»

Izšel Firefox 3.5

Mozilla.org - Uradno je izšel Firefox 3.5 v končni različici. Prenesete si ga lahko z uradne strani v mnogih jezikih, poslovenjeno izdajo pa tudi s slovenske Mozilla strani. Kot vedno je na voljo za Linux, OS X in Windows sisteme.

Nadgradnja vseh uporabnikov starejše verzije Firefoxa je priporočljiva, saj je nova različica mnogo hitrejša. Razvijalcem je uspelo pospešiti predvsem nalaganje strani z veliko JavaScripta (lep primer je recimo GMail), kot že povedano je tudi prvi brskalnik s podporo lokacijskim oznakam (geotagging), ki samodejno izpolnijo temu namenjene vnose na straneh (recimo država, mesto, itd.), obenem pa prihaja tudi z nativno podporo zvočnim in video posnetkom v obliki OGG in Vorbis formatov, ki sta del specifikacij HTML 5.

Ob tej priložnosti so se na CNET poigrali s starejšimi različicami Firefoxa (0.8, 1.0, 2.0 ter 3.5 RC3), kjer so primerjali izglede posameznih verzij na Linux, OS X in Windows operacijskih sistemih. Omeniti velja še, da je z najavo Googlovega Native...

173 komentarjev

The Pirate Bay se je prodal

TechCrunch - Z današnjim dnem se je zamenjal lastnik zloglasne piratske strani The Pirate Bay. Četverica lastnikov, obsojenih na eno leto dni zapora in plačilo 3,6 milijonov dolarjev, se je stran odločila prodati švedski programerski družbi Global Gaming Factory X, ki bo za stran odštela približno 7,7 milijona dolarjev. Švedska družba za stran, ki naj bi bila med 100 najbolj obiskanimi na internetu in se je preživljala skoraj izključno prek prikazanih oglasov, pravi, da potrebuje nov poslovni model, ki bo zadovoljeval tako avtorje, založbe in sodstvo kot ponudnike interneta ter seveda uporabnike. Pravijo, da želijo vzpostaviti poslovni model, pri katerem bi bili ustvarjalci vsebin plačani za vsak prenos s strani.

Prvotni lastniki obenem vse pirate mirijo, naj jih ne skrbi. Pravijo, da denar ni bil motiv za prodajo, saj naj bi bila stran vredna veliko več. Pravi razlog se skriva drugje, saj je bila stran, vsaj kar se tiče novic in izgleda, mrtva zadnje dve oz. tri leta, na internetu pa se...

81 komentarjev

Intel pripravlja večje in cenejše SSDje

engadget - Intel in Micron, ki sodelujeta pri razvoju pomnilniških tehnologij, sta Flash čipe uspešno zmanjšala na 34 nm, kar je seveda dobro za nas, potrošnike in naše denarnice. Z manjšim proizvodnim procesom so pomnilniški čipi cenejši za proizvodnjo in fizično manjši, kar pomeni cenejše oz. večje pogone. Intel je že pred kratkim ponovno spustil cene svojih SSDjev, zaradi česar 80 gigabajtni X25-M stane le še 320 $ oz. približno polovico cene ob predstavitvi manj kot leto nazaj. S prehodom na 34 nm čipe se bodo dvignile predvsem kapacitete, saj je Intel že napovedal nove, 80, 160 in 320 GB modele. Novinci naj bi po prvotnih govoricah prišli na trg šele v zadnji letošnji četrtini, a je Intel povedal, da jih bomo ugledali že čez nekaj tednov. Največji modeli bodo prostorsko tako popolnoma primerna zamenjava za mehanske diske v večini prenosnikov. Če bo cena prava, seveda.

18 komentarjev

Posodabljanje Linux jedra brez ponovnega zagona računalnika

Ubuntu.si - Statistike kažejo, da v Linux jedru v povprečju vsakih 6 dni odkrijejo potencialne varnostne ranljivosti. Ko je ranljivost v jedru odpravljena, uporabniki prejmejo posodobitveni paketek jedra in ga namestijo, nato pa je potreben ponovni zagon sistema. Ponovni zagon sistema pri posodabljanju ostalih delov sistema pod Linuxom praviloma ni potreben, je pa posodabljanje jedra ravno zaradi potrebe po ponovnem zagonu računalnika za marsikoga precej nadležno.

Težavo pa so sedaj v veliki meri rešili pri podjetju Ksplice, kjer so razvili odprtokodno rešitev Ksplice, ki omogoča posodobitve Linux jedra brez potrebe po ponovnem zagonu sistema.

Ksplice omogoča neopazno posodobitev Linux jedra med samim delovanjem sistema (in med tem, ko tečejo aplikacije), vendar pa sistem deluje le za posodobitve ki ne zahtevajo semantičnih sprememb v podatkovnih strukturah Linux jedra. Kljub temu je takih posodobitev večina, saj je analiza varnostnih posodobitev jedra v obdobju od maja 2005 do maja 2008...

97 komentarjev

Samsung prehiteva Lenovo

Samsung N510

vir: CNet
CNet - Čeprav je bil kot prvi netbook z ION drobovjem najavljen Lenovo IdeaPad S12, zaradi mečkanja pri izidu (na trgu so že tako S12 prenosniki kot ION sistemi, seveda ločeno) ne bo tudi prvi na trgu. Kot kaže bo to čast prevzel prenosnik iz tovarn Samsunga, proizvajalca po mnenju nekaterih najboljšega 10 palčnega netbooka sploh, NC10. Podobno kot IdeaPad bo tudi Samsungov netbook imel z 11,6 palci večji zaslon od starejših modelov, ki se ponaša z ločljivostjo 1366 x 768 pik.

Samsung N510 bo, kot vsi netbooki, vseboval dokaj tipične komponente, 1,66 GHz procesor Atom N280, nVidiino vezno čipovje GeForce 9400M, gigabajt pomnilnika, 160 GB mehanski disk,...

49 komentarjev

Prvi elektronski kvantni procesor

Dvokubitni procesor

vir: ScienceDaily
ScienceDaily - Ekipa raziskovalcev z Univerze Yale poroča, da so uspeli pripraviti prvi enostavni trdni kvantni procesor, s čimer so sanje o kvantnem računalniku korak bliže. Za izvedbo rudimentarnih algoritmov, kot je enostavno iskanje, so uporabili dva superprevodna dvo-kubitna čipa. O uspehu piše tudi Nature.

Običajni procesorji za predstavitev podatkov in njihovo obdelavo uprabljajo dvoje stanj - vključeno ali 1 in izključeno ali 0. Dva bita tako lahko shranita naslednje informacije: 00, 01, 10 ali 11. Kvantni sistemi pa poznajo še eno stanje, ki se mu pravi superpozicija stanj, ko ima bit vse vrednosti hkrati. To obilno poveča količino informacij, ki jih lahko shranimo, in hitrost, s katero jih lahko obdelujemo. Slednje kvantni računalniki izvajajo z izkoriščanjem še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost.

Ekipa teoretičnih fizikov je...

13 komentarjev

Za Evropo enotni polnilci mobilnih telefonov

Evropski komisar GŁnter Verheugen kaže preteklost

vir: Ars Technica
Reuters - Glavni proizvajalci mobilnih telefonov na svetu so se uklonili evropskemu pritisku za harmonizacijo in složno podpisali dogovor o enotnem univerzalnem polnilcu. Sporazum, ki so ga podpisali Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Apple, LG, NEC, Qualcomm, Research in Motion, Samsung in Texas Instruments, obljublja, da bomo najkasneje prihodnje leto lahko vse nove telefone polnili z eno napravo. Nova generacija polnilcev bo uporabljala micro-USB priključek, s čimer bo poskrbljeno za navzkrižno združljivost. Ocenjujejo, da je v Evropi v uporabi 400 milijonov mobilnih telefonov, vsako leto pa prodajo 185 milijonov novih.

Direktiva sicer zavezuje proizvajalce, da ponudijo enotne polnilce le za tako imenovane podatkovne telefone (data-enabled phones), ki naj bi v...

78 komentarjev

Google Earth uporaben za tatove krapov

TG Daily - Domišljija nepridipravov ne pozna meja, nove tehnologije pa jim še razpnejo krila. Angleška policija svari pred novo modo tatvin, kjer si tatovi pomagajo z Google Earthom. To pot so na udaru -- ribe. Res je, prebivalci so prijavili že dvanajst primerov, ko so zlikovci ukradli ogromne krape, vredne več sto funtov. Nekemu moškemu so zmanjkali štirje krapi in drage vodne lilije, drugemu pa trinajst krapov in oprema za filtriranje vode v ribniku. Policija pojasnjuje, da si lopovi prek Google Earth ogledajo, katere hiše imajo velike ribnike na svojih vrtovih, in jih kasneje napadajo. Google odvrača, da nepridipravi prav tako uporabljajo zemljevide, telefone in avtomobile, a nihče ne krivi teh tehnologij za zločine. Enako bi moralo biti z njihovimi satelitskimi posnetki. Na začetku letošnjega leta so nekega Britanca obsodili na osemmesečno zaporno kazen, ker je s pomočjo Google Eartha z zgodovinskih stavb ukradel za več kot sto tisoč funtov svinca.

V Ambrusu že nalagajo Google Earth.

34 komentarjev