»

'Izzivamo ideje' za razvoj aplikacij Android in prihodnost internetov z Web2Expo 2010

Pipin odprti termin: Fungi from scratch in Andraž Brodnik

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ob zaključku natečaja Izzivamo ideje bodo v torek v Kiberpipi predstavljeni rezultati prvega razpisa za razvoj aplikacij Android v Sloveniji, katerega namen je spodbuditi razvoj aplikacij za to platformo.

Matija Jekovec se je vkljub vulkanskemu pepelu navkljub odpravil čez lužo na konferenco Web 2.0 Expo, ki je potekala od 3. do 6. maja v San Franciscu. Dogodek se osredotoča na najnovejše spletne poslovne modele, paradigme in smeri razvoja interneta. Na Spletnih uricah bo v sredo predstavil svoje vtise in kakšen bonbonček iz vsebine predavanj priznanih strokovnjakov. Njegov pregled dogajanja na konferenci bo uvod v razpravo o trendih v tehnologiji in poslovnih modelih na spletu.

V...

3 komentarji

Varnost zasebnih telefonskih central

GSM modul

Slo-Tech - Na blogu Infosec.si je tokrat objavljen zanimiv prispevek o varnosti zasebnih telefonskih central, ki imajo vključeno možnost podaljšanega izbiranja oziroma vsebujejo GSM module.

Podaljšano izbiranje (ang. dialout) je storitev, ki klicatelju omogoča nadaljnje klicanje želenega telefonskega priključka, GSM moduli pa omogočajo cenejše klice v GSM omrežja preko zasebne (PBX) centrale.

Če je GSM modul oziroma PBX centrala nepravilno konfigurirana, je s klicem na vhodno telefonsko številko centrale mogoče uporabiti podaljšano izbiranje oziroma klicanje...

5 komentarjev

Nemški založniki kritizirajo Apple

Heise - Nemško združenje založnikov periodike (Verband Deutscher Zeitschriftenverleger) je skupaj s krovno organizacijo FIPP po poročanju nemških portalov že marca letos Steve Jobsu poslalo pismo, v katerem ga pozivajo k pogovorom o vsebinah, ki so dostopne na AppStoru. Kot so zapisali v pismu, živimo v večkulturnem svetu, kjer so vsebine, ki so v neki državi sprejemljive, v drugi neprimerne in narobe. Zaradi tega so enotna pravila za celotni svet huda omejitev svobode tiska in bralčeve izbire, dodajajo.

V nos jim gredo seveda stroge omejitve, ki jih ima Apple pri odobravanju aplikacij za AppStore. Moti jih še manko dostopa do podatki o uporabi svojih aplikacij in Applov delež dobička od reklam, ki znaša 30 odstotkov. Zato glavni v VDZ-ju Wolfgang Fürstner označuje iPad kot dvorezen meč. Te naprave so namreč dobre za plačljive vsebine, a hkrati založnikom ponudniki platforme (torej Apple) odžirajo vlogo medijske hiše, s čimer založnikom grozi degradacija na zgolj dobavitelje vsebine.

20 komentarjev

Nokia N8 še bližje računalnikom

Kitajska kopija N8-00

vir: engadget
engadget - Povezovanje mobilnih telefonov z računalnikom je danes popolnoma običajna funkcija, še več, v nekaj letih bomo Evropejci vse mobilne telefone polnili prek standardnega micro-USB priključka, čemur se je zanimivo pokoril tudi Apple. A mnogo bolj redka funkcija je obnašanje mobilnega telefona kot gostitelja USB napravam. Slednja računalnikom omogoča, da se mobilni telefoni, fotoaparati, miške in vsa ostala periferija poveže z njimi ter v primeru podatkovnih naprav dostopa do datotek na njih. To bo omogočala tudi Nokia N8 s pomočjo pretvornika z moškega micro-USB priključka na ženskega USB...

24 komentarjev

Igričarji sanjajo bolje

Bodo resni igralci GTA težave povzročali tudi v sanjah?

vir: engadget
engadget - Glede na raziskavo z univerze Grant MacEwan v kanadski Alberti je vsakodnevno resno igranje računalniških (ali konzolskih) iger dobrodošlo početje, če ste sanjaške narave. Igričarji namreč pogosteje doživljajo lucidne sanje, v katerih se zavedajo, da sanjajo in pravzaprav nadzirajo potek sanj. Do tega zaključka je prišla Jayne Gackenbach, ki je že prej raziskovala lucidne sanje in ugotovila, da so takšni sanjači bolj odporni proti slabostim, povezanim z gibanjem, imajo boljšo prostorsko zaznavo ter so sposobni višjih stopenj koncentracije. Prav te lastnosti veljajo tudi za igričarje, iz česar je Gackenbachova sklepala, da so igričarji lucidni sanjači. Izkazalo se je, da je imela prav in še več. V drugi raziskavi se je izkazalo, da prav igričarji najpogosteje...

47 komentarjev

Tudi Bangladeš blokiral Facebook

Protesti proti Facebooku v Bangladešu

BBC - Pred dobrim tednom dni je Pakistan blokiral Facebook, YouTube, Wikipedijo in Flickr zaradi nespoštljivih strani o preroku Mohamedu in njegovih karikatur. Zgledu je te dni sledil tudi Bangladeš, ki je Facebook blokiral zaradi razširjanje žaljivih karikatur Mohameda in neprimernih fotografij voditeljev države, med drugim očeta Bangladeša, premierja in vodje opozicije. Ena oseba je bila celo aretirana zaradi širjenja sovraštva in žalitev državnih voditeljev, so povedali v Bangladešu. Blokiranje Facebooka naj bi bilo sicer le začasno, odpravili ga bodo po odstranitvi spornih karikatur. Že v petek so se ljudje v Bangladešu zbrali na ulicah in, podobno kot v Pakistanu, v demonstracijah...

14 komentarjev

Voltage Pictures toži pet tisoč uporabnikov torrentov

TG Daily - Producenti filma Bombna misija (izvirni naslov Hurt Locker) Voltage Pictures so na sodišču v Washingtonu vložili tožbo zoper 5000 uporabnikov BitTorrenta, ki so si film pred izidom ilegalno prenesli s spleta. Za zdaj producenti nimajo imen kršiteljev, le njihove IP-naslove, a bodo od ponudnikov dostopa do interneta še ta teden zahtevali razkritje imen. Če jim bo sodišče ugodilo, bodo kršiteljem lahko poslali pisma, v katerih jim bodo ponudili poravnavo s plačilom 1500 dolarjev kazni, v nasprotnem primeru jih bodo tožili. Filma Bombna misija je na splet ušel pol leta pred uradnim ameriškim izidom, kar je po mnenju producentske hiše razlog za slab uspeh v kinematografih, kjer je film zaslužil le 17 milijonov dolarjev.

80 komentarjev