashdot - Apple je danes sporočil, da bo Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, na prodajnih policah od 24. oktobra naprej. Po mnenju mnogih poznavalcev najsodobnejši operacijski sistem bo dobil čez 150 udarnih novosti. Najpomembnejše med njimi so Finder™, ki omogoča hiter dostop do priljubljenih datotek in imenikov, Expose, s katerim lahko opazujete vsa odprta okna hkrati, in iChat AV, celovita rešitev za videokonference. Obširno predstavitev novosti in pomena novega Applovega operacijskega sistema lahko najdete tukaj.

7 komentarjev

Forum - oddelek Z&T zopet živahen

Slo-Tech - V oddelku znanost in tehnologija so se ponovno razvnele zanimive debate. Pa poglejmo, kaj bralcu ponujamo tokrat.

Na internetu se pojavlja vse več t.i. AI-bot-ov, ki naj bi se inteligentno pogovarjali s Homo Sapiens-om iz mesa in krvi na drugi strani žice. Kaj onemogoča pogovor na nivoju vsaj IQ=100, kako sprogramirati boljšo AI in o drugih vprašanjih se pogovarjamo v tej temi.

Načel sem že velikokrat premlevano, pa nikoli dokončno premleto debato o Wolframovi teoriji, ki je mimogrede pred kratkim doživela prvo obletnico svojega obstoja in dokazuje, da je vse v svojem bitu sestavljeno iz bitov. Osnovo te teorije predstavlja knjiga A New Kind of Science, ki je tako razburkala znanstvene kroge.

Vse prevečkrat zamolčana in spregledana tema o naši psihi je od zdaj naprej bolje zastopana v Z&T oddelku. Ali je imel Freud prav...

Zagovorniki in ljubitelji znanosti pa smo tudi obudili tradicijo pogovorov v živo, in sicer preko IRCa. V tej temi se dogovorimo za čas in kraj pogovora....

4 komentarji

Spremembe Internet Explorerja

WinInformant - Včeraj je Microsoft potrdil, da bo do začetka naslednjega leta spremenil Internet Explorer, tako, da ne bo kršil patenta, ki ga je registriralo podjetje Eolas. Po štirih letih sojenja je porota namreč odločila v prid podjetja Eolas, ki si lasti patentne pravice za 'vključene programske objekte' ali drugače rečeno, "plug-ine". Microsoft je kršil pravice s tem, ko je v Windowse in Internet Explorer na prepovedan (zaščiten) način vključeval ActiveX kontrole, Java in ostale plug-ine namenjene brskalnikom.

Čeprav so nekateri nasprotniki Microsofta to novico sprejeli z navdušenjem, pa je njihovo veselje pretirano, saj ta razsodba v nič manjši meri ne bo prizadela tudi drugih brskalnikov, kot so Mozilla, Netscape, Opera in Safari, ker le-ti uporabljajo zelo podobne načine vključevanja plug-inov. Kaj to pomeni za podjetja in razvijalce? Odločitev bo povzročila veliko dodatnega dela vsem spletnim razvijalcem oz. studiem, saj bodo morali večino spletnih strani ustrezno popraviti tako, da...

15 komentarjev