»

Spletne goljufije: ponovno na udaru uporabniki E-Baya

Slo-Tech - Znana je zgodba, ko je nekdo pred časom postavil lažno spletno stran ebayupdates.com in uporabnikom dražbenega spletišča E-bay poslal obvestilo, naj zaradi nekih tehničnih težav čimprej na novo vpišejo svoje osebne podatke. Predvsem številko kreditne kartice. Seveda ni potrebno poudarjati, da je bila spletna stran lažna in ni bila povezana s pravim E-bayem. Sicer so zlonamerno spletno stran hitro zaprli, nekaj tisoč naivnežev pa je prevarantom vseeno posredovalo svoje številke kreditnih kartic.

Zgodba je bila očitno za nekoga dovolj donosna, da se ponavlja. Ravnokar sem namreč v svoj poštni predal dobil obvestilo, domnevno poslano z naslova user-support@ebay.com, v katerem me "obveščajo", da "v okviru rednega nadgrajevanja in preverjanja uporabniških računov niso uspeli preveriti mojih trenutnih podatkov". Hkrati pa me prijazno vabijo, naj le kliknem na "varno" povezavo na njihovem strežniku. Ob kliku na povezavo se res naloži spletna stran, ki je navidez podobna E-bayjevi, vendar...

1 komentar

RIAA vas bo oprostila ...

The inquirer -

Če se še spomnite, je RIAA nedavno napovedala obtožbe proti vsem tistim, ki si prek spleta izmenjujejo in kopirajo glasbo. Tem napovedim seveda nismo verjeli, saj si tudi RIAA ne bi mogla privoščiti nekaj milijonov tožb.

No, danes je RIAA spet presenetila, saj so očitno spoznali svojo neumnosti in uvideli, da ne bodo mogli tožiti toliko ljudi. Tega seveda ne priznajo, zato so se zatekli k drugi taktiki. Sedaj so objavili, da bodo vsem domačim uporabnikom ponudili oprostitev, če obljubijo, da ne bodo nikoli več kopirali glasbe prek interneta. Odločitev sproža mnoge pomisleke, češ kdo bi sploh priznal kopiranje glasbe, glede na to, da RIAA po vsej verjetnosti zanj sploh ne ve. Več o tem.

EFF (Electronic Frontier Foundation) naprimer pravijo, da bi se morala RIAA namesto z oprostitvijo 60 milijonov ljudi ukvarjati z rešitvijo, kako legalizirati prenos glasbe prek interneta za majhno ceno. Rezultati bi bili vsekakor mnogo boljši.

19 komentarjev

Tatvine identite so vedno pogostejše

The Register -

Pri tem seveda nimamo v mislih scenarijev, kot je bil ta v filmu Mreža, temveč kraje in ponarejanje kreditnih kartic, odpiranje bančnih računov pod lažnimi imeni in podobno. V vseh primerih ne gre za finančne goljufije, saj je ena izmed pogostejših zlorab tudi lažno predstavljanje policistu, ki jih zalotil pri kaznivem dejanju. Kot trdi The Register, so tovrstna kazniva dejanja vedno pogostejša, predvsem elektronsko poslovanje pa omogoča lažje zlorabe, saj je potrebno poznati zgolj številko kakšne kartico in navadno še geslo.

V preteklem letu je bilo na ta način oškodovanih deset milijonov Američanov, katerim je bila skupno povzročena škoda v vrednosti pet milijard dolarjev. Podjetja so zaradi tega utrpela tudi do desetkrat večjo škodo, še pravijo. Kar dve tretjini zlorab predstavljajo zlorabe bančnih kartic. Zaskrbljujoče je še dejstvo, da kar polovica oškodovancev ve, kako so zlikovci dobili njihove osebne podatko, četrtina pa je bila oškodovana, ker so bodisi izgubili kreditne...

2 komentarja

CD prostega programja za Windows

Kiberpipa - V Kiberpipi smo pripravili peto kompilacijo prostega programja za Windows, namenjenega predvsem tistim, ki se s takšnim programjem srečujejo prvič.

Na njem se med drugim najde tudi pisarniški paket OpenOffice 1.0 in 1.1rc3, spletni brskalnik Mozilla 1.4, grafični program Gimp 1.2.5, program za tridimenzionalno risanje Blender 2.28, program za pretvarjanje videa VirtualDub, program za pogled v vesolje Celestia, najučinkovitejši pakirni program 7-zip, poleg tega pa še nekaj prosto dostopnih iger, kot npr. FreeCiv (svobodna civilizacija).

Skratka, če želite narediti svoj prvi korak v svet prostega programja, je to najlažja pot. Seveda lahko...

24 komentarjev

Pes, ki zna prinesti e-časopis

How, how :)

Slashdot - Sony je predstavil novo leglo robotskih kužkov AIBO. Rod ERS-7 je veliko pametnejši od svojih prednikov, in si kot prvi lahko izoblikuje značaj tekom svojega življenja. Da bi ta prišel kar najbolj do izraza, mu gobček krasi nov LED-zaslon višje ločljivosti, ki omogoča prikaz obsežnejšega nabora čustev. Njega stvaritelji se zavedajo, da se povodcem čas izteka, zato nova ščeneta priklepamo na njihovo uto kar z WLAN vmesnikom.Če si nekoliko bolj natančno ogledamo, kaj nam prinaša kombinacija 64-bitnega 576 MHz RICS procesorja (me zanima, do koliko bi se ga dalo naviti, in kakšen...

16 komentarjev

Kako bomo "hladili" kvantne procesorje?

Newsfactor - Čeprav današnja tehnologija še vedno sledi Moorovem zakonu, je več kot očitno, da tudi ne bo večna. Kot napoveduje vse več poznavalcev, je naslednik kvantno procesiranje.

Kljub dejstvu, da so kvantni računalniki trenutno še v zgodnji fazi razvoja, pa se raziskovalci že ukvarjajo z rešitvami, ki bi pripomogle, da ne bi pri računanju prihajalo do napak. Tako sta naša raziskovalca, Tomaž Prosen in Marko Žnidarič, predstavila metodo, ki naj bi odpravila večino napak. Gre za t.i. "chill pill", ki je matematična metoda, ki napačne izračune odpravlja, preden se sploh pojavijo.

Tako poročajo na News Factor-ju, kaj pa o tem menijo naši člani, pa preberite v tej temi. Hvala tudi Thomasu, ki nas je opozoril na zanimivost.

11 komentarjev