»

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar

Kombinirano peltiersko in kompresorsko hlajenje

Kaltmacher.de - No zakaj gre. Tipček se je spravil navijat svojega TB 1000 MHz. Ker pa le ta oddaja pri navijanju veliko toplote, si je omislil kombinirano peltiersko in kompresorsko hlajenje. Dosegel je hitrost 1705 Mhz, kar vsekakor ni malo. Pri tem je uporabil 173W peltier v navezi s kompresorjem. Na koncu je prišel do ugotovitve, da bi šel lahko še višje, če bi imel še močnejši peltier. Na strani pogrešam malo več slik samega hladilnega sistema, ampak za prvo silo bodi te morale zadostovat. Vse skupaj si lahko ogledate tukaj : Hlajenje . Prav tako pa si lahko na strani pogledate COOLBASE bazo navitih mlinčkov.

5 komentarjev

Open source debata

CNet - Microsoft in Red Hat sta se odločila, da odpreta debato o open sourcu, ki bo potekala 26. julija v San Diegu. Microsoft bo poizkušal razložiti svojo vizijo "shared sourca", ki naj bi bil (za Microsoft) boljši od open sourca. Red Hat pa bo zastopal open source. Bomo videli, kako se bo vse skupaj izteklo. Click za novico.
Da pa novica ne bo prekratka in da ji boste namenili vsaj nekaj pozornosti, sem pripravil še krajše razmišljanje, zakaj je Microsoftu open source tak trn v peti. Prvi razlog je Linux, ki se razvija na open source osnovi. Linux je Microsoftu huda konkurenca (predvsem, kar se tiče strežnikov in zmogljive delovne postaje) in če bi Microsoftu uspelo open source projektu postriči peruti, bi se pohod Linuxa gotovo precej ustavil (vendar bati se nič, Microsoftu tega ne bo uspelo narediti). O drugem razlogu se precej bolj redko govori: Microsoft je včasih imel še celo koristi od open sourca, saj je veselo kradel kodo in jo vključeval v svoje proizvode. Potem pa je prišlo...

5 komentarjev

Nova družina hladilnikov Orb-Dragon Orb

X-Bit Labs - Danes je TT predstavil svojo novo umetnijo. Dragon orb hladilnike, ki so narejeni za naše najbolj vroče mašince (od P3 do Athlonov). Serija vsebuje tri modele, ki variirajo v materijalu, ki je bil uporabljen pri izdelavi, in tudi v sami konstrukciji. Obenem pa je TT spremenil tudi pritrdilni mehanizem, ki naj bi sedaj omogočal lažjo inštalacijo samega hladilnika. Dragon Orb 1 je v celoti iz aluminija, Dragon Orb 2 pa ima aluminijasto jedro na katerega so pritrjeni bakreni in aluminijasti pini, Dragon Orb 3 pa pa je v celoti iz bakra. Vsi trije modeli imajo premer 69mm in so visoki 79mm. Ventilator je pa prava turbina (seveda glede hitrosti). Zmore kar 7000 rpm in 38 CFM. TT obljublja, da sama glasnost ventilatorja ne bo presegla 39 dB, vendar če vem je glasnost na prvem mestu bo TT izdal tudi posebno serijo Dragon Orbov z 4900 rpm ventilatorji. Za slikice odsurfajte sem: Dragon Orbi

1 komentar

OS death mach

Slashdot - Na CNETu so opravili primerjavo med Mac OS X in Microsoft Windows 2000 (beseda "death mach" je tukaj povsem na mestu). Skratka v tem testu so obdelali oba operacijska sistema od inštalacije, preko vmesnika, do podpore za internet. Zmagovalec testa: testerji so izbrali Mac OS X. Zakaj, si preberite v testu. Za naše razmere pa je zmagovalec testa Windows 2000 (predvsem zaradi tega, ker pri nas Appli niso ravno množično razširjeni).

3 komentarji

PlayStation 2 kot nadomestek za PC

Slashdot - Zadnje čase se veliko govori o PlayStationu 2, ki naj bi v bližnji prihodnosti delal konkurenco osebnim računalnikom. To da bi PS2 do neke mere nadomestil PC-je je navsezadnje zelo dobra ideja, saj PS 2 ponuja dobro osnovo. Ima nekaj skupnega z računalniki: ima USB, izhod za monitor, možnost priključitve trdega diska, ima vgrajen modem in seveda - za PlayStation so programerji napisali tudi operacijski sistem Runix, o katerem sem že pisal nekaj dni nazaj. Kaj je dosedaj onemogočalo razširitev najcenejših računalnikov? Predvsem zmogljivost. Poceni računalniki so največkrat vsebovali procesorje in grafične kartice s kronično računsko močjo. Sicer je res, da se da shajati tudi s šibkim računalnikom, vendar to ni to (igričarji, ki pokupijo večino najzmogljivejših desktop računalnikov, že vejo kako je s tem). PlayStation 2 je resda poceni, vendar je obenem prekleto zmogljiva stvarca - predvsem grafično (igre), tako de jo bomo v prihodnosti še vedno lahko uporabili tudi za zabavo in ne...

7 komentarjev

Festival upora

več strani - Konec naslednjega tedna se ne bodo dogajale le študentske demonstracije, pač pa tudi demonstracije v zvezi s srečanjem Busha in Putina. Festival upora se bo zgodil v soboto 16.6 v parku Tivoli ob 14:00. Dva odločata o usodi ostalih šestih miljard ljudi, hkrati pa bosta dva miljona odločala o usodi nekaj žensk, tukaj je nekaj narobe.
Skratka, v protestu se združujejo vse žive formacije od okoljevarstvenikov do anarhistov. Računalničarjev je zaenkrat še bolj malo, a se počasi zbirajo. To bo prav napet konec tedna. Sicer se pojavlja vprašanje, a bi bilo smiselno narediti kak poseben transparent o softwarskih patentih, RIAA, holywoodu, decss itd. Bi to sploh kdo razumel? Mogoče pa bo nekomu uspelo shekat v uradno stran obiska, verjetno bi se potem več ljudi dejansko zamislilo, da je z ameriško kapitalistično vizijo interneta nekaj narobe (sicer pa tule najdete prvih 10 dosežkov Busheve vladavine :).
Mogoče se vidmo na festivalu, kakšna piščalka ali raglja ne bo škodila. Ko smo že pri...

21 komentarjev

GeForce3 Ultra?

NvNews - Spet ena zanimiva novica od OZZY-ja.
Hardware.fr naj bi videl Asusove načrte in nekaj stvari je kar zanimivih. Po načrtih naj bi ASUS od avgusta naprej izdeloval grafične kartice V8100 z NV17 čipom ali po domače GF3 MX kartice. Sam čip naj bi NVIDIA najavila poleti. In kot GF2Mx pred njim bo le ta vseboval le dva rendirna cevovoda sparjenega z 128bit SDRAM-om (vključena pa bo tudi podpora DDR ramu). Podpiral pa naj bi tudi TwinViev (ali DualHead tehnologijo). Prav tako je ASUS napovedal kartico V8500. Kartica bo bazirala na NV25 čipu (GF3 Ultra), ki pa naj bi bila predstavljena šele v začetku leta 2002. Specifikacije te kartice obstajajo še skrivnost. Znano je le, da bo čip izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji in naj bi dovolil 300Mhz hitrost jedra (seveda še več ko ga bomo navijal). Med drugim pa bo vseboval tudi izboljšani Vertex Shader. Kar je Hardware.fr presenetilo je to, da niso pričakovali, da bo izšla kartica z NV25 čipom, saj so mislili, da se bo NVIDIA skoncentrirala na...

9 komentarjev