»

Novi iPhone za Verizon bo imel Qualcommove čipe

AppleInsider - Apple je za dobavitelja čipov za svoj novi iPhone, ki ga bo ponujal operater Verizon, izbral Qualcomm, poroča The Street. To je že druga večja zmaga za Qualcomm, ki je dobil tudi posel z Google, tako da bo Nexus One poganjal Qualcommov procesor SnapDragon. V Applove iPhone Qualcomm ne bo vgrajeval SnapDragona, marveč bo njegov čip skrbel za brezžično povezljivost 3G.

Apple je sprva iskal čip, ki bo podpiral tako GSM kot CDMA, kar bi telefonu zagotovilo delovanje na praktično vseh omrežjih po svetu. Tega jim ni bil sposoben ponuditi noben proizvajalec, zato so se odločili za klasični Qualcommov čip EV-DO. Poraženec je to pot nemški Infineon, ki skrbi za podobne čipe v iPhonih operaterja AT&T. Več bo znanega junija, ko se AT&T-ju izteče ekskluzivnost.

13 komentarjev

330.000 dolarjev za namišljeno vesoljsko postajo

Planet Calypso, ki ga poganja CryEngine 2

vir: TG Daily
TG Daily - S prodajo vesoljske postaje Crystal Palace Space Station v masovni večigralski igri Planet Calypso smo dobili še en dokaz, da so lahko tudi računalniške igre resen biznis. Vesoljska postaja je lastnika zamenjala za kar 330.000 dolarjev, njen novi ponosni lastnik pa je Erik Novak, v igri poznan kot Buzz Erik Lightyear.

Da se je prodaja zgodila v Planet Calypso ni prav nič čudnega, saj ima igra fiksen menjalni tečaj med svojo valuto in ameriškim dolarjem ter ima daleč najbolj aktivno ekonomijo med vsemi MMORPGi. Obenem je to tudi že tretja večja prodaja, prva je leta 2004 znašala zgolj $26.500 za otok zakladov, druga, leta 2005, pa že bolj konkretnih $100.000, ko je Jon NEVERDIE Jacobs kupil (virtualno) vesoljsko letovišče. Da ne gre le za bogate delničarje s preveč časa pove dejstvo, da je...

60 komentarjev

Hynix naprodaj, zanima se Abu Dabi

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu, južnokorejski Hynix, naj bi bil naprodaj. Vlada Združenih arabskih emiratov se zanima za delež v njem, medtem ko bi si Korejci bolj želeli domačih lastnikov, ki pa so za zdaj še skeptični. Svoja deleža prodajata Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta ju pridobili leta 2001 in 2002, ko je bil zaradi padajočega povpraševanja po pomnilniku Hynix v hudih škripcih. Takrat sta banki Hynix pred propadom rešili s konverzijo terjatev v lastniške deleže in ti so zdaj naprodaj.

Korejci ne želijo prodati kontrolnega deleža, medtem ko bi si v Abu Dabiju želeli prav to. Spomnimo, da je ta emirat že prevzel proizvodni del AMD-ja, z nakupom Hynixa pa bi postali resen igralec na trgu polprevodnikov. Več o tem.

10 komentarjev

Mobilni telefoni zdravijo Alzheimerjevo bolezen v miših

Ars Technica - Z vseh koncev nas prepričujejo, da dolgotrajna uporaba mobilnih telefonov škoduje možganom, za kar naj bi bili prvenstveno odgovorno elektromagnetno valovanje, ki ga telefoni oddajajo. V znanstveni reviji Journal of Alzheimer's Disease pa beremo o eksperimentu na miših, ki utegne to prepričanje krepko zamajati.

Za študijo so uporabljali transgene miši, ki so imele v genom zapisan genetski kod za mutirano obliko proteina, ki je prekurzor proteina amiloid beta. Slednji je glavna sestavina amiloidnih agregatov v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Ali je to razlog ali posledica bolezni, še ni povsem znano. Poenostavljeno pa lahko...

1 komentar

Na Blu-raye gre 33,4 GB

Slashdot - Trenutni standard Blu-ray predvideva zapis 25 GB podatkov na sloj, a proizvajalcev to ne ustavi pri iskanju še zadnjih neizkoriščenih milimetrov prostora. Sony in Panasonic sta iznašla način, kako na plošček stlačiti 33,4 GB podatkov, pri čemer medij ostane berljiv s trenutnimi predvajalniki ob nadgradnji firmwara. Pri obstoječem formatu zapisa se ob branju ugotavlja fazno trepetanje (jitter) sledi na ploščku, a metoda pri višjih kapaciteta postane nezanesljiva.

Sony in Panasonic sta razvila i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), ki opravlja isto funkcijo tudi pri višjih kapacitetah. Izračunavanje MLSE je računsko zahteven proces, zato za njegovo obdelavo v realnem času potrebujemo predvajalnike z dovolj zmogljivo strojno opremo. Nova metoda še ni del standarda Blu-ray, a lahko zaradi vplivnih botrov kmalu pričakujemo njeno inavguracijo.

58 komentarjev