»

Doom 3 vodič

vir: HardOCP
HardOCP - id Software in Hard|OCP so združili moči in spisali obsežen vodič o igri, ki je bržkone ena najbolj pričakovanih že nekaj let -- Doom 3. Da pa članek ne bi bil preobsežen so se omejili le na strojno opremo in so vam poskuašli približno predstaviti zahteve dotične igre še preden izide, da boste lahko imeli predstavo ali Vaša trenutna strojna oprema zadošča zahtevam tretje inačice Dooma. Pri id Software so gotovo naredili pohvale vredno potezo z optimizacijami, saj boste lahko na dve leti ali še malenkost več starih računalih s kolikor toliko spodobno grafikuljo, mirne duše igrali to grafično čudo.

54 komentarjev

Skype 1.0

ZDNet - Izšla je prva uradna različica čedalje bolj priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo po principu P2P, Skype 1.0. Nova različica prinaša storitev SkypeOut, s katero lahko kličemo na stacionarne in mobilne telefone po celem svetu. Klici znotraj Evrope, ZDA, Avstralije in Nove Zelandije stanejo 0,02 evra na minuto in nekoliko več za ostala območja in mobilne telefone. Plačilo poteka preko kreditne kartice, pri čemer kredit po 180 dneh poteče. Novi so tudi konferenčni klici in izmenjava datotek, nekaterim uporabnikom pa naj bi se ob zaključku pogovora resetiral računalnik. Različici za Linux in Pocket PC sta še vedno v stopnji 0.9x, zato vseh zmogljivosti različice 1.0 za Windows še nimata. Klik!

8 komentarjev

Ein Volk, ein Reich, ein Führer und viele Patente!

OSNews - Po besedah Billa Gatesa namerava njegovo podjetje iz Redmonda letos vložiti zahteve po vsaj 3000 (programskih) patentih, kar je silovit skok napram lanskemu letu, ko so jih vložili "le" dobrih 2000, par let nazaj pa "komaj" 1000. Kljub dominantnemu položaju na mnogih tržiščih Microsoft še vedno vidi dovolj prostora, kjer (še) ni prevladal, pa bi si to vseeno želel.

Jutri bo 214. obletnica izdaje pr(a)vega patenta v ZDA ...

21 komentarjev

DOOM3: Carmack s stisnjenimi zobmi sprejel Creativov patent

Ars Technica - John Carmack - glavna bwana ID Softwarea je za DOOM3 uporabil prav poseben algoritem (Carmack's Reverse), ki omogoča preračunavanje senc v enem prehodu. Vendar je le-ta podoben Creativovi "tehniki senčenja". Zato jim je Creative poslal obvestilo, da kršijo njihov (softverski) patent. Zanimivo je, da je Creative svoj postopek (brez omejitev) najprej opisal na svojem razvijalskem forumu, nato pa (precej kasneje) potihem prijavil patent, šele precej časa za tem pa začel z lovom na uporabnike svoje tehnike. Stvar diši po izsiljevanju. Carmack pravi, da je najprej hotel sporni del vrči ven (nadomestiti s slabšim algoritmom), odstraniti podporo za Creativove napredne tehnologije (EAX ...) in svojim kupcem svetovati, da nikoli več ne kupijo Creativovih izdelkov. No - na koncu se je pragmatično pogodil s Creativom (stisni zobe in misli na Anglijo [:(]). Vsekakor pa obstaja dobra možnost, da patent pade, ker so algoritem pred tem opisali že pri Nvidii.

Povezave: Slashdot | ArsTechnica | ...

19 komentarjev

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

Obvezno čtivo: A Taste Of Computer Security

Slashdot - Na KernelThread.com je Amit Singh objavil krajšo knjižico o računalniški varnosti z naslovom A Taste Of Computer Security. Odlika njegovega teksta je po mojem mnenju predvsem ta, da je zelo lahko berljiv, podaja pa tudi zgodovinski pregled dogodkov povezanih z računalniško varnostjo. Tako si lahko ogledate tabelo števila incidentov in varostnih lukenj od leta 1969 do 2003, izveste kateri so bili prvi virusi (pa tudi kateri je bil prvi virus za Unix) ter prvi črvi, opisan je primer prvega wardialinga skupine 414 Club, izvedeli pa boste tudi kaj je to "Security through obscurity" ter FUD.

Pregled problematike žal ni popoln, saj besedilo ne obravnava spama, wardrivinga in kriptografije, kljub temu pa gre za zelo berljiv, temeljit in zgoščen tekst o nekaterih problemih povezanih z računalniško varnostjo.

In da, ne manjka niti primerjava med Unix in Windows - seveda iz varnostnega stališča, pri čemer ta primerjava sploh ni čustveno obarvana.

Idealno čtivo za brezskrbne...

0 komentarjev

Konec DES-a

Slashdot - Ameriški NIST se je končno odločil narediti to, kar je bilo načrtovano že za leto 1987: ukinitev šifrirnega algoritma DES, ker ne zagotavlja več varnosti.

DES (Data Encryption Standard), ki so ga leta 1971 razvili pri IBM, je leta 1977 postal ameriški šifrirni standard. Seveda je bil pred tem deležen še manjših "popravkov" s strani ameriške tajne službe NSA, zaradi česar je Johnu Gillmoru iz EFF leta 1998 uspelo z uporabo DES Crackerja razbiti DES v pičlih 22 urah. Uporabljale so ga večnoma banke, nekatere njegove različice, npr. Triple DES pa se še vedno uporabljajo tudi v Sloveniji.

Leta 2000 je DES zamenjal AES, ki (vsaj zaenkrat) zagotavlja precej višjo stopnjo varnosti.

0 komentarjev