»

Deset tisoč obratov v minuti

AnandTech -

Na AnandTech so si ogledali novo WesternDigitalovo zverino, poimenovano Raptor. Disk je zanimiv predvsem zaradi hitrosti vrtenja, ki znaša pri tem modelu polnih 10.000 rpm, kar so doslej dosegali le SCSI diski. Raptor uporablja klasičen SATA priključek, zato ga boste lahko uporabili na prav vseh novejših osnovnih ploščah brez dokupa kakršnihkoli dodatkov. Disk se bohoti še z 8 MB predpomnilnika, dostopni časi pa so konstantno pod 9 ms. Omeniti velja tudi hitrost prenosa podatkov, ki se lahko v najboljšem primeru dvigne tudi do 60 MB/s. Vsekakor zverina.

22 komentarjev

IBM pomaga AMD

X-Bit Labs -

Še lanskega junija je AMD na Tajvanu trdil, da s svojo proizvodnjo x86-64 procesorjev nimajo težav. Nato težave niso bile več omenjane vse do oktobra, ko je AMD moral pojasniti, zakaj je izid Hammerjev ponovno preložil. Še vedno so trdili, da ni kakšnih večjih, pojavljala so le namigovanja na težave pri doseganju višjih frekvenc delovanja. No, danes so v BusinessWeek objavili, da je AMD že lanskega novembra plačal IBM-u celih 46 milijonov dolarjev za pomoč pri rešitvi težav s SOI proizvodnjo, kar je tudi razlog za prestavljanje izida procesorjev. AMD uradno zadeve ni predstavil.

Dejstvo je, da so analitiki tovrstne težave napovedali že ob samem začetku, ko je AMD objavil to vrsto proizvodnje, medtem ko so nas pri AMD prepričevali v nasprotno. Zdaj je jasno, da so težave podcenjevali in da so morali za rešitev iz te zagate IBM-u odšeti lepe denarce.

Vendar srž problema ni v denarju, temveč v AMD-jevem reagiranju, saj so reagirali šele, ko je bila situacija že kritična. Inženirji so...

6 komentarjev

Thermalright SLK 800

Viper's Lair - Thermalright SLK 800 je zagotovo eden izmed najbolj priznanih zračinh hladilnikov. Eden izmed poglavitnih razlogov je gotovo baker, saj sestavlja ves hladilnik. Baker pa tudi ni preveč lahek, zato ta zverina tehta kar okoli pol kilograma. Seveda moramo k temu prišteti še nekaj gramov za ventilator, katerega moramo ponavadi dokupiti. Če vam v kakšnem predalu odveč leži kakšnih 15 tisočakov o nakupu dobro premislite.

8 komentarjev

NV31 in NV34

Tom's Hardware - V zadnjih nekaj dneh so grafične kartice postale najbolj vroča hardware tema. ATI je namreč izdal novega Radeona 9800, medtem ko so se pri nVidii pokazali posnetki njihove najmočnejše grafične kartice -- GeForceFX 5800. A v seriji GeForceFXov bodo tudi kartice, ki ne bodo dosegale astronomsko visokih cen in bodo dostopne množicam. Prav taki bosta GeforceFX 5200 in 5600, ki sta bolje poznani kot NV34 in NV31. Seveda bomo pri nas morali še malo počakati.

Če pa vam ta članek ni dovolj, lahko odklikate na Hexus, kjer sta bili testirani prej omenjeni kartici.

11 komentarjev