»

Sony z netbookom

Sony Vaio W

vir: Wired News
Wired News - Sony se je po dolgem oklevanju in zavračanju poceni prenosnikov le odločil, da vstopi na trg t.i. netbookov z novo serijo - Vaio W.Osnovni model bo vseboval 1,6GHz Atom procesor, 160GB velik trdi disk, 1GB pomnilnika, Ethernet, Bluetooth, Wifi in nekaj USB vrat. Prav tako bo na voljo bralnik SD in MemoryStick kartic.
Za razliko od konkurentov z ločljivostjo 1024 x 600 pik pa bo zaslon velikost 10 palcev zmožen prikazati 1366 x 768 pik.

Cene v Ameriki naj bi se gibale v območju 500 ameriških dolarjev, ko bo Avgusta nova serija tudi na voljo.

Več pa na Sony spletni strani.

44 komentarjev

Nokia bo uporabljala Qt

Nokia N810

vir: CNet
CNet - Nokiin na Linuxu osnovan operacijski sistem Maemo je zelo nišen izdelek, saj ga uporabljajo le na dveh internetnih dlančnikih N800 in N810. Do sedaj so za razvoj aplikacij uporabljali knjižnico GTK+, ki jo uporablja tudi Gnome namizno okolje. Za novo izdajo sistema Maemo, ki bo nasledil trenutno aktualno 5. različico, se je Nokia odločila GTK+ zamenjati s Trolltechovim paketom Qt knjižnic, katerega največji uporabnik je namizno okolje KDE. Zaradi zamenjave so že povabili razvijalce okolja Gnome, da svoje aplikacije priredijo in naredijo združljive s Qtjem.

Nokia je povedala še, da je možnost skupnega Qt APIja za Maemo in Symbian zelo verjetna, zaradi česar bi Maemo postal mnogo bolj zanimiv za...

25 komentarjev

Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Sundar Pichai, podpredsednik razvoja produktov med najavo Chrome OS

vir: New York Times
New York Times - Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta...

97 komentarjev

Primerjava Geforce GTX 295

Expreview.com - nVidia je bila dolgo znana po uporabi dveh ločenih tiskanin za svoje dvojedrne grafične kartice, medtem ko se je ATI vedno držal le ene. S prvo DX10 dvojedrnico, GeForce 9800 GX2 je nVidia rahlo spremenila prejšnjo zasnovo in obe jedri obrnila eno proti drugi, enak postopek pa ponovila tudi za trenutno najhitrejšo kartico, GeForce GTX 295.

A spomladi so začele na internet curljati slike prvih prototipov GeForce GTX 295, ki je uporabljala drugačno zasnovo z le eno tiskanino, podobno kot ATI s svojima X2 Radeonoma (3870 in 4870). Zdaj, ko je nova kartica tudi naprodaj, so se pri Expreview odločili soočiti obe različici in ugotoviti, katera zasnova ima več prednosti kot slabosti.

Prednost le ene tiskanine je zagotovo...

8 komentarjev

Izšel VLC 1.0.0

Slo-Tech - Po dolgih letih razvoja je danes končno izšla 1.0.0. različica programa VLC (VideoLAN Client). VLC je odprtokodni predvajalnik multimedijskih datotek, ki poleg predvajanja različnih formatov datotek omogoča tudi oddajanje preko omrežja (ang. streaming) ter snemanje na disk. Nova različica podpira številne kodeke (tudi HD codeke, vključno z Blu-Ray, Real Video 3.0 in 4.0) ter številne datotečne formate.

Program je brezplačno na voljo za okolja Linux, Windows, Mac OS X, BeOS, Syllable, BSD, MorphOS, Solaris in Zaurus. Zagnati ga je mogoče tudi iz USB ključka (kot mobilno aplikacijo).

VLC je odličen odprtokodni izdelek, ki pravzaprav nima resne konkurence, zato ga lahko le priporočamo.

116 komentarjev