»

Prvi Nokiin telefon z Windows Phone še letos

CNet - Nokia je včeraj v Helsinkih uradno napovedala, da bo še letos izdala svoj prvi mobilni telefon z Windows Phone, ki je po začetku partnerstva z Microsoftom logična postaja. Nokia je že ob napovedi sodelovanja dejala, da bo tak telefon verjetno izšel letos, zdaj pa so to potrdili tudi uradno, čeprav je v mediji krožilo tudi leto 2012. Časa sicer ni več na pretek, saj konkurenca pritiska z vseh strani.

Kdaj točno bo nov telefon predstavljen, je še prezgodaj reči. Špekulira se o datumu 26. in 27. oktober, ko bo v Londonu potekal sejem Nokia World. To bi bil tudi dokaj smiseln datum, saj bi tako lahko poskrbeli, da bo telefon na prodajnih policah za božično-novoletno nakupovalno sezono, ki je najboljše prodajno obdobje v...

28 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2011

Slo-Tech - Danes je Švedska kraljeva akademija znanosti v Stockholmu objavila ime letošnjega prejemnika Nobelove nagrade za kemijo. Za svoj doprinos na področju kemije nagrado prejme Dan Shechtman (Izrael) za odkritje kvazikristalov.

Kvazikristali imajo za razliko od klasičnih kristalov, ki imajo predvidljive konfiguracije, tri-, štiri- ali šestštevne simetrijske osi in (v idealnosti neskončno) periodičnost, drugačno konfiguracijo, zaradi česar znanstveniki dolgo časa sploh niso razmišljali o njihovem obstoju v naravi. V matematiki je seveda mogoče opisati vzorec aperiodičnega mozaika, kot je to storil Roger Penrose, a v naravi ga niso pričakovali. Shechtman...

1 komentar

Italijanska Wikipedija začasno onemogočena

CNet - Vse bralce člankov v italijanščini na Wikipediji je danes pričakalo obvestilo, da članki trenutno niso dostopni, grozi pa celo, da bo tako ostalo še lep čas. To odločitev so v Wikipediji sprejeli na podlagi zakonskega osnutka DDL intercettazioni (zakon o prestrezanju telekomunikacij), ki v svojem 29. členu določa pravico do popravka.

Zakonski osnutek, ki je za zdaj še v parlamentarni obravnavi, vsebuje sporni 29. člen, ki se glasi:
"Vse internetne strani, vključno s časniki in periodiko, ki se...

32 komentarjev

Windows 7 je končno prehitel Windows XP

StatCounter - Windows XP je bil dolgo na vrhu lestvice popularnosti operacijskih sistemov. Primat je verjetno prevzel kmalu po svojem izidu, izgubil pa ga je šele zdaj. To, kar ni uspelo Visti, je uspelo Windows 7. Z oktobrom je slednji namreč najpopularnejši operacijski sistem, saj je po podatkih StatCounterja nameščen na 40,46 % računalnikov, medtem ko ta delež za Windows XP znaša le še 38,29 %. Na tretjem mestu je Windows Vista, ki je od septembra nekaj malega celo pridobila, z 11,12 na 11,32 %, na četrtem in petem mestu pa sta Mac OS X s 7,26 % in Linux z 0,8 %. Windows 7 se je na vrh seznama zavihtel šele skorajda dve leti po izidu, ki se je zgodil 22. oktobra 2009.

Oktober je prinesel tudi nekoliko večje spremembe v deležih na področju brskalnikov. Internet...

31 komentarjev

HTC pripravlja popravek za varnostno luknjo

Problematičen vmesnik Sense

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ponedeljkova objava varnostne ranljivosti v HTC-jevih mobilnih telefonih z Androidom je bila posledica HTC-jevega nesodelovanja z njenimi najditelji. Ko so ranljivost našli, so namreč nanjo opozorili HTC, nato pa luknjo objavili, ker niso prejeli nobenega odgovora. To je bilo očitno vse, kar so pri HTC-ju potrebovali za zresnitev. Včeraj so objavili, da že pripravljajo popravek, ki bo varnostno luknjo zakrpal.

Kljub obljubljenemu popravku pri HTC-ju še vedno trdijo, da povprečni uporabnik ni v nevarnosti, sploh če se izogiba aplikacijam dvomljive narave. Te lahko namreč zgolj z dovoljenjem za dostop do interneta (tega imajo praktično vse, če ne drugače pa za prikaz oglasov v brezplačnih različicah) preberejo osebne podatke, kot so GPS lokacije, naslov elektronske...

0 komentarjev

Nokia z Windows Phone 7 navsezadnje že v nekaj tednih?

This is my next... - Napovedi o izidu prvega Nokiinega mobilnega telefona z Windows Phone 7 so bile različne. Med drugim se je govorilo, da bomo prvo takšno napravo ugledali šele prihodnje lete oz. morda proti koncu letošnjega leta, po drugi strani pa je bilo mogoče slišati tudi napovedi, da bo Nokia prva izdala napravo z Windows Phone 7.5, poznanim pod kodnim imenom Mango. Slednje se ni uresničilo, saj je Mango že izšel ter je že na voljo za polovico vseh do sedaj prodanih naprav - izbirni vzorec srečnežev z nadgradnjo je povsem naključen.

Najnovejše neuradne napovedi o izidu Nokij z Windows Phone zdaj omenjajo prvi izid v nekaj tednih, kar je povsem mogoče. S tem bi Finci ujeli za nakupe izredno pomembno praznično obdobje,...

23 komentarjev