»

Odkriti binarni sistem črnih lukenj

Smrtonosni dvojec

vir: ScienceDaily
ScienceDaily - Odkriti eno črno luknjo je relativno enostavno (nenazadnje, ena naj bi bila kar v središču skoraj vsake galaksije), odkriti binarni sistem dveh črnih lukenj pa se smatra kot eno izmed najtežjih opravil astronomije - velike so namreč samo kot kakšen sončni sistem, zato je razločevanje med dvema (in ne preprosto sklepanje, da gre za eno črno luknjo) še toliko težje. Vendar bi naj znanstvenikom iz Tucsona uspelo identificirati takšen binarni sistem.

Črni luknji, ki zaokrožita druga okrog druge približno vsakih 100 let, se vrtita s hitrostjo kar 6000 kilometrov na sekundo (za primerjavo, naše Sonce se vrti okrog središča naše galaksije s hitrostjo 220 kilometrov...

34 komentarjev

Prihaja tarčno oglaševanje na TV

The New York Times - Na internetu smo na tarčno oglaševanje, kolikor se ga da iz piškotkov in IP-naslovov razviti, že navajeni, saj se nam tudi pri brskanju po tujih straneh vedno pogosteje ob strani izpisujejo kar reklame v slovenščini. Na televiziji je pri nas najbližje, kolikor smo se temu pojmu približali, nadomeščanje romunskih reklam na Discovery Channelu s slovenskimi. V tujini pa postaja tarčno oglaševanje na televizijskih programih realnost.

The New York Times tako poroča o projektu v ZDA, kjer bodo pol milijona gospodinjstev v Brooklynu, Bronxu in New Jerseyju opremili s tehnologijo, ki jim bo dostavljala reklame po meri. Podjetje Visible World bo skupaj s Cablevision Systems reklame na televiziji prilagajalo glede na podatke o dohodkih, poreklu, spolu in otrocih ali hišnih ljubljencih. Pri uporabnikih ne bo treba namestiti nobene dodatne strojne opreme, tako da ti morda sploh ne bodo pozorni na dejstvo, da spremljajo drugačne reklame kot pri sosedih. Tako bo lahko General Motors zahteval...

71 komentarjev

Kepler poletel v vesolje

Izstrelitev

vir: NASA
NASA - Včeraj zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času, ko je bil na ameriški celini še petek, je z raketo Delta II z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi poletel teleskop Kepler. Gre za prvo napravo, ki bo sposobna iskati Zemlji podobne planete zunaj našega osončja. Naslednja tri leta in pol bo Kepler preiskoval manjšo zaplato v Rimski cesti, kjer bo poskušal dognati, kako pogosti so dejansko Zemlji podobni planeti v vesolju. Kepler bi sicer moral v vesolje poleteti že dan...

10 komentarjev

WarVOX - orodje za wardialing preko VOIP sistemov

Slo-Tech - Pri Metasploitu so se zopet potrudili in vsem hekerjem - takšnim in drugačnim - pripravili prijetno presenečenje, ki sliši na ime WarVOX. Gre za zbirko orodij za preiskovanje in samodejno razvrščanje telefonskih sistemov. Orodje zna ugotoviti ali se je na drugi strani linije oglasil modem, fax, VMB (zvočni poštni sistem), PBX, IVR (Interactive voice response), itd. Za razliko od klasičnega wardialinga WarVOX pri preiskovanju ne uporablja modema, niti ne potrebuje nobene druge posebne trojne naprave, pač pa deluje s pomočjo analize zvoka, v telefonski sistem pa se povezuje preko VoIP ponudnikov.

Impresivna je tudi hitrost pregledovanja, ki znaša okrog 1000 številk na uro. Avtorji poročajo, da so preko dveh VoIP ponudnikov s pomočjo 40 telefonskih linij uspeli preiskati 10.000 številk v treh urah.

Ker pravi hekerji uporabljajo zgolj Linux, je WarVOX na voljo samo za sodobne Linux sisteme (Ubuntu 8.10 in BackTrack 4).

Pazite le na telefonski račun.

9 komentarjev

OCZ predstavil Neutrina

X-Bit Labs - Na hannovrskem CeBIT-u je proizvajalec OCZ predstavil nov netbook, ki nosi ime Neutrino. Oglašujejo ga kot prvi netbook iz svoje serije DIY (do-it-yourself oz. napravi sam), saj ga bo uporabnik lahko kar dobro prilagodil po svojih željah in zahtevah. Vse izvedenke bodo imele 10-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 in procesor Atom N270, več svobode pa bodo ponujale v svojem drobovju. Tako bo končni uporabnik izbral in kasneje brez izgube garancije zamenjal količino pomnilnika ter velikost in vrsto trdega diska (klasični ali SSD). Ali bo OCZ ponudil tudi izbiro med tovarniško vgrajenim enojedrnim in drugimi dvojedrnimi Intelovimi Atomi še ni znano, prav tako se ne ve, ali je v vse skupaj zgrajeno na starem Intelovem naboru 945 GSE ali novejšem GN40. V ZDA ga pričakujemo v drugem četrtletju letos.

2 komentarja