»

Predavanje o intelektualni lastnini

Slo-Tech - ODPRTA KODA - ODPRTA DRUŽBA - ODPRTA EVROPA
(Intelektualna lastnina, copyleft in prosto programje)

Vabimo vas na predavanje o vprašanjih intelektualne lastnine, copylefta in prostega programja, ki bo v sredo, 9.6. 2004, ob 18.00, v prostorih rektorata Univerze v Mariboru, v predavalnici 2.

Predaval bo Andraž Tori, član kolektiva Kiberpipa.
Na predavanju bo razčlenil intelektualno 'lastnino', ter prikazal oblike njenega laščenja in ščitenja. Prikazal bo zgodovinski in praktičen pogled na razmerje med družbo in ustvarjalcem ter izumiteljem. Trenutno problematiko intelektualne 'lastnine' bo narisal v kontekstu informacijske družbe in programske opreme, predvsem znotraj Evropske Zveze.

"Si intelektualno lastnino resnično lahko lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna?”

2 komentarja

BeOS upihnil deseto svečko

BeOS, 0.99-EXP

vir: BeNews
OSNews -

Ta čas mineva deset let, odkar je luč sveta ugledal operacijski sistem BeOS, zato se spodobi, da se ob tem dogodku na kratko spomnemo njegove zgodovine. BeOS sta leta 1991 začela nekdanja applovca Jean-Louis Gassée in Steve Sakoman. Resnični oče BeOS-ove kode, Benoit Schillings, pa se je projektu pridružil med letoma 1992/93. Zgodba pravi, da je moral slednji grafični vmesnik za prvo različico BeOS, 0.99-EXP ustvariti v pičlih treh dneh (s petka na ponedeljek), da ga je lahko Gassée pokazal potencialnim vlagateljem.

Leta 1994 je izšla prva javna različica BeOS 1.1d1. Od leta 1994 do marca 2000 je sledilo več izdaj, zadnja med njimi je bila BeOS 5.0, nato pa je PalmSource, Inc. kupil Be,...

5 komentarjev

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

RIAA si želi vaših prstnih odtisov

The Register - Kako zaščititi podatke pred nepooblaščenim kopiranjem? Preprosto, zakodirajte jih s ključem, ki se zgenerira iz prstnih odtisov. Vsaj tako razmišljajo pri podjetju VeriTouch, ki se trudijo prodati to tehnologijo združenjem, kot sta RIAA in MPAA. To bi bilo lahko še posebej uporabno pri raznih prenosnih glasbenih predvajalnikov, saj bi s tem lahko preprečili vsako nepooblaščeno širjenje datotek.

O tem, kako biometrijo prelisičiti, smo na Slo-Techu že pisali. Zaskrbljujoče je dejstvo, da takšen preprost postopek pade pod omejtive ameriškega akta DMCA (podobna direktiva se prebuja tudi v Evropi) in greste lahko zaradi tega v zapor.

6 komentarjev

Posodobljeno večigralstvo za začetnike

Slo-Tech - Igričarska tema, ki je krst doživela pred kakim mescem in pol, je osvežena. Tokrat si poljubček zasluži ali3n, ki se je potrudil in za vas opisal IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles, letalsko simulacijo na temo druge svetovne vojne, ki jo je izdelal ruski studio Maddox games. Na našem forumu je precej popularna, zato čimprej preberite nov opis.

6 komentarjev