» »

Širokopasovna revolucija

Širokopasovna revolucija

Slo-Tech - Ko sem pred nekaj časa razmišljal, ali sem razvajen, ker ob delu na internetu preko ISDN linije samo izgubljam živce, in tega zaradi skrbi za lastno zdravje ne počnem več (namreč delam na počasni liniji na spletu), me je danes pomirila prijateljica. Izjavila je namreč, da bo določene podatke raje pogledala v stanovanju v prestolnici, kjer ima vsaj hitro povezavo, ker "doma sploh ne more delati, ker dela navadna linija prepočasi". Kot kaže, postajamo uporabniki čedalje bolj zahtevni.

Da je temu res tako, priča izjava evropskega komisarja za informacijsko družbo Erkkija Liikanena, ki je na eni od konferenc v Bruslju izjavil, da "lahko glede na rast prodaje širokopasovnih povezav vsekakor govorimo o širokopasovni revoluciji". Po pričakovanjih prednjačijo povezave xDSl, in kakor pravi statistika, se Evropska unija bliža vrednosti 20 milijonom uporabnikov širokopasovnih povezav.

Poleg številk se je dotaknil tudi namere Bruslja, da stimulira izgradnjo infrastrukture v ruralnem okolju, saj je bila rast v zadnjih letih omejena predvsem na urbana okolja, omenil pa je tudi primerjavo prednosti, ki jih razvoj ICT lahko prinese Evropski uniji in Združenim državah. Kot navaja, nekatere evropske države v tem segmentu že prekašajo sosede preko Luže, ki imajo povrh vsega še nekaj let prednosti. Tako poroča Register.

Glede na prej napisano se sprašujem, kako mi je osebno znana izkušnja, da mi eden od slovenskih ponudnikov tehnologije xDSL streljaj od centra prestolnice še vedno ni sposoben omogočiti svoje paradne tehnologije...

28 komentarjev

snow ::

Saj nekje pa uživaš extra širokopasovno povezavo :)

Človek pač ne more imeti vsega :\
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

pivmik ::

Je res sramotno da EU nima urejene "urejene" optike po celi evropi(na takšen način kot USA), ki pa seže tudi par metrov iz mesta.

Uporabniki prav nič ne postajamo zahtevni ampak samo nočemo zaostajati 10 let za tehnologijami.
LP, Gregor GRE^

||_^_|| ::

Mislm da smo v Slo kr dobri kar se tega tiče.

Yohan del Sud ::

Kar se mene tiče, ne poznam drugih rešitev kot širokopasovnih. Prvikrat sem šel na intenet januarja 98. Skozi širokopasovca. In od teda samo še skozi vedno večjega. Tak da ne vem kje je panika (kak že pravjo - a šit se ne spomnem tapravga pregovora) >:D

pivmik ::

V slo nismo ok kar se tega tiče.
1km greš ozven mesta in si skoraj odrezan od sveta.
LP, Gregor GRE^

ferdo ::

nekateri imamo nekateri ne, odvisno v regijie kjer živi-te/mo.
dejstvo je da nočemo biti zaostali, in dejstvo je da smo korak za časom...

Malo nas je takih, ki uživamo širokopasovno revolucijo:P

Olajuwon ::

To če je Slovenija zaostala glede teh povezav niti ni tolko pomembno, ker itak prej ali slej bo lahko vsak jo imel. Samo odkar mam jaz ADSL je zame internet dobil čisto eno drugo razsežnost. Če pomislim, da pred skoraj 8 leti mi je vleklo največ 2.86 Kb/s8-O
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

CaqKa ::

meni pa 2,67... to je bil magični maximum moje analogne linije...

Matri[X] ::

če je meni vleklo 1kb/s sem bil vesel.

swar ::

Damn u suck,men je zmer vlekl nad 3k :D

attackiko ::

Nimamo se kej za prtožvat 5900 za precej hiter in neomejen ADSL si lahko vsak prvošč. Tko da res ni kej za piskat.

Poleg tega je pa Slovenija ena izmed najbolj razvitih držav po Digital Access Indexu.

MRtwister ::

Kar se tice optike iz mest - a nimajo DSLAMI opticne ATM povezave, tako da je v sloveniji je optika ze v karprecej krajih(kjer je adsl).

Pri meni ga se ni :'(

BaRtMaN ::

Nekaj sem slišal, da naj bi imele Slovenske železnice omrežje optičnih kablov po Sloveniji.

nicjasno ::

Saj imajo. Ob progah imajo napeljano optiko, ampak samo za interne sisteme.

Senitel ::

Nimamo se kej za prtožvat 5900 za precej hiter in neomejen ADSL si lahko vsak prvošč. Tko da res ni kej za piskat.

Si lahko zadovoljen tudi če ti Telekom tega ni sposoben ponudit? Zaradi mene imajo lahko 8Mb ADSL za 1sit na mesec, pa smo nekateri še zmeraj v riti... :\

upirna ::

Ja, točno tako. Kwa mi pomaga če mi vsako leto na Telekomu obljubljajo posodobitev centrale iz tega pa ni nič? Jih pripravimo, da naredijo anketo in evo, si rečem, zdej bo pa končno. Pa še zmer nč. Ko sem klical avgusta je bilo rečeno za konec leta, sem klical par dni nazaj so rekl začetek leta 2004. Enkrat bom šel direk na Telekom pa vse bedake razbil! ;(

Boeing ::

Telekom je itak totalno nesposobn... tudi pri meni se isto dogaja že 2 leti... -> niso sposobni napeljat dslam-a 5km daleč... kolega, ki živi dobesedno 300m stran od mene, je pa dobil adsl že kdaj... lani poleti ;((

Mah, nesposobneži so. Tipični monopolisti.

;((
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

||_^_|| ::

Boeing: Pomojem niso nesposobni. So pa preračunljivi. Se jim pač najverjetneje ne splača ne? Morš vedet da so oni profitna organizacija in ne karitas.

Hehe ::

adsl v primerjavi s kablom roxa. > siol je čist ql...

flipflop ::

adsl v primerjavi s kablom roxa. > siol je čist ql...


A dej no dej. Men cist kewl dela,downlod mam tak kot ga plačujem,čez cel dan,cel teden,cel mesec,let,... Pinge mam po sloveniji od 20 do max 50,po tujini se tudi daa vse lepo špilat,izpadov ni,... Pa vem da je takih še velik. Tak da lahko ta tvoj komentar označim za neumnega,pa čist nepotrebnega.

Mavrik ::

Ne razumem zakaj bi moral biti ADSL takoj možen če si doma 5 km od Ljubljane in ne 5km od kateregakoli drugega mesta... :\
The truth is rarely pure and never simple.

Poldi112 ::

Cene imamo med najnizjimi v evropi. Me je kar glava bolela, ko so mi razlicni ljudje govorili, koliko pri njihstane en dsl (mislim da je bilo nekje vec kot sto evrov za 512/128l)

falotXP ::

Jaooo pa ta slovenski Telekom!! Samo nekaj obljubljajo, ne naredijo pa nič, v glavnem, da je v vseh večjih mestih vse OK (npr: v LJ imajo že ipTv) za druge pa jim je kar malo mar. Komaj čakam EU in upam, da bo čez nekaj let dosti konkurence na tem področju in potem bomo videli ali bo Telekomu Slovenijem še vedno tako malo mar za večino njihovih uporabnikov!

pivmik ::

Če bo takšna konkurenca pri broadband internetu kot je v Italiji in Nemčiji pol bo žalostno. SiOLu ne bodo segli niti do kolen!

Slava SiOLu, če bo tako kot je zdej še naprej bo kul.

flipflop: mogoče si enden redkih srečnežev ki še ni padel pod kremplje Telemacha. Večinoma kabel sux, še posebej če je preko Telemacha.
LP, Gregor GRE^

flipflop ::

Kako je pri telemachu ne vem,vem pa kako je pri arnesu in trieri. Pri arnesu je kabel za pol dreka,pri trieri pa dela kot je treba.

zvery1 ::

hmm, malo me poucite prosim zakaj je kabel pri arnesu tok sux?
Jest spilam normaln prek neta, vlece mi kr zmerej 70Kb.
Ni mi jasn od kje imate slabe izkusnje tko da me prosim razsvetlite:)
Jest nimam problemov...
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

flipflop ::

Ja pri men je kabel čez arnesa bil zanič. Upload je bil počasn,download isto,velikokrat sploh delal ni,pingi so bli 3 mestne cifre vedno,... Pač moje izkušnje.

Mr.B ::

Noben ti nebo šel vleči kabla, če pri tem ne bo zaslužil. UPs no pri telekomu moraš celo sam potegniti in plačati, nekega dne pa upati da ti bo dal kaj nazaj. SI je enostavno premejhna da bi se kdo resno spustil v konkurenco, zato da bi pozneje trg dobil. Kar se bo spremenilo z vstopom v EU je to da Telekom in njihovi prijatli ne bodo imeli kontrole nad linkom v tujino predvsem ceno le tega, no lahko se bo Telekom pritožil in obratno, samo kot monopolist bo samo nos dol potegnil, ker mu bodo samo cene linka dvignili. Kar pa bo kontroliral je pa linki v mestu, ker so kanali kao njihovi, ker so jih državljani SI plačali.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlov optični internet na poti v Evropo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5516601 (13743) LuiIII
»

Širokopasovni internet najcenejši v Macau, najdražji v Srednjeafriški republiki (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8117335 (14784) nekikr
»

Internet za vse Fince

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
416498 (4748) dj cotto
»

Nemci milijarde od koncesij vlagajo v optiko

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
327751 (6260) BlueRunner
»

Koliko pomenijo študentje?

Oddelek: Novice / Ostale najave
71900 (1900) AtaStrumf

Več podobnih tem