»

Apple bo tudi v Evropi ponujal rezervne dele in orodja za popravila

Slo-Tech - Apple je lani najavil storitev Self Service Repair, ki omogoča posameznikom nakup uradnih rezervnih delov, orodij in navodil za popravilo nekaterih iphonov in macbookov. Sprva je bila omejena na ZDA, sedaj pa se širi tudi na Staro celino. Za zdaj je bodo deležni kupci v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Poljski, Španiji, Švedski in Veliki Britaniji.

Trenutno podpira pametna telefona iPhone 12 in iPhone 13 ter prenosnike MacBook Air in Pro (ne vseh). Na voljo so različni rezervni deli, pa tudi navodila za izvedbo popravil in seveda potrebna orodja. Ta lahko kupimo ali pa za 50 dolarjev najamemo za enkratno popravilo. To vključuje dostop do vseh orodij v vrednosti dobrega tisočaka in poštnino v obe smeri. Apple zagotavlja, da so to enaka orodja, kot jih uporabljajo tudi na uradnih servisih.

Storitev se je v ZDA precej dobro obnesla, odkar so jo zagnali aprila, zato so jo avgusta razširili še na prenosnike. Za Apple je računica preprosta, saj je prodaja kompletov za popravila...

24 komentarjev

Francija bo prepovedala kratke lete

Slo-Tech - Evropska komisija je sprejela izvedbeni sklep, s katerim je francoski ukrep prepovedi kratkih notranjih letov razglasila za skladen s členom 20(1) Uredbe (ES) št. 1008/2008. Tovrstna omejitev uveljavljanja prometnih pravic ni v neskladju z evropskim pravnim redom, kar sta neuspešno zatrjevala dva pritožnika, in sicer letališča in letalski prevozniki.

Francija je namreč sprejela zakonodajo, ki prepoveduje storitve rednega javnega potnega zračnega prevoza, če med istimi točkami obstaja železniška povezava, ki omogoča potovanje v dveh urah in pol ali hitreje. Ta mora biti direktna, večkrat dnevno, s sprejemljivimi voznimi redi in omogočati vsaj osemurno prisotnost na enem kraju med dnevom. Taki primeri so letalske povezave med letališčem Pariz-Orly in Bordeauxom, Nantesom in Lyonom. V nekaterih primerih prepoved ne velja navkljub hitrejši povezavi, ker je vozni red neustrezen (tak primer je Lyon-Marseille). Francija je odločitev sprejela zaradi zniževanje emisij ogljikovega dioksida...

48 komentarjev

V Avstraliji začeli graditi največji radijski teleskop

Slo-Tech - V Zahodni Avstraliji se je po treh desetletjih priprav in načrtovanj začela gradnja največjega radioteleskopa, ki se imenuje Square Kilometre Array. Prve zamisli segajo v 90. leta, sedaj pa so zasadili prve lopate v enem največjih znanstvenih projektov tega stoletja.

SKA bosta sestavljala dva sklopa anten. SKA-Low bo imel 131.072 anten, ki bodo zaznavale nizkofrekvenčne radijske valove. Drugi SKA-Mid bo imel 197 klasičnih krožnikov, s katerimi bo zaznaval nekoliko daljše valovne dolžine radijskih valov, in bo stal v Južni Afriki. Gradnja bo potekala v teh državah, ker je z južne poloble boljši razgled na središče Rimske ceste, interferenc pa najmanj. Podobne, a manjše radioteleskope, so že postavili takisto v Južni Afriki in Avstraliji.

Pričakovanja so visoka. Direktorica SKA-Low Sarah Pearce je dejala, da bo observatorij definiral naslednjega pol stoletja radijske astronomije, saj bo spremljal rojstva in smrti galaksij, iskal gravitacijske valove in širil meje znanja o vesolju....

20 komentarjev

Tudi Adobe Stock bo ponujal izdelke umetne inteligence

Slo-Tech - Adobe je bo po Shutterstocku drugo podjetje, ki bo prodajalo grafike, ki jih ustvarja umetna inteligenca. V svoji storitvi za prodajo komercialni posnetkov za nadaljnjo rabo (stock) bodo po novem ponujali tudi izdelke storitev Dall-E in Stable Diffusion.

Pojasnili so, da bodo odslej sprejemali tudi prispevke avtorjev, ki so uporabili ti storitvi, če bo to jasno označeno in bodo avtorji jamčili, da imajo ustrezne avtorske pravice za prodajo tovrstnih del. Prve poizkuse so že izvedli, rezultati pa so pokazali dovolj visoko kakovosti izdelkov, da jih bodo vključili v redni program. Podobno je spoznal tudi Shutterstock, medtem ko Getty Images za zdaj vztraja, da so pravna vprašanja še prevelika neznanka, da bi si to upali storiti.

Adobe pojasnjuje, da je ustvarjalna umetna inteligenca (generative AI) velik korak naprej za ustvarjalce, ki omogoča ustvarjanje z besedami, skicami in gestami. Zato bo Adobe Stock omogočil njihovo uporabo. Hkrati je Adobe vodil CAI (Content Authenticity...

2 komentarja

Po treh desetletjih SMS-ov je čas za RCS

Slo-Tech - Pred tremi desetletji je bilo poslano prvo kratko sporočilo prek mobilnega telefona (sms). Britanski inženir Neil Papworth, ki je v Sema Group Telecoms razvijal SMSC (Short Message Sevice Centre) je direktorju Vodafona 3. decembra 1992 napisal "merry Christmas". Poslati ga je moral z računalnika, a je bil prebran na mobilnem telefonu Orbitel TPU 900. Trideset let pozneje vsak dan pošljemo 23 milijard kratkih sporočil. Po telefonih se čedalje manj pogovarjamo in namesto tega čedalje več beremo in pišemo.

Čeprav so smsi kljub današnji večopravilnosti in podatkovnim zmožnostim pametnih telefonov še vedno v odlični kondiciji, so se pojavljale tudi alternative. Ena najvztrajnejših je RCS (Rich Communication Services), ki omogoča nekaj več fleksibilnosti, denimo odzivanje na sporočila z emoticoni. Google, ki sodi med največje privržence RCS, zato niti letošnje obletnice ni izpustil pri tradicionalnem obreganju ob Apple, naj vendarle že podpre RCS. Trenutno namreč Apple trmasto vztraja...

76 komentarjev