»

YouTube uvedel (cc) licenco

Pod (cc by) je mogoče licencirati tako novo naložene kot tudi že obstoječe posnetke. Privzeta licenca (YouTube standard license) je opisana v pogojih uporabe strani in Googlu podeli neeksluzivno, globalno in časovno neomejeno pravico distribucije posnetka na svoji strani. Content partnerji (zlasti večji studiji) imajo na voljo še več možnosti, npr. za uporabnike precej nadležno omejitev na določene države.

vir: Heise
Heise - YouTube je v začetku tega tedna omogočil licenciranje video posnetkov pod licenco Creative Commons Atrribution 3.0 (CC BY 3.0, Creative Commons - Priznanje avtorstva). Ljubiteljski filmarji lahko sedaj, če seveda tako želijo, brezplačno ponudijo svoje posnetke javnosti v reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, priobčevanje dela javnosti ter predelavo dela. V zameno dobijo dostop do široke knjižnice del podobno mislečih avtorjev.

(cc) posnetke prepoznate po živordeči ikoni v spodnjem desnem robu predvajalnika, brskanje po njih pa je za zdaj mogoče zgolj up uporabi youtubovega spletnega video urejevalnika (podpora v iskalniku še pride). Urejevalnik je še kar zmogljiv in omogoča izdelavo odlomkov (clips) iz obstoječih posnetkov, umeščanje na časovnico (timeline) in dodajanje zvoka. Za izdelavo mashupov povsem zadostuje, ob ogledu izdelka pa je v opisu...

1 komentar

Orwell se je motil oz. Slovenija 2011

Slo-Tech - Slovenska vlada je bila ta teden precej aktivna na področju kazenske zakonodaje. Ker je lovljenje kriminalcev in kriminalcev precej kompleksna zadeva, pa je v paketu potrebno rahlo popraviti (beri: 124 strani popravkov skupaj z utemeljitvijo) tudi Zakon o kazenskem postopku. Ena izmed bolj norih sprememb uvaja možnost množičnih poizvedb o posameznikih, ki so se skupaj s svojim mobilnim telefonom v nekem času nahajali na nekem območju.

Tako se med drugim spreminja člen o prikritih preiskovalnih ukrepih (149.b):

V prvem odstavku 149.b člena se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja", beseda "mu" pa nadomesti z besedama "pristojnemu organu".
V drugem odstavku, se za besedo "sredstva" dodata besedi "ali opreme".
V tretjem odstavku se za besedo "operaterja" se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja".
V četrtem odstavku se črtajo besede "elektronskih komunikacij", besedi "preiskovalnemu sodniku" se nadomestita z besedama "pristojnemu organu".


...

76 komentarjev

Acerju izmaknili osebne podatke o 40.000 strankah

The Register - Naslednje v vrsti podjetij, kamor so vdrli hekerji in pridobili osebne podatke strank, je Acer. V petek so na The Hacker News objavili posnetke, ki dokazujejo, da je hekerska skupina Pakistan Cyber Army (PCA) pridobila podatke o približno 40.000 Acerjevih strankah iz evropskih držav. Zbrani podatki vključujejo imena, elektronske naslove, domače naslove in telefonske številke. Poleg tega so pridobili dostop do izvorne kode v ASP za izvajanje strani in Acerjevega FTP-strežnika.

Prav slednji je srž vdora, ki mu po včeraj razkritih podatkih komajda lahko rečemo tako. Izkazalo se je, da je Acer leta 2008 nepremišljeno na svojih forumih objavil podatke za dostop do njihovih FTP-strežnikov, da so si uporabniki lahko prenesli popravek. Napadalci so ta...

15 komentarjev

LulzSec pohekali FBIjev projekt Infragard

Slo-Tech - Skupina hekerjev LulzSec, ki je vdrla v že kar nekaj sistemov, je ponovno udarila. Tokrat so vdrli na stran Infragard, nacionalni projekt ZDA, s katerim naj bi okrepili sodelovanje FBI z zasebnimi podjetji, da bi bolje zaščitili infrastrukturo pred terorističnimi napadi.

LulzSec se je dokopal do uporabniškega imena in gesla Karima Hijazija, računalniškega varnostnega strokovnjaka. Karim je uporabljal nevarno prakso uporabe istega gesla za različne storitve, kar je v krogih FBI močno prezirano. Z istim geslom je tako dostopal do zasebnega GMail računa, do GMail računa svojega podjetja Unveillance in do zasebnega dela strani Infragard.

Karima je potem skupina LulzSec pripravila do pogovora na IRC kanalu, kjer je bil sprva prepričan, da za to potezo stojijo njegovi konkurenti, ko pa so ga prepričali, da temu ni tako, pa se je zanimal kako bi jih uspel prepričal, da svoje znanje uporabijo proti njegovim konkurentom.

LulzSec je sicer objavil tudi arhiv e-pošte Karima Hijazija, iz...

15 komentarjev

V Siriji ponovno vzpostavljen dostop do interneta

ComputerWorld - Potem, ko so v Siriji v pričakovanju petkovih protestov odklopili internet, so včeraj prekinjene povezave ponovno vzpostavili. V petek so namreč v državi potekali množični protesti, ki so jih oblasti poizkušali zajeziti tudi z informacijsko blokado. Včeraj so bili na sporedu množični pogrebi ubitih med protesti.

Prva izmed omrežij so bila ponovno dosegljiva že v petek okrog 22. ure po lokalnem času, preostala pa so bila priključena do 7.00 ure včeraj zjutraj. To so potrdili v podjetju Renesys, ki se ukvarja z analizo internetnega prometa, in Google Transparency Report. To pomeni, da je bil internet v Siriji večidel onemogočen približno 24 ur, od zgodnjih petkovih do zgodnjih sobotnih ur.

Bržkone so oblasti internet izključile zaradi napovedanih protestov, ki so v petek v Siriji terjali okrog 100 življenj. Prve demonstracije proti režimu...

0 komentarjev

National Academies Press brezplačno objavlja svoje e-knjige

Slo-Tech - Založba National Academies Press, ki objavlja poročila in knjige za ameriške Nacionalno akademijo znanosti, Nacionalno akademijo inženirstva, Medicinski inštitut in Nacionalni raziskovalni svet (Nacionalne akademije), je objavila, da bodo vsi njihovi izdelki v e-obliki brezplačno dostopni. Tako je brezplačno dostopnih več kot 4000 do sedaj e-knjig, enako pa bo veljalo tudi za prihodnje. Ob tem povejmo, da objavljene knjige niso ravno učbeniki za srednjo šolo ali osnovne kurze na univerzi, ampak gre za bolj specializirane teme.

Že doslej so sicer širokogrudno delili velik del ustvarjenega, saj so bile vse e-vsebine v PDF-obliki brezplačno dostopne v deželah v razvoju, 65 odstotkov pa jih je bilo brezplačno dostopno v vseh državah.

Trenutno je z njihovih strežnikov letno prenesenih okoli 700.000 PDF-jev, v do leta 2013 pa želijo to številko početveriti. Barbara Kline Pope, izvršna direktorica National...

2 komentarja