»

Širokopasovna revolucija

Slo-Tech - Ko sem pred nekaj časa razmišljal, ali sem razvajen, ker ob delu na internetu preko ISDN linije samo izgubljam živce, in tega zaradi skrbi za lastno zdravje ne počnem več (namreč delam na počasni liniji na spletu), me je danes pomirila prijateljica. Izjavila je namreč, da bo določene podatke raje pogledala v stanovanju v prestolnici, kjer ima vsaj hitro povezavo, ker "doma sploh ne more delati, ker dela navadna linija prepočasi". Kot kaže, postajamo uporabniki čedalje bolj zahtevni.

Da je temu res tako, priča izjava evropskega komisarja za informacijsko družbo Erkkija Liikanena, ki je na eni od konferenc v Bruslju izjavil, da "lahko glede na rast prodaje širokopasovnih povezav vsekakor govorimo o širokopasovni revoluciji". Po pričakovanjih prednjačijo povezave xDSl, in kakor pravi statistika, se Evropska unija bliža vrednosti 20 milijonom uporabnikov širokopasovnih povezav.

Poleg številk se je dotaknil tudi namere Bruslja, da stimulira izgradnjo infrastrukture v ruralnem okolju,...

28 komentarjev

Prvi DVD zapisovalnik, ki je cenejši od 100$

Slashdot - AOpen je izdelal prvi pekač, ki se ponaša z cenovno znamko, ki je nižja od 100$. DRW4410 DVD+R/RW, kot model imenuje, lahko zapisuje CD-R medije s 24x hitrostjo, CD-RW diske z 10x, CDje bere z 40x, DVD+R/RW zapisuje plošče z 4x hitrostjo in jih bere z 8x, ima 2mb pomnilnika ter povprečen dostopni čas za DVDje 140ms in za CDje 120ms.

Kljub temu, da to ni najhitrejši DVD zapisovalnik pod Soncem kljub in nepodpori zapisovanju DVD-R in DVD-RW medijev, pa ga dejstvo, da stane samo 95$, dela precej privlačnega za kupce. Klik!

12 komentarjev

Snemanje filmov bo uradno prepovedano

Slashdot - V Kaliforniji nameravajo ljudske oblasti uvesti nov zakon - prepoved vnosa snemalnih naprav v kinomatografe. Do tega bi naj jih prisililo dejstvo, da večino filmov, ki so na internetu, posnamejo z raznimi kamerami, kar pa odžira dnevni kruh tako velikim filmskim združbam, kot tudi navadnim prebivalcem, ki delajo v Hollywoodu.

Kazen, če te seveda sploh dobijo, naj bi znašala 2,500 ameriških dolarjev, čaka pa te lahko tudi zaporna kazen do enega leta. Zakon, ki trenutno prepoveduje navadne kamere, telefone in druge elektronske naprave z kakršnimikoli kamerami, bodo stalno dopolnjevali, da bo šel v korak z razvojem elektronike in bo redno vključeval nove prepovedi na različne naprave. Klik!

Seveda pa lahko film posnamejo še v 1000 drugih dvoranah...

19 komentarjev

Verjetno ena izmed največjih digitalnih fotografij

Celotna slika po 196-ih komponentah

vir: TawbaWare
TawbaWare - Današnji domači fotoaparati se ponašajo s tam okoli štirimi megapiksli in že to je velikostni red ločljivosti 2272x1704 (nekaj monitorjev skupaj). Kaj pa boste rekli, če vam povem, da je nekdo s svojim fotoaparatom posnel fotografijo, ki ima več kot en gigapiksel. 40.784 x 26.800 pikslov namreč znaša kar 1,09 milijarde pikslov oziroma 1,09 gigapiksla. To je največji "domači" posnetek, za katerega je avtor potreboval 13 minut fotografiranja in nato več dni sestavljanja vseh 196-ih delov. Slika je na koncu obdelave zasedla 2.068.654.055 bajtov prostora na disku in je tako pripravljena na tiskanje kakšnega velikega plakata. Več o tej enormno veliki sliki si preberite tukaj.Dodatek: Na Dan's Data se je pojavil zelo dolg...

8 komentarjev

Vodno hlajeni Sapphire

FiringSquad - Prva industrijsko vodno hlajena grafična kartica je bil GeForce 3, pa če verjamete ali ne. Ne, Gainward ni bil prvi, prvo je bilo malo znano podjetje 3DPower, z GeForcem 3, ki pa se na žalost ni prijel. Nato se je letos poleti zopet z nVidio pojavil Gainward, kmalu pa mu bo sledil še ATI, oziroma njegov partner Sapphire.

Ta bo izdal verjetno pregrešno dragega Radeona 9800 Pro (XT) z vgrajenim vodnim hlajenjem dobro znanega podjetja Koolance. Čas izida in cene še niso znane, slike pa si lahko ogledate v poročilu s Comdexa na FiringSquad.

8 komentarjev

Zdravljenje raka z antimaterijo

Slashdot - Vsi, ki imajo radi znanstveno fantastiko, verjetno poznajo antimaterijo. V Zvezdnih stezah namreč skupaj z materijo poganja warp pogone. Po nekaterih izjavah in teorijah naj bi bilo to zduževanje nemogoče, a vsi vemo, da so nekoč govorili, letenje ni mogoče in da je Zemlja ploščata ...

A kot poroča Slashdot, jo bomo kmalu lahko uporabljali v praktični znanosti in za naše dobro. Znanstveniki v Ženevi so odkrili, da lahko antiprotone pošljejo v točno določeno celico, ki jo izberejo in da tam povzročijo veliko več "škode" na tumornih oz. rakavih celicah. Poleg tega pa, v primerjavi z drugim metodami zdravljenja, povzročijo zelo malo škode na bližnjih celicah, saj je tehnologija veliko bolj precizna. Klik!

7 komentarjev