»

Kriptografija

Cyberpipe - V Kiberpipi bo spet predavanje o kriptografiji. Tokrat bo dr. Aleksandar Jurišič iz centra za kriptografijo in računalniško varnost imel predavanje "Pametne kartice v zasebnem življenju javnih ključev". Šlo bo za razlago algoritmov kot so DES, ElGamal, RAS, eliptičnih krivulj in obrazložitev delovanja pametnih kartic. Nivo predavanja bo nekako primeren za srednjo šolo. Po predavanju si bomo ogledali še film "Computers, Spies And Private Lives". Predavatelj ima pestro paleto izkušenj, tako, da bo vaša radovednost nedvomno potešena.
Vabljeni v sredo 9.1. ob 18:00.

0 komentarjev

Athlon XP vs. Pentium 4

Tom's Hardware - Bitka, no ja, vojna med dvema proizvajalcema procesorjev se je močno zaostrila ob tržnem prihodu AMDjevih Athlonov, ki so svoj čas konkurirali Pentiumom 3. Sedaj se bojujeta 3. generacija Athlona, Athlon XP ter 2. generacija Pentiuma 4. To temo so obravnavali pri Tom's Hardware-u, kjer so testirali pet Athlonov XP, enega Thunderbirda ter sedem Pentiumov 4. Vsak procesor ima svoje dobre strani in svoje slabe. Glavna dobra stran Athlonov so 3 enote za računanje s števili s plavajočo vejico, dobra stran Pentiuma 4 pa je sama hitrost, ki je že presegla 2 GHz. Vse te dobre in slabe lastnosti pa naredijo procesorja zelo enakovredna, tako da so razlike med njima zelo majhne, največkrat odvisne od optimizacije programov. Če vas ta tema zanima, si oglejte celoten test.

15 komentarjev

Slycerjev debut

Slo-Tech - Končno smo prenehali s tem obdobjem lenobe ter začeli bolj intenzivno objavljati članke. V glavnem, danes je na vrsti članek, ki razloži, kako delujejo procesorji. Slycer je imel pri tem opravilu kar težko delo, saj je moral vse tehnične dokumentacije strniti v nekaj vsakemu bralcu in bralki razumljivega. Naj vas ta članek popelje v verigo člankov o procesorjih, njihovih skrivnostih ter delovanju. Uživajte!

7 komentarjev

Umrl tudi AcidHardware

Acid Hardware - Pred dvema letoma smo bili s pojavom navijanja priča razmahu overclockerskih in hardware strani, ki so rasle kakor gobe po dežju. Danes pa je že marsikomu zmanjkalo časa in zagona, zato so številne strani morale ugasniti svoje strežnike. Pred kratkim je mnoge presenetila novica o umiku odlične strani Guru3D, ki nas je razveseljevala z odličnimi in dolgimi testi, sedaj pa nas je zapustil še tim strani AcidHardware. Res je, da slednja ni imela takega vpliva na ogromno srenjo, ki vsak dan obiskuje računalniške strani, vendar pa se bo odsotnost te strani gotovo poznala. Z AcidHardwarom pa propadanja HW strani gotovo še ne bo konec. Vprašanje je samo, kdo bo naslednja žrtev. Tom's Hardware? Anandtech? Slo-Tech? Upajmo, da nobeden od naštetih.

5 komentarjev

Prodaja X-boxa

CNN - Prodaja X-boxa je stekla in srečneži iz čezoceanskih držav se že lahko zabavajo z najnovejšo konzolo in nekaterimi naslovi, ki so jih podjetja spisala prav za X-box. S prvo prodajo pa so nastopile tudi majhne težave, saj je imel Microsoft kar nekaj problemov s podporo za kupce. Težave so se odražale v kar dolgih čakalnih dobah za zamenjavo defektne konzole. To pa nikakor ni vplivalo na blagodejne odzive kupcev. Gotovo so to samo začetne težave Microsofta, ki jih bo le-ta poizkušal čimprej odpraviti.

8 komentarjev

Ali se SETI seli na Luno?

CNN - Gotovo ni več med bralci osebe, ki nebi poznala programčka SETI, s katerim si znanstveniki že dalj časa prizadevajo, da bi odkrili dokaze o obstoju inteligentne nezemeljske vrste. Celoten SETI deluje na principu lovljenja frekvenc iz vesolja, na podlagi katerih naj bi odkrili tuje civilizacije. Zaenkrat še ni vidnejših uspehov, saj znanstvenikom še ni uspelo najti kake nezemeljske kulture. Krivec za to naj bi bila tudi Zemlja sama, saj se od njene atmosfere odbijajo nekatere izjemno nizke frekvence, poleg tega pa iskanje otežujejo še številne motnje v ozračju v obliki radijskih in televizijskih valov, itd. Zato so se znanstveniki ogreli za izgradnjo ogromnega teleskopa na Lunini površini. Prednost take gradnje se odraža v tem, da na Luni ni toliko motenj, kot na Zemlji. Po nekaterih podatkih naj bi gradnja trajala 15 let, vendar pa je projekt malce vprašljiv. Cena projekta naj bi bila ogromna, denarja pa ni nikoli dovolj. ESA in NASA zaenkrat raje razvijata nove tehnologije,...

14 komentarjev

Patch za 3D Mark 2001 ter Kyro/Kyro 2

Slo-Tech - Pred meseci je MadOnion obljubil patch za 3D Mark 2001 ter Kyro/Kyro 2 grafične kartice, tako da bi jih vsi lastniki končno lahko primerjali z ostalimi grafičnimi karticami. Glede na to da tega patch-a ni in ni, so se na strani Petition Online odločili napisat peticijo. Peticija je startala danes (6.1.2002). Vsi zainteresirani ki bi radi končno vidli rezultat v primerjavi z ostalimi grafičnimi, dodajte svoj podpis. Vzelo vam bo le minuto časa!!

Za novico se zahvaljujem Kristjanu.

16 komentarjev