»

Končno prodor do jezera Vostok

Posnetek jezera Vostok s satelitskim radarskim sondiranjem

New Scientist - Jezero Vostok na Antarktiki je največje podledeniško jezero na svetu. Leži 4000 metrov pod antarktičnim ledom in meri 250 kilometrov v dolžino 50 kilometrov v širino. Voda v njem je kljub temperaturi malce pod lediščem zaradi ogromnega pritiska kilometrov ledu nad njo v tekočem agregatnem stanju. A za razliko od ostalih podledeniških jezer na Antarktiki jezero Vostok ni povezano z nobenim, tako da je ekosistem v njem odrezan od sveta že 14 milijonov let.

Jezero so z radarjem odkrili britanski znanstveniki leta 1973, ko je bil že dobrih pet let znan obstoj podledeniških jezer na Antarktiki. Od leta 1990 zato poteka na Antarktiki raziskovalni projekt, v sklopu katerega vrtajo skozi led, da bi se prebili do tekoče vode. Do leta 1998 so zvrtali 3650...

38 komentarjev

Ameriško sodišče od Twitterja zahtevalo podatke o islandski poslanki zaradi WikiLeaksa

vir: Heise
Heise - V preiskavi afere WikiLeaks je ameriško sodišče naložilo podjetju Twitter, da razkrije vse podatke o posameznikih, ki so povezani z WikiLeaksom in imajo račun pri Twitterju, poroča Heise. V faksimilu zahteve je moč prebrati, da v okviru kriminalistične preiskave zbirajo podatke o Julianu Assangeu, Bradleyju Manningu, Ropu Gongrijpu in islandski poslanki Brigitti Jónsdóttir ter Jacobu Applebaumu.

Od Twitterja so zahtevali, da jim v treh dneh posreduje vsa sporočila, imena,...

7 komentarjev

Kitajska bo brzdala piratstvo

The New York Times - Kitajska velja za državo, kjer se avtorske in sorodne pravice najhuje teptajo, tako da ima država eno najvišji stopenj nelegalne programske opreme. BSA ugotavlja, da se stanje zelo počasi vendarle izboljšuje, a je kitajska vlada za letos napovedala neizprosen boj zoper računalniške pirate.

Njihova državna agencija za intelektualno lastnino je napovedala, da bodo vpeljali nove računovodske standarde, kako mora javna uprava vrednotiti kupljeno programsko opremo. Poleg tega bodo ekipe inšpektorjev v enem mesecu pregledale vse računalnike v vladnih agencijah, do junija pa prav vsak računalnik vsakega javnega uslužbenca.

Protipiratske zaveze so posledica ameriško-kitajskega vrha decembra, na katerem se je Kitajska...

17 komentarjev

V dveh mesecih prodali osem milijonov Kinectov

X-Bit Labs - Dva meseca po začetku prodaje Microsoftovega krmilnika za igralne konzole Kinect navdušenje nad njim še ne plahni, je na CES-u že prvi dan povedal Steve Ballmer. Če so v prvem mesecu prodali slabe tri milijone enot, so jih v prvih dveh mesecih prodali kar osem milijonov. Pomemben vpliv ima tudi dejstvo, da je bil pretekli mesec december, ko zaradi božične nakupovalne sezone prodaja poleti, a priljubljenost Kinecta ostaja neizpodbitna.

Microsoft je načrtoval prodajo petih milijonov enot, pa so se ušteli kar za tri milijone. Za med je šla tudi pripadajoča konzola Xbox 360, ki so jih lani prodali 50 milijonov po vsem svetu. Ballmer je zato lansko leto že označil kot najboljše in najobilnejše leto za Microsoftove konzole v zgodovini.

Sonyjev konkurenčni krmilnik je v tem času požel le...

15 komentarjev

Mac App Store že uspešno napaden

vir: CNet
CNet - Le en dan po uradnem odprtju Applovega Mac App Stora so hekerji na splet že poslali popravek, ki omogoča piratstvo. Aplikacije v Mac App Storu imajo DRM, ki poskrbi, da jih lahko poganjajo le kupci in jih ne morejo kopirati naprej. Uporabniki so že potrdili, da trik deluje in da lahko zaganjajo plačljive aplikacije brez nakupa.

Srž napake ni v DRM-ju, ampak pomanjkljiva implementacija preverjanja dovoljenja za zagon v aplikacijah, kot so jo spisali pisci aplikacij. Tako niso prizadete vse aplikacije ampak le neka podmnožica. Temu navzlic skupina Hackulous trdi, da so razvili programsko opremo, ki omogoča nelegalno uporabo katerekoli aplikacije z Mac App Stora, a je še niso predstavili.

Napad je zelo preprost. Napadalec prekopira tri...

9 komentarjev