»

CES 2014: Mozilla in Panasonic pripravljata televizorje s Firefox OS

Slo-Tech - Na pametne televizorje letos prihaja najrazličnejša programska oprema. LG je napovedal, da bo nanje namestil webOS, Panasonic pa gre še korak in bo na svoje televizorje poslal kar Firefox OS.

Mozilla in Panasonic sta namreč na CES-u napovedala sodelovanje pri razvoju televizorjev. Mozilla ima smele načrte in želi svoj Firefox OS pripeljati marsikam, med drugim tudi v pametne osebne avtomobile, televizorje in pametne telefone. Približujemo se namreč internetu stvari, ko bo praktično vsaka elektronska naprava priključena v internet. In to je idealna priložnost, da Mozilla nanje poizkusi spraviti odprt sistem Firefox OS.

Kot je Panasonic zapisal v izjavi za javnost, bodo televizorji na vrsti med prvimi. Nova generacija bo namreč podpirala spletne tehnologije (vključno s HTML5), zato bo Firefox OS kot nalašč. Nove naprave bodo podpirale spletne...

21 komentarjev

CES 2014: Znamka McAfee gre na smetišče zgodovine

Slo-Tech - Dolga leta je bila znamka McAfee sinonim za računalniško varnost, saj je bil njihov protivirusni program zelo priljubljen. Podjetju, ki ga je leta 1987 ustanovil John McAfee, je slava počasi splahnela, program pa je postajal čedalje slabši. Konec prvega desetletja tega tisočletja je bil McAfee tako zanič program, da je bilo veliko vprašanje, kaj se bo s podjetjem sploh zgodilo.

John McAfee je iz podjetja odšel že leta 1994. Leta 2011 se je razburkana pot McAfeeja končala, ko ga je za 7,7 milijarde dolarjev kupil Intel in vključil v svoje izdelke. Škoda je bila tedaj že storjena, saj si je McAfee pridobil tako slab ugled, da so se številni uporabniki spraševali, kaj neki bodo s tem kosom programske opreme sploh storili. Intel se ni dal...

18 komentarjev

CES 2014: štiri nove tablice iz Samsunga

Slo-Tech - Samsung je lasvegaškem CES-u predstavil nove tablice, ki dosegajo velikosti zaslona, primerljive s starejšimi prenosniki. Iz družine Galaxy Tab Pro so tu trije novinci, ki merijo po diagonali 8,4, 10,1 in 12,2 palca. V vseh primerkih je zaslon zmožen prikazati sliko z ločljivostjo 2560 x 1600. Na največjem zaslonu to znese 247 točk na kvadratni palec, kar je povsem dovolj za delo, na manjših pa je številka še višja (298 ppi na 10,1-palčnem in 359 ppi na 8,4-palčnem).

Videz vseh treh je zelo podoben in že klasičen za Samsung, kakršnega smo vajeni že pri Notu 3 ali Galaxy Tabu 10.1. Samsung pravi, da so namenjeni zapolnitvi vrzeli med domačo in poslovno uporabo. Vsaj za največjega, ki tehta dobrih 700 gramov, lahko...

16 komentarjev

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Slo-Tech - BSA, ki zastopa največje založnike programske opreme in igra vlogo svetovnega policaja pri kontroli zakonite rabe programske opreme, ugotavlja, da se je stanje na področju programskega piratstva v letu 2013 v Sloveniji zelo malo izboljšalo.

Zmanjšuje se število prodajaln in servisov, ki strankam priporočijo ali celo omogočijo namestitev nelegalne programske opreme, ugotavljajo v študiji, ki so jo izvedli jeseni. Predlani je bilo takih 11 odstotkov, lani pa devet. Od teh je dobra polovica samo priporočila namestitev nelegalne programske opreme, preostali pa so bili to pripravljeni storiti za stranko.

Pri nadzoru poslovnih subjektov, ki ga BSA opravlja skupaj s tržnim inšpektoratom, so ugotovili, da ima 42...

41 komentarjev

CES 2014: Nvidia Tegra K1 kakor iz vesolja

AnandTech - Za krog v žitnem polju, ki so ga opazili prejšnji teden v Kaliforniji, niso bili krivi vesoljci, temveč Nvidia. V premišljeni promocijski potezi so na polje narisali obris čipa s številkami 192 v Braillovi pisavi. S to potezo so želeli povedati, da je nov čip Tegra K1 tako napreden, kakor da bi ga bili izdelali vesoljci, če seveda predpostavimo, da so superinteligentna rasa in ne kakšne na sevanje odporne bakterije. Pa poglejmo.

Novi čip Tegra K1 (dejansko gre za generacijo Tegra 5) ima 192 jeder, s čimer želi Nvidia zabrisati mejo med mobilnimi napravami in zmogljivi računalniki. Tudi mobilne naprave so lahko superzmogljive, se glasi njihovo sporočilo. Tako smo dobili Tegro K1 na arhitekturi Kepler s 192 jedri s...

49 komentarjev