»

V patentnih prijavah Kitajci prvikrat prehiteli Američane

Slo-Tech - Lani se je prvikrat zgodilo, da je Kitajska prijavila več mednarodnih patentov kot ZDA, ki so si ta naziv lastile vse od začetka, torej dobra štiri desetletja. Svetovna organizacija intelektualno lastnino (WIPO) je v izjavi za javnost nanizala številne zanimive statistike.

V letu 2019 je Kitajska prek sistema PCT (Patent Cooperation Treaty) vložila 58.990 patentnih prijav, medtem ko so jih ZDA 57.840. Število patentnih prijav prek PCT se je v primerjavi z letom pred tem povečalo za 5,2 odstotka, medtem ko se je število prijav za zaščito blagovne znamke (Madrid System) povečalo za 5,7 odstotka. Skupno je bilo lani prijavljenih 265.800 patentov, 64.400 blagovnih znamk in 21.807 modelov. V nekoliko daljši perspektivi to predstavlja 70-odstotno rast števila v patenta v zadnjih 10 letih.

Za Kitajsko in ZDA ležijo Japonska (52.660 patentov), Nemčija (19.353), Južna Koreja (19.085), Francija (7.934) in Velika Britanija (5.786). Največje rasti pa so beležile Turčija (+46 odstotkov),...

44 komentarjev

Zakaj je Microsoft kupil domeno Corp.com?

Krebs On Security - Mike O'Connor je v mladih letih interneta pokupil številne mikavne domene, na primer bar.com, cafes.com ali pub.com. Večino jih je do danes prodal, še najdlje pa je obdržal domeno corp.com. Na njej ne najdemo nič posebnega (www.corp.com dejansko ne odpre ničesar), a je to ena najbolj vrednih domen. Sedaj jo je za 1,7 milijona dolarjev kupil Microsoft in s tem naredil veliko uslugo celotnemu internetu.

Da je enostavna štiričrkovna domena vredno toliko denarja, ni nič presenetljivega. Tudi ostale zaželene domene se prodajajo za milijone. Domena corp.com pa je posebna zaradi Microsoftovega sistema Windows, ki je razlog, da kdor nadzoruje corp.com, lahko nadzoruje tudi precej službenih računalnikov. Razlog se skriva v problemu, ki se imenuje namespace collision. To se zgodi, kadar domene, ki bi naj bile dosegljive samo v internem omrežju, ločeno obstajajo tudi v zunanjem internetu. To se še posebej rado zgodi z domeno corp.com. Ker je v nekaterih verzijah Active Directory corp...

13 komentarjev

Rostelekom (spet) obtožen ugrabitve spletnega prometa

vir: Pixabay

Slo-Tech - Prejšnji teden se je spletni promet okoli 200 največjih svetovnih ponudnikov spletnih vsebin nenadoma za približno uro preusmeril skozi strežnike Rostelecoma, ruskega ponudnika telekomunikacij v državni lasti. Med prizadetimi so bili tudi Google, Amazon, Facebook, Akamai, Cloudflare, GoDaddy, Digital Ocean, Joyent, LeaseWeb, Hetzner in druga znana podjetja.

Za zdaj ni znano ali je šlo za zlonamerni Border Gateway Protocol (BGP) napad, pri katerem en od usmerjevalnikov preprosto prikaže tuje IP naslove kot svoje, kar drugi udeleženci po načelu zaupanja vzamejo resno in tudi sami prilagodijo usmerjevalne tabele. Od tega trenutka dalje, pa vse dokler nekdo tega ne opazi, bo promet tekel preusmerjeno. Pred poldrugim letom je tak incident zakrivil Nigerijski ponudnik MainOne, kjer so zaradi napake med posodabljanjem skozi svoj sistem speljali promet vseh Googlovih IP številk. Prav tako ima glede tega pisano zgodovino Kitajska, kot se spomnimo, se je to primerilo tudi lansko poletje.

...

1 komentar

Guverner New Jerseya urgentno išče programerje za COBOL

Slo-Tech - Guvernerji se običajno ne ukvarjajo s programskimi jeziki, a je v New Jerseyju tamkajšnji guverner poskrbel za presenečenje, ko je na tiskovni konferenci omenil, da v krizi zaradi koronavirusa potrebujejo zdravstvene delavce in programerje kobalta. Vsem je hitro postalo jasno, da misli na programski jezik COBOL (guverner Phil Murphy je sicer nekoč delal v Goldman Sachsu, a očitno za COBOL še ni slišal). Kako se je to lahko zgodilo, da tako nujno potrebujemo programje za obskuren jezik? Predvsem zato, ker ni tako zelo obskuren, kot se zdi.

Programski jezik COBOL je resda star že več kot 60 let, a je še vedno marsikod v uporabi. Številni bančni sistemi in drugi podobni veliki sistemi so bili pred desetletji napisani v COBOL-u in so takšni tudi ostali. Sistem za nadomestila nezaposlenim v New Jerseyju je eden takšnih sistemov, ki so zaradi množičnih odpuščanj spričo širjenja koronavirusa in ustavitve gospodarstva zelo obremenjeni. Število vlog je naraslo za 15-krat. To terja vzdrževanje, a strokovnjakov primanjkuje.

COBOL pa danes ni več priljubljen jezik za učenje, zato je strokovnjakov čedalje manj, večina pa je že upokojenih. Zadnji veliki povratek so izvedli konec 90. let, ko je bilo treba te sisteme pripraviti na...

56 komentarjev

Edge prehitel Firefox

Slo-Tech - Microsoftovemu novemu brskalniku Edge, ki je več kot dostojna zamenjava za Internet Explorer, je uspel veliki met. Po podatkih NetMarketShare je po tržnem deležu prehitel Firefox in se zavihtel na drugo mesto. Prvo mesto še vedno trdno drži Chrome, ki ima skoraj 70-odstotni tržni delež. Daleč niže najdemo Edge, ki ima 7,6 odstotka, a je pričakovati nadaljnjo rast, saj ima njegov predhodnik Internet Explorer še vedno dobrih pet odstotkov uporabnikov. Firefox ima 7,2 odstotka. Na petem mestu je Applov Safari s slabimi štiri odstotki.

Razlikam med Firefoxom in Edgeom je sicer majhna, a trend je jasen. Firefox že osem let vztrajno izgublja tržni delež, ki mu ga neusmiljeno odžira Chrome. Edge sicer ne izkazuje kakšnega posebnega pospeška, a ne izgublja in zlagoma pridobiva desetinke. V resnici je torej Firefox izgubil predvsem proti Chromu, medtem ko sta Edge in Safari ostala tam, kjer sta bila. Se pa Microsoft s tem ne bo sprijaznil in intenzivno razvija nove funkcionalnosti za Edge,...

68 komentarjev

Googlov boj proti komarjem deluje

Bloomberg - Pred tremi leti je Verily (podružnica Alphabeta, ki je bila včasih poimenovana Google Life Sciences) v Kaliforniji začela preizkus iztrebljanja komarjev. Spustili so samce, ki so bili okuženi z bakterijo Wolbachia, ki ljudem ne škoduje, komarji pa so zaradi nje neplodni na poseben način. Še vedno se parijo, a se iz jajčec samic potem ne morejo razviti novi osebki. V projektu sodeluje tudi državna agencija CMAD. Prizadevanja že žanjejo uspehe.

Tri leta pozneje poglejmo rezultate na treh mestih, kjer so izpustili okužene komarje. Šlo je za milijone samcev vrste Aedes aegypti, ki jih gojijo v posebnih obratih in tam načrtno okužijo. Potem jih izpustijo v okolico (vsak dan več kot 80.000, in to od aprila do oktobra), kar ljudem ne škoduje, ker človeško kri potrebujejo le samice. Verily poroča, da so na vrhuncu sezone leta 2018 beležili 93-odstoten upad populacije samic. V posebnih pasteh, s katerimi so merili populacijo komarjev, so na te treh mestih vsako noč našli kvečjemu eno...

17 komentarjev