»

Cluster kot delovna postaja

The inquirer - Pri kalifornijskem podjetju Orion multisystems (khm, orion) so ustvarili delovno postajo z nič manj kot 96 procesorji Transmeta Efficeon, ki podpira do 192 GB dinamičnega pomnilnika in 9,6 TB diskovja, pri čemer je poraba pičlih 1500 W.

Za skromnejše je na voljo namizni sistem z 12 procesorji in podporo za 24 GB pomnilnika in 1 TB diska s skromno porabo 220W. Oba sistema sta namenjena "mletju številk" (za simulacije torej), poganja ju Linux, priložena je tudi podpora za paralelno računanje. Manjši sistem zmore 18 Gflops in bo stal ca. 10 tisoč USD, večji pa iz sebe iztisne kar 150 Gflops, a za 10 krat več cekinov.

Za primerjavo: zadnji na seznamu Top500 superračunalnikov je 184 procesorski IBM eServer pSeries 655 (1.5 GHz Power4+), ki zmore 624 Gflops. Za ceno tega pa raje ne vprašajte ...

44 komentarjev

Nov članek: Poškodbe pri delu z računalnikom, 2. del

Slo-Tech - Tina Kogoj je spisala še drugi del članka, ki svari pred zahrbtnostjo računalnikov. V prvem delu je opisala različne vrste težav, ki se pojavljajo pri delu z omenjenimi ničvredneži, v drugem pa obljublja načine za varnejše delo z njimi. Če se katero izmed vaših početij pri uporabi računalnika nahaja v prvem članku, vam drugega toplo priporočamo, ker vas lahko reši bolečin, slabe volje, odvečnih kilogramov in vrtoglavice.

Če članek preberete v naslednje pol ure, vam kmalu podarimo še brezplačni drugi del članka o vodnih blokih.

12 komentarjev

Vodič po nakupih

AnandTech - Začenja se novo šolsko leto, tako osnovnošolsko kot srednješolsko, kmalu pa tudi študentsko. Zato je že skrajni čas, da si priskrbimo vse potrebščine za nemoteno učenje skozi celo leto. Med slednje zagotovo spada tudi računalniška oprema, ki je nepogrešljiv pripomoček pri pridobivanju znanja. Pomembno pa je, da izberemo pravo, torej cenovno primerno za študenta, a hkrati dovolj zmogljivo.

Če pa vas vse to ne zanima, si oglejte vodič po nakupih računalniške opreme visoke kakovosti in še višjih cen. Klik!

[:D]

8 komentarjev

Intel na 65 nanometrih

Digit Life - Intelu je spet uspel korak stopničko višje, kar se tiče velikosti procesa izdelave čipov. V prodajo so namreč prišli prvi statični RAM s kapaciteto 4 Mbit in tehnologijo izdelave vsega 65 nanometrov.

Novost prinaša približno 30 odstotno zmanjšanje tranzistorjev glede na 90 nanometerski proces. Vendar pa je za zdaj Intel s tem kvečjemu sledil Moorovemu zakomu, saj zaenkrat Intel še ne namerava začeti z masovno proizvodnjo teh čipov pred letom 2005.

Pri izdelavi teh čipov so se morali zateči že k posebnim trikom pri izdelavi kot so druga generacija raztegnjenega silicija (strained silicone), bakrenim notranjim povezavam in k uporabi posebnih dielektrikov, saj znaša širina vrat v posameznem tranzistorju le 35 nanometrov.

Podrobneje so se temu postopku posvetili na Digit-Life-u

8 komentarjev

Microsoftov odgovor Applu. In HP-ju.

Google News - Že ta teden naj bi Microsoft ponudil storitev MSN Music, ki se bo iz oči v oči spopadla z Applovim iTunesom, spletno trgovino digitalne glasbe. V četrtek naj bi izšla nova beta-različica predvajalnika Windows Media Player 10 in z njo naj bi se odprla tudi trgovina glasbe, prav tako v stadiju beta.

V izčrpnem članku na ZDNet napovedujejo, da bo cena posamezne skladbe 99 centov, torej enaka kot pri konkurentu. Zaradi zapisa glasbenih datotek pa naj bi bil MSN Music velikega strateškega pomena za Microsoftov operacijski sistem Windows. Zapis Windows Media, ki ga bo Redmondski velikan razširjal preko spletne trgovine, bo verjetno pripomogel k še večji krepitvi deleža sistema Windows na trgu.

Seveda pa tudi Apple ne bo sedel križem rok. Velikansko začetno prednost pred tekmecem so si že priigrali, k čemur je v veliki meri pripomogel predvajalnik iPod. Slednjega pa je zdaj "posvojil" HP, ki ga bo pod svojo blagovno znamko prodajal od septembra naprej. iPodi s spremenjenim ohišjem bodo...

10 komentarjev

GmailFS - Gmail Filesystem

Firefox na Gmailu

PC Linux Online - Richard Jones je avtor novega nenavadnega odprtokodnega projekta. GmailFS je datotečni sistem za Linux, ki kot medij za skladiščenje podatkov uporablja uporabnikov račun na Googlovi poštni storitvi Gmail. GmailFS je napisan v priljubljenem Pythonu in uporablja infrastrukturo datotečnega sistema FUSE ter knjižnico libgmail, s katero komunicira z Gmailom. Podpira večino operacij za delo z datotekami, kot so branje, pisanje, odpiranje, zapiranje, povezovanje, preimenovanje ipd. Tako si lahko uporabniki pri delu z datotekami na računu Gmaila pomagajo z znanimi ukazi, npr. cp, ls, mv, rm, ln, grep itd. Podrobnejši opis, namestitev in uporaba!

24 komentarjev

Logitech MX1000 pobliže

vir: 3DGPU
3DGPU - Od izida Logitechove najboljše miške MX700 je minilo že skoraj eno leto, zato so se odločili, da nam ponudijo nekaj novega. Na 3DGPU forumu je eden od uporabnikov podrobneje predstavil noviteto od Logitecha -- MX1000. Miška je všečne oblike, ima osem gumbov in sposobna je prikazati tudi stanje baterij. Bistvena razlika, zaradi katere se razlikuje od ostalih optičnih mišk je senzor, ki je sposoben 20-krat hitreje zaznavati podlago pod seboj.

43 komentarjev