»

Stres povzroča 300 milijard dolarjev stroškov letno

Slashdot - Večina današnjih delavcev ima pri sebi mobilni telefon, prenosnik ali kakšno drugo elektronsko napravo, ki jih večino časa povezuje s službo. A, kot poroča New York Times, prav te elekronske naprave, ki so nam sicer olajšale življenje, povzročijo za 300 milijard dolarjev škode na leto samo v ZDA, zaradi bolezni, povezanih s stresom. Različne srčne bolezni, pomankanje spanja, oslabljen imunski sistem, RSI, če jih naštejem le nekaj, tako povzročijo vse prej kot majhne izdatke zdravstvenim sistemom, ki pa denar prejema od zaposlenih. Smo torej zašli v začarni krog?

Problem pa ni izoliran samo na ZDA, ki s povprečno 1800 delovnimi urami letno vodijo, sledi pa Japonska z le malenkost manj delovnimi urami, vendar se podaljšani delovniki širijo tudi po Evropi. Z mobilnimi telefoni in računalniki pa se začne služba vmešavati tudi v zasebno življenje in prosti čas, ki bi naj bila namenjena počitku od dela in sprostitvi, a se tako spremenita v bolj ali manj stresno obdobje dneva. Kar je...

10 komentarjev

ATI Radeon X800 SE tudi v retail izvedbi?

X-Bit Labs - Kljub prvotnim trditvam kanadskega giganta, da bodo grafične kartice Radeon X800 SE na voljo le OEM proizvajalcem, naj bi ATI dotično kartico ponudil tudi končnim uporabnikom. Na spletni strani X-bit labs se sklicujejo na kitajsko stran HKEPC, ki poroča o splavitvi dotične kartice na AGP vodilu, na prodajnih policah pa naj bi veljala med 200 in 300 USD.

X800 SE, tretji predstavnik serije X800, ima po Dellovih navedbah 425MHz grafični procesor, 128MB 800MHz DDR SDRAM pomnilnika in 256 bitno vodilo. Število pixel cevovodov in vertex procesorjev ni točno znano, govori pa se o osmih cevovodih in šestih vertex procesorjih.

Ob morebitni splavitvi kartice bo le-ta najverjetneje hitrejša od modela 9800 XT in bo seveda zaostajala za močnejšo X800 PRO izvedbo. Navzlic vsemu še ni znano ali bo Radeon X800 SE dostopen širšim množicam.

14 komentarjev

LCD z zakasnitvijo 8 ms

X-Bit Labs - BenQ je objavil, da bo še ta mesec začel izdelovati monitorje LCD z zakasnitvijo 8 ms, kar je mnogo bolje v primerjavi s trenutno dostopnimi modeli, a še vedno slabše od klasičnih katodnih modelov. 17-palčni model FP71E+ bo imel privzeto ločljivost 1280 x 1024, kontrast 600:1, svetilnost 300cd/m2 in najpomembnejše, 8 ms zakasnitveni čas. Trenutno najhitrejši monitorji imajo le-tega med 12 in 16 ms, medtem ko katodniki manj kot eno milisekundo. Ostalih podatkov o novem modelu BenQ še ni razkril. Pričakujemo jih lahko v začetku prihodnjega leta s ceno, primerljivo s cenami sedanjih LCD-jev. Več o tem.

24 komentarjev

ATI TV Wonder USB 2.0

Viper's Lair - Na spletni strani ViperLair so si ogledali zunanji TV sprejemnik, namenjen sprejemanju TV signalov na računalniku. Gre za ATI TV Wonder USB 2.0, ki je še posebej priročen za uprabnike prenosnikov, odlikuje pa se tudi s hitrim prenosom po USB 2.0 standardu.

ATI-jev zunanji sprejemnik se lahko pohvali z odlično kakovostjo slike in enostavnostjo uporabe, na zgoraj omenjeni strani pa so pograjali visoko obremenitev sistemskega procesorja in (pre)velik električni adapter.

7 komentarjev

Mozilla podvojila svoj delež v 9 mesecih

W3Schools - Iz znane strani W3schools, ki je posvečena spletnemu oblikovanju, so sporočili nove podatke o uporabi brskalnikov. Čeprav opozarjajo, da metodologija ni popolnoma zanesljiva vseeno pokaže dokaj dober približek realnemu stanju.

Tako dosegata Internet Explorerja po 70,5% (IE6) ter 7,0% (IE5) uporabe. Bolj zanimiva je statistika za Opero, ki ji je uporaba od začetka leta narasla za samo 0,2 odstotka na 2,3%. Zato pa je toliko bolj skokovita rast Mozille in njenih izpeljank (Firefox, Camino, ..). Od začetka leta jim je vsak mesec narasla popularnost za odstotek in sedaj obsegajo že skromnih 15% vseh brskalnikov.

Med platformami še vedno vodijo Windowsi XP s 53,2% ter Windowsi 2000 z 28,1%. Lepo je videti, da uporaba Windowsov 98 strmo pada in je sedaj na 7,0%. Še vedno je to več od Linux in Mac uporabnikov, ki dosegajo 3 ter 2,5% spletnih obiskovalcev.

Če se sprašujeta za katero ločljivost naj bo prirejena vaša spletna stran se boste še nekaj časa morali sprijaznit z 800x600, ki jo...

28 komentarjev