»

Micro$oft

Slashdot - Ok tole je pa tok stvari o MS, da bom kar direktno prevedel članek iz Slashdota.
Evropska unija razmišlja o protimonopolnih ukrepih proti Microsoftu. Wall street Journal je danes objavil članek o načinu registracije Windows XP, ki je veliko ljudem, ki ne berejo Slashdota, očitno novost. IBM pravi, da je Microsoft aroganten. Microsoftov program za testiranje XP Beta je malce bolj odprt kot je bilo pričakovati. In na koncu najbolj smešna stvar - enega od grozilnih pisem, ki jih razpošilja BSA (v imenu MSja) je prejel OSDN (Open Source Developers Network).
Fun fun, več informacij pa najdete na linkih... dovolj o MSju za danes. :)

5 komentarjev

LinuxTag

Slashdot - Danes se v Stuttgartu odpira največja Linux prireditev v Evropi - LinuxTag. Stvar je sejemsko izobraževalna prireditev, kjer bodo pokazali kar nekaj zanimivosti (KDE 2.2beta med drugim). Tam bo ogromno razvijalcev, med drugimi tudi Eric S. Raymond, Illiad in CmdrTaco. Ena od osrednjih tem prireditve bo tudi debata o tem, kaj se bo zgodilo Linuxu, če se tudi v Evropi uveljavijo programski patenti.
Vse pa ni šlo po planu - zaradi higienskih razlogov so zaprli enega od hotelov, kjer naj bi spali obiskovalci, zato so zdaj na cesti oziroma spijo v telovadnici. Swashta.

0 komentarjev

Ximian .NET?

CNet - dotNET je zelo vroča tema zadnje čase. Ximian bo očitno v ponedeljek najavil nov produkt, ki naj bi tekmoval z (ali vključeval?) .NET. Več o vsem skupaj piše v temle članku. Vprašanji, ki se zastavljata sta dve: ali lahko open source community dovolj hitro ustvari nadomestek za .NET in ali je možno, da bo MS spet (kljub drugačnim obljubam) .NET priklenil na svoje platforme.

0 komentarjev

Superračunalnik z 78 Athlon procesorji

Electic Tech - AMD je naznanil, da je računalnik PRESTO III (računalnik Tokijskega tehnološkega inštituta) postal prvi superračunalnik, ki bazira na AMD-jevih procesorjih, ki se je vpisal na veliko Top 500 listo. Top 500 je seznam najmočnejših računalnikov na svetu, PRESTO III pa trenutno drži 439. mesto. Trenutno PRESTO III opravlja svoje delo v ustanovi, ki ima precej dolgo ime - Matsuoka Laboratory of the Global Scientific Information and Computing Center and the Department of Mathematical and Computing Science. Računalnikova naloga je predvsem poganjanje razno raznih simulacij in kompleksnih programov (za izračunavanje).
PRESTO III ni EDINI superračunalnik, ki bazira na AMD-jevih procesorjih, je pa trenutno najmočnejši računalnik na teh procesorjih. Več tukaj.

6 komentarjev

AMD vs. Intel

ZDNet - Ker se podjetji ne moreta in ne moreta zmeniti, kdo je boljši, so to čast prepustili ljudstvu, ki sedaj lahko glasuje za svojega favorita. Za tak pristop so se odločili pri ZDNetu. Trenutno vodi Intel, vendar se lahko stanje tudi spremeni. Glasujte za svojega favorita .

7 komentarjev

Razstavljanje Gameboy Advance

Overclockers Australia - Po navadnem Gameboy-u in Gameboy COLOR nas je razveselil še Gameboy advance. Gotovo si ga bo kdo izmed vas celo privoščil, saj je njegova glavna odlika ravno prenosnost. Vendar ker vas je večina Slo-Techerjev mahnjenih na odpiranje vsega kar vsaj malo diši po elektroniki, vas opozarjam, da GB Advance pod nobenim pogojem ne razstavljajte na prafaktorje, ker ga potem nikakor več ne boste spravili v prvotno stanje. Raje si oglejte kakšno stran, kjer so žrtvovali sredstva v slogu "vse za znanost" in razstavili to majhno čudo tehnike. OC Mojo je že ena izmed takih strani. Na njej so GB Advance razstavili in si ogledali njegove sestavne dele. Zanimivo, ni kaj .

3 komentarji

PCI coolerji

Mikhailtech - Za vse tiste, ki niste sam-svoj-mojster tip človeka, so naredili PCI coolerje. Vse kar morate narediti vi je, da jih kupite (težki del) in jih vgradite (lahki del). Zakaj je nakup težji od vgradnje? Dva razloga. En je tipičen za Slovenijo; takih coolerjev ne prodajajo pri nas, drugi pa je splošni; je kar precej velika izbira. Pri prvem vam ne morem pomagati, pri drugem pa. Tukaj je namreč test štirih takih hladilnikov. Če vas zanima, preberite. Če ne, pa pač ne preberite.

1 komentar

Canopus GeForce3

vir: Guru 3D
Guru 3D - Meni nepoznano japonsko podjetje, Canopus, bo izdalo GeForce3 grafično kartico. Kar je zanimivega pri tem je to, da le-ta ni kopija Nvidiine testne različice. S tem je Canopus dosegel, da ima kartica kar nekaj povsem specifičnih lastnost in dodatnih funkcij.
Za stabilno delovanje kartice jo bo treba priključiti na HD PS konektor, tako kot Voodoo5. Poleg tega je na kartici še PowerLED in zelo zanimivo hlajenje... Delovanje 2D grafike je bilo izboljšano tako, da je zadovoljivo tudi v ločljivosti 1600x1200.

3 komentarji

AMD T-Bird 1.4 GHz - AYHJA Y

ChillBlast - Procesorji AXIA so si zadnje čase precej pridobili na ugledu, trenutno pa burijo duhove predvsem procesorji z oznako AYHJA, ki naj bi se še bolje navijali. Test je potrdil že staro dejstvo; 1.4 GHz AYHJA Y Thunderbird se dobro navija, njegova edina pomanjkljivost pa je, da je deluje pri frekvenci 1.4 GHz, ki je že blizu omejitvam TB procesorjev. Ljudje (Bunny, Xoverclocker, ...) poročajo o ekstremnih navitjih blizu ali preko 2 GHz, vendar je vprašanje, koliko lahko s takim frekvencam naredijo. Test.

3 komentarji

Primerjava dveh shimov

BSOD - O shimih sem se že razpisal. Za pozabljive: shim je ploščica, ki jo vtaknemo med hladilnik in procesor in daje slednjemu (procesorju) trdnost. Na BSOD so si ogledali dva različna shima; eden je narejen iz aluminija, drug pa iz bakra. Oba odlikuje lep izgled (koga pa to briga, saj je shim vedno pod hladilnikom ) in učinkovitost. Ker sta oba iz različnih materialov, imata različne odlike in pomanjkljivosti. Aluminijev shim je šel skozi posebno obdelavo, zato ne prevaja elektrike, vendar je oblikovan tako, da je preblizu mostičkom na procesorju. Bakreni shim prevaja elektriko, vendar je najmanj občutljiv, pa še dobro prevaja toploto. Če pa shima ne rabite za povečanje trdnosti procesorja, si ga lahko omislite že zaradi tega, ker omoča boljši stik med hladilnikom in procesorjem. Test najdete tukaj.

2 komentarja

Hudo navita procesorja

več strani - Overclocaknju še kar ni in ni videti konca. Zanesenjaki nas namreč vedno znova presenetijo s svojimi navitimi procesorji. Najbolj zanimiva so še vedno ekstremna navijanja, saj se tam pokaže, koliko človek zares obvlada stvar. Poglejmo si nekaj primerov:

Thunderbird 1000 MHz@1723 Mhz (Xoverclocker) Xoverclocker imajo že od prej izkušnje, saj jim je uspelo naviti 1 Ghz Thunderbirda na 1,67 Ghz, vendar s starim supercooler hlajenjem. Že star dosežek je bil navdušujoč, ta pa je še toliko bolj, saj 1 GHz Thunderbirda ni tako lahko naviti na tako visoko frekvenco. Seveda je pri tem potrebno tudi odlično hlajenje. Overclocker je za navijanje uporablil procesor tipa AXIA z 9 v tretji vrstici, za hlajenje pa je uporabil doma narejen hladilni sistem, ki se imenuje Supercooler II. Pri najnovejšem dosežku so morali tudi modificirati svojo Abit KT7A matično ploščo, ker so za stabilno delovanje procesorja potrebovali višjo napetost, kot jo je podpirala matična plošča. Rezultat: Thunderbird, ki...

1 komentar

Primerjave ...

The inquirer - Nekateri ljudje blazno radi primerjajo nekatere stvari z drugimi (hm, kje sem že to slišal? ). S tako primerjavo postanejo nekateri pojmi lažje razumljivi, pa tudi hitreje se nam vtisnejo v spomin. Nekateri pa uporabljajo take primerjave predvsem zato, da popestrijo dolgočasne članke. Primer: na The Inquirerju so dogajanje na računalniškem področju primerjali s prometnimi znaki. Meni je bila stvar všeč, mogoče bo tudi vam. Kliknite tukaj in se nasmejte .

2 komentarja

Kupite RAM!

The inquirer - Po nekaterih podatkih se nam obeta še cenejši ram, kot smo ga bili vajeni doslej. Na tej strani lahko za smešno ceno 65 $ kupite 512 MB PC 133 SDRAM-a v OEM obliki (brez škatlice, samo v vrečki). Sicer lahko tudi čakate in upate na prihodnja znižanja. Čeprav je RAM že tako ali tako poceni, da bolj ne bi mogel biti, tudi ponovna znižanja niso nemogoča.

4 komentarji

Zakaj je CompaQ prodal Alpho?

The inquirer - Na The Inquirer so se dokopali do nekaj skopih podatkov, ki govorijo o tem, zakaj je CompaQ prodal Alpho. CompaQ je izjavil, da je Alpho prodal predvsem zato, ker se je soočil s precej hudo konkurenco. Če bi se CompaQ lotil prilagajanja na ta del trga (zmogljivi procesorji) in bi mu spodletelo, potem bi utrpel kar precejšnjo škodo. Mogoče je tudi, da je CompaQ preprosto izgubil živce in vse skupaj prepustil tistim, ki se na te stvari razumejo. Skratka, bomo videli, kaj bo Intelu uspelo narediti iz tega nekdaj precej čislanega procesorja.

3 komentarji

Nersrečni Pentium 3

The inquirer - Zadnje čase so novi Tualatini kar lepo poživili trg in dogajanje na računalniški sceni. Vendar izgleda, da zo za Intela ni bilo dovolj. Po poročanju The Inquirerja bodo Pentiumi 3 umaknjeni še predčasno, nadomestili pa naj bi jih Pentiumi 4 in Celeroni. Kar se tiče avgustovske izdaje najnovejšega 0.13 mikronskega Tualatina, je možno, da bo le-ta namenjen samo ozkemu krogu potrošnikov (CompaQ, Dell, ...). Inquirer še navaja, da naj bi desktop Pentiumi 3 v roku enega (ali raje dveh) mesecev postali na trgu precej redki. Več tukaj.

0 komentarjev

Cena Itaniuma

X-Bit Labs - Intel je končno objavil ceno za svoj Itanium procesor (izšel je že 30 maja). Spodaj navedene cene so se pojavile na Intelovem uradnem ceniku, tako da jim kar gre zaupati.
  • 800 MHz, 4MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$4227
  • 800 MHz, 2MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$1980
  • 733 MHz, 4MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$4227
  • 733 MHz, 2MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$1177
Kar precej zaslojeno, ne? To je cena za EN procesor na 1000 kosov. Itanium je očitno elitno blago, ki si ga bodo privoščili res le veliki in močni...

7 komentarjev