Prijavi se z GoogleID

»

Nov, učinkovitejši napad na SHA1

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča prof. Luke O'Connor so avstralski raziskovalci Cameron McDonald, Philip Hawkes in Josef Pieprzyk odkrili nov, izboljšan napad na algoritem SHA-1.

Napad s katerim je mogoče izračunati kolizijo, zahteva 252 računskih operacij in je 2000-krat izboljšan glede na prej znane napade. Napad z grobo silo bi zahteval 280 računskih operacij, leta 2005 pa so trije kitajski raziskovalci predstavili napad, ki je zahteval le 269 operacij. Omenjeni avstralski raziskovalci pa so nov napad predstavili na neformalnem delu konference Eurocrypt 2009, podrobnosti pa bodo znane v kratkem, ko bo o omenjeni tematiki objavljen članek.

Nov napad večjim organizacijam z bogatejšimi proračuni že potencialno omogoča zlorabe. Po drugi strani pa se v praksi še vedno uporablja celo MD5, za katerega je že dlje časa znano, da ni več zanesljiv.

17 komentarjev

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Slo-Tech - Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer...

42 komentarjev

Ruskega operacijskega sistem za zdaj ne bo

Slashdot - Nedavno smo poročali, da so se Rusi odločili razviti svoj operacijski sistem, osnovan na Linuxu, ki bo zmanjšal njihovo odvisnost od zahodnega programja. Kot kaže, so se nekoliko precenili, saj so projekt (začasno) odpovedali (človeški prevod: 1. del, 2. del) . Ilija Ponomarev, ki v Dumi vodi komite za tehnologijo, je svoje pismo o izdelavi "nacionalne programske platforme" poslal predsedniku Medvedjevu, ki ga je posredoval Ministrstvu za komunikacije.

To se je odzvalo z besedami, da pripoznavajo usmerjenost k domači odprti kodi, a se ne strinjajo z načinom. Po njihovem mnenju izdelava domačega operacijskega sistema ne bo prinesla dovolj družbi in ekonomiji, da bi upravičila stroške. Je pa ministrstvo predlagalo sprejem vrste predpisov, ki bi poskrbeli za združljivost različnih vladnih informacijskih sistemov, uvedbo pilotnih projektov za prehod vladnih služb na odprto kodo, izdelavo repozitorija programske opreme in sprejetje zakonodaje, ki bo uperjena proti monopolom pri nakupih...

11 komentarjev

Zotac z Ion miniITX ploščo

plošča

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Predogled prve Ion miniITX plošče so pripravili pri bit-techu, prinaša pa zanimivo presenečenje. Na Zotacovi plošči ždi dvojedrni Atom 330, trije SATA (in en eSATA) porti, miniPCI slot, v katerem je WLAN kartica ter dve reži za dvokanalni pomnilnik. Cena je še daleč od znane, a Zotacovci so govorili o, roko na srce, norih 160 funtih (skoraj 180 €), a le dokler ne veste za prej omenjeno presenečenje. Pri dotičnem modelu v paketu namreč pride še 90 W opeka, saj ima plošča že vgrajeno pretvarjanje z 12 na 5 V, trdi disk in optične pogone pa se napaja iz molex priključka, ki se nahaja na plošči.

Plošča je opremljena z masivnim aluminijastim hladilnikom, ki pokriva tako...

10 komentarjev

Popravila na LHC tečejo po načrtih

Heise - Že dolgo ni bilo kakšne novice o velikem hadronskem trkalniku, ki so ga lani dokončali v CERNU-u, uspešno zagnali in kmalu tudi ustavili, saj jim je ušel helij, ki je hkrati prekucnil nekaj magnetov in povzročil za vsaj 16 milijonov evrov škode. Da so sploh prišli do tunela in ga lahko očistili, so morali odstraniti 53 ogromnih superprevodnih magnetov.

Kot poročajo, napreduje popravilo po urniku, tako da so sedaj uspeli ponovno namestiti vseh 53 magnetov. Steve Myers, ki v CERN-u skrbi za za pospeševalnike, je povedal, da je ponovna namestitev magnetov pomemben mejnik pri popravilu, saj so sedaj ponovno vzpostavili stanje, kot je bilo pred nesrečo. Zdaj se bodo osredotočili na implementacijo sistemov, ki bodo...

9 komentarjev

Google zamenjal kosilnice s kozami

TechCrunch - Tudi Google pomaga svetu z zmanševanjem emisij ogljikovega dioksida, pa čeprav na rahlo bizaren način. Za košenje trat okrog sedeža podjetja so namreč najeli skupino koz, ki bodo trato popasle namesto kosilnic, na plačilni listi pa se je znašla še škotska mejna ovčarka Jen, ki bo kozam preprečevala uganjati neumnosti.
Google pravi, da jih najem koz stane približno enako, kot košenje, obenem pa naj bi bilo mnogo bolj zabavno gledati koze, ki mimogrede zemljo še pognojijo, med pašo, kot poslušati glasne bencinske kosilnice. Čreda dvestotih koz bo za košnjo potrebovala en teden, na delo pa jih...

42 komentarjev