»

EU preiskuje dumpinške cene kitajskih modemov

ComputerWorld - Evropska komisija je sprožila preiskavo kitajskih podjetij, ki izdelujejo WWAN-modeme, ker da s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo evropskega proizvajalca. V Evropi podobne izdelke proizvaja le belgijsko podjetje Option, ki se je tudi uradno pritožilo Evropski komisiji, da so kitajske cene nerazumno nizke. Kot pravijo v Optionu, svoje modeme prodajajo po celem svetu, a le v Evropi imajo izgubo zaradi kitajskega dumpinga. Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve, lahko uvede dodatne kazenske uvozne dajatve na izdelke z dumpinškimi cenami.

Kitajci po drugi strani protestirajo. Njihovo ministrstvo za za trgovino se je odzvalo z ostrimi besedami, da so globoko zaskrbljeni nad situacijo in si pridružujejo pravico do nadaljnjih dejanj. Pravijo, da je evropsko ravnanje navaden protekcionizem. Kupci so s tem v precepu. Če bo Komisija dejansko uvedla carino, se bodo kitajski modemi podražili, a kaj ko lahko preiskava traja do 15 mesecev.

34 komentarjev

Na voljo prva beta Firefox 4

Slo-Tech v Firefox 4 Beta 1

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Firefox 4, prihajajoča različica ognjene lisičke, bo prinesla obilico novosti, med katerimi je nedvomno najbolj opazen prenovljen uporabniški vmesnik. Tega, na moč podobnega Googlovemu Chromeu, si že lahko ogledate v prvi beta različici, ki je za prenos in namestitev na voljo skoraj vsem uporabnikom spleta, za uporabnike operacijskih sistemov Windows, Linux in OS X. Večino sprememb je sicer zaenkrat vključenih le v primeru različice za Windows, npr. ukinitev vrstice z meniji, ki jih nadomesti oranžen gumb Firefox z najbolj pogosto uporabljanimi izbirami.

Prva beta različica je prav to, prva v vrsti mnogih. Razvijalci so namreč obljubili, da ji bo vsakih 7 do 14 dni...

76 komentarjev

Qubes OS - operacijski sistem za visoko stopnjo varnosti

Qubes

Slo-Tech - V začetku meseca je izšla Alpha 2 različica operacijskega sistema Qubes. Gre za odprtokodni operacijski sistem, ki temelji na Xenu in Linuxu, zasnovan pa je z mislijo na zagotavljanje kar najvišje stopnje varnosti.

To skuša doseči s pomočjo uporabe virtualizacije oziroma principa "Security by Isolation" (varnost s pomočjo izolacije). Posamezne aplikacije namreč tečejo znotraj virtualnih strojev, napad na eno aplikacijo pa (načeloma) ne vpliva na druge aplikacije, niti na samo jedro sistema. Zaradi varnosti Quebes sicer ne podpira OpenGL v virtualiziranih aplikacijah, zato (3D) igre v tem sistemu ne delujejo.



Qubes razvijata Joanna Rutkowska in Rafal Wojtczuk iz Invisible Things Lab, trenutno poganja večino Linux aplikacij, v prihodnosti pa načrtujejo tudi...

69 komentarjev

Tajvanski proizvajalci podpirajo IEEE-jevo zamisel o enotnih napajalnikih

DigiTimes - Tajvanski proizvajalci prenosnih računalnikov so se zavzeli za uvedbo enotnih napajalnikov za prenosnike, poročajo na DigiTimes. Zatem ko je IEEE nedavno sestavil posebno ekipo v prav ta namen, so svojo podporo naznanili še Acer, Asus, Quanda, Compal, Wistron, Pegatron in Inventec. Proces je še v začetni fazi, tako da bo do prvih konkretnih idej in izvedbe preteklo še veliko vode.

IEEE želi s tem ublažiti problem e-odpadkov, saj bo s proizvodnjo enega modela za vse prenosnike dosti manj odvečnih napajalnikov. Glavni nasprotniki bodo bržkone prav proizvajalci napajalnikov, ki se jim bodo dobički in prodaja v primeru uspeha iniciative zmanjšali.

23 komentarjev

Blizzard zahteva prava imena na svojem forumu

Real ID v akciji

Slashdot - Pred kratkim je Blizzard uvedel Real ID, ki bo igralcem nekaterih trenutnih iger in prihajajočih iger na Battle.net omogočil navesti svoje pravo ime, s katerim se bodo lahko povezali z drugimi prijatelji. Uporaba te dodatne ravni identifikacije bo prostovoljna.

Bo po uporaba Real ID in s tem razkritje pravega imena potrebna za sodelovanje na forumih za StarCraft II in World of Warcraft: Cataclysm. Uporaba bo postala obvezna do 27. julija, ko bo izšel StarCraft II. Z ukinitvijo anonimnosti želi Blizzard dvigniti kakovost forumskih prispevkov in iztrebiti razne goreče vojne in podpihovanja (flame wars, trolls). Nekateri klasični forumi, med drugimi tudi tisti za Battle.net, bodo ostali nespremenjeni.

36 komentarjev